• No results found

Trends en ontwikkelingen

Er is onderzoek gedaan naar verschillende trends en ontwikkelingen om te zien welke kansen en mogelijkheden er liggen voor het nog te lanceren product van Shoebaloo.

Trendonderzoek wordt op drie niveaus uitgevoerd. Bij markttrends gaat het er om welke producten populair zijn en wat er zoal op de markt gebeurt. Bij consumententrends gaat het niet meer zozeer om producten maar om gedrag, voorkeuren en behoeften en bij

maatschappelijke trends gaat het er om megatrends zoals individualisering, vergrijzing en globalisering, kortom: in wat voor wereld we leven. (Trendslator,2012)

De trends die hierin besproken worden zijn gebaseerd op verschillende publicaties van trendwatchers die het online bedrijf Trendslator vertegenwoordigen.

5.1 Markttrends

Markttrends hebben invloed op wat er gebeurt in een markt en welke nieuwe ondernemingen, producten en diensten er ontstaan. Markttrends blijven 0 tot 5 jaar bestaan (Trendslator, 2010).

Van print naar digitaal

Er kan worden aangetoond dat Nederland een echt tijdschriftenland is, want zeker 90% van de mensen leest tijdschriften. Amerika, Duitsland en België scoren vrijwel even hoog (Magazines, 2011). Desondanks deze aangetoonde affectie met tijdschriften, wil 60% van de

tijdschriftlezers dat dezelfde content ook online te lezen is (Magazinemediafactbook, 2012). De moderne consument van tegenwoordig verwacht nu dat alle digitale mogelijkheden worden benut. Ze willen snelheid en efficiëntie. Neem nou een krant, deze moet zo gericht mogelijk te werk gaan en zo min mogelijk van iemands tijd vragen. Ook constateert Maxime Mennen, trendwatcher bij Trendslator, dat lezers steeds meer van print naar digitaal verschuiven. In Nederland zijn 2,8 miljoen tablets in gebruik en volgend jaar komen er maar liefst één miljoen gebruikers bij, aldus Mennen. Voordeel van deze digitale verschuiving binnen de

tijdschriftenbranche is er zeker. Als de oplage van een tijdschrift wordt verhoogd, zullen de kosten niet stijgen. Ook hebben bedrijven op deze manier de mogelijkheid om zich via een ander medium te presenteren (merkextensie) (Trendslator, 2012).

Online magazine’s als communicatiemiddel

Uit onderzoek van Smarter Media Sales blijkt dat de betrokkenheid van lezers met een digitaal en interactief tijdschrift (82%) ruim vier keer groter is dan met een website met vergelijkbare content (18%) (Magazinemediafactbook, 2012).

“Een online magazine als communicatiemiddel van een merk of bedrijf is de nieuwe manier van communiceren met de klanten’’, zegt Geert Cantrijn, eigenaar van DutchGiraffe, Online Communicatiebureau. ‘’Online kun je veel beter en ook veel sneller je klanten bereiken, doordat je de content up-to-date kunt houden en je kunt gebruik maken van profiling. Op deze manier praat je als het ware met je klant,’’ aldus Cantrijn. ‘’De lezer kan delen, reageren en doorklikken en je bent op deze manier als tijdschrift dus heel actief.’’ (Cantrijn, G. 2014)

Personaliseren

Het idee om meer website’s te personaliseren, waardoor het nieuws aansluit op de interesses van de lezer, bestaat al enige tijd. Het probleem is vaak dat er in kranten en/of tijdschriften maar enkele artikelen staan die aansluiten op de interesses van de lezer (Trendslator, 2013).

5.2 Consumententrends

Hier worden trends beschreven die gaan over het gedrag, de behoeften en voorkeuren van de consument in 2014. De 4.000 'coolhunters' van Science of the Time onderzochten deze vijf trends. (Managementteam, 2013). Consumententrends blijven 5 tot 10 jaar bestaan (Trendslator, 2010).

Involveer me

In de overvolle wereld waarin de mens leeft, met zijn hyperdosis aan contactmogelijkheden, is aandacht krijgen en aandacht trekken een fikse opdracht. In de huidige 'Cultuur Van Het Wantrouwen' vertrouwt de mens minder wat bedrijven hun te vertellen hebben en aanbevelen. Alles is steeds minder oprecht en gemeend. Steeds minder involverend. Verstedelijking

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in grote steden en in de steden ontstaan alle trends. De stadsbewoners (wereldwijd) hebben het verlangen om de stad waarin ze leven ‘ eigen’ te maken. Trendwatchers noemen dit ook wel ‘De Stad Van Jezelf Maken’. Zo kunnen de stadsbewoners zich weren tegenover de massa. De hipster-trend is een voorbeeld hiervan. Future onlife

Vroeger was er alleen de werkelijke werkelijkheid, de offline wereld. Later ontstond er een virtuele werkelijkheid dankzij de computers. Nu zien we dat offline en online vrijwel versmelten dankzij de smartphones. Denk aan Tinder, de app die het mogelijk maakt om overal-en-meteen in contact te komen met gelijkgezinden. Trendwatchers noemen dit tijdperk waar we nu in leven ‘Future Onlife’.

Macht van het sociale web

Het sociale web is uiteraard geen nieuw fenomeen, maar bestaat al ruim een decennium. Echter zal het sociale web ook in 2014 een krachtbron blijven in het leven van de consument. Ook zal het veel verrassingen blijven tonen. De macht van het sociale web kan gezien worden als de vruchtbare bodem waarop steeds meer van het leven zich afspeelt.

Verhalen

Er heerst veel diversiteit in de huidige wereld. Er is geen identiteit meer echt stabiel. Het enige wat een identiteit wel stabiel maakt, zijn krachtige verhalen die de aandacht weten vast te houden.

5.3 Maatschappelijke trends

De maatschappelijke trends geven aan in welke wereld we leven. Het Erasmus Food

Management Instituut heeft een aantal van onderstaande trends opgesteld door middel van actuele maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de foodretail, maar ook op het retaillandschap. (Marketingfacts, 2004). Maatschappelijke trends blijven 10 tot 30 jaar bestaan (Trendslator, 2010).

Technologisering

Vrijwel iedereen bezit een mobiele telefoon. Flatscreen tv’s worden als warme broodjes verkocht. Iedere auto die nu nog wordt gemaakt bezit een navigatiesysteem en er zijn zelfs mensen die chips dragen om toegelaten te worden tot trendy restaurants.

Dematerialisering

De concurrentieslag verschuift van materieel naar immaterieel. Dit komt onder andere doordat er haast geen slechte producten meer verkocht worden. Daar trappen mensen niet meer in. De interpretatie van het Erasmus Food Management Instituut is dat (de lading van) het merk in toenemende mate van belang wordt bij de keuze van het product.

Drukker

Vrouwen werken tegenwoordig steeds meer. Hierdoor stijgen de gezinsinkomens enorm. Gevolg hiervan is wel dat mensen nu steeds minder vrije tijd hebben en dus minder tijd nemen om fysiek een winkel te betreden.

Professionalisering

Mensen worden slimmer, want er is gebleken dat het opleidingsniveau van de consumenten is gestegen. Hierdoor is de consument kritischer en mondiger. Dit leidt tot een flinke druk op retailers.

Participatie

Er is een groeiende behoefte aan meedenken en meedoen (participatiecultuur). Consumenten willen meedenken en steeds meer organisaties beschikken bijvoorbeeld over een

cliëntenraad/commissie. (Sympassion, z.j.)

Informatisering

Er heerst een overkill aan informatie en er is een grote behoefte aan structuur en overzicht. Consumenten zien door de hoeveelheid aan aanbod door de bomen het bos niet meer. Er is teveel informatie en teveel keus. (Sympassion, z.j.)

5.4 Conclusie

Er is onderzoek gedaan naar verschillende trends en ontwikkelingen om te zien welke kansen en mogelijkheden er liggen voor het nog te lanceren product van Shoebaloo.

‘’Om succesvol te zijn als merk moet je mee buigen met de geest van de tijd en tegelijkertijd in staat zijn je identiteit krachtig uit te dragen en een meerwaarde bieden aan de consument. De meest waardevolle merken zijn merken die continu mee veranderen met de tijd en de levensstijl van de consumenten.’’ (De Goede, 2012).

60% van de tijdschriftlezers wil dat de content die in offline magazines wordt uitgegeven ook online te lezen is. De moderne consument van tegenwoordig verwacht nu dat alle digitale mogelijkheden worden benut.

Er kan ook geconstateerd worden dat offline en online vrijwel versmelten dankzij de smartphones. Denk maar aan de app Tinder, de app die het mogelijk maakt om overal-en- meteen in contact te komen met gelijkgezinden. Het is dus van belang voor Shoebaloo dat de content die zij online verschaffen, overeenkomt met de identiteit die zij offline uitdragen. Het moet samen een geheel zijn.

Er heerst een overkill aan informatie en er is een grote behoefte aan structuur en overzicht. Veel van deze informatie is zelfs onecht, onoprecht, oneerlijk, nep, verzonnen: de consument haat het. Toch is het overal. De consequentie daarvan is dat er een enorm verlangen is naar alles wat oprecht en authentiek is. Wanneer er oprechte en authentieke informatie wordt verschaft, heeft de consument behoefte aan meedenken en meedoen. Dit tijdperk wordt de participatiecultuur genoemd en het is voor Shoebaloo enorm belangrijk om hier gehoor aan te geven met behulp van haar online magazine. In de enquête is gevraagd welke onderwerpen de doelgroep graag terug ziet in het online magazine. Op deze manier is er al op kleine schaal voldaan aan de participatiecultuur: de doelgroep heeft kunnen meedenken over de inhoud van het online magazine. Het is daarom uiterst belangrijk dat de voorkeur van de doelgroep voor in het online magazine ook daadwerkelijk getoond wordt.