• No results found

Iedere aflevering een nieuwe antagonist

5.2 Procedurele kenmerken in Hollands Hoop

5.2.2 Iedere aflevering een nieuwe antagonist

Een tweede procedurele vorm die zichtbaar wordt is de snelle wisseling van antagonistische personages. Deze paragraaf duidt de functie van de antagonistische personages en wordt bewust niet in het volgende ‘personage-hoofdstuk’ geplaatst. De antagonistische personages dienen namelijk een functie voor de mate van complexiteit van de structuur van de aflevering. Deze paragraaf geeft een overzicht van de afleveringen waar antagonisten in voorkomen en uit verdwijnen. Daarna wordt stil gestaan bij de functie en uitwerking op het verhaal van de verschillende antagonisten.

3

Deze laatste aflevering eindigt echter wel symbolisch met Fokke en Saša die dichter naar elkaar toe zijn ‘gegroeid’ nadat Fokke hem uit de unit heeft gered (Ribbens 57).

38

In de eerste aflevering “Sea of Green” wordt Dimitri als antagonistisch personage geïntroduceerd. Hij weet Fokke te manipuleren, valt hem aan in de tbs-kliniek, weet zijn toegangsdruppel te ontvreemden en achtervolgt Machteld naar Groningen. Pas in latere afleveringen wordt duidelijk dat Dimitri geen antagonistisch personage is. Een gevaarlijke psychopaat, dat wel. Maar een trouwe bondgenoot van Fokke die hem meerdere malen uit de brand helpt.

In de tweede aflevering “Het wonder van Hollands Hoop” is Saša degene die voor de grootste tegenwerking zorgt. Omdat Pepijn zijn broer heeft doodgeschoten is Saša van plan Fokke en Pepijn af te maken (Ribbens 17).

In de derde aflevering “Man en Macht” is de bewaker Burian een lastpost voor Fokke. Hij is respectloos en verbreekt gemaakte afspraken door het huis binnen te dringen (Ribbens 36). Aan het einde van de aflevering wordt hij echter al uitgeschakeld door Saša.

In de vierde aflevering “Irina” zorgt Irina voor problemen door te ontsnappen en Filippa mee te nemen (Ribbens 28). Fokke is genoodzaakt zich hardvochtig op te stellen, maar laat haar ontsnappen. Daarnaast vormt Irina een bedreiging voor het huwelijk van Fokke en Machteld en steelt ze het geld dat Fokke heeft verstopt. In diezelfde aflevering wordt Pepijn door de twee kampers van zijn zojuist verdiende geld beroofd.

In de vijfde aflevering “Het Haasje” worden de kampers uitgeschakeld door Bert en Pepijn (Ribbens 1). Bert schiet er eentje in zijn oor en de ander wordt door Dimitri onthoofd als deze vluchtend door het maïsveld de schuur probeert binnen te dringen.

In de zesde aflevering “Woeste Hoeve”, scène 57, toont Bert zijn ware intenties en ontpopt zich als een antagonist die Pepijn probeert te ontlokken waar Pepijn het geld van zijn opa heeft verstopt (Ribbens 44). Bert blijkt ook de schim te zijn die Fokke met getrokken geweer benadert en probeert neer te schieten aan het einde van deze aflevering (Ribbens 54).

Aan het begin van de zevende aflevering “Ondergronds” blijkt Bert al te zijn uitgeschakeld door Dimitri (Ribbens 2). Halverwege deze aflevering komt Fokke er achter dat Matthias een dubbelrol speelt en zijn vader bedreigde (Ribbens 24). Bovendien schiet Matthias Saša neer in de ondergrondse unit waardoor het publiek een tweede maal ziet (eerder sloeg hij Bert hardhandig tegen de grond) dat Matthias een hardvochtiger persoon is dan hij eerder leek. In de achtste aflevering “Sea of Green II” is Matthias de volwaardige antagonist waar Fokke en Pepijn beiden bang voor zijn. De confrontatie tussen Fokke en Pepijn en Matthias blijft echter uit. Voordat Matthias kan

39

afrekenen met Pepijn omdat deze de wietplanten heeft vergiftigd, wordt hij door mannen van Saša afgevoerd en niet veel later dood gevonden op het Wad (Ribbens 1).

Uit bovenstaand overzicht blijkt dat niet alle antagonisten in enkel één aflevering voorkomen om daarna zonder gevolg te verdwijnen uit de serie. Dit is echter wel het geval voor Burian, Irina en eigenlijk ook voor de kampers. Deze personages worden geïntroduceerd in dezelfde aflevering waarin ze een negatieve weerslag op de protagonisten hebben. Na deze aflevering komen ze niet meer terug in de serie of, zoals bij de kampers in de vijfde aflevering, hebben ze geen duidelijke antagonistische kracht meer. De andere antagonisten, Saša, Matthias en Bert komen wel in meerdere afleveringen voor, al blijken Matthias en Bert pas op het laatst kwade intenties te hebben richting Fokke en Pepijn. Zodra wordt getoond dat ze een dubbele agenda hebben en niet bondgenoot maar tegenstander zijn van Fokke, worden ze uitgeschakeld en verdwijnen ze uit de serie.

Het gevolg is dat de distributie van antagonisten vrij evenredig is verspreid over het seizoen waardoor slechts oppervlakkige ontwikkeling mogelijk is. Met name voor Burian, Irina en de kampers is weinig ruimte geboden om ze uit te diepen en gelaagd te maken. Een investering in het personage is niet mogelijk. Vooral Burian en de kampers zijn stereotype antagonisten welke eenzijdig moreel verwerpelijk worden gekarakteriseerd. De narratieve gevolgen van deze karakters zijn eigenlijk maar beperkt. Voor allen geldt dat ze verdwijnen uit de serie voordat ze nog invloed kunnen uitoefenen op het seriële karakter van het plotverloop. Irina is van een iets andere orde. Zij is vooral opportunistisch en heeft niet de intentie om Fokke of Pepijn fysiek pijn te doen. Daarnaast heeft haar aanwezigheid in het huis wel seriële gevolgen, omdat Machteld in latere afleveringen steeds meer het vermoeden krijgt dat Fokke een verhouding met haar heeft. Echter, de fysieke aanwezigheid en daarmee het handelingsvermogen van Irina ontbreekt. Het is eerder een constructie die Machteld heeft bedacht.

Bij Saša is er wel meer ruimte voor verdieping, er wordt aandacht besteed aan zowel onaangename maar ook de meer aangename kanten van zijn karakter. Saša wordt vanaf het begin als duidelijke antagonist gekarakteriseerd. Hij is agressief, moordlustig, manipulatief, handtastelijk en onberekenbaar. Toch, ondanks alle moeilijkheden die hij Fokke bezorgd, is het in wezen (naast Dimitri) een bondgenoot van Fokke, ook al heeft hij zijn donkere kanten en onorthodoxe methoden. Als Fokke weigert plantjes over te nemen in zijn schuur bijvoorbeeld, dreigt hij Fokke te verdrinken. Na enige inspanning is

40

Saša toch altijd bereid naar Fokke te luisteren en helpt hij Fokke uit de brand, zij het op zijn eigen maffiose manier.