• No results found

ENGAGEMENTSVERKLARING

In document INFO SCHOOLREGLEMENT (pagina 51-55)

HOOFDSTUK 4: OUDERS EN SCHOOL

U. ENGAGEMENTSVERKLARING

Voor de bewegingslessen van de kleuters vragen de kleuteronderwijzers

om de kleuters gemakkelijke zachte schoentjes, eventueel gymschoentjes te zorgen die goed gemerkt in een opbergzakje aan hun kapstok bewaard worden.

De zwemlessen vinden plaats in het intercommunaal zwembad van Bree enkel voor de derde kleuterklas, de eerste en de tweede graad lager onderwijs.

De leerlingen worden ingedeeld in groepen. Van de

zwembeurten voor uw kind wordt u op de hoogte gebracht via de jaarkalender.

Deze zwembeurten (ongeveer 12) kosten rond de € 1,75 per beurt.

Gelieve uw kind van gemakkelijke kledij te voorzien wanneer zij gaan zwemmen.

Voor het vervoer zorgt de gemeente.

In de vestiaire zijn er kledingopbergkastjes. Deze werken met een pandjesslot. Dusiedere leerling dient in het bezit te zijn van een afgesproken muntstuk.

R. WEBSITE, FOTO’S

Bezoek onze website: www.donbosco-gerdingen.be, daar krijgt u ook heel wat informatie over onze school. De school maakt in de loop van het schooljaar foto’s en video-opnames van de leerlingen tijdens verschillende evenementen. Die gebruiken we voor onze website en we

illustreren er onze publicaties mee. Door het schoolreglement te ondertekenen geeft u stilzwijgend toestemming om niet geposeerde, spontane foto’s en sfeerbeelden te maken en te publiceren.

S. ROOKVERBOD

Er geldt een algemeen rookverbod voor iedereen.

T. MEDICATIE

Wij dienen geen enkele medicatie toe zonder voorschrift van dokter of specialist.

U. ENGAGEMENTSVERKLARING

Ouders hebben hoge verwachtingen van de school voor de opleiding en opvoeding van hun kinderen. Onze school zet zich elke dag in om dit engagement waar te maken, maar in ruil verwachten we wel de volle steun van de ouders. Daarom maken we in

onderstaande engagementsverklaring wederzijdse afspraken. Zo weten we duidelijk wat we van elkaar mogen verwachten. Deze afspraken gelden voor de hele periode dat je kind bij ons is ingeschreven.

Ouders en school zullen op afgesproken momenten de engagementen en het effect ervan evalueren tijdens gesprekken met directie of leerkrachten.

Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 51 Info schooljaar 2015-2016 We doen dat omdat we samen instaan voor de opvoeding van uw kind. Het is goed dat u zicht hebt op de werking van de school. Daarvoor plannen we in het begin van elk

schooljaar een infoavond in de klas van uw kind. U kan er kennis maken met de klasleerkracht en de manier van werken.

We organiseren ook individuele oudercontacten. Dit wordt schriftelijk medegedeeld met de mogelijkheid van inschrijven. Indien u niet aanwezig kan zijn kan een gesprek aanvragen op een ander moment.

Als u zich zorgen maakt over uw kind of vragen hebt over de aanpak, ook dan kan u een gesprek aanvragen.

Wij verwachten dat u zich als ouder samen met ons engageert om nauw samen te werken omtrent de opvoeding van uw kind en dat u steeds ingaat op onze uitnodigingen tot een oudercontact. Wij engageren ons om te zoeken naar alternatieve overlegmomenten indien u niet op de geplande contacten kan aanwezig zijn.

Wij verwachten dat u met ons contact opneemt bij vragen of zorgen omtrent uw kind.

Wij engageren ons om met u in gesprek te gaan over uw zorgen en vragen omtrent de evolutie van uw kind.

De aanwezigheid van uw kind op school heeft gevolgen voor het verkrijgen en behouden van de schooltoelage en voor de toelating tot het eerste leerjaar.

Daartoe moeten wij de afwezigheden van uw kind doorgeven aan het departement onderwijs en aan het VCLB. Wij verwachten dat uw kind dagelijks en op tijd op school is.

Wij verwachten dat u ons vanaf 08.30 uur verwittigt bij afwezigheid van uw kind. Dit kan ook per e-mail.

Het VCLB waarmee wij samenwerken staat in voor de begeleiding bij problematische afwezigheden. U kan zich niet onttrekken aan deze begeleiding.

Bij problemen proberen we samen naar de meest geschikte aanpak te zoeken.

Onze school voert een zorgbeleid. Dit houdt in dat we gericht de evolutie van uw kind volgen. Dit doen we door te werken met een leerlingvolgsysteem. Sommige kinderen hebben op bepaalde momenten nood aan gerichte individuele begeleiding. Andere kinderen hebben constant nood aan individuele zorg.

We zullen in overleg met u als ouder vastleggen hoe de individuele begeleiding van uw kind zal georganiseerd worden. Daarbij zullen we aangeven wat u van de school kan verwachten en wat wij van u als ouder verwachten.

Daarom is het belangrijk dat u ingaat op onze vraag tot overleg en de afspraken die we samen maken opvolgt en naleeft.

Onze school is een Nederlandstalige school. Niet alle ouders voeden hun kind op in het Nederlands. Dit kan ertoe leiden dat uw kind het moeilijker heeft bij het leren. Wij als school engageren er ons toe alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun taalontwikkeling.

Wij verwachten van de ouders dat ze positief staan ten aanzien van extra initiatieven en maatregelen (taaltraject en/of taalbad) die de school neemt om de taalachterstand van uw kind weg te werken. Wij verwachten van u als ouder dat u er alles aan doet om uw kind, ook in de vrije tijd, te stimuleren bij het leren van Nederlands.

Hoe kan dit :

- zelf Nederlandse lessen volgen

- uw kind Nederlandse lessen te laten volgen

- zorgen voor een Nederlandse begeleiding bij het leren van lessen en het maken van huiswerk

- bij elke contact met de school zelf Nederlands te spreken of zorgen voor een tolk - uw kind laten aansluiten bij een Nederlandstalige jeugdbeweging, sportclub of

cultuurgroep

- Nederlandse tv-programma’s te bekijken

- een bezoek brengen aan de bib en Nederlandstalige boeken te kiezen

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 52 Info schooljaar 2015-2016 Voor kinderen die een echtscheiding doormaken of een overlijden wil de school een luisterend oor zijn, begrip en aandacht gevend.

De school is bij een echtscheiding geen betrokken partij. Beide ouders, samenlevend of niet, staan gezamenlijk in voor de opvoeding van hun kinderen. Zolang er geen vonnis van de rechter is, houdt de school zich aan de afspraken die gemaakt zijn bij de inschrijving. Is er wel een vonnis, dan volgt de school de afspraken zoals opgelegd door de rechter.

Wanneer de ouders niet meer samenleven, maakt de school met beide ouders afspraken over de wijze van informatiedoorstroming en de manier waarop beslissingen over het kind worden genomen. (agenda, brieven, oudercontact …..)

Om de verbondenheid met de klasgroep en de continuïteit van het leren te garanderen hebben wij onze bedenkingen om voortdurend van school te veranderen. Ook daarom hebben wij moeite met Co-schoolschap. Dit betekent dat bij scheiding uw kind op twee plaatsen school volgt afhankelijk bij welke ouder het kind verblijft.

V. ORDERLIJK GEZAG EN DE ONDERWIJS-AFSPRAKEN BIJ ECHTSCHEIDINGEN

∗ Informatierecht: informatie vanuit de scholen naar de ouders gebeurt best per mail.

Indien de ouders gescheiden zijn, hebben ze allebei recht op dezelfde informatie.

De school zorgt er dan ook voor dat beide mailadressen van de ouders worden gebruikt bij informatieverstrekking naar gesplitste gezinnen.

Er bestaat een gratis informatiesysteem voor ouders en school GIMME. Wie hiervoor interesse heeft kan een kijkje nemen op hun site.

Indien de school pleegkinderen heeft dienen afspraken gemaakt te worden met bvb het pleeggezin naar informatieverstrekking van de biologische ouders. Meestal geeft de pleegdienst aan hoe deze informatiedoorstroming gebeurt.

∗ Ouderlijk gezag: is de bevoegdheid om beslissingen te nemen met betrekking tot de opvoeding van de kinderen.

o Co-ouderschap: ouders oefenen gezamenlijk het ouderlijk gezag uit.

o Exclusief ouderlijk gezag: uitsluitend toewijzing van het ouderlijk gezag aan één van de beide ouders. In dit geval dient er “altijd” een schriftelijke

beslissing aan de “directie” te worden overhandigd. Indien een leerkracht hier een vermoeden van heeft mag dit schriftelijk bewijs aan de ouders worden gevraagd.

o Ontzetting uit het ouderlijk gezag: wanneer een ouder geen contact meer mag hebben met het kind. Van deze beslissing moet altijd een schriftelijk van de rechtbank gekregen document kunnen worden voorgelegd.

∗ Verblijfsregeling: de regeling omtrent de organisatie van de huisvestiging van het kind.

∗ Rechten en plichten van de school bij een echtscheiding:

o Tijdens de echtscheiding of conflict:

• Onpartijdig blijven

• Niet bemiddelen, wel eventueel doorverwijzen naar scheidings-of ouderschapsbemiddeling

• Doorverwijzen naar de rechtbank o Na de scheiding of conflict:

• Beide ouders blijven erkennen

• Beide ouders informatie blijven verstrekken, tenzij één van beiden uit het ouderlijk gezag is ontzet.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 53 Info schooljaar 2015-2016

• Rekening houden met mogelijke problemen (financiële problemen, rapport of agenda laattijdig getekend, ….)

∗ Inschrijvingsbeleid:

Regel: van elke ouder een handtekening vragen.

∗ Schoolreglement: extra rubriek: het gezinsbeleid van de school

Onze school gaat uit van het basisprincipe dat beide ouders gezamenlijk en in overleg de beslissingen nemen betreffende het onderwijs van hun kind. Hiermee wil de school echter niet voorbij gaan aan de dagelijkse realiteit dat de gezinssituatie van het kind onderhevig kan zijn aan wijzigingen. Basisregel hierbij is dat het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van de ouders om gezamenlijk de

opvoeding van hun kinderen te organiseren, hierover onderlinge afspraken te maken en een goede communicatie te onderhouden.

Wat ook de gezinssituatie is, de school zal een neutrale positie innemen ten

overstaan van de ouders. De school kan absoluut niet in de rol van rechter worden gemanoeuvreerd, wanneer één of beide ouders, gedeeltelijk of geheel, ontzet zijn uit het ouderlijk gezag. Het is ten allen tijde de verantwoordelijkheid van de ouders om de school op de hoogte te brengen van de gewijzigde gezinssituatie.

Via de algemene informatiefiche, die bij wijziging dient aangevuld te worden, kunnen ouders specifieke afspraken maken met betrekking tot de communicatie tussen de school en de ouders en moet de school correct op de hoogte gebracht worden van wijzigingen in de gezinssituatie.

∗ Schoolreglement: schoolrekening

Ouders zijn, ongeacht hun burgerlijke staat, hoofdelijk gehouden tot het betalen van de schoolrekening. Dat betekent dat we “beide” ouders kunnen aanspreken om de volledige rekening te betalen. We kunnen dus niet ingaan op een vraag om de schoolrekening te splitsen. Als ouders het niet eens zijn over het betalen van de schoolrekening, bezorgt de school aan beiden een identieke schoolrekening.

Zolang die schoolrekening niet volledig betaald is, blijven beide ouders elk het volledige resterende saldo verschuldigd, ongeacht de afspraken die ze met elkaar gemaakt hebben.

Bij niet betaling in deze volgorde handelen:

1. Aangetekend schrijven 2. Vrederechter inschakelen 3. Gerechtsdeurwaarder

∗ Inzagerecht:

Bij discussie mogen ouders documenten komen inkijken op school, er worden in geen enkel geval documenten meegegeven.

∗ Rechten van de stiefouder:

Een stiefouder heeft het kind onder zijn bewaring, maar oefent geen ouderlijk gezag uit! Bvb stiefouders kunnen “apart” geen oudercontact aanvragen of bijwonen, zij hebben daar immers geen recht op.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 54 Info schooljaar 2015-2016

In document INFO SCHOOLREGLEMENT (pagina 51-55)