• No results found

Criteria voor het evalueren van burgercorrespondenten bij RTVNH

In document De burgercorrespondent van RTVNH (pagina 49-53)

Sinds februari 2014 is RTVNH gestart met de inzet van burgercorrespondenten. Momenteel zijn er tien burgercorrespondenten die werkzaam zijn voor RTVNH. In dit hoofdstuk wordt een korte indruk gegeven van wie de burgercorrespondenten van RTVNH zijn. Kenmerken van deze burgercorrespondenten worden besproken in paragraaf 4.3.1. Vervolgens worden de burgercorrespondenten in 4.3.2 geëvalueerd op de in literatuur gevonden criteria waaraan een burgercorrespondent moet voldoen. Aan het einde van dit hoofdstuk zijn alle belangrijke bevindingen op een rijtje gezet in paragraaf 4.3.3. De inhoud van de enquête is te vinden in de bijlage.

4.3.1 Identiteit van de burgercorrespondent

Leeftijd en geslacht

Er zijn in totaal tien enquêtes ingevuld. De leeftijden van de burgercorrespondenten lopen uiteen van 26 jaar tot 66 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 47,7 jaar. De groep bestaat uit zes mannen en vier vrouwen.

Opleiding, stemgedrag en beroep

Uit de enquêtes blijkt dat de burgercorrespondenten politiek erg links ingesteld zijn. De partijen waar het meest op gestemd worden zijn de SP, PvdD en PvdA. Daarnaast is er eenmalig gekozen voor GroenLinks, D66, VVD en de 50+ partij. Met D66 als links-liberale partij is het opvallend dat zeven burgercorrespondenten links stemmen en twee rechts. De opleidingsniveaus van de burgercorrespondenten zijn ook verschillend: zeven

burgercorrespondenten hebben een MBO-opleiding voltooid, twee hebben een universitaire opleiding voltooid en één heeft een HBO-opleiding voltooid.

Partij Aantal SP 2 (20%) PvdA 2 (20%) GroenLinks 1 (10%) PvdD 2 (20%) D66 1 (10%) Totaal 80% VVD 1 (10%) 50+ 1 (10%) Totaal 20%

*Rood: linkse partijen; blauw: rechtse partijen

De burgercorrespondenten voeren uiteenlopende beroepen uit. Er zijn twee

gepensioneerden, waarvan één vroeger als ANP-fotograaf werkzaam was. Daarnaast is er een docent Nederlands, die tevens te werk is als verslaggever bij TV Purmerend en een correspondent die, wanneer nodig, verslag doet bij een tuincomplex. Deze correspondenten hebben dus ervaring in de journalistiek. De andere correspondenten zijn van beroep

huisvrouw, schoonmaker, communicatieadviseur, taxichauffeur en twee

verkoopmedewerkers die haast allemaal fulltime werken. Het werken voor RTVNH is voor alle burgercorrespondenten een hobby naast hun eigen werk.

Woonplaats

De burgercorrespondenten wonen redelijk verspreid over Noord-Holland. Hieronder is een kaart te zien met de verdeling van woonplaatsen. Met een rode stip is de woonplaats van een burgercorrespondent aangegeven.

Zoals te zien zijn de werkgebieden van de verschillende burgercorrespondenten redelijk goed verspreid. Echter in de gebieden rondom Bloemendaal, Heemstede, Den Helder en Texel zijn geen correspondenten. De helft van de burgercorrespondenten bevinden zich in gemeentes die niet-lokaal zijn: Purmerend, Amsterdam en Amstelveen. De rest bevindt zich in lokale gemeentes.

Werkwijze

De burgercorrespondenten vertonen geen vaste manier van werken. Vaak bestaat hun werkwijze uit het spontaan reageren op iets dat ze in hun omgeving tegenkomen waar ze snel een foto of filmpje van maken. Het kan ook zijn dat er een evenement in de buurt is waar zij heen gaan en vervolgens een item van maken. Zodra een burgercorrespondent iets opvallends ziet, wordt er een berichtje verstuurd naar RTVNH. Er wordt via de mail met de burgercorrespondenten contact gehouden (Vries, 2014).

Er is een duidelijke tweedeling in de groep burgercorrespondenten voor het aanleveren van items, waarbij de vijf oudste correspondenten (38 jaar en ouder) de meeste items versturen. De oudere burgercorrespondenten versturen de meeste items. Dit is de helft van de burgercorrespondenten. Meestal zijn dit foto's met daarbij een korte uitleg. Dit zijn tevens ook de mensen die in de niet-lokale gemeentes wonen.

Waar haalt de burgercorrespondent van RTVNH zijn nieuws vandaan?

Er zijn grote verschillen met betrekking tot de bronnen die burgercorrespondenten gebruiken. Zo is er een burgercorrespondent die al het nieuws op 112- en

brandweerwebsites in de gaten houdt. Hij houdt zich dan ook het meeste bezig met politie- en brandweernieuws. Vijf burgercorrespondenten halen hun informatie voornamelijk uit kranten, televisie, Facebook en van Twitter. Zij zeggen elke dag de krant te lezen en het journaal te volgen en daaruit hun items te halen. De rest van de correspondenten halen het nieuws uit eigen waarneming. Zo is er één burgercorrespondent die door zijn regio fietst met de camera. Ook is er een burgercorrespondent die langs evenementen gaat en hier verslag van doet. De bronnen die ze hier bij gebruiken is ook verschillend. Vier

burgercorrespondenten worden voornamelijk benaderd door mensen uit de omgeving, omdat ze veel mensen kennen. Dit zijn mensen uit de lokale gemeentes. De overige burgercorrespondenten gebruiken social media als bron.

Interesses

Uit de enquête blijkt verder dat zes van de tien burgercorrespondenten voornamelijk nieuws dat actueel is en wat ze raakt erg belangrijk vinden. Het nieuws moet geen populistisch taalgebruik bevatten en serieus geschreven zijn. Uit de enquête blijkt verder dat vooral sport, natuur, welzijn en human-interestonderwerpen aanslaan bij de correspondenten. Dit sluit aan bij de bevinding dat burgercorrespondenten vaak berichten maken over

gebeurtenissen uit de natuur en evenementen in de omgeving.

4.3.2 Evaluatie burgercorrespondenten

Uit de enquête blijkt dat de burgercorrespondenten bijna aan alle in de literatuur gevonden criteria voldoen. Hieronder wordt per criterium toegelicht in hoeverre uit de enquête is gebleken dat de burgercorrespondenten hieraan voldoen.

- Een burgercorrespondent moet goed om kunnen gaan met technologie

Alle burgercorrespondenten van RTVNH hebben volgens de ingevulde enquête verstand van camera- en videoapparatuur. Sommigen hebben meer ervaring met wat duurdere camera’s, waarbij drie van de correspondenten professionele spiegelreflexcamera's

gebruiken. Daarnaast is één van de correspondenten ook een gepensioneerd persfotograaf, die al ruime ervaring heeft met veel soorten foto- en videoapparatuur. Verder hebben de bovengenoemde verslaggever en correspondent door hun werkzaamheden voor andere media tevens uitgebreide ervaring met foto- en filmapparatuur.

- Een burgercorrespondent moet betrokken zijn met zijn of haar buurt. Haast alle burgercorrespondenten bij RTVNH zijn betrokken bij hun buurt. Zo is één burgercorrespondent lid van een belangenvereniging. De helft zegt vooral betrokken te zijn omdat ze in een klein dorp of gemeenschap wonen. Zij vinden het normaal betrokken te zijn met de buurt. Ze vinden contact met de buurt belangrijk, omdat het belangrijk is te weten

wat zich in de buurt afspeelt. Aan de andere kant zijn er ook twee burgercorrespondenten die geen betrokkenheid voelen met hun eigen buurt. Eén vertelt te wonen op een

vakantiepark waardoor hij niet in de gelegenheid is om betrokken te zijn bij de buurt. Een andere burgercorrespondent vertelt dat hij door privéverplichtingen niet meer in staat is om betrokken te zijn bij zijn buurt.

- Een burgercorrespondent moet goed gebruik maken van social media Alle burgercorrespondenten geven aan gebruik te maken van Facebook en Twitter. Sommigen gebruiken het intensiever dan anderen. Zo zijn er twee burgercorrespondenten die hun bronnen van social media sites als Facebook en Twitter afhalen. De overige acht burgercorrespondenten gebruiken social media niet als bron. Het gebruik van social media als nieuwsbron wordt dus nog niet veel gedaan door deze burgercorrespondenten.

Naast de in de literatuur gevonden criteria moeten burgercorrespondenten bij RTVNH nog aan aanvullende criteria voldoen namelijk:

- Goede kwaliteit leveren

Vooralsnog vinden de redacteuren van RTVNH dat de burgercorrespondenten niet veel kwaliteit leveren. Alle berichten die binnenkomen moeten namelijk verbeterd of helemaal herschreven worden (Wonderen, van, Mark, 2014), Dit kost RTVNH uiteindelijk veel tijd. Daarom is het van belang de burgercorrespondenten erop te attenderen dat het schrijven van een goed artikel en het maken van een goede foto van belang is. Dit moet dan ook in cursussen gegeven worden.

- Afgaan op grotere nieuwsfeiten

Naast het feit dat de kwaliteit beter moet, moet ook het soort item dat ze maken worden verbeterd. Marije de Nijs, redacteur bij RTVNH, wil dat zij ook op grotere items afgaan zoals bijvoorbeeld een grote brand uit de buurt. De burgercorrespondenten weten dit niet. RTVNH moet hun hierover goed gaan informeren.

4.3.3 Belangrijkste bevindingen

Uit de enquête blijkt ten eerste dat de gemiddelde leeftijd redelijk hoog ligt, namelijk 47,7 jaar oud. Daarnaast werken de burgercorrespondenten vrijwel allemaal fulltime en doen het werk als burgercorrespondent als hobby. Drie burgercorrespondenten hebben veel ervaring met verslaggeving, fotografie en film. Zij sturen ook de meeste items naar RTVNH. De meeste burgercorrespondenten wonen in grote steden in en rondom Amsterdam. RTVNH zou graag willen dat ze meer betrokken zijn bij hun omgeving en op pad gaan om informatie te verzamelen. Uit de enquête blijkt dat dit onvoldoende gebeurt.

De burgercorrespondenten voldoen aan alle criteria uit de literatuur, maar aan de criteria van RTVNH nog niet. Zo leveren ze nog geen goede kwaliteit en ze gaan niet voor RTVNH op grote nieuwsfeiten af, terwijl RTVNH dit wel van hun verlangt.

4.4 Best practices om de inzet van burgercorrespondenten te

In document De burgercorrespondent van RTVNH (pagina 49-53)