• No results found

4.2 Komische gezinsthriller

4.2.1 Thriller-teasers

Zowel Breaking Bad als Hollands Hoop gebruiken korte teasers om de afleveringen mee in te leiden. Deze teasers hebben twee functies. De ene is een structurele functie, welke in het volgende hoofdstuk wordt behandeld. De andere functie is dat een aantal teasers het thrillergenre van de series duiden. De nadruk ligt op ‘een aantal’ want hierin schuilt een belangrijk verschil tussen Breaking Bad en Hollands Hoop. In Hollands Hoop wordt er in iedere teaser een onheilspellend moment in de toekomst gepresenteerd waarbij een van de hoofdpersonages in een zeer hachelijke, bedreigende situatie blijkt te zitten. De teasers zoals Hollands Hoop ze gebruikt worden door Lisa Coulthard omschreven als cold opens waarbij de personages zonder gegeven context in een bepaalde dreigende situatie verkeren. Naast dat de teaser belangrijk is voor het vervolg van de aflevering en dat in de teaser de sfeer van de aflevering wordt neerzet, is de teaser voornamelijk een vorm van attraction. De teaser is bedoeld om de aandacht van de kijker te trekken zodat deze de aflevering verder zal kijken(Coulthard z. pag.). De spanning en suspense worden aan het begin van elke aflevering hoog opgevoerd en bepalen in hoge mate de toon omdat hiermee de serie wordt afgetrapt. Bijvoorbeeld in aflevering twee, “Het wonder van Hollands Hoop” lijkt Fokke het een graf te graven voor een (schijnbaar) levenloze Pepijn (Ribbens 1). De vijfde aflevering “Het haasje” toont hoe de twee slapende kampers uit hun auto worden geschoten en eentje in zijn oor wordt geraakt terwijl Pepijn met getrokken pistool in de buurt van de auto staat (Ribbens 1).

De teaser van de eerste aflevering van Breaking Bad, “Pilot” plaatst Walt wel in een onheilspellende verrassende situatie waarbij hij een ontluisterend bekentenisfilmpje in de woestijn opneemt terwijl de politie achter hem aan zit (Gilligan 1). In de teasers van aflevering twee “Cat's in the Bag…”en aflevering vier “Cancer Man” wordt duidelijk dat Walt en Jesse sporen hebben achterlaten (het gasmasker) en dat de politie (Hank) een nieuwe meth-producent (Walt) op het spoor is. Ook aflevering zes “Crazy Handful of Nothin” toont een flashforward naar een onheilspellend instortend gebouw waar Walt zelfverzekerd van wegloopt. In Breaking Bad worden de teasers op verschillende manieren ingezet en duiden ze niet allemaal specifiek het thrillergenre zoals dit in Hollands Hoop wel gebeurt. De grotere diversiteit aan soorten teasers in Breaking Bad toont een hogere mate van vermenging van genres omdat elke teaser op een andere wijze het verhaal introduceert of achtergrondinformatie van een personage toont.

33 4.3 Serieel mysterieplot

Het laatste genre-onderdeel hangt sterk samen met de seriële structuur van Hollands Hoop. Een van de verhaallijnen is als genretype lastig te duiden maar doet sterk denken aan de opzet van een verhaal waar een verborgen mysterie gedurende meerdere afleveringen aan het licht komt en voor een verrassende climax in het verhaal zorgt.

Deze seriële, vrij technische verhaallijn uit Hollands Hoop komt voort uit het formele beheer van het land waar Fokke iedere aflevering wel een moment mee bezig is. Via bezoeken aan de bank, notaris, wethouder maar ook door gesprekken met boer Ginkel en Matthias komt hij er beetje bij beetje achter hoe de verdeling van de grond in de omgeving is georganiseerd. Langzamerhand begint Fokke de corrupte cultuur van de omgeving beter te begrijpen. De climax van deze narratieve boog is cruciaal omdat hij er achter komt dat Matthias een dubbelrol speelt. Deze lijkt zich voor te doen als bondgenoot maar eigenlijk probeerde hij Fokke’s vader al langer te dwingen om zijn grond te verkopen. Zodra Matthias een bedreiging vormt voor Fokke en Pepijn, weet Fokke deze situatie in zijn voordeel te gebruiken. Hij vertelt Saša dat Matthias achter zijn rug om al langer probeert Saša’s wietplantage-industrie te ondermijnen door alle grond in de omgeving te verkopen aan ‘de industrie’.

Het vreemde aan deze constructie is echter, dat Matthias in aflevering vijf “Het haasje” al tegen Fokke zei dat hij zijn donaties aan Agrariërs United slechts symbolisch doet en eigenlijk geen vertrouwen heeft in het slagen van de rechtsprocedure (Ribbens 4). Bovendien heeft Matthias meerdere malen tegen Fokke gezegd dat hij liever niet meer met Saša samenwerkt omdat hij hem een gevaarlijke sociopaat vindt. Kortom, de uitkomst van het mysterie dat Fokke ontrafelt is misschien schokkend omdat Matthias zijn vader onder druk zette. Maar dat Matthias van de plantagehandel af wilde stappen, kan niet zo schokkend zijn dat het in de voorlaatste aflevering plots een sleutelmoment blijkt te zijn waar Fokke Matthias en Saša tegen elkaar op weet te zetten.

4.4 Concluderend

Al met al kan gesteld worden dat Hollands Hoop aspecten van narratieve complexiteit bevat omdat er een vermenging van meerdere genres optreedt in de serie. De serie is een mengeling van een surrealistische western, een komisch familiedrama met gewelddadige, spannende en mysterieuze thriller-elementen. Hollands Hoop en Breaking Bad komen wat genre-vermenging redelijk overeen omdat Breaking Bad ook een familiedrama is waar thriller-elementen in worden verwerkt. Het consistente

34

thriller-teaser gebruik van Hollands Hoop legt een grotere nadruk op het thriller- element dan bij Breaking Bad waar de teasers soms ook reguliere introducties zijn. Het is vervolgens opmerkelijk dat Breaking Bad qua toon wat harder en duisterder is dan Hollands Hoop. De komische aspecten van Hollands Hoop maken de serie wat lichtvoetiger dan Breaking Bad.

Dit hoofdstuk, waarin het vermengen van genres in beide series is vergeleken, legt nog niet zo duidelijk bloot waarom Breaking Bad als kwaliteit kan worden beschouwd en hoe Hollands Hoop hierin overeenkomt of verschilt. Het is wel duidelijk wat voor serie Hollands Hoop is. Ook is duidelijk gemaakt dat het type genre van invloed is op de structurering van een serie.

35

5.

STRUCTUUR IN HOLLANDS HOOP

Uit hoofdstuk drie is gebleken dat de structuur van een dramaserie een belangrijke rol speelt bij de narratieve complexiteit van een serie. De mate van serialiteit draagt bij aan de complexiteit van de vertelling en biedt ruimte voor personages om zich te ontwikkelen. De deelvraag die centraal staat in dit hoofdstuk luidt als volgt:

Hoe draagt de complexe structuur van Hollands Hoop bij aan narratieve complexiteit in Hollands Hoop en wat betekent dit voor de kwaliteit, in vergelijking met Breaking Bad?