• No results found

Zo zegt de HEERE van de legermachten: In die dagen zal het gebeuren dat tien mannen uit alle talen van de (heiden)volken, vastgrijpen, ja, de punt van de

Enkele kenmerken van het herstelde Jeruzalem

Zacharia 8:23 Zo zegt de HEERE van de legermachten: In die dagen zal het gebeuren dat tien mannen uit alle talen van de (heiden)volken, vastgrijpen, ja, de punt van de

man-tel van een Joodse man zullen zij vastgrijpen, en zeggen: Wij gaan met u mee, want wij hebben gehoord dat God met u is.

y De Koning van Sion komt.

y Hij zal vrede verkondigen aan de (heiden)volken.

y Zijn heerschappij zal zijn van zee tot zee, van de rivier de Eufraat tot aan de einden der aarde.

y Want als edelstenen in een diadeem zullen zij schitteren in Zijn land, y Hoe groot is Zijn geluk, en hoe groot Zijn schoonheid!

Zacharía 9:9 Verheug u zeer, dochter van Sion! Juich, dochter van Jeruzalem! Zie, uw Koning zal tot u komen, rechtvaardig, en Hij is een Heiland, arm, en rijdend op een ezel, op een ezelsveulen, het jong van een ezelin. 10 Ik zal de strijdwagens uit Efraïm

weg-nemen, en de paarden uit Jeruzalem. De strijdboog zal weggenomen worden. Hij zal vrede verkondigen aan de heidenvolken. Zijn heerschappij zal zijn van zee tot zee, van de rivier de Eufraat tot aan de einden der aarde. 11 Wat u aangaat, vanwege het bloed van uw verbond heb Ik uw gevangenen vrijgelaten uit de put waar geen water in is. 12 Keer terug naar de burcht, u, gevangenen die hoop hebt! Ook heden verkondig Ik: Ik zal u dubbel vergoeden, 13 als Ik Mij Juda zal hebben gespannen, en Ik Efraïm op de boog zal hebben gelegd, en Ik uw zonen, Sion, zal hebben opgezet tegen uw zonen, Griekenland, en Ik u gemaakt zal hebben als het zwaard van een held. …………16 Op die dag zal de HEERE, hun God, hen verlossen, als de kudde van Zijn volk, want als edelstenen in een diadeem zullen zij schitteren in Zijn land, 17 want hoe groot is Zijn geluk, en hoe groot Zijn schoonheid! Het koren zal de mond van de jongemannen, en de nieuwe wijn die van de meisjes doen overlopen.

y Zij zullen zijn alsof Ik hen niet verstoten had. Ik ben immers de HEERE, hun God:

y Hun hart zal zich verheugen in de HEERE.

y Ik zal hen naar Mij toe fluiten en hen bijeenbrengen, omdat Ik hen verlost heb, zodat zij talrijk worden, zo talrijk als zij waren.

y Ik zal hen onder de volken uitzaaien en zij zullen in verre streken aan Mij den-ken, zij zullen leven met hun kinderen, en terugkeren.

Dit zijn de Joodse dienaren van het Evangelie die in het Vrederijk er op uit trekken om het Evangelie nader uit te leggen, te verklaren. De volken hebben wel gebogen voor de Koning van Israël, maar uit andere Schriftgedeelten weten we dat niet alle mensen in het Vrederijk wedergeboren zijn. De Joodse gelovigen zijn wel wedergeboren. Deze dienaren zijn ook dan nog wel nodig. Die situatie is een beetje te vergelijken met b.v.

een orthodox-reformatorische gemeente. Ik denk dat alle leden geloven wat in Gods Woord staat. Zij buigen voor het Woord van God, maar niet iedereen is

wedergebo-ren. Dit blijkt vaak uit het aantal mensen dat aan het Heilig Avondmaal deelneemt.

y Ik zal hen versterken in de HEERE,

y en in Zijn Naam zullen zij wandelen, spreekt de HEERE.

Zacharía 10:3 Tegen de herders is Mijn toorn ontbrand, en de bokken straf Ik. Ja, de HEERE van de legermachten zal omzien naar Zijn kudde, het huis van Juda. Hij zal hen maken als Zijn prachtige paard in de strijd. 4 Daaruit zal de hoeksteen, daaruit zal de tentpin, daaruit zal de strijdboog, daaruit zullen alle onderdrukkers tezamen voort-komen. 5 Zij zullen als helden zijn die in de strijd de vijanden in het slijk van de straat vertrappen. Ja, zij zullen strijden, want de HEERE zal met hen zijn. Zij zullen de ruiters beschaamd maken. 6 Ik zal het huis van Juda versterken, en het huis van Jozef zal Ik verlossen. Ik zal hen terugbrengen, want Ik heb Mij over hen ontfermd. Zij zullen zijn alsof Ik hen niet verstoten had. Ik ben immers de HEERE, hun God: Ik zal hen verhoren!

7 Zij zullen zijn als een held van Efraïm, hun hart zal zich verblijden als door de wijn; en hun kinderen zullen het zien en zich verblijden, hun hart zal zich verheugen in de HEERE.

8 Ik zal hen naar Mij toe fluiten en hen bijeenbrengen, omdat Ik hen verlost heb, zodat zij talrijk worden, zo talrijk als zij waren. 9 Ik zal hen onder de volken uitzaaien en zij zullen in verre streken aan Mij denken, zij zullen leven met hun kinderen, en terugkeren.

10 Ik zal hen terugbrengen uit het land Egypte, en Ik zal hen uit Assyrië bijeenbrengen.

Ik zal hen in het land van Gilead en van de Libanon brengen, maar dat zal voor hen niet toereikend zijn. 11 Hij zal door de zee van benauwdheid gaan, en Hij zal de golven van de zee slaan, alle diepten van de Nijl zullen opdrogen. Dan zal de trots van Assyrië neergehaald worden, en de scepter van Egypte zal weggaan. 12 Ik zal hen versterken in de HEERE, en in Zijn Naam zullen zij wandelen, spreekt de HEERE.

y De HEERE spreekt, Die de hemel uitspant, de aarde grondvest en de geest van de mens in zijn binnenste vormt.

Door middel van de profeet Zacharia laat de HEERE ons nogmaals weten Wie de Schepper is van hemel en aarde. Dat wisten we toch al? Ja, maar er zijn heel veel mensen die dat niet geloven of niet meer geloven. Zij geloven in de evolutiethe-orie van Darwin (een atheïst) of in een vorm van evolutie die zgn. door de Heere gewerkt is. Dit betreft dan de aarde. Met de hemel weten ze al helemaal geen raad, laat staan met een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.

Het is goed om bepaalde waarheden te herhalen, want de mens is geneigd snel te vergeten.

y Ik ga Jeruzalem maken tot een bedwelmende beker voor alle volken rondom.

y Al de volken van de aarde zullen zich tegen haar verzamelen.

y Op die dag, spreekt de HEERE, zal Ik alle paarden met schichtigheid slaan en hun ruiters met krankzinnigheid.

y Op die dag zal Ik de leiders van Juda maken als een vuurbekken in een stapel hout en als een brandende fakkel in een graanschoof.

Bij de komst van de Heere Jezus zal ook het leger van Juda worden ingeschakeld om de vijanden te verslaan. Heeft de Heere Jezus dat leger nodig? Nee, helemaal niet. De Engel van de HEERE ( Heere Jezus) doodde 185.000 mensen in één nacht.

Deze geschiedenis staat vermeld in 2 Koningen 19 vers 35.

y Rechts en links zullen zij al de volken rondom verteren.

y Op die dag zal de HEERE de inwoners van Jeruzalem beschermen.

Zacharía 12:1 De last, het woord van de HEERE over Israël. De HEERE spreekt, Die de

hemel uitspant, de aarde grondvest en de geest van de mens in zijn binnenste vormt. 2 Zie, Ik ga Jeruzalem maken tot een bedwelmende beker voor alle volken rondom, ja, ook tegen Juda zal het gaan bij de belegering van Jeruzalem. 3 Op die dag zal het gebeuren dat Ik Jeruzalem zal maken tot een steen die moeilijk te tillen is voor al de volken. Allen die hem optillen, zullen zichzelf zeker diepe sneden toebrengen, en al de volken van de aarde zullen zich tegen haar verzamelen. 4 Op die dag, spreekt de HEERE, zal Ik alle paarden met schichtigheid slaan en hun ruiters met krankzinnigheid. Maar over het huis van Juda zal Ik Mijn ogen openhouden en alle paarden van de volken zal Ik met blindheid slaan. 5 Dan zullen de leiders van Juda in hun hart zeggen: De inwoners van Jeruzalem zullen voor mij een bron van kracht zijn door de HEERE van de legermachten, hun God.

6 Op die dag zal Ik de leiders van Juda maken als een vuurbekken in een stapel hout en als een brandende fakkel in een graanschoof. Rechts en links zullen zij al de volken rond-om verteren en Jeruzalem zal nog op zijn plaats blijven, in Jeruzalem. 7 En de HEERE zal de tenten van Juda het eerst verlossen, opdat de luister van het huis van David en de luister van de inwoners van Jeruzalem niet groter zijn dan die van Juda. 8 Op die dag zal de HEERE de inwoners van Jeruzalem beschermen. Wie onder hen wankelt, zal op die dag als David zijn, en het huis van David zal zijn als goden.

y Belofte van de Geest van de genade.

y Op die dag zal de HEERE de inwoners van Jeruzalem beschermen.

y Zij zullen over Hem bitter klagen, zoals men bitter klaagt over een eerstgebo-rene.

y Op die dag zal in Jeruzalem de rouwklacht groot zijn.

Zacharia 12:9 Op die dag zal het gebeuren dat Ik alle heidenvolken die tegen Jeruzalem