• No results found

T OEWIJZING AAN VERANTWOORDELIJKEN

In document BIJLAGE 7 . – (pagina 91-94)

HAREN

175. Hoe ziet de woningbouwplanning van de gemeente Haren eruit t/m 2030, onderscheiden naar kern, locatie, uitbreiding/inbreiding/herstructurering, aantal, huidige uitvoering? HOOGEZAND-SAPPEMEER

-

SLOCHTEREN -

TEN BOER

55. Hoe ziet het woningbouwprogramma voor de periodes 2009-2011, 2012-2020, 2008,2015 eruit onderscheiden naar wijken in Ten Boer en overig?

VEENDAM -

WINSUM

97. Tot welke concrete maatregelen leidt deze woonvisie, wie zijn bij die maatregelen

betrokken, wanneer staat het uitvoeren van de maatregelen gepland en wat zijn de geplande te maken kosten en uren (intern en extern)?

T

OEWIJZING AAN VERANTWOORDELIJKEN

Zijn de geformuleerde acties/doelen in de uitvoeringsagenda toegewezen aan verantwoordelijken?

DEAL

220. Welke rollen worden onderscheiden voor de betrokken partijen? (starten & sturen en meepraten en meedoen) Met welke acties wordt de basislaag (leefbaarheidspiramide)

aangepakt? Welke rollen hebben de verschillende partijen in de acties? (starten & sturen en/of meepraten & meedoen)

221. Met welke acties wordt de middenlaag (leefbaarheidspiramide) aangepakt? Welke rollen hebben de verschillende partijen in de acties? Voor welke voorzieningen zullen er grote veranderingen plaatsvinden en op welke manier? (samenwerken en samenvoegen) 222. Met welke acties wordt de toplaag (leefbaarheidspiramide) aangepakt? Welke rollen hebben de verschillende partijen in de acties? Waarop is de ontwikkelingsstrategie in de toplaag gericht? (verbeteren en versterken en verkleinen en concentreren)

334. Wat wordt er concreet op het vlak van rolverdeling in projecten gedaan in de Eemsdelta? OOST-GRONINGEN

106. Welke doelstellingen zijn er geformuleerd per cluster, welke eerste acties worden hiervoor ondernomen, wie neemt hiervoor het initiatief, welke partijen zijn betrokken en welk vervolg krijgt de eerste actie?

DE MARNE - LEEK - MARUM - ZUIDHORN - GRONINGEN - HAREN - HOOGEZAND-SAPPEMEER - SLOCHTEREN

- TEN BOER - VEENDAM - WINSUM

97. Tot welke concrete maatregelen leidt deze woonvisie, wie zijn bij die maatregelen

betrokken, wanneer staat het uitvoeren van de maatregelen gepland en wat zijn de geplande te maken kosten en uren (intern en extern)?

6. M

ONITORING

Wordt de voortgang van de woonvisie gemonitord? DEAL

10. Welke plaats heeft dit WLP in de cyclus van plannen? (start cyclus; plan-do-check-act-cyclus. Jaarlijkse monitoring en vijfjaarlijkse bijstelling)

43. Hoe moeten de prognosecijfers worden opgevat? (grove indicatie; krimp lastig te

voorspellen) Wat wordt er in dit kader gedaan? (jaarlijkse monitor, vijfjaarlijkse bijstelling WLP) 211. Wat voor programma-aanpak wordt gehanteerd bij het opstellen en uitvoeren van dit WLP? (heel veel samenwerking en afstemming) Wat zijn belangrijke uitgangspunten bij het opstellen en uitvoeren van het plan? (betrekken van burgers en aanpasbaarheid) Waar worden de verschillende concrete ontwikkelingsplannen van de verschillende samenwerkende partijen omschreven? (uitvoeringsplan) Hoe worden de plannen in de gaten gehouden? (jaarlijkse monitoring)

219. Waarom is een ontwikkelingsstrategie nodig voor de uitvoering van de plannen die in dit WLP zijn beschreven en wat moet dit plan in grote lijnen omvatten? Hoe worden deze plannen in de gaten gehouden? (veel samenwerkende partijen, wie doet wat, jaarlijkse monitoring) 226. Voor welke vier onderdelen beschrijft de monitor voor leefbaarheid, wonen en voorzieningen de situatie en veranderingen? (bevolkingssamenstelling en –ontwikkeling: woonmilieu en woonmarkt, sociale infrastructuur, voorzieningen en de door de bewoners ervaren leefbaarheid)

227. Op basis van welke uitkomsten/gegevens kan de regio het WLP iedere vijf jaar aanpassen? 297. Welke zaken van het uitvoeringsplan worden regionaal uitgevoerd? (monitoring,

afstemming, evaluatie, samenwerking) OOST-GRONINGEN

89. Hoe wordt het in praktijk brengen van de vier uitgangspunten gewaarborgd? (projectleider) 90. Waarom is een projectleider aangesteld, aan wie legt deze verantwoording af en wat zijn zijn concrete taken? (o.a. voortgang bewaken en afstemming zoeken tussen gemeente en provincie) 94. Welke taken heeft de projectleider op het gebied van voortgangsbewaking en aanjaging en waarom is deze rol van belang?

DE MARNE

70. (kader) Waarom is monitoring van de ontwikkelingen op de lokale woningmarkt belangrijk? 191. Waarin wordt het monitoringsysteem verder beschreven/ontwikkeld? (Programma Wonen en Leefbaarheid) En wat staat er precies beschreven in dit plan? (tijd, kosten, trekker en

betrokken partijen)

192. Welke doelstellingen streeft de gemeente na met monitoring van het beleid?

193. Wat doet de gemeente verder aan monitoring? (jaarlijks overleg met partners; kwalitatieve monitor)

194. Wat wordt er met de resultaten van de monitor gedaan? LEEK

218. Waarom moet iedere bouwfase financieel en inhoudelijk zoveel mogelijk een afgeronde fase vormen? In welke fases vindt de woningbouw plaats? (3 fases, tot 2016, tot 2021, tot 2031) Op welke locaties wordt per fase gebouwd? Waarom wordt het accent voor woningbouw gelegd in de eerste twee fases? (o.a. rekening houdend met Wet Voorkeursrecht Gemeenten) Waarom worden er meerdere locaties gelijktijdig in ontwikkeling genomen? Waarmee moet rekening gehouden worden wat betreft de mogelijkheden voor binnendorps bouwen? Op basis waarvan wordt bepaald of versnelling of vertraging van de bouwopgave nodig is? (monitoring)

277. Welk project gericht op appartementen is nog meer aan de gang? Waarom moet vraag en aanbod naar appartementen worden gemonitord? Hoe ziet het woningbouwprogramma van Wold en Waard eruit? (onderscheiden naar plaats, gebied, jaarlijks aantal over de periode 2010-2015)

MARUM

359. Hoe (vaak) wordt de voortgang van de regionale woonvisie en daarop aansluitende lokale plannen geëvalueerd en gemonitord?

361. Hoe worden de afspraken tussen de gemeente en woningcorporaties vastgelegd en hoe vaak worden deze afspraken geëvalueerd?

ZUIDHORN

278. Hoe vaak en door wie wordt de voortgang van de lokale woonvisie geëvalueerd en gemonitord? (jaarlijks door gemeente en Wold en Waard)

GRONINGEN

86. Welke ontwikkelingen houdt de gemeente in de gaten om het beleid te monitoren?

116. Hoe wordt deze visie verder uitgewerkt met concrete maatregelen? (meerjarenprogramma Wonen, dat jaarlijks wordt herzien) Waarom is gekozen voor een meerjarenprogramma? 117. Wat moet er in het meerjarenplan komen te staan? (vervangt een aantal monitoren die eerder apart werden uitgebracht)

119.Hoe worden de ontwikkelingen op de woningmarkt gemonitord? (indicatoren ontwikkelen) 130. Aan welke voorwaarden voor een behoorlijke woningproductie heeft de gemeente reeds voldaan? (voldoende voornemens en afspraken met corporaties) Waar wil de gemeente de aandacht leggen bij de bouwplannen en hoe? (rekening houden met kwaliteit, economische omstandigheden, consumentenvoorkeuren via monitoring) Wat moet er gebeuren op het gebied van monitoring? Welke elementen moeten input leveren voor de monitoring?

145. Worden de afspraken uit het NLA gemonitord? HAREN

152. Waarom neemt de gemeente het initiatief om regelmatig te overleggen met alle partijen op de Harense woningmarkt?

156. Waarom blijft overleg met ontwikkelaars nodig bij vaststaande plannen en welke rol speelt het Woonplan bij dit overleg?

165. Met welk doel wordt de uitvoering van het woonplan gevolgd?

166. Hoe wordt de voortgang gevolgd? (in gesprek blijven met ontwikkelende partijen, controlerende rol)

167. Aan wie wordt de voortgang gerapporteerd? (regio, gemeenteraad) HOOGEZAND-SAPPEMEER

37. Wat zijn de kansen en bedreiging bij het opzoeken van de grenzen van de groei? Hoe worden de ontwikkelingen in de gaten gehouden en door wie? (jaarlijkse monitoring door gemeente, woningcorporaties en marktpartijen)

118. Hoe vaak en op basis waarvan wordt het woningbouwprogramma bijgesteld? (jaarlijkse monitoring op basis van evaluatie en marktontwikkelingen)

125. Hoe vaak worden het woningbouwprogramma van de woonvisie en de daaruit

voortvloeiende gebiedsprogramma’s geëvalueerd? Wat is een belangrijk aandachtspunt bij de evaluatie?

SLOCHTEREN -

TEN BOER -

VEENDAM

43. Welke maatregelen zijn er op dit moment al genomen om de krimp in de gaten te houden? (woningmarktmonitor Oost-Groningen)

46. Door welke partij worden de plannen in de gaten gehouden? (woningmarktmonitor Oost-Groningen)

74. Wanneer trekt de gemeente een contingent in en welke partijen worden bij deze beslissing betrokken? (als plannen niet voldoende vlotten a.d.h.v. monitoring met ontwikkelaars bepalen hoe verder wordt gegaan)

WINSUM

22. Hoe wordt bepaald wanneer afname/toename van de woningvoorraad passend is? (monitoring)

94. Worden de jaarlijkse uitkomsten van de geplande concrete maatregelen, die uitgevoerd worden op de korte termijn, gemonitord?

95. Hoe worden de plannen en verwachtingen die spelen op langere termijn gemonitord? 96. Hoe worden de jaarlijkse uitkomsten van de geplande concrete maatregelen gemonitord? (o.a. betrekken corporaties, makelaars, eventueel dorpsbelangen

In document BIJLAGE 7 . – (pagina 91-94)