• No results found

Alle engelen komen met de Zoon des mensen mee

Jesaja 28:29 Ook dit gaat uit van de HEERE van de legermachten. Hij is wonderbaar van raad, Hij is groot in wijsheid

16. TEKSTEN IN HET OUDE TESTAMENT

We gaan nu over tot het verklaren van de teksten in het Oude Testament die be-trekking hebben op:

y het Koninkrijk van de Vrede, y het Koninkrijk van God, y het Koninkrijk van de Hemelen.

De teksten zijn zoveel mogelijk weergegeven in de volgorde van de Bijbelboeken.

Omdat ik ben uitgegaan van de teksten in de chronologische volgorde van de Bijbelboeken, komen er allerlei aspecten van het Vrederijk aan de orde. Die teksten geven echter niet altijd een chronologische volgorde van de gebeurtenissen weer.

Die is ook niet aan te geven, omdat verschillende gebeurtenissen bijna gelijktijdig plaats vinden. Bijvoorbeeld bij de komst van de Heere Jezus gebeurt er heel veel in zeer korte tijd. Het is ook niet belangrijk wanneer iets plaats vindt op welke dag, maar wel dat het plaats vindt en allerlei aspecten daarvan zichtbaar worden.

Door hiervoor te kiezen, komen veel aspecten aan de orde, maar sommige meer dan eens. Dit komt omdat de HEERE er door meerdere profeten over gesproken heeft met Zijn volk. Deze uitspraken komen met elkaar overeen. Daaruit kunnen we ook opmerken hoe belangrijk de HEERE dit onderwerp vindt. Het is een heel belangrijk onderdeel van Zijn heilsplan met Israël en de volken.

Voor de uitleg van de teksten heb ik gekozen voor een korte toelichting. Gemakkelijk leesbaar. Soms uitgebreid met iets meer informatie. De basis tekst heeft een grijze ondergrond. Het einde van die perikoop wordt aangegeven door een streep.

De Messias zal uit de stam van Juda geboren worden.

y Hem zullen de volken gehoorzamen.

y Zijn ogen zijn donker door de wijn en zijn tanden wit door de melk.

y Hij is de ware Wijnstok. Wijn is het aangewezen symbool van Zijn bloed, dat inderdaad ware drank is, vergoten voor zondaars, en toegepast door het ge-loof.

y Alle zegeningen van Zijn evangelie zijn als wijn en melk, zonder geld en zonder prijs verkrijgbaar, waartoe elke dorstige ziel uitgenodigd wordt, ( Jesaja 55:1).

Genesis 49:8 Juda, jij bent het, jou zullen je broers loven! Je hand zal rusten op de nek van je vijanden; voor jou zullen de zonen van je vader zich neerbuigen. 9 Juda is een leeuwenwelp; van je prooi ben je opgestaan, mijn zoon. Hij heeft zich gekromd, zich als een leeuw neergelegd, als een leeuwin; wie zal hem doen opstaan? 10 De scepter zal van Juda niet wijken en evenmin de heersersstaf van tussen zijn voeten, totdat Silo komt, en Hem zullen de volken gehoorzamen. 11 Hij bindt zijn jonge ezel aan de wijnstok en het veulen van zijn ezelin aan de edelste wijnstok; hij wast zijn kleren in wijn en zijn gewaad in druivenbloed. 12 Zijn ogen zijn donker door de wijn en zijn tanden wit door de melk.

Joël 3:18 Te dien dage zal het geschieden, dat de bergen van jonge wijn zullen druipen en de heuvelen van melk zullen vloeien en alle beken van Juda van water zullen stromen; een bron zal ontspringen uit het huis des HEREN en zal het dal van Sittim drenken.

Openbaring 7:14 ...zij hebben hun kleding gewassen en die wit gemaakt in het bloed van het Lam.

Ja, Juda was de uitverkoren stam waaruit de Messias, de Verlosser van Israël gebo-ren zou worden. Bij zijn geboorte jubelde Lea: “Ditmaal zal ik de Heere loven!” Wat

een tegenstelling met de drie oudste zonen van Jakob. Juda krijgt het eerstgeboorte recht dat de eerste drie door hun wangedrag niet mochten en konden ontvangen.

Juda kreeg de eerste plaats onder zijn broers. Dezen zullen hem zelfs loven en zich voor hem neerbuigen. Zo zal ook in het Vrederijk van de Messias alle knie zich voor Hem buigen. De volken zullen Hem gehoorzamen in het Vrederijk van de Koning van Israël, de volmaakte Lover van God. Juda betekent God loven. Met Silo wordt de Messias bedoeld. Daar zijn de meeste uitleggers het wel over eens. De verwijzing in vers 11 naar de jonge ezel zou kunnen duiden op de intocht van de Messias in Jeruzalem op een ezel. Dit is een profetische uitspraak van Jakob.

y Israël zal veilig wonen. Zonder vijanden!

y Israël zal door de Heere verlost worden.

y Vijanden zullen zich geveinsd onderwerpen.

Wanneer wordt dat zichtbaar? Dat wordt zichtbaar aan het einde van het duizendja-rig Vrederijk. De duivel wordt dan voor een kleine tijd ontbonden en weet nog veel mensen achter zich te krijgen om op te trekken naar Jeruzalem om Koning Jezus aan te vallen. Dat loopt voor de duivel en de zijnen niet goed af. Maar uit deze actie blijkt wel de geveinsdheid van veel mensen in het Vrederijk.

Wie onderwerpen zich echt? Dat zijn degenen die de Woorden van de Heere Jezus ter harte genomen hebben:

Deuteronomium 33:26 Niemand is er als God, Jesjurun ! Hij rijdt op de hemel om u te helpen, en in Zijn majesteit op de wolken. 27 De eeuwige God is voor u een woning, en onder u zijn eeuwige armen. Hij verdrijft de vijand voor u uit, en zegt: Vaag hem weg! 28 Israël zal veilig wonen en alleen; het oog van Jakob zal gericht zijn op een land van koren en nieuwe wijn; ja, zijn hemel zal dauw laten neerdruppelen. 29 Welzalig bent u, Israël!

Wie is zoals u? U bent een volk dat door de HEERE verlost is. Hij is een schild en een

hulp voor u, Hij is uw majesteitelijke zwaard; daarom zullen uw vijanden zich geveinsd aan u onderwerpen, en ú zult hun hoogten betreden!

Markus 8: 34 En toen Hij de menigte met Zijn discipelen bij Zich geroepen had, zei Hij