• No results found

TE LAAT KOMEN – VROEGER VERTREKKEN – TE VROEG AANWEZIG

In document INFO SCHOOLREGLEMENT (pagina 39-0)

HOOFDSTUK 4: OUDERS EN SCHOOL

E. TE LAAT KOMEN – VROEGER VERTREKKEN – TE VROEG AANWEZIG

Het is niet prettig dat kinderen te laat komen. Het klasgebeuren is dan volop bezig en het is voor hen dan ook moeilijk om aan te sluiten bij de les. Wij vragen u dan ook uitdrukkelijk ervoor te zorgen dat de kinderen op tijd in de school zijn.

Ook voor de kleuters vragen wij u de begin- en einduren te respecteren. Kleuters vinden het niet leuk in het klasje te komen als de activiteiten reeds begonnen zijn. Vroeger vertrekken van school kan niet zonder toestemming.

Indien kinderen toch te laat komen, begeven ze zich zo spoedig mogelijk naar de klas.

Voor de veiligheid en de bewaking van uw kind, is het niet wenselijk, dat uw kind te vroeg naar school komt. ’s Morgens niet voor 8.30 uur en ’s middags niet voor 12.40 uur.

Bij het verlaten van de school vragen we uitdrukkelijk om te denken aan het sluiten van de poort met de veiligheidsbeugel. Dank voor de medewerking.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 39 Info schooljaar 2015-2016 F. AFHALEN EN BRENGEN VAN DE KINDEREN

Binnen- en buitenkomen

Ouders die hun kinderen naar school brengen zetten deze af aan de schoolpoort. Bij het belsignaal vormen de leerlingen rijen en gaan in stilte, onder begeleiding, naar de klassen.

Voor de kleuters gaat het belsignaal 5 minuten voor einde schooltijd, vanaf dat moment mogen de ouders ze afhalen aan hun klasje.

In het belang van de veiligheid van de kinderen vragen we met aandrang:

De toegangspoorten tot de speelplaats volledig vrij te laten.

• De toegangspoorten dicht te trekken en te vergrendelen met de beugel bij het in- en uitgaan van de speelplaats.

• Ouders die hun kinderen per wagen wensen af te halen kunnen dit vlot en veilig doen op het plein voor de kerk en de parkeerplaatsen in de Schoolstraat.

• Ouders die hun wagen parkeren op de aangeduide parking, parkeren bij voorkeur zo, dat er geen achterwaartse bewegingen dienen uitgevoerd te worden bij het vertrek.

• De leerlingen worden overgezet door een gemachtigd persoon.

De leerlingen van onze school krijgen regelmatig verkeersles. Deze theorie kan het best gesteund worden door een goede praktijk. Als volwassenen dienen wij op dit vlak een voorbeeld te zijn voor de kinderen, daarom passen wij zeker het verkeersreglement toe bij het ophalen van onze kinderen aan de poort. Door o.a. - de rijbaan haaks over te steken en het zebrapad te gebruiken.

De schoolingang moet steeds worden vrijgehouden.

Niemand van de leerlingen mag de speelplaats tijdens het speelmoment verlaten zonder begeleiding van een volwassene.

Niemand van onze leerlingen mag door een ander ouder meegenomen worden tijdens de middagpauze of na schooltijd, om bijvoorbeeld thuis te komen spelen of huiswerk te

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 40 Info schooljaar 2015-2016 maken zonder dat de eigenlijke ouder of voogd hiervan op de hoogte is en de school verwittigd heeft.

G. SCHOOLAGENDA

In de agenda van de leerlingen, specifiek voor de leerlingen van het 4de, 5de en 6de lj, worden dagelijks de taken en lessen genoteerd. Maak er een goede gewoonte van deze agenda dagelijks te controleren en te ondertekenen.

De agenda’s worden wel regelmatig gecontroleerd door de leerkracht, maar niet taalkundig nagekeken.

Voor de instapklas in onze kleuterafdeling maken we gebruik van een heen- en weerschriftje.

De andere kleuterklassen geven de info en de vragen van de school per e-mail door.

Berichten van de school met een vraag voor bevestiging of inschrijving kan u als ouder terug vinden in het tasje van uw kind. We gebruiken dan als signaal een sleutelhanger aan het tasje van onze jongste kleuters. U als ouder kan deze sleutelhanger ook gebruiken als er een dringende melding van uwentwege in het tasje zit voor de juf.

H. HUISTAKEN Wat is huiswerk?

Elke opdracht na schooltijd uit te voeren:

o.a. - schriftelijke opdrachten - leren van lessen

- voorbereiden van leeractiviteiten - documenteren

- illustreren

- afmaken van een taak (= verlengstuk van een les) - uit het hoofd leren

Onze visie in verband met huiswerk

Huiswerk is een zaak van de school, het gezin en het kind.

 De school moet de kinderen opvoeden, zodat zij zelfstandig kunnen werken.

Huiswerk kan tot deze toekomstgerichte doelstelling bijdragen.

De klastitularis moet in de klas de leerlingen voorbereiden op de huistaak.

1. De taak goed verduidelijken (WAT?) 2. De werkwijze duidelijk aangeven (HOE?) 3. De leerlingen motiveren (WANNEER?)

 Om de ouders voeling te laten houden met het schoolse aanbod en de vorderingen van het kind, moet huiswerk een contactmiddel zijn tussen school en gezin en dit vanaf het eerste leerjaar. De meest zware opdrachten worden meegegeven op dinsdag en donderdag.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 41 Info schooljaar 2015-2016 I. RAPPORT

Driemaal per jaar krijgen de leerlingen van het lager een rapport mee, dat tijdens een gepland oudercontact besproken zal worden.

• Kerstmis

• Pasen

• Einde schooljaar

J. GETUIGSCHRIFT BASISONDERWIJS

De school stelt tegen 20 juni een lijst op van de leerlingen die op 30 juni het lager onderwijs zullen voltooien. De klassenraad beslist welke leerlingen het getuigschrift behalen en welke niet. Het getuigschrift basisonderwijs wordt uitgereikt aan de

regelmatige leerlingen die in voldoende mate die doelen uit het leerplan die het bereiken van de eindtermen beogen, hebben bereikt. De leerlingen die geen getuigschrift behalen, krijgen een attest met de vermelding dat ze het laatste jaar de lessen regelmatig hebben gevolgd. In dit attest geeft de klassenraad de motivatie waarom geen getuigschrift wordt toegekend.

Procedure tot het uitreiken van het getuigschrift:

De school zal gedurende de hele schoolloopbaan van uw kind communiceren over zijn leervorderingen. De ouders kunnen inzage in en toelichtingen bij evaluatiegegevens krijgen. Indien na toelichting blijkt dat de ouders een kopie wensen, dan kan dat. De kosten die hiervoor gevraagd worden, zijn terug te vinden in de bijdrageregeling.

Of een leerling het getuigschrift krijgt, hangt af van de beslissing van de klassenraad. De klassenraad gaat na of de bereikte leerplandoelen voldoende in aantal en

beheersingsniveau zijn om het vervolgonderwijs in de A-stroom van het secundair onderwijs succesvol aan te vatten. Daarbij zal de groei die de leerling doorheen de schoolloopbaan maakte, en de zelfsturing die hij toont, zeker een rol spelen.

Na 20 juni beslist de klassenraad op basis van onderstaande criteria of uw kind al dan niet het getuigschrift basisonderwijs kan krijgen. De beslissing wordt uiterlijk 30 juni aan de ouders meegedeeld. De ouders worden geacht de beslissing omtrent het getuigschrift basisonderwijs uiterlijk op 1 juli in ontvangst te hebben genomen.

De klassenraad houdt onder andere rekening met onderstaande criteria:

• De schoolrapporten van het lopende en voorafgaande schooljaar;

• De evaluaties ban het lopende en voorafgaande schooljaar;

• De gegevens uit het LVS;

• Het verslag van de leerkracht die tijdens het laatste schooljaar het hoogste aantal lestijden heeft gegeven aan de leerling;

• …

De voorzitter en alle leden van de klassenraad ondertekenen het schriftelijk verslag.

Beroepsprocedure:

Let op:

• Wanneer we in dit punt spreken over ‘dagen’, bedoelen we telkens alle dagen (zaterdagen, zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen niet meegerekend)

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 42 Info schooljaar 2015-2016

• Wanneer we spreken over directeur, hebben we het over de directeur of zijn afgevaardigde.

1. Ouders die een beroepsprocedure wensen te starten, vragen binnen drie dagen na ontvangst van de beslissing tot het niet uitreiken van het getuigschrift

basisonderwijs, een overleg aan bij de directeur.

2. Dit verplicht overleg met de directeur vindt plaats ten laatste de zesde dag na de dag waarop de rapporten werden uitgedeeld. Van dit overleg wordt een verslag gemaakt.

3. Na het overleg beslist de directeur om de klassenraad al dan niet opnieuw te laten samenkomen om het niet toekennen van het getuigschrift basisonderwijs te bevestigen of te wijzigen

4. De directeur of de klassenraad brengen de ouders met een aangetekende brief op de hoogte van de beslissing.

5. Binnen drie dagen na ontvangst van de beslissing van de directeur of van de klassenraad kunnen ouders via een aangetekende brief beroep indienen bij de voorzitter van het schoolbestuur.

Dhr. Vaesen Marc VKBG vzw

Schoolstraat 58 3960 Bree

Het verzoekschrift moet aan de volgende voorwaarden voldoen.

• Het verzoekschrift is gedateerd en ondertekend;

• Het verzoekschrift bevat het voorwerp van beroep met feitelijke

omschrijving en motivering waarom het niet uitreiken van het getuigschrift betwist wordt.

Hierbij kunnen overtuigingsstukken toegevoegd worden.

6. Wanneer het schoolbestuur een beroep ontvangt, zal het een

beroepscommissie samenstellen. In de beroepscommissie, die het beroep behandelt, zitten zowel mensen die aan de school of het schoolbestuur verbonden zijn als mensen die dat niet zijn. Het gaat om een onafhankelijke commissie die de klacht van de ouders grondig zal onderzoeken.

7. De beroepscommissie zal steeds jou en je ouders uitnodigen voor een gesprek.

Jullie kunnen je daarbij laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. In de brief met de uitnodiging zal staan wie de leden van de beroepscommissie zijn.

8. De beroepscommissie streeft in zijn zitting naar een consensus.

De beroepscommissie zal de betwiste beslissing ofwel bevestigen ofwel het getuigschrift basisonderwijs toekennen ofwel het beroep gemotiveerd afwijzen wegens het niet naleven van de vormvereisten.

Het resultaat van het beroep wordt uiterlijk op 15 september via een

aangetekende brief door de voorzitter van de beroepscommissie aan de ouders ter kennis gebracht.

K. VERZEKERINGEN EN VRIJWILLIGERS

Op 1 augustus 2006 treedt de wet betreffende de rechten van vrijwilligers van 3 juli 2005 in werking. Deze wet legt organisaties een informatieplicht op. De organisatie die werkt met vrijwilligers moet haar vrijwilligers informeren.

Onze school heeft een verzekering voor vrijwilligers afgesloten bij Interdiocesaan Centrum vzw Rozenstraat 28-30, 3500 Hasselt.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 43 Info schooljaar 2015-2016 L. SPONSORING EN RECLAME

Geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning die niet afkomstig is van de Vlaamse Gemeenschap en de rechtspersonen die daarvan afhangen (reclame- en sponsorbeleid) Bij sponsoring gaat het om geld, goederen of diensten die een sponsor verstrekt aan een schoolbestuur, directie, leraren, niet-onderwijzend personeel of leerlingen, waarvoor de sponsor een tegenprestatie verlangt in schoolverband. Tegenprestaties zijn bijvoorbeeld het noemen van de sponsor in de schoolkrant of een opdruk op

t-shirts. Voorbeelden van sponsoring zijn:

• gesponsorde materialen zoals boekjes, video’s, folders, posters en spellen;

• gratis producten die winkels of bedrijven uitdelen aan leerlingen of ouders;

• gesponsorde activiteiten zoals schoolfeesten, sportdagen, schoolzwemmen en schoolreisjes;

• sponsoring van het schoolgebouw, bijvoorbeeld een leslokaal, de inrichting, computerapparatuur of cateringactiviteiten.

Schenkingen, waar geen tegenprestatie tegenover staat, vallen dus niet onder het begrip sponsoring.

Bij het sluiten van een sponsorovereenkomst is het handig om de volgende regels als uitgangspunt te gebruiken:

• sponsoring moet in overeenstemming zijn met de goede smaak en het fatsoen;

• sponsoring moet verenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taak en doelstelling van de school;

• sponsoring mag niet in strijd zijn met het onderwijsaanbod en de kwalitatieve eisen die een school aan het onderwijs stelt;

• sponsoring mag de onderwijsinhoud en/of de continuïteit van het onderwijs niet beïnvloeden;

• sponsoring mag geen aantasting betekenen van de objectiviteit;

• waardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs, de scholen en de daarbij betrokkenen;

• sponsoring mag geen schade berokkenen aan de geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid van leerlingen.

Het schoolbestuur is altijd verantwoordelijk voor wat er in schoolverband plaatsvindt. Zelfs als het gaat om bijvoorbeeld de oudervereniging die een sponsorovereenkomst aangaat waarbij een tegenprestatie wordt gevraagd waarmee ouders of leerlingen in schoolverband worden geconfronteerd. Het schoolbestuur moet ook in zulke gevallen beoordelen of de sponsorovereenkomst verantwoord is.

Personen en bedrijven die de school sponsoren worden extra vermeld.

Als ouders het niet eens zijn met beslissingen van de school over sponsoring, kunnen zij daarover een klacht indienen bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur.

Departement Onderwijs Secretariaat-generaal t.a.v. Willy Van Belleghem Kamer 5B25

Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 44 Info schooljaar 2015-2016 M. ONDERWIJS AAN HUIS

Het decreet basisonderwijs voorziet in art. 37 recht op onderwijs voor kinderen die een lange periode afwezig zijn wegens ziekte, ongeval of handicap.

Om dat te organiseren worden vier bijkomende lestijden per week en per leerling gefinancierd of gesubsidieerd. Dat moet via het schoolreglement aan de ouders worden meegedeeld.

Een leerplichtig kind uit het lager onderwijs of/en een vijfjarige kleuter in de kleuteronderwijs hebben recht op tijdelijk onderwijs aan huis indien volgende voorwaarden gelijktijdig zijn vervuld:

• de leerplichtige en/of de vijfjarige kleuter in de kleuterklas is meer dan 21 kalenderdagen afwezig(dus vanaf de 22ste dag); voor het berekenen van deze 21 kalenderdagen worden vakantieperiodes meegeteld. De 21 kalenderdagen kunnen ook geheel of gedeeltelijk in het vorige schooljaar doorlopen zijn;

• de ouders doen een schriftelijke aanvraag bij de directeur van de school en leggen daarbij een attest voor waaruit blijkt dat het kind de school niet kan bezoeken maar toch onderwijs mag volgen;

• de afstand tussen de school of vestigingsplaats en de verblijfplaats van de betrokken leerling is ten hoogste 10 km voor het gewoon onderwijs en 20 km voor het buitengewoon onderwijs.

Ook de leerlingen die na een ononderbroken afwezigheid van 21 kalenderdagen wegens ziekte of ongeval op weekbasis minder dan halftijds aanwezig kunnen zijn op school, hebben recht op tijdelijk onderwijs aan huis, synchroon internet onderwijs of een combinatie van beiden.

Bij verlenging dienen de ouders een nieuwe schriftelijke aanvraag te doen en een medisch attest voor te leggen. Kinderen die na een periode van onderwijs aan huis de school hervatten, maar binnen een termijn van 3 maanden opnieuw afwezig zijn wegens ziekte, hebben onmiddellijk recht op onderwijs aan huis (geen wachttijd van 21 kalenderdagen).

Deze regeling geldt niet voor leerlingen die verblijven in een preventorium of in een ziekenhuis waar onderwijs van type 5 wordt gefinancierd of gesubsidieerd.

Specifieke situatie bij chronische ziekte

Een chronische ziekte wordt hier gedefinieerd als een ziekte die een continue of repetitieve behandeling van ten minste 6 maanden noodzaakt (nierpatiëntjes, astmapatiëntjes, …)

Voor chronisch zieke kinderen geldt geen wachttijd van 21 kalenderdagen. Deze kinderen hebben recht op vier uur tijdelijk onderwijs aan huis na 9 halve schooldagen afwezigheid (= omgerekend een volledige schoolweek). Deze 9 halve schooldagen afwezigheid hoeven niet in een ononderbroken periode doorlopen te zijn. Telkens het kind daarop opnieuw 9 halve schooldagen afwezigheid opgebouwd heeft, heeft het opnieuw recht op vier uur tijdelijk onderwijs aan huis.

Voor chronisch zieke leerlingen moet bij de eerste aanvraag tijdens het betrokken schooljaar een medisch attest worden gevoegd, uitgereikt door een geneesheer-specialist, dat het chronisch ziektebeeld bevestigt en waaruit blijkt dat het kind onderwijs mag krijgen.

Bij een nieuwe afwezigheden ten gevolge van deze chronische ziekte tijdens hetzelfde schooljaar is geen nieuw medisch attest vereist. Er dient wel een nieuwe aanvraag voor tijdelijk onderwijs aan huis ingediend te worden.

Langdurig zieke kinderen kunnen ook ‘digitaal’ naar school via Internet (zie www.bednet.be)

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 45 Info schooljaar 2015-2016 Uitzondering in verband met afstand tussen school en woonplaats van het kind.

Indien de school vrijwillig onderwijs aan huis organiseert voor leerlingen die op meer dan 10 km (gewoon onderwijs) of 20 km (buitengewoon onderwijs) verblijven en alle voorwaarden zijn voldaan, dan krijgt de school de bijkomende lestijden gefinancierd of gesubsidieerd en worden de vervoerskosten volledig terugbetaald.

Modellen van het aanvraagformulier tijdelijk onderwijs aan huis en van de staat van reiskosten

• aanvraagformulier tijdelijk onderwijs aan huis voor niet-chronisch zieke leerlingen (bijlagen 1 en 2 van BaO/97/5).

• Voor chronisch zieke leerlingen (bijlagen 3 en 4)

• Staat van reiskosten onderwijs aan huis (bijlagen 5)

N.ORDE- EN TUCHTMAATREGELEN

Elke klastitularis stelt samen met zijn leerlingen een gedragscode op.

∗ Ordemaatregelen

Wanneer je kind de goede werking van de school hindert of het lesverloop stoort, kan door elk personeelslid van de school een ordemaatregel genomen worden.

Mogelijke ordemaatregelen zijn:

• een verwittiging in de agenda;

• een strafwerk;

• een tijdelijke verwijdering uit de les met aanmelding bij de directie.

Tegen een ordemaatregel is er geen beroep mogelijk.

Voor kinderen waar ordemaatregelen geregeld voorkomen, wordt in overleg met ouders en VCLB een begeleidingsplan opgemaakt. Wanneer het gedrag van je kind, ook met een begeleidingsplan, een probleem wordt voor het verstrekken van onderwijs of om het opvoedingsproject te realiseren, kan er een tuchtmaatregel genomen worden.

∗ Tuchtmaatregelen

Wanneer het gedrag van een leerplichtige leerling in het lager onderwijs een gevaar of ernstige belemmering vormt voor de goede werking van school of voor de fysieke of psychische veiligheid en integriteit van zichzelf, van medeleerlingen, personeelsleden of anderen, dan kan de directeur een tuchtmaatregel nemen.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 46 Info schooljaar 2015-2016 Let op: wanneer we spreken over directeur, hebben we het over de directeur of zijn afgevaardigde.

Mogelijke tuchtmaatregelen zijn:

• een tijdelijke uitsluiting van minimaal één schooldag en maximaal vijftien opeenvolgende schooldagen;

• een definitieve uitsluiting.

Preventieve schorsing als bewarende maatregel:

In uitzonderlijke situaties kan de directeur of zijn afgevaardigde bij het begin van de tuchtprocedure beslissen om je kind preventief te schorsen. Deze bewarende maatregel dient om te kunnen nagaan of een tuchtsanctie aangewezen is.

De beslissing tot preventieve schorsing wordt schriftelijk en gemotiveerd meegedeeld aan de ouders van de betrokken leerling. De directeur bevestigt deze beslissing in de brief waarmee de tuchtprocedure wordt opgestart. De preventieve schorsing gaat onmiddellijk in en duurt in principe niet langer dan vijf opeenvolgende schooldagen. Uitzonderlijk kan deze periode eenmalig met vijf opeenvolgende schooldagen verlengd worden, indien door externe factoren het tuchtonderzoek niet binnen die eerste periode kan worden afgerond.

De directeur motiveert deze beslissing.

Procedure tot tijdelijke en definitieve uitsluiting:

Let op: wanneer we in dit punt spreken over ‘dagen’, bedoelen we telkens alle dagen (zaterdagen, zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen niet meegerekend.) Bij het nemen van een beslissing tot tijdelijke en definitieve uitsluiting wordt de volgende procedure gevolgd:

• De directeur wint het advies van de klassenraad in en stelt een tuchtdossier samen.

In geval van een definitieve uitsluiting wordt de klassenraad uitgebreid met een vertegenwoordiger van het VCLB die een adviserende stem heeft.

• De leerling, zijn ouders en eventueel een vertrouwenspersoon worden per aangetekende brief uitgenodigd voor een gesprek met de directeur. Een personeelslid van de school of van het VCLB kan bij een tuchtprocedure niet optreden als vertrouwenspersoon van jou en je ouders. Het gesprek zelf vindt ten vroegste plaats op de vierde dag na verzending van de brief.

• Intussen hebben de ouders en hun vertrouwenspersoon inzage in het tuchtdossier, met inbegrip van het advies van de klassenraad.

• Na het gesprek neemt de directeur een beslissing. Deze beslissing wordt schriftelijk gemotiveerd en binnen een termijn van vijf dagen aangetekend aan de ouders van de betrokken leerling bezorgd. De beslissing vermeldt de beroepsmogelijkheden.

Als ouders geen inspanning doen om hun kind in een andere school in te schrijven, krijgt de definitieve uitsluiting effectief uitwerking na één maand (vakantiedagen niet

meegerekend). Is het kind één maand na de schriftelijke kennisgeving nog niet in een andere school ingeschreven, dan is onze school niet langer verantwoordelijk voor de opvang van de uitgesloten leerling. Het zijn de ouders die erop moeten toezien dat hun kind aan de leerplicht voldoet. Het VCLB kan mee zoeken naar een oplossing.

Ten gevolge van een definitieve uitsluiting het huidige, het vorige of het daaraan

voorafgaande schooljaar kan het schoolbestuur de betrokken leerling weigeren terug in te schrijven.

Opvang op school in geval van preventieve schorsing en (tijdelijke en definitieve)

Opvang op school in geval van preventieve schorsing en (tijdelijke en definitieve)

In document INFO SCHOOLREGLEMENT (pagina 39-0)