• No results found

Financiële onderbouwing 1 Kosten implementatie online magazine

6 Online magazines

6.5 Financiële onderbouwing 1 Kosten implementatie online magazine

Kosten luxe online magazine

Wanneer Shoebaloo kiest voor een super deluxe uitgave van een online magazine, dan zal ze dat ongeveer 20.000 per editie kosten als ze het uit laten maken door het online communicatie bureau DutchGiraffe of Born05 (Jacobs, M. & Cantrijn, G., 2014). Dit online magazine wordt dan precies naar Shoebaloo’s wensen gemaakt op een compleet nieuw format. Er zal geen gebruik worden gemaakt van een bestaand format en dat maakt het online magazine van Shoebaloo dus uniek. Ook zal er door een professioneel team een doordachte pagina-indeling met een geschikt bladritme worden ontwikkeld, zodat er stap voor stap met gedoseerde precisie kan worden gecommuniceerd.

Kosten eenvoudig online magazine

Wanneer Shoebaloo kiest voor een eenvoudig online magazine, dan zal ze dat 250 euro per maand kosten. Dit zijn licentiekosten om gebruik te kunnen maken van een eenvoudig WordPress platform uitgegeven door DutchGiraffe. Het is dan mogelijk om een personeelslid van Shoebaloo steeds het online magazine te laten maken. Je betaalt dan uiteraard ook nog personeelskosten. Dit is de website waar Shoebaloo deze licentie kan afsluiten en zelf kan starten met het ontwikkelen van hun eigen online magazine: http://www.wp-magazines.com/ Jacobs gaf ook een andere, kosteloze, optie om een ander soort online magazine in een blog- vorm uit te geven: ‘’Je kunt ook gewoon gebruik maken van bestaande infrastructuur. Mooi voorbeeld: Sofitel. Zij maken gewoon gebruik van een Tumbler pagina. Dat betekent dus dat je aan techniek geen investering hebt. Het is gewoon een open platform. Ze hebben het helemaal gebrand in hun eigen stijl.’’

6.5.2 Totale kosten online magazine

De twee experts op het gebied van online magazines, Geert Cantrijn en Marvin Jacobs, raden beiden aan om een online magazine uit te brengen wanneer de nieuwe collectie van Shoebaloo binnen rolt. Dat is het moment wanneer Shoebaloo iets heeft te vertellen. De periode dat de nieuwe collectie van Shoebaloo binnen rolt is twee keer per jaar. Dat betekent dat het online magazine dus twee keer per jaar, volgens de experts, zou moeten worden uitgebracht. Wanneer je dit online magazine door een van de bovengenoemde online

communicatiebureau’s laat maken, zal dat 2x 20.000 = 40.000 euro per jaar kosten.

Mocht Shoebaloo het zelf willen maken door middel van het WordPress platform uitgegeven door DutchGiraffe, dan kost het ze 2x 250 = 500 euro per jaar exclusief personeelskosten. Naar schatting ben je zo’n 3 dagen bezig (mits je kennis van WordPress hebt) met het online

magazine. Hier zou Shoebaloo een freelancer voor kunnen aannemen of als extra taak geven bij een bestaand personeelslid.

Als Shoebaloo ervoor kiest om gebruik te maken van bestaande infrastructuur, zoals een Tumblr pagina, dan zouden er geen kosten aan de techniek zijn verbonden. De kosten van zo’n soort magazine in een blog-vorm, zouden alleen personeelskosten zijn.

6.6 Conclusie

Uitgaande van de indeling van het Nederlandse Uitgevers Verbond (NUV) zijn er vier soorten magazines met elk hun eigen identiteit en definitie. Deze soorten gelden zowel voor offline magazines als online magazines: publieksmagazines, vak magazines, verenigingsmagazines, relatiemagazines. Deze laatste is van toepassing voor Shoebaloo’s online magazine, want relatiemagazines worden deels of volledig door een bedrijf betaald. De afzender wil als belangrijkste doelstelling de loyaliteit van de klanten stimuleren, naams- of merkbekendheid verbeteren, kennisoverdracht, de interactie stimuleren tussen ontvanger en opdrachtgever en natuurlijk klanttevredenheid bevorderen.

Voor- en nadelen van online magazines zijn er zeker. Een van de grote voordelen van een online magazine ten opzichte van een print magazine is dat je het persoonlijk kunt maken en dat je kunt meten wat je doelgroep leest. Zo kun je nog beter je content aanpassen op de voorkeuren van je doelgroep. Een van de nadelen van een online magazines ten opzichte van een print magazine is dat het een minder helder distributiekanaal heeft. Het is lastiger om je doelgroep jouw magazine te laten lezen, want hoe bereik je ze online? Waar bevindt de doelgroep zich. Dat moet duidelijk worden voordat je je online magazine kunt distribueren. Een van de eisen van een succesvol magazine is dat het leesbaar moet zijn op een tablet. Dit is namelijk een geschikte device om een online magazine op te kunnen lezen. Uiteraard moet het ook op een smartphone en pc te lezen zijn en daarom is het verstandig om het online magazine responsive te maken. Volgens online magazine expert Geert Cantrijn is het van belang dat het online magazine een klantprofiel opstelt, zodat je kunt zien wat de wensen en verwachtingen van de klant zijn. Wanneer dit zichtbaar is kan er hierop worden ingespeeld en is je online magazine relevant voor die persoon. Uiteraard moet de navigatie van het online magazine eenvoudig zijn, het online magazine moet voldoen aan een bladritme, het moet niet meer dan 6 pagina’s bevatten en ook verticaal leesbaar zijn.

De invloed van een online magazine op het imago, de klantenbinding en de conversie van een merk is groot. Het kan alleen maar een positieve invloed op het imago, de klantenbinding en de conversie hebben wanneer je het online magazine goed aanpakt. Pak je het verkeerd aan? Dan heeft het een negatief effect op alle drie de aspecten.

Kosten van een online magazine zijn uiteenlopend. Shoebaloo kan ervoor kiezen om het te laten ontwikkelen door een communicatiebureau, maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan, namelijk 20.000 euro per editie. Ook kunnen ze ervoor kiezen om het zelf te maken door middel van een WordPress platform. Dan zijn de licentiekosten 250 euro per maand exclusief personeelskosten.