• No results found

Invloed van een online magazine

6 Online magazines

6.4 Invloed van een online magazine

‘’Online magazines voegen beleving en inspiratie toe aan je online communicatiemix, want met een goed bladritme en relevante content die afgestemd is op het profiel van de lezer, heeft je online magazine invloed op een positief imago en klantenbinding en zal uiteindelijk ook de conversie verhogen,’’ aldus Cantrijn.

Hieronder volgen verdiepingsparagrafen om meer te weten te komen over de invloed van online magazines op het imago, de klantenbinding en de conversie van een bedrijf. 6.4.1 …op het imago van een merk

De invloed van een online magazine op het imago van een merk is groot. Dit kan uiteraard ook negatief uitpakken wanneer er een online magazine gemaakt wordt dat irritant of niet

interessant wordt gevonden door de doelgroep. Maar als het goed aangepakt wordt, kan het je imago versterken (Jacobs, M. 2014). Dat blijkt onder andere uit een onderzoek van Cendris Research Center, waarin ze 11.576 lezers en niet-lezers van relatiemagazines hebben ondervraagd. Hieruit blijkt dat een relatiemagazine bijdraagt aan het realiseren van de communicatie- en marketingdoelstellingen van een bedrijf. Zo’n relatiemagazine versterkt namelijk de relatie met de klant en speelt ook zeker een rol bij het werven van nieuwe klanten. Ongeveer driekwart van de ondervraagde lezers van relatiemagazines zegt het bedrijf aan te bevelen aan anderen. Ook is uit dit onderzoek gebleken dat de lezers van relatiemagazines een betere relatie met de afzender hebben dan niet–lezers, dat ze een positiever beeld van de afzender hebben en dat ze minder naar alternatieven, zoals concurrenten, kijken. (Communicatie Online, 2008).

Ook twee experts op het gebied van online magazines zien in dat een online magazine invloed heeft op het imago:

‘’Wanneer je een goed online magazine hebt ontwikkeld dat aanslaat bij je doelgroep, dat iets voor ze doet en dat mensen raakt, levert dat een positieve bijdrage aan het imago van je merk,’’ aldus Marvin Jacobs.

‘’Met je online magazine laat je een blijvende impressie achter bij je lezers. Als je het online magazine goed aanpakt, kan dit een voordelige impressie zijn en dus het imago van je merk vergroten’’, aldus Geert Cantrijn.

Uit de enquête is gebleken dat Shoebaloo volgens de doelgroep al een erg sterk imago heeft. Volgens Michels (2010) ontstaat een sterk imago doordat het bedrijf eenduidig, herkenbaar en consistent in haar communicatie is. Het online magazine van Shoebaloo zou ook eenduidig, herkenbaar en consistent moeten zijn om zo het huidige (sterke) imago te behouden. Wanneer het online magazine hierin slaagt, zorgt het ervoor dat klanten vaker hun aankopen herhalen en dat ze een emotionele binding met het bedrijf krijgen. (Michels, W., 2010). De emotionele binding wordt verder uitgewerkt in de volgende paragraaf.

6.4.2 …op de sociaal emotionele klantenbinding

‘’Een online magazine, daar nemen mensen doorgaans de tijd voor. Ze verwachten wat extra’s, weten vaak waar ze naar zoeken en kennen de afzender. Net zoals een offline magazine is er ruimte voor achtergronden, maar nu kunnen digitale mogelijkheden ten volste benut worden. Dit geeft unieke toepassingen aan het online magazine, waarmee het bij uitstek geschikt is voor klantenbinding,’’ aldus Ruud Verhoeven, creatief DTP ’er bij Leonard: online communicatie bureau (Leonard, 2014).

Ook Jacobs vindt dat een online magazine invloed heeft op de klantenbinding: ‘’Op het moment dat je op een ander niveau gaat communiceren waarin je secundaire doelstelling conversie is, maar je primaire doelstelling het inspireren en prikkelen van mensen is, helpt dat zeker bij het versterken van de klantenbinding. Op deze manier ben je op het netvlies van de gebruiker. Mensen komen graag terug bij Shoebaloo, want ze zullen bijvoorbeeld denken: ‘Ohja dat is die winkel met die gave campagnes’ of ‘Dat sympathieke merk’ of ‘Daar voel ik me prettig bij en daarmee wil ik me mee identificeren’.’’ (Jacobs, M. 2014)

Dat een online magazine invloed heeft op de klantenbinding vertelde Verhoeven en Jacobs al, maar op welke klantenbinding moet een bedrijf zich in deze tijd focussen? Hieronder worden de drie soorten klantenbinding uiteengezet: (Frankwatching, 2012)

- Financiële binding: het levert je klant geld op. Maar als de binding puur gestoeld is op financieel voordeel, betekent dit dat de binding wegvalt als het voordeel er ook niet meer is.

- Structurele binding: je klant kan niet anders. Deze binding is echter niet meer van deze tijd. Nu is er niet alleen een de Albert Heijn, ook bij de Jumbo, Lidl, Aldi en Plus kun je boodschappen doen.

- Sociaal emotionele binding: je klant wil graag met jou geassocieerd worden.

Deze drie bindingen hebben allemaal hun voor- en nadelen. Zo blijkt uit onderzoek van Present Media dat er een broze basis voor financiële binding is, er steeds minder mogelijkheden zijn voor structurele binding en dat de online mogelijkheden voor sociaal emotionele binding enorm groot zijn. Dit betekent voor Shoebaloo, aangezien zij een nieuw online

communicatiemiddel gaan inzetten, dat er op de sociaal emotionele binding gefocust moet worden. Om klanten op deze manier aan een bedrijf te binden, moet het bedrijf een intensief dialoog aangaan met haar klant. Het bedrijf moet de klant goed leren kennen en inspelen op haar wensen. Ook moet er worden gehandeld op basis van wederzijds respect. Tot slot is het van belang om de klant gemak of een bepaalde gebruikerservaring te bieden. Op deze manier bindt een bedrijf zich met haar klanten op een sociaal emotionele manier (Present Media, 2012). Bij deze vorm van binding gaat het erom dat je je klant iets biedt wat voor haar relevant

is of haar een goed gevoel geeft. Dat ‘iets’ is in dit geval het online magazine dat gerelateerd is aan Shoebaloo. Dit moet aansluiten op de interesses en voorkeuren van de doelgroep om zo relevant te zijn (Frankwatching, 2012). Relevant zijn voor je doelgroep is volgens Jacobs de hoofdzaak van een online magazine. Door relevant te zijn kan je de klant aan je binden. 6.4.3 …op de conversie

Volgens Jacobs heeft een goed uitgewerkt online magazine een positieve invloed op de conversie. Hij geeft een voorbeeld: ‘’Van Ifly (KLM’s online magazine) weten we dat het enorm positieve resultaten heeft geboekt. We weten dat de mensen die dit magazine ontvangen, meer besteden aan tickets bij KLM dan mensen die dit magazine niet ontvangen.’’ Hij vertelt ook dat de conversie verbeterd wanneer je een goed online magazine uitbrengt, want op die manier bindt je je klanten aan je bedrijf en in de bovenstaande paragraaf is al duidelijk geworden dat wanneer je een goede klantenbinding hebt, je klanten niet snel verder zoeken naar

alternatieven en bij jou bedrijf blijven kopen.

6.5 Financiële onderbouwing