• No results found

Hoofdstuk 4 Resultaten

4.2 Resultaten interviews

4.2.2 Twitter op de redactie

In het theoretisch kader is gekeken naar de adoptie van nieuwe technieken door nieuwsredacties. In de interviews ben ik dieper op de adoptie van Twitter op de redactie ingegaan. Het eerste wat belangrijk is om te weten is of het gebruik van Twitter gestimuleerd wordt door de hoofdredactie. Bij de drie redacties die ik heb onderzocht kwam ik tot de volgende conclusies.

Studio Sport

Bij NOS Studio Sport wordt vanuit de hoofdredactie niet gestimuleerd om Twitter te gebruiken. Jeroen Koster formuleert dit helder.” Nou dat wordt niet gestimuleerd. Ze volgen het wel.”

Bij de redactie van NUsport wordt door de hoofdredactie niet gestimuleerd om Twitter te gebruiken. Uit de interviews blijkt wel dat de hoofdredactie het fijn zou vinden getuige de woorden van Bart Vlietstra;” nee nee dat is nog niet aan de orde, maar je merkt wel in gesprekken dat het gewaardeerd wordt als je zeg maar dat doet.”

Voetbal International

De hoofdredactie van Voetbal International stimuleert het dat de journalisten gaan Twitteren. Chris Tempelman zegt hierover: “Ja het wordt wel gestimuleerd. Absoluut wel, het wordt wel gestimuleerd. Het is natuurlijk wel iets waar je je in kan onderscheiden wil niet zeggen, maar wel een rol kan inspelen. Laat ik het anders zeggen. Als je het niet doet dan vind ik en dat vindt de leiding ook wel dat dan je dan achterblijft bij andere media. Kijk een goed voorbeeldje. Als het Nederlands Elftal een belangrijke wedstrijd heeft en de verslaggever die daar zit die zou zodra die opstelling heeft dat er even op moeten zetten.” Ook Peter Wekking geeft aan dat het gebruik van Twitter wordt gestimuleerd door de hoofdredactie. Volgens hem is er in een vergadering met de hoofdredacteur gezegd. “Twitter is een aardig platform om te communiceren. En later in de vergadering zei de hoofdredactie:’Jongens als je geen zin hebt hoeft het niet, maar lijkt het je wat ga er dan mee aan de slag”.

Er bestaat dus veel discussie op de redactie over de inzet van Twitter, dit strookt met de bevindingen van Arceneaux en Weiss, zoals besproken in het theoretisch kader. Dit duidt erop dat Twitter een belangrijke nieuwe innovatie is.

Er is veel discussie over de wenselijkheid van richtlijnen voor (sociale) media en sommige buitenlandse media ook officiële richtlijnen hebben voor hun journalisten. Er is zelfs al een keer een sportjournalist naar aanleiding van een tweet ontslagen. (Algemeen Dagblad 2012) Hoe zit het eigenlijk met de richtlijnen op de redacties die ik heb onderzocht voor mijn onderzoek?

Studio Sport

NOS Studio Sport heeft geen Twitterrichtlijnen. Mark Brasser: “Geen aparte twitterregels. Wel een algemene gedragscode. Gij zult de NOS niet in diskrediet brengen..etc.”. Dit stuurde hij mij per sms na het interview. Martin Vriesema bevestigt dit: “Er zijn geen heel duidelijke richtlijnen, maar ja iedereen snapt natuurlijk wel dat je niet over collega’s gaat schrijven of over

programma’s als het over de NOS gaat en dat je dan negatief of kritisch bent ofzo. Dat lijkt me niet zo handig”.

NUsport

NUsport heeft ook geen richtlijnen voor het gebruik van Twitter op de redactie getuige de woorden van Daan Smink:” Nee bij mijn weten is er niks concreets over vastgelegd. Natuurlijk is er weleens nou ik weet niet of dat wel echt concreet besproken is ja je weet wel wat je wel en niet moet twitteren. Nou als er plotseling verslaggevers ter plaatse gingen bij een groot sportevenement of het afgelopen EK dan word vooraf wel toegezegd dat ze ook actief zullen twitteren ook omdat het zeg maar NUsport ten goede komt. Dan kun je laten zien dat je ter plekke bent en af en toe wat nieuws of relevante informatie twittert wat niet gelijk als nieuwsbericht aan de site gekoppeld wordt. Daar is wel over gesproken, maar het is niet zo dat er afspraken of richtlijnen m.b.t. Twitter zijn gemaakt. Dat niet.”

Voetbal International

Voetbal International heeft maar één twitterrichtlijn en daarover zegt Tom Wildvank:” De regel is wel dat je iets eerst via vi.nl bekend maakt en dan pas twittert. Dat is wel een regel, dus het is niet de bedoeling dat ik allemaal scoops/primeurs ga weggeven via mijn twitteraccount en VI daar helemaal buiten laat.” Peter Wekking zegt hierover:” Nee de afspraak is eigenlijk dat als het echt om hard nieuws gaat dat het eerst op de website van VI komt, omdat die een veel groter bereik heeft en daar zit echt onze merknaam aan gekoppeld zeg maar, de website Voetbal International. Die gaat voor. Het blad gaat altijd voor. Dat is de piramide. Bovenaan staat het blad. Dan heb je het televisieprogramma, de VI-website, VIradio en daaronder bungelt Twitter ergens. Dus dat is wel de afspraak ja.”

VI hanteert dus nog sterk de oude gatekeepersrol van de media. Al het nieuws moet eerst via de traditionele wegen gepubliceerd worden, voor het op Twitter mag worden gepubliceerd. VI beslist namelijk op wel tijdstip en op welke manier het nieuws aan de lezers wordt verstrekt. De professionele conventies schrijven dit voor.

Nieuwsorganisaties zouden sociale media gericht kunnen inzetten. Sommige media hebben daar een speciaal beleid voor of een strategie voor ontwikkeld. Er kan hiervoor ook een sociale mediaredacteur voor worden aangesteld. Hoe is dat bij de redacties die ik heb onderzocht?

Bij NOS Studio Sport is er geen beleid hoe ze sociale media kunnen inzetten. De NOS heeft geen idee hebben wat ze met Twitter moeten doen en hoe Twitter gebruikt kan worden op de redactie. Jeroen Koster is daar wel kritisch op: “We zijn nog steeds bezig met het maken van beleid en hoe gaan we ermee om. Laat ik zo zeggen, vooralsnog is de keuze alleen maar programmagerelateerde informatie te twitteren. Dus er komt keurig drie keer per dag wat er in het sportjournaal zit en welke reportage er in voetbal zit zeg maar.(dat staat dan op het NOS account) Dat is wat er nu beleidsmatig wordt getwitterd, verder niks”.

NUsport

Ook bij NUSport is er geen sprake van beleid getuige de woorden van Bart Vlietstra: “Nee, we hebben nog helemaal geen twitterbeleid”.

Voetbal International

Bij Voetbal International is er wel sprake van een beleid hoe Twitter gebruikt kan worden. Het beleid is om de lezer beter te bereiken met Twitter. Tom Wildvank zegt hierover: “Nou ja dan is het toch wel een manier om veel mensen te bereiken. Om er in ieder geval voor te zorgen dat mensen naar vi.nl gaan voor nieuws”.

Nu bekend is dat Studio Sport en NUsport geen beleid hebben met betrekking tot Twitter en Voetbal International wel is het interessant om te kijken of het gebruik van Twitter wel verplicht is gesteld door de hoofdredactie.

Uit de interviews met de journalisten kwam naar voren dat op geen enkele van de drie onderzochte redacties het gebruik van Twitter verplicht werd gesteld. Dit blijkt ook uit het feit dat ik mensen heb geïnterviewd die niet over Twitter beschikten. Het al dan niet of wel gebruik van Twitter is een individueel initiatief van de journalist. Bij Voetbal International wordt het gebruik wel gestimuleerd, maar blijkt uit de woorden van Chris Tempelman dat het geen verplichting is. “Het is geen eis, het is niet verplicht, maar er wordt wel gevraagd of mensen dat willen doen”.

Er zijn dus journalisten die Twitter gebruiken en hoe hebben ze alle functies van Twitter onder de knie gekregen? Hebben de journalisten bijvoorbeeld een cursus of workshop gehad om de weg te weten in de wondere wereld van Twitter? Uit mijn interviews ontstaat een eenduidig beeld zoals hieronder te zien is.

Studio Sport

Bij NOS Studio Sport hebben de journalisten geen cursus of workshop gehad voordat ze begonnen met Twitter. Martin Vriesema heeft geen cursus of workshop gehad maar geeft aan dat zijn zoon hem soms hielp. “En via mijn zoon van 17. Die heeft mij een beetje geholpen”.

NUsport

De hoofdredactie van NUsport heeft ook geen cursus of workshop gegeven aan de journalisten die Twitter gebruiken. De journalisten vonden alles zelf wel uit en vroegen soms hulp aan collega’s zoals blijkt uit de woorden van Bart Vlietstra.” Ik heb alles zelf uitgevonden en ja soms vraag je iets aan collega’s maar het wijst zich allemaal vanzelf joh”.

Voetbal International

Bij Voetbal International hebben de journalisten ook alles over Twitter zelf moeten uitvinden. Chris Tempelman geeft aan: “nee nee ik heb alles zelf uitgevonden. Zo moeilijk is het volgens mij niet haha. Maar nee ik heb geen cursus gevolgd”.

Opvallend hieraan is dat de hoofdredactie van Voetbal International het gebruik van Twitter wel stimuleert, maar journalisten die zelf willen twitteren geen cursus of workshop over Twitter aanbiedt.