• No results found

Uitgewerkte vragenlijst

In document De burgercorrespondent van RTVNH (pagina 77-88)

Interview Dichtbij.nl, Juliette van Eeten

Hoeveel werknemers? 150 medewerkers.

Hoe kan men zich aanmelden?

Op de website. Men kan naar de website gaan. Je maakt een profiel aan en dat profiel wordt geactiveerd. Iedereen kan een profiel aanmaken. Er wordt niet gecontroleerd wie zich aanmeldt. Je kunt je ook via Facebook aanmelden of anoniem.

Waarom maken jullie gebruik van burgercorrespondenten?

Wij denken dat burgers het steeds belangrijker vinden o m hun stem te laten horen in de maatschappij en wij spelen hierop in. Men wilt niet alleen nog maar nieuwsconsument zijn.

Wie zijn jullie correspondenten?

De doelgroep is tussen de 35 en 55. Mensen hebben verschillende belangen om zich aan te melden. De één heeft bijvoorbeeld een yogaschool en wil reclame maken. De ander werkt bij de gemeente en wil meer aandacht voor een kwestie. Er zijn mensen die iets organiseren en mensen willen werven en er zijn mensen die klachten hebben over hun buurt. Het is erg divers. De doelgroep die vaak wat plaatsen zijn ongeveer 35-plus. Het zijn allemaal mensen die erg betrokken zijn bij hun omgeving.

Per regio is het verschillend hoe vaak mensen wat schrijven. Sommige hebben columns en sommige posten één keer iets en hebben hun doel daarmee bereikt.

Wat is jullie grootste doel?

Wij moeten een platform zijn. Een redactie kan niet alles weten in de lokaliteit en daarom hebben wij burgers nodig. Dichtbij is voor- en door burgers. We proberen niet alleen op de ouderwetse manier nieuws te brengen maar ook veel informatie te verzamelen. We willen een platform zijn.

Worden berichten die geplaatst worden eerst nog door een redactie gecontroleerd? Alles wordt gecontroleerd wat er binnen komt. Iets verschijnt meteen online. De

redactieleden krijgen een melding binnen wanneer er wat geplaatst is. Het kan dan meteen offline gehaald worden.

Komt dit omdat jullie de correspondenten nog niet volledig vertrouwen?

Ik geloof dat je altijd een journalist nodig hebt. We hoeven het niet meer alleen te doen. Ik vind wel dat de kennis, wederhoor en achtergrond, essentieel is bij een redactie en dat is wat wij doen. Als een wethouder zwart wordt gemaakt, dan moeten wij ervoor zorgen dat er ook wederhoor is. Er moet altijd een voor- en tegenstander zijn.

Zijn jullie tevreden met hoe jullie burgerjournalisten te werk gaan op jullie site, wat is te zeggen over bijvoorbeeld de kwaliteit?

We hebben 44 regio’s waar we veel actief zijn. Dat verschilt per regio. Bij de ene regio gaat de samenwerking makkelijker. Door een bepaald verleden heb je al een goede naam ergens. Als je een nieuwe regio opent dan moet je daar aan werken. Je moet eerst massa creëren. Het verschilt echt per regio. Daar valt ook weer van te leren. Want we zijn nooit klaar. Ik vind het leuk om te zien dat de meeste burgercorrespondenten redelijk ervaring hebben op het gebied van journalistiek. Ook het maken van foto’s gaat ze redelijk goed af. Er zijn meerdere regio’s die het beste gaan. We zien iets als kwaliteit als het nieuws door andere media wordt opgepakt. Of als bijvoorbeeld iemand iets plaatst over een bepaald kruispunt en als het dan door de politiek wordt opgepakt. In Amstelland, Waterland, Groot- Alkmaar en Almere is de kwaliteit het beste. Dit komt ook omdat wij hier al een tijd zitten. Maar er is niet per se één regio die het beste is.

Hebben jullie het idee dat door het gebruik te maken van burgerescorrespondenten en ondernemers er ander nieuws wordt gemaakt dan met bijvoorbeeld het gebruik van professionele journalisten?

Er zijn hele goede burgercorrespondenten die net zo kwalitatief te werk gaan als

journalisten. Wanneer is iets goed? Ik denk als het voor veel animo zorgt. Telegraaf neemt ook dingen van ons over.

Onderwerpen die vaak geplaatst worden?

Als het mensen raakt dan is het goed. Het kan bij elk onderwerp wel andere mensen raken. We hebben niet per se één genre die het meeste aanslaat. We hebben wel veel aandacht voor sport. Sport is wel een genre waar we genoeg aandacht voor hebben. Als een artikel mensen goed raakt maar er zitten een paar spelfouten in, is het dan meteen niet meer professioneel? Ik denk eigenlijk dat iedereen zijn verhaal wel kan doen. Ik denk niet dat een burgerjournalist minder kwaliteit heeft. Journalisten zullen sneller een burgemeester spreken dan een burgerjournalist.

Hoe komt het dat Dichtbij.nl zo succesvol is?

Ik denk omdat wij een uniek platform zijn. We zijn een online redactie die constant online is. We snappen de onderwerpen als redactie. De mensen die de onderwerpen maken, doen dit met alle liefde. Niet dat, dat niet gebeurt bij grotere omroepen. Wij hebben natuurlijk ook de Telegraaf die ons helpt, omdat wij onderdeel zijn van Telegraaf Mediagroep. Telegraaf helpt ons met de marketing. We zijn commercieel ook groot omdat wij geen subsidie krijgen.

Interview medewerker RTVNH, Mark van Wonderen

Wat is precies jouw functie binnen dit project?

Ik heb de functie van Roderick overgenomen. Ik ben de contactpersoon en eerste aanspreekpunt voor de correspondenten. Als er nuttige informatie is dan zet ik dat op de website, radio en tv.

Hoe was de situatie van RTVNH voordat jullie begonnen met de samenwerking met burgercorrespondenten?

We hadden totaal geen burgercorrespondenten. Mensen mailden ons soms wel eens met berichten en foto’s en soms plaatsten we dat op de website. We deden eigenlijk heel weinig met de burgers van Noord-Holland.

Jullie waren dus minder lokaal bezig?

Ja, we zaten als het ware in een ivoren toren in Amsterdam, waaruit alles geregeld werd. We haalden informatie vooral uit de buurt van Amsterdam. We hadden ook weinig contact met onze luisteraars en kijkers.

Hoeveel burgercorrespondenten zijn er nu?

Bij mijn weten zijn er ongeveer een stuk of twintig correspondenten, maar dat zijn twintig mensen die zich hebben aangemeld, maar mensen die daadwerkelijk wat aanleveren dat zijn er ongeveer tien. Aan de rest hebben wij nog niet veel.

Hoe verloopt het vinden van burgercorrespondenten tot nu toe?

Ik weet dat we nieuwe mensen aan het werven zijn door actief als iemand belt naar de tiplijn, te vragen of zij in het vervolg als burgercorrespondent het nieuws in hun buurt in de gaten willen houden. We vragen dan of ze het misschien leuk vinden om vaker dingen voor ons te maken.

Nog niet via de regioverslaggevers?

Dat zou een nuttig instrument zijn en het is ook de bedoeling dat het via deze regioverslaggevers een beetje moet gaan gebeuren, maar is nog niet zo gelukt.

Hoe gaat de samenwerking met de burgercorrespondenten?

Ja, ik vind dat ze weinig aanleveren. Vaak wat ze aanleveren is van twijfelachtige kwaliteit. Soms plaats ik het uit schaamte op de website, zodat we in ieder geval wat plaatsen.

Wat vind je van de kwaliteit die de burgercorrespondenten leveren? De kwaliteit vind ik tot toe beneden peil.

Wat sturen ze dan?

Vanochtend bijvoorbeeld krijg ik een mail van een man uit Zijdewind, met daarin 20 foto’s van een berm met onkruid. Ik vind dat geen niveau hebben. Het is laagdrempelig. Ik kan daar niets mee. Het beeld is wazig en niet van goede kwaliteit. Terwijl dit juist een belangrijk

onderdeel is van een nieuwsbericht of foto. Ik zelf vind dat de kwaliteit ook beter moet als wij serieus door willen gaan met burgercorrespondenten.

Ben jij de enige daarin?

Dat zou je ook aan Marije moeten vragen. Andere collega’s die ook in de mail kunnen komen vinden de berichten ook niet nieuwswaardig, anders hadden zij ze ook wel gebruikt. Ik denk dat iedereen het met mij eens is .

Zijn er ook onderwerpen geweest die door burgercorrespondenten zijn gemaakt die jij wel goed vond?

Die zijn er geweest. Er was een video van een heteluchtballon die neerstortten. Het is dan toch altijd mooi dat je een filmpje hebt bij het bericht dat je plaatst.

Waarom is jullie manier van werken met burgercorrespondenten anders dan bij andere mediabedrijven?

Jacky wil de correspondenten aan het bedrijf binden. Eén keer per jaar wil Jacky een correspondentendag houden, waar dan alle correspondenten samenkomen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook cursussen hier volgen. Op die manier zijn wij anders dan andere bedrijven. Ze krijgen kansen om te ontwikkelen en worden bij het bedrijf betrokken

Er is een groot verschil qua mening over de burgercorrespondenten merk ik binnen het bedrijf?

Jacky is de enige enthousiasten. Roderick ook wel. Ik zie er nog geen meerwaarden van.

Ook niet als er meer komen?

Dan misschien wel want er zijn ook mensen die meer kunnen. Maar daar is het wachten op. Ik vind het niet een hopeloos project.

Wat voor een effect zullen de burgercorrespondenten uiteindelijk hebben voor RTVNH, mocht het een succes worden?

Je laat zien dat je contact hebt met je luisteraars en kijkers. Je laat zien dat RTVNH tot in alle hoeken en gaten het nieuws weet te vinden.

Hoeveel berichten krijgen jullie ongeveer binnen in 1 week? Ongeveer een stuk of 10.

Hoeveel hiervan wordt wel gebruikt?

ik schat dat we er dan een stuk of 6 op de site plaatsen.

Veranderen jullie nog veel aan de aangeleverde berichten?

Zijn het de burgercorrespondenten met meer ervaring die het meeste sturen of zit daar geen verschil in?

Van de burgercorrespondenten die de meeste berichten opsturen, is de meerderheid bovenal oud. Of dat gelijk staat aan ervaring is een tweede. Maar we hebben ook hele jonge mensen, dus eigenlijk denk ik niet dat er veel verschil in zit.

Ik ben erachter gekomen dat in 2014 veel meer berichten online geplaatst zijn dan in 2013. Wat is hier de reden voor denk jij?

Internet wordt steeds belangrijker bij RTVNH. Dat uit zich in het feit dat op een dag meer mensen berichten schrijven voor de website dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Meer mensen betekent ook meer berichten. Maar daarnaast nemen we sinds een jaar veel meer berichten over van at5 en andere lokale omroepen. Dat was in 2013 nog niet het geval.

Besteden jullie meer aan het plaatsen op internet en social media?

Ja, er is iemand speciaal aangesteld om de social media te beheren. Ook worden redacteuren geïnstrueerd om aandacht te besteden aan tweets.

Ook worden er veel meer berichten geplaatst over BN'ers in 2014. Wat is volgens jouw hier de reden voor?

In 2014 kregen we een gossip-rubriek. Het doel was om dagelijks minstens drie artikelen te plaatsen over roddel en achterklap. Dat verklaart het aantal berichten over BN'ers. Die rubriek is overigens nu weer geschrapt, dus dit zal wel weer minder worden.

Interview Twentsche Courant Tubantia, Hans Berkhout

Wat was jouw rol bij Dorpspleinen.nl

Ik was manager burgerjournalistiek. Zo heette dat.

Wat hield dat in?

Dorpspleinen was een platform van user generated content, waarbij de burgers berichten en foto’s publiceerde. Dit moest allemaal gemanaged worden en ik deed dat.

Wat hield het in?

Dorpspleinen was een online platform dat in januari 2006 was opgezet, waarop iedereen nieuwtjes, berichtjes en foto’s en filmpjes kon plaatsen.

Wat was de reden om het te beginnen?

Er was in die tijd de gedachte dat de journalist niet meer moest bepalen wat wij

nieuwsconsumenten zagen in het nieuws. Men bedoelde hierbij de kranten maar ook de internetsites. Men wilde dat de burgers ook konden bepalen wat er in het nieuws kwam. Wij boden daarom uiteindelijk Dorpspleinen.nl aan, zodat burgers dit konden doen.

Moesten ze zich aanmelden?

Ja, ze moesten zich aanmelden. Je moest je registreren. Dat ging vrij ver. Je moest je naam, adres en e-mail opgeven. Alles werd gemodereerd. Als er iets gepubliceerd moest worden dan bekeken wij dat eerst. Uiteindelijk werden alleen foto’s en films gemodereerd en de teksten niet meer. Foto’s en films konden namelijk soms nog wel eens schadelijk schijn voor anderen.

Vind je controle belangrijk?

Het was- en is noodzakelijk. Er kunnen berichten op de site komen die het bedrijf- en mensen kunnen schade. De burgercorrespondenten hadden verassend best veel ervaring, maar toch is controle belangrijk. Ze konden allemaal wel foto’s of films maken, maar waar het over gaat hoeft niet per se goed te zijn.

Waren er thema’s op de website waar het meesten over geschreven werd? In het begin waren het vooral verenigingen die berichtjes plaatsten. Ze wilden

nieuwsberichtjes over hun verenging delen. In onze krant konden ze dat ook maar niet veel, daarom pakte zij de kans om dit nu te doen op Dorpspleinen. Daarnaast waren er mensen die misstanden aan de kaak stelden. Dit kon gaan over een onveilige weg of mensen die zich ergens anders onveilig bij voelden. Ook waren de politie en brandweer actief op de site. Zij schreven verhalen over meldingen die ze hadden en dat ze bijvoorbeeld een kat uit de boom gered hadden. Groepjes mensen op politiek gebied actief waren. De lokale politieke partijen. Het waren in ieder geval allemaal mensen uit eigen omgeving en die ook betrokken waren met hun eigen omgeving.

Het was dus best verscheiden nieuws?

Ja heel verscheiden. We hadden uiteindelijk 11.00 geregistreerde, die allemaal over verschillende onderwerpen schreven.

Hoe snel was dat?

Dat was binnen vier maanden. Het was dan ook een heel groot succes. Eerst hielden wij het alleen bij gemeente Haaksbergen en daarna sloten er andere gemeentes aan. Elke maand kwamen er twee gemeentes bij. Uiteindelijk hadden we vijftien gemeentes in Twente en één in de Achterhoek. Het eerste jaar was een groot succes.

Hoe kwam het dan dat jullie moesten stoppen?

In het tweede jaar zag je dat het al wat minder werd. Toen hadden mensen het wel een beetje gezien. We zijn toen maar dorpswedstrijden gaan organiseren. Danswedstrijden en voetbalwedstrijden. Dat had in het begin succes. Eind 2007 nam de belangstelling weer af. Een groot deel van de publicerende, was de zelfde aanhoudende groep. Men vond dat de journalist de mensen van nieuws moesten voorzien. Ze vonden de burgerjournalisten geen betrouwbaren bron, want het bestond uit meningen. In 2007 kwam ook Hyves op. Dat was een nieuwe ontdekking voor mensen. Mensen konden praten met kennissen en familie en berichten maken. Hyves nam zo een vlucht in die periode. In 2008 was al duidelijk dat we moesten stoppen. In 2009 besloten we te stoppen.

Is er nog iets van overgebleven?

Nee. Ik heb persoonlijk de stekker eruit getrokken. Alles op zwart gezet. Op de nieuwssite hadden we nog plek gereserveerd voor burgerjournalistiek, maar uiteindelijk hebben wij hier niets mee gedaan. Nieuwssites zijn toch websites voor mensen die journalistieknieuws willen. Wel kunnen mensen nog foto’s en films opsturen en lezersreacties plaatsen.

Lezersreacties vinden mensen toch altijd leuk om te doen. Een item interesseert ze een paar dagen en daarna niet meer.

Had je niet achteraf het gevoel dat je nog wat eraan had kunnen doen?

Misschien als we waren gaan samenwerken met Wegener, een landelijke uitgever. Als we via hun landelijk waren gegaan, dan was het misschien nog een succes geweest. Maar dat is achteraf praten. Toen we zagen dat Dorpspleinen ten einde liep, zijn we met een team gaan bedenken of we wat anders konden doen. Toen benaderden de Rabobank ons dat ze wilden beginnen met Dichtbij.nl. Wij hebben hier toen nee op gezegd.

Zouden jullie uiteindelijk toch niet iets nieuws willen proberen?

Nee. Je ziet het bijvoorbeeld met Hyves. Het was een mega succes, maar zodra er iets nieuws en beters komt dan is het gedoemd te mislukken. Dat risico willen wij niet nog eens nemen.

Hoe gingen de redactieleden ermee om?

In die periode werd gezegd dat het geen journalistiek was. Waarom bepalen de burgers wat mensen lezen? Er was zelfs weerstand. Het zal nu nog steeds wel zijn.

Heb je tips voor RTVNH?

Zo lang de redactieleden niet blij zijn met de resultaten van de burgerjournalisten en ook niet hun best doen om zich er voor in te zetten, dan zullen zei dit ook over een jaar ook doen. Zolang daar niet wordt ingegrepen, dan wordt het niets. De redactieleden moeten inzien dat ze met een bedrijf moeten meegroeien en anders moeten er misschien toch andere redactieleden gezocht worden die hier wel mee zee gaan.

Interview medewerker RTVNH, Jacky de Vries

Wat is precies jouw functie binnen dit project?

Ik ben chef-nieuws. Ik ben de initiator van het hele project.

Hoe was de situatie van RTVNH voordat jullie begonnen met de samenwerking met burgercorrespondenten?

De situatie was zo. Ik vind dat een regionale omroep onderdeel moet zijn van de

samenleving. Dat waren we niet. Veel verslaggevers woonden in Amsterdam. Zij deden dus vanuit Amsterdam verslag over de gebieden in Noord-Holland. Ik heb regels ingesteld waarbij verslaggevers in een bepaald gebied moeten verslag geven en daar moeten werken. Daarnaast hebben we veel verslaggevers nodig. Niet alleen de journalist heeft meer de monopolie op video en audio, bijna iedereen is journalist. Heel veel mensen zijn bezig met journalistiek zonder hier een opleiding voor te hebben gedaan. Onze

regioverslaggevers moeten een netwerk opbouwen met burgercorrespondenten uit hun regio. Zo kunnen wij besparen in verslaggevers en zorgen we ervoor dat de burgers ook een stem krijgen. Dit is niet alleen handig. Regionale omroep moet een platform zijn. Ik vind het moreel zinnig. Ik vind dat wij een platform moeten zijn voor alle Noord-Hollanders en we

moeten mensen een stem geven.

Denk jij dat burgercorrespondenten ervoor zorgen dat het nieuws lokaal wordt? Ja, omdat zij meer zien dan wij zien. We kunnen niet overal tegelijk zijn als omroep. Ze bekijken het met een andere blik. Onze verslaggevers hebben vaak nog een ouderwets journalistieke bril op, die vaak ook goed en nuttig is. Ik vind het ook handig om te weten wat er bij iemand om de hoek zich afspeelt. Als iemand naar buiten kijkt: alle krokussen bloeien en maakt daar een leuke foto van, dat vind ik ook leuk. Het zijn de mensen die weten wat belangrijk is in een gebied. Problemen moeten uit de samenleving komen.

Vinden de kijkers nieuws van burgercorrespondenten ook leuk?

Het platform is vooral online. Het kan ook op radio of televisie komen. Als er nieuws komt uit Den Helder, dan moet dit ook interessant zijn voor mensen uit Hilversum. Het moet wel iets leuk of geks zijn dat heel Noord-Holland raakt. Ik sta er wel voor open. Het valt meer op

In document De burgercorrespondent van RTVNH (pagina 77-88)