• No results found

Kraljic-Matrix Beveiliging

3.5 Uitbreiding scope

In het categorieplan van 2013 is al vermeld dat ‘op basis van de integrale beveiligingsgedachte het logisch is dat in de toekomst andere aspecten van beveiligen aansluiting vinden bij de categorie’. Een voorbeeld van een onderdeel dat momenteel (nog) niet tot de scope van de categorie beveiliging behoort is de elektronische/bouwkundige beveiliging. Sinds de vaststelling van het vorige categorieplan, zijn echter ook in praktijk aan de kant van de afnemers aanvullende behoeften ontstaan aan diensten die niet vallen binnen de huidige scope van de categorie. Door de scope van de categorie uit te breiden kan aan de aanvullende behoeften tegemoet gekomen worden en kunnen ook aanvullende

beveiligings-voorzieningen uniform en centraal worden aanbesteed. Dat leidt tot een betere afstemming en realisatie van de integrale beveiliging. Voorgesteld wordt om de scope van de categorie nu uit te breiden met:

• Recherche- en onderzoeksdiensten

• Beveiligingsadviesdiensten

• Personenalarmering

• Mobiele beveiligingsvoorzieningen

• Specifieke verbindingsmiddelen /communicatiemiddelen

De inhoud van deze scope-uitbreiding wordt in de volgende paragrafen toegelicht.

3.5.1 Recherche- en Onderzoeksdiensten

Geconstateerd is dat er bij een aantal afnemers/opdrachtgevers een behoefte is om bij beveiligings-incidenten en/of vermeende integriteitsschendingen (extern) expertise en onderzoekscapaciteit in te kunnen huren. Het Interdepartementaal Platform Integriteitsmanagement (IPIM) en het Integraal Beveiligingsberaad Rijksoverheid (IBR) hebben een behoefte aan meer structurering in de coördinatie, uitvoering en het gebruik van (gekwalificeerde) externe onderzoeksbureaus. Daarnaast is er overigens intern binnen het Rijk bij verschillende ministeries (BZ, Defensie, JenV, Financiën en I&W) recherche en/of onderzoekscapaciteit beschikbaar. Deze zou ook ingezet kunnen worden t.b.v. andere onderdelen binnen het Rijk.

Momenteel wordt een pilot uitgevoerd waarbij het Bureau Integriteit van DJI de coördinatie op aanvragen voor (recherche)onderzoeken uitvoert.

Doel van de pilot is:

• Kennis en ervaring opdoen met kwaliteit, werkwijzen en toegevoegde waarde van particuliere recherchebureaus;

• Inzicht verkrijgen in de rijksbreed beschikbare onderzoekscapaciteiten de mogelijkheden tot uitwisse-ling en inzet daarvan binnen het Rijk.

• Toetsen of het centraal via Bureau Integriteit van DJI coördineren van aanvragen van beveiligingson-derzoeken tegemoetkomt aan bovenstaande behoeften.

Actie: De categoriemanager zal de pilot na afloop evalueren en de eindresultaten voorleggen aan de in de stuurgroep en het projectteam betrokken partijen: de BVA Rijk incl. vertegenwoordiger BVA Beraad (EZ), vertegenwoordigers vanuit het IPIM, R, Min.JenV, MinEZ en MinDef, Hoofd VI DJI. Bij een positieve evaluatie zullen de recherche- en onderzoeksdiensten in scope van de categorie worden opgenomen.

3.5.2 Beveiligingsadviesdiensten

Voor het opstellen van bijvoorbeeld een risicoanalyse, een (integraal) beveiligingsplan of advies over oplossingen is regelmatig de inzet van een externe partij gewenst. Momenteel verstrekken

behoeftestellers daarvoor losse opdrachten. Hierdoor ontbreekt eenduidigheid in doelstelling, wijze van opdrachtverstrekking, gestelde kwaliteitseisen en/of wijze van rapporteren.

Actie: Om deze wijze van dienstverlening te harmoniseren zal de categorie een marktverkenning doen.

De uitkomsten van deze marktverkenning zal de categorie evalueren met de behoeftestellers binnen het Rijk. Bij een positieve evaluatie, zullen beveiligingsadviesdiensten in scope van de categorie opgenomen worden.

3.5.3 Personenalarmering

Bij de uitvoering van specifieke beveiligingstaken (alarmopvolging door mobiele surveillance,

controleronden etc.) of andere werkzaamheden waarin medewerkers alleen werken, is monitoring en/of alarmering belangrijk. Dit kan worden bereikt door het gebruik van mobiele personenalarmering met of zonder een zogenoemde man-downfunctie.

Bij persoonsalarmering is de gebruiker in staat om hulp van buitenaf in te roepen. Hiervoor dient de gebruiker te beschikken over een mobiel persoonsalarm met een noodknop met doorschakeling naar een meldkamer. De man-down functie (of systeem) wordt gebruikt om te waarschuwen wanneer mensen

‘alleen’ werken of platliggen. Dit wordt ook wel omvalbeveiliging of alleenwerkbeveiliging genoemd.

Wanneer mensen gebruik maken van man-down, dragen ze een apparaat bij zich waarmee ze op verschillende manieren kunnen alarmeren bij noodsituaties.

Daarnaast zijn er ook systemen die werken via een ‘no movement’ systeem. Wanneer iemand niet meer beweegt versturen zulke systemen een alarmering.

Na vaststelling van de mate van behoefte, de gewenste wijze van toepassing aan vormen van

persoonsalarmering zal de categorie een markverkenning doen. De uitkomst van de markverkenning zal worden geëvalueerd met de behoeftestellers binnen het Rijk.

Het voorstel is om bij een positieve evaluatie, Persoonsalarmering in scope van de categorie te nemen.

Actie: De categorie zal in samenwerking met stakeholders (1) een behoefteverkenning naar het gebruik van personenalarmering uitvoeren. Op basis van deze behoefteverkenning zal de categorie (2) een marktverkenning uitvoeren over de wijze waarop de markt aan de gestelde behoefte kan voldoen en (3) een voorstel uitwerken over de wijze waarop nader te benoemen personenalarmering aanbesteed en in de scope van de categorie opgenomen zal worden.

3.5.4 Mobiele beveiligingsvoorzieningen

De beveiligingsorganisaties van het Rijk hebben in de uitvoering van hun werkzaamheden regelmatig behoefte aan aanvullende voorzieningen en middelen. Dit geldt specifiek op locaties waar aanvullende hulpmiddelen nodig zijn die niet door de opdrachtgevers worden geleverd. (Te denken valt aan speciale uitrusting, verbindingsmiddelen, personenalarmering, etc.). Ook bij de beveiliging van evenementen, het begeleiden van Vips of bij specifieke projecten, zijn extra middelen en/of voorzieningen nodig, die op afroep beschikbaar moeten zijn. Omdat deze voorzieningen niet tot de categorie behoren, worden dergelijke voorzieningen momenteel niet of versnipperd aanbesteed. Hier ontbreekt het aan een duidelijk kader en daarmee gepaard gaande consistentie.

De categoriemanager stelt voor om mobiele beveiligingsvoorzieningen en middelen selectief onder te brengen bij de categorie Beveiliging/BHV. Dit heeft tot resultaat dat er één centraal aanspreekpunt ontstaat voor de aankoop van beveiligingsvoorzieningen en er eenduidigheid tot stand komt in visie, eisen en kwaliteit. Door het bundelen van opdrachten ontstaat schaalvergroting, uniformiteit en daarmee ook een financieel voordeel.

Actie: De categorie zal in samenwerking met stakeholders (1) een behoefteverkenning uitvoeren naar het gebruik van mobiele beveiligingsmiddelen. Op basis van deze behoefteverkenning zal de categorie (2) een marktverkenning uitvoeren naar de wijze waarop de markt in behoefte kan voorzien. Vervolgens zal de categorie (3) een voorstel ontwikkelen over de wijze waarop nader te benoemen mobiele

beveiligingsvoorzieningen en middelen (centraal) aanbesteed en in de scope van de categorie opgenomen zullen worden.

3.5.5 Specifieke verbindingsmiddelen/communicatiemiddelen

Bij de afnemers is er een behoefte aan het centraal inkopen van specifieke verbindingsmiddelen (portofonie) ter ondersteuning van de uitvoering van ‘lokale’ beveiligingsdiensten en/of BHV-taken.

Specifiek voor de uitwisselbaarheid en samenwerking op rijkslocaties is uniformiteit in gebruik en middelen gewenst. Vanwege de specialistische aard van deze middelen is er in dit categorieplan voor gekozen de verbindings/communicatiemiddelen te beperken tot beveiligingsdiensten en BHV-taken.

Omdat deze productgroep een brede scope omvat, zal in overleg met behoeftestellers moeten worden vastgesteld om welke middelen het gaat. Bijvoorbeeld verbindings/communicatiemiddelen (portofoons en wel of niet oproepsystemen zoals pagers) de te gebruiken techniek (digitaal en/of analoog), het bereik, etc.

Actie: De categorie zal een kader opstellen t.a.v. de scope van de productgroep specifieke verbindings- en/of communicatiemiddelen en een werkgroep van behoeftestellers samenstellen. De categorie zal aan de hand van het door de werkgroep overeengekomen kader een voorstel doen over de wijze waarop de verbindings- en communicatiemiddelen (centraal) aanbesteed kunnen worden.

Bij overeenstemming over beide zal de categorie het onderdeel verbindings- en/of communicatiemiddelen in scope van de categorie opnemen.