• No results found

OOST-GRONINGEN

In document BIJLAGE 7 . – (pagina 24-33)

11. Hoe is de bestuurlijke samenwerking uitgebreid in 2030? (interregionale provincie Noordgrens, met als hoofdstad Leer)

52. Wat zullen de ziekenhuizen in de regio doen om kwaliteit te blijven leveren? 63. Welke regionale opgaven liggen er op het gebied van cultuur en sport? (meer samenwerking) Waarom is een regionale aanpak hierbij belangrijk/gewenst?

64. Welke regionale opgaven liggen er op het gebied van zorg? (o.a. verdere samenwerking instanties)

86. Wie waren er aanwezig bij de Toogdag en wat is er toen gebeurd? (vertegenwoordigers gemeenten en maatschappelijke partners) Welk belangrijk aspect kwam naar voren wat betreft de samenwerking tussen maatschappelijke organisaties?

75. Welke partijen moeten er allemaal samenwerken om kwaliteit en leefbaarheid in de regio te behouden? (maatschappelijke partners: wonen, zorg, onderwijs. Burgers en bedrijven. Dorpen, steden, gemeenten en regio’s)

83. Hoe zijn de rollen en samenwerkingsambities per cluster uitgewerkt? (twee pagina’s met daarop een uitgewerkt schema waarin de urgentie/impact, rol overheid, betrokken partijen, betrokkenheid bewoners en samenwerkingsvorm beschreven is per cluster: economie (waaronder zorg, recreatie en toerisme vallen), particuliere voorraad, onderwijs en arbeidsmarkt, cultuur en sport, zorg (ketenontwikkeling wonen en zorg en zorginnovatie, primair onderwijs, nieuwbouw en transformatie, leefbare dorpen)

95. Wat is er nodig voor een systematische aanpak voor de genoemde communicatietaken? (maken communicatieplan) Wie worden hierbij betrokken en wat staat er in elk geval in dit plan?

DE MARNE

11. Waarom is ervoor gekozen om dit woon- en leefbaarheidsplan vanuit een interactief proces op te stellen? (leefbaar houden een opgave van veel betrokken partijen; inwoners, bedrijven, maatschappelijke instanties, gemeente)

12. Hoe is de opstelling van dit woon- en leefbaarheidsplan begeleid? (projectgroep en projectgroep +) En wie waren er vertegenwoordigd in deze twee projectgroepen?

(projectgroep: gemeente, Wierden en Borgen en provincie. Projectgroep +: Wierden en Borgen, Provincie Groningen, CMO Groningen, expert, ondernemersplatform, zonnehuisgroep, VCPO, Lauwers en Eems, HHC, inwoner, OV-Bureau Groningen-Drenthe, gehandicaptenraad, ouderenraad)

47. Hoe wil de gemeente actief anticiperen op de kwantificeerbare ontwikkelingen? (afspraken maken met partijen - scholen en ondernemers - over sloop, kwaliteit onderwijs en behoud winkelaanbod)

55. In welke delen is de visie van de gemeente samen te vatten? (anticiperen en ruimte bieden) En wat houdt dit in voor de fysieke pijler van leefbaarheid? (leegstand en verpaupering

beperken en verstandige nieuwbouw en vernieuwing in overleg met Wierden en Borgen) 63. Hoeveel woningen uit de sociale huursector willen de gemeente en Wierden en Borgen slopen (zonder nieuwbouw) over de periode 2011-2021? En hoeveel in de periode 2021-2031? Welke rol hebben de gemeente en Wierden en Borgen in dit sloopproces?

69. (kader) Op welke aspecten toetst Wierden en Borgen haar sloopplannen in overleg met de gemeente? (woningkwaliteit, stedenbouwkundige kwaliteit, marktpotentieel)

72. Met welk aspect moet rekening gehouden worden bij de verkoop? (concurrentie tussen goedkope koop en verkoop eengezinshuurwoningen voorkomen) En hoe wordt hier rekening mee gehouden? (afspraken tussen gemeente en Wierden en Borgen)

mogelijke partner ziet de gemeente voor financiering? (Rabobank)

111. Welke veranderingen met betrekking tot de omslag naar een participatiestaat zijn nu al merkbaar? (betrekken van burgers bij opstellen nieuw beleid)

124. Waarom blijft de gemeente structureel in overleg met alle zorgaanbieders? (bereikbaarheid en beschikbaarheid bewaken) Welke rol heeft de gemeente hierbij?

125. Waarover wil de gemeente onder andere met de Zonnehuisgroep afspraken over maken? (beschikbaarheid intramurale zorg binnen de gemeente uitgaande van de nieuw te bouwen voorzieningen in Leens)

126. Waar ziet de gemeente een belangrijke uitdaging weggelegd voor de Zonnehuisgroep? (samenwerking informele en professionele zorg)

128. Welke partijen spelen een rol bij wonen met zorg? (zorgpartijen, Wierden en Borgen, Lokaal initiatief Dörpssörg) Welke rol speelt de gemeente? (bij elkaar brengen partijen) 132. Waarom ziet de gemeente dit als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Wierden en Borgen? (op lange termijn besparing op de wmo)

140. Welke partijen zijn betrokken bij het voorkomen van ‘multiproblem’straten? (OGGz netwerk, Wierden en Borgen, politie)

142. Waarom wil de gemeente zich actief bemoeien met de invulling van het basisonderwijs in de gemeente? (grote opgave, financieel) Welk uitgangspunten heeft de gemeente bij het geven van ondersteuning? (kwaliteit en bereikbaarheid)

145. Hoe gaat de gemeente de visie op clustering concretiseren met de schoolbesturen? (Integraal huisvestingsplan)

158. Welke partijen moeten bij elkaar gebracht worden? (ondernemersnetwerken en verenigingen) En hoe wil de gemeente haar samenbrengende taak versterken?

160. Op welk gebied wil de gemeente nog meer actief initiatieven voor recreatieve functies faciliteren? (in kaart brengen grote recreatieve bewegingen, sterke marketing en profilering) Met welke partners is hierbij afstemming nodig? (ondernemers en verenigingen)

163. Wat wil de gemeente verder in brede zin doen om de opbloei van toerisme te stimuleren? (jaarlijkse bijeenkomst betrokkenen bij recreatie waarbij actiepunten voor het komende jaar worden opgesteld)

167. Welke stappen heeft de gemeente gezet in het kader van voorzieningenaanbod?

(winkelcentrum Leens) En wat is voor het behoud van het huidige aanbod belangrijk en wiens hulp is daarbij nodig? (bereikbaarheid met OV, provincie)

178. Welke partij wil de gemeente ook betrekken bij het verbeteren/in stand houden van de mobiliteit? (bewonersinitiatieven)

182. Wie zijn er betrokken bij het bewerkstelligen/in stand houden van de leefbaarheid? (inwoners, bedrijven, maatschappelijke instanties, bestuurders, buurgemeenten (specifiek Bedum en Winsum genoemd), regio en provincie)

187. Wie is een belangrijke partner bij de uitvoering van de gestelde maatregelen? (Wierden en Borgen) Welke rol speelt het woon- en leefbaarheidsplan voor Wierden en Borgen?

(uitgangspunt prestatieafspraken, meenemen in strategisch voorraadbeleid)

188. Welke andere belangrijke partners zijn betrokken bij de uitvoering van het woon- en leefbaarheidsplan? (zorginstellingen, schoolbesturen, ondernemers, projectontwikkelaars) Welke rol speelt het woon- en leefbaarheidsplan bij deze partijen?

LEEK

10. Waarom moeten deze samenwerkingsverbanden betrokken worden bij deze woonvisie? 16. Hoe zag het proces van de ontwikkeling van de regionale woonvisie vanaf de startnotitie tot de vaststelling door de vier colleges van Burgemeesters en Wethouders eruit? Welke partijen waren hierbij betrokken? (bestuurders gemeenten en corporaties) Welke doelen dient de regionale woonvisie? (onnodige concurrentie voorkomen, versterken regionaal karakter, regio op de kaart zetten, platform naar de provincie)

18.Welke bronnen zijn geraadpleegd en welke kaders zijn in acht genomen bij het opstellen van de lokale woonvisie? (bewonersorganisaties, instellingen, makelaars, projectontwikkelaars, woningcorporaties. Richtinggevende kaders op het terrein van leefbaarheid en wmo)

overleg met corporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijk organisaties)

52. Welke afspraken hebben de Westerkwartiergemeenten onderling en met de woningbouwcorporaties vastgesteld?

70. Hoe zijn het Rijk, de gemeente en de woningcorporaties betrokken bij het vormen van woonbeleid?

85. Hoe werken woningcorporaties mee aan het huisvesten van deze doelgroep? 87. Wat houdt het Convenant Wonen in? (resultaatgerichte en inspanningsgerichte

prestatieafspraken tussen Westerkwartiergemeenten en Stichting Wold en Waard) Over welke onderwerpen zijn afspraken gemaakt in het Convenant Wonen? (Onder andere over

verantwoordelijkheden en rollen in de ontwikkeling van de woningvoorraad, herstructurering, nieuwbouw, leefbaarheid, woonkwaliteit, duurzaamheid, garanderen geldleningen en wonen, welzijn en zorg)

93. In samenspraak met welke partijen is besloten om het WoonKansbeleid op te stellen? (Maatschappelijk Werk Noordermaat, Zienn en OGGz-functionarissen) Welk doel heeft het WoonKansbeleid en hoe moet dit worden bereikt? (door preventieve interventie aantal aangezegde ontruimingen terugdringen)

95. Wat zijn de uitgangspunten van de werkwijze bij de uitvoering van het WoonKansbeleid? (goede communicatie en gestructureerd overleg met OGGz)

141. Wat wil de gemeente doen met de woningbouwcorporaties op het gebied van bouwtechnische kwaliteit? (afspraken maken)

144. Wat wil de gemeente in samenwerking met de corporaties doen om de energetische kwaliteit van hun bezit te bepalen en verbeteren? (afspraken maken)

199. Welke beleidskaders spelen en rol bij de duurzaamheidsplannen en welke partijen wil de gemeente betrekken bij haar doelstellingen? (Klimaatakkoord en Energieakkoord. Betrekken van burgers, bedrijven, OV, woningcoporaties)

206. Wat zijn de plannen van Stichting Wold & Waard om energiebesparing te realiseren in de bestaande bouw?

249. Welke partijen waren aanwezig bij de twee woondebatten en welke thema’s zijn behandeld? (bewonersorganisaties, makelaars, projectontwikkelaars, woningcorporatie) 259. Waar komt het versterken/behouden van de leefbaarheid meer concreet op neer? (breed spectrum aan woningtypologieën aanbieden, bestaande voorzieningen ondersteunen, taak dorpsverenigingen (dorpsvisies), afspraken maken met woningbouwcorporaties over herstructurering in wijken die qua leefbaarheid onder druk staan, ontmoetingsplekken voor alle doelgroepen etc.)

263. Welke aandachtspunten zijn van belang bij het realiseren van woningen voor senioren? (rekening met kwalitatieve vraag, nieuwbouw gericht op levensloopbestendig bouwen realiseren op het niveau van WoonKeur, afspraken maken met woningcorporaties over domotica in huurwoningen)

266. Wat is de visie van de gemeente op duurzaamheid? (streven naar bouw energiezuinige woningen uitgaande van het Energieakkoord, overleg met woningbouwcorporaties) 279. Stichting Wold en Waard, Provincie Groningen, inwoner, dorpsvereniging, wmo-adviesraad

MARUM

8. Waar zijn de ontwikkelingen qua wonen en werken op gericht? Welke impuls wil de gemeente in samenspraak met ondernemers, zorg- en welzijnsinstellingen en

woningcorporaties aan het centrum van Marum geven?

12. Welke partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van deze lokale woonvisie?

(woondebatten met belangenverenigingen, zorginstellingen, woningcorporatie Wold en Waard, Rabobank West-Groningen, projectontwikkelaars, makelaars)

51. Welke afspraken hebben de Westerkwartiergemeenten onderling en met de woningbouwcorporaties vastgesteld?

89. Hoe zijn het Rijk, de gemeente en de woningcorporaties betrokken bij het vormen van woonbeleid?

huurwoningen in de gemeente?

104. Hoe werken woningcorporaties mee aan het huisvesten van deze doelgroep? 105. Wie worden onder de doelgroep zorgbehoevenden verstaan? Wat is het

uitvoeringsprogramma van de pilot Wonen met zorg? (project waarbij inzicht is verkregen in vraag en aanbod van woonvormen voor de zorgbehoevende doelgroep wat vertaald is naar een actieprogramma voor het bouwen van nultredenwoningen, zorgwoningen, beschermd wonen en intramuraal wonen) En wie werken mee aan dit uitvoeringsprogramma? (gemeente en woningcorporaties)

106. Wat houdt het Convenant Wonen in? (resultaatgerichte en inspanningsgerichte prestatieafspraken tussen Westerkwartiergemeenten en Stichting Wold en Waard)

107. Over welke onderwerpen zijn afspraken gemaakt in het Convenant Wonen? (Onder andere over verantwoordelijkheden en rollen in de ontwikkeling van de woningvoorraad,

herstructurering, nieuwbouw, leefbaarheid, woonkwaliteit, duurzaamheid, garanderen geldleningen en wonen, welzijn en zorg)

109. Hoe is de taakverdeling tussen gemeente en corporaties wat betreft woonruimtebemiddeling?

113. In samenspraak met welke partijen is besloten om het WoonKansbeleid op te stellen? (Maatschappelijk Werk Noordermaat, Zienn en OGGz-functionarissen) Welk doel heeft het WoonKansbeleid en hoe moet dit worden bereikt? (door preventieve interventie aantal aangezegde ontruimingen terugdringen)

114. Wat zijn de uitgangspunten van de werkwijze bij de uitvoering van het WoonKansbeleid? (goede communicatie en gestructureerd overleg met OGGz)

205. Waarom willen de gemeente en corporatie werken aan een verbetering van de energetische kwaliteit van het corporatiebezit?

209. Wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit/geschiktheid van de woning van eigenaar-bewoners? Wat wil de gemeente doen met de woningbouwcorporaties op het gebied van bouwtechnische kwaliteit? (afspraken maken)

210. Met elke ontwikkelingen wordt rekening gehouden bij het streven naar woonkwaliteit? (vergrijzing, individualisering, langer zelfstandig wonen) Welke begrippen zijn hierbij van belang? (betaalbaarheid, variatie, veiligheid en duurzaamheid) Welke partijen moeten betrokken worden bij de verbetering van woonkwaliteit? (inwoners en

woningbouwcorporaties)

226.Wie zitten er in de LEADER-actiegroep (LAG) en welke verantwoordelijkheid heeft deze groep?

228. Wanneer heeft Wold en Waard een leefbaarheidsfonds in het leven geroepen en een notitie afgegeven om te participeren in maatschappelijk vastgoed?

230. Waarom wil Wold en Waard bijdragen in maatschappelijk vastgoed?

246. Welke partijen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het actieplan ‘Beter (t)huis in de buurt’ en welke aanpak is nodig? (integrale aanpak)

250.Welke acties zijn geformuleerd in het kader van prestatieveld 10: aangepast wonen en wonen met zorg? (onderzoek naar een vernieuwend aanbod van welzijnsdiensten, bouw 75 levensloopbestendige woningen, herinrichting Iepenlaan (woonhaven, levensloopbestendige woningen, appartementen), herstructurering verzorgingstehuis De Hoorn, oprichten van zorgboerderijen, structureel overleg met Wold en Waard, regionale samenwerking)

279.Hoe staat de gemeente tegenover het realiseren van domotica-woningen? (stimuleren bij bouw, afspraken met corporaties)

298. Welke plannen heeft Wold en Waard op het gebied van energiebesparing in de bestaande bouw?

301. Hoe worden afspraken met de woningcorporatie op het gebied van energetische kwaliteit vastgelegd? (prestatieafspraken)

338. Welke partijen waren aanwezig bij het woondebat dat georganiseerd was voor de

opstelling van deze woonvisie? (bewonersorganisaties, makelaars, projectontwikkelaars, bank, woningcorporatie) Welke belangrijke uitspraken werden daar gedaan?

gemeentelijk beleid voor de woningmarkt op gericht?

349. Wanneer heeft Wold en Waard haar opmerkingen over de woonvisie kenbaar kunnen maken? Welke periode heeft de woonvisie ter inzage gelegen om inspraakreacties te kunnen geven? (inspraakreacties van Gedeputeerde Staten van Groningen, Moes Projectontwikkeling B.V., Woningen voor ouderenWanneer is de woonvisie aan de provincie aangeboden ter beoordeling? Waar zijn de reacties in te zien? (bijlage)

360. Wat gebeurt er na vaststelling van de lokale woonvisie? (o.a. overleg met corporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijk organisaties voor uitwerking concrete plannen) 361. Hoe worden de afspraken tussen de gemeente en woningcorporaties vastgelegd en hoe vaak worden deze afspraken geëvalueerd?

362. Woondebat organisaties en instellingen. Aanwezige partijen: Compaan BV, Homerun Makelaars, Heijmans Vastgoed, Stichting Wold & Waard, Makelaar van der Laan, De Zijlen, Pebam Vastgoed, Woonzorgcentrum De Hoorn, Rabobank West-Groningen, Gemeente Marum ZUIDHORN

8. Welke partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van deze lokale woonvisie?

(woondebatten met belangenverenigingen, zorginstellingen, woningcorporatie Wold en Waard, projectontwikkelaars, makelaars)

47. Welke afspraken hebben de Westerkwartiergemeenten onderling en met de woningbouwcorporaties vastgesteld?

65. Hoe zijn het Rijk, de gemeente en de woningcorporaties betrokken bij het vormen van woonbeleid?

69. Wie zijn er verantwoordelijk voor het in stand houden van de kernvoorraad sociale huurwoningen in de gemeente? Welke woningen behoren tot de kernvoorraad en voor wie is deze voorraad bedoeld? (goedkope en betaalbare huurwoningenvoorraad voor primaire doelgroep en overige doelgroepen van beleid) Hoe wordt de kernvoorraad sociale

huurwoningen beheerst? (sloop, vervangende nieuwbouw, nieuwbouw, verkoop woningen) Hoeveel woningen biedt Wold en Waard jaarlijks in de gemeente Zuidhorn te koop aan? 81. Hoe werken woningcorporaties mee aan het huisvesten van deze doelgroep?

83. Wat is het uitvoeringsprogramma van de pilot Wonen met zorg? (project waarbij inzicht is verkregen in vraag en aanbod van woonvormen voor de zorgbehoevende doelgroep wat vertaald is naar een actieprogramma voor het bouwen van nultredenwoningen, zorgwoningen, beschermd wonen en intramuraal wonen) En wie werken mee aan dit uitvoeringsprogramma? (gemeente en woningcorporaties)

84. Wat houdt het Convenant Wonen in? (resultaatgerichte en inspanningsgerichte

prestatieafspraken tussen Westerkwartiergemeenten en Stichting Wold en Waard) Over welke onderwerpen zijn afspraken gemaakt in het Convenant Wonen? (Onder andere over

verantwoordelijkheden en rollen in de ontwikkeling van de woningvoorraad, herstructurering, nieuwbouw, leefbaarheid, woonkwaliteit, duurzaamheid, garanderen geldleningen en wonen, welzijn en zorg)

86. Hoe is de taakverdeling tussen gemeente en corporaties wat betreft woonruimtebemiddeling?

90. In samenspraak met welke partijen is besloten om het WoonKansbeleid op te stellen? Wold en Waard Woonservice, Maatschappelijk werk Noordermaat, ZIENN, OGGz-functionarissen) 94. Wat zijn de uitgangspunten van de werkwijze bij de uitvoering van het WoonKansbeleid? (goede communicatie en gestructureerd overleg met OGGz)

147. Wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit/geschiktheid van de woning van eigenaar-bewoners?

148. Wat wil de gemeente doen met de woningbouwcorporaties op het gebied van

bouwtechnische kwaliteit? (afspraken maken) Welke kaders zijn van belang in dit opzicht (Energieakkoord Noord-Nederland)

162. In welke project wil de gemeente het geld nog meer investeren? (samenwerking met Wold en Waard)

165.Welke plannen heeft Wold en Waard op het gebied van energiebesparing in de bestaande bouw?

177. Wat zal de gemeente (blijven) doen in samenwerking met Wold en Waard voor de bestaande wijken waar wonen en leefbaarheid in kwalitatieve zin onder druk staan? (herstructurering)

179. Waarom is herstructurering belangrijk? (leefbaarheid) Wat zijn de verantwoordelijkheden van de gemeente en de woningcorporaties wat betreft het realiseren van woonkwaliteit? 181. Hoe worden/zijn deze afspraken vastgelegd? (prestatieafspraken)

190. Wie zijn er verantwoordelijk voor de veiligheid van de school-thuisroutes naar de

basisscholen in de gemeente? Wat doet de gemeente om de veiligheid te bevorderen? (overleg met verkeerscommissie basisscholen waarbij afspraken worden gemaakt)

194. Wanneer heeft Wold en Waard een leefbaarheidsfonds in het leven geroepen en een notitie afgegeven om te participeren in maatschappelijk vastgoed?

219. Welke doelen wil de gemeente de komende vier jaar bereiken op het gebied van aangepast wonen en wonen met zorg? (voorlichting over opplussproject van woningen voor ouderen, overleg met Wold en Waard over ondersteunende maatschappelijke voorzieningen in woonkernen, inzicht krijgen in vraag en aanbod van/voor ouderen en op basis daarvan afspraken maken met Wold en Waard en eventueel zorginstellingen)

276. Wat gebeurt er tijdens de consultatiefase? (afstemming provincie en Wold en Waard) 279. Wat gebeurt er na vaststelling van de lokale woonvisie? (concrete plannen uitwerken o.a. in overleg met corporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijk organisaties)

280. Hoe worden de afspraken tussen de gemeente en woningcorporaties vastgelegd? (prestatieafspraken)

283. Inspraakreacties (provincie, Adviescommissie Bouwen en Wonen Zuidhorn, Wold en Waard, Commissie Bouwen en Wonen. Woondebat met woonorganisaties en – instellingen: Wold en Waard woonservice, Hornerheem/De Zijlen, Woonzorgcentra Westerkwartier, Gemeente Zuidhorn, Stichting Welzijn, Plegt-Vos Noord. Woondebat met

woonconsumentenorganisaties en dorpsbelangen: wmo-adviesraad, PCOB, ANBO, adviescommissie bouwen en wonen, kopervereniging Oostergast, gemeente Zuidhorn) GRONINGEN

12. Welke partijen zijn belangrijk voor het voeren van een succesvol woonbeleid? (corporaties, ontwikkelaars, architecten, zorginstellingen e.a.)

27. Wat is het programma Gezonder Zorgen en wat hoe is het thema wonen hierbij betrokken? (gezond binnenklimaat) Welke partij is belangrijk bij dit programma? (woningcorporaties) 29. Wat houdt het Nieuw Lokaal Akkoord in? (afspraken over verbetering van wijken met corporaties) Hoe is het Nieuw Lokaal Akkoord 2006 geëvalueerd in 2009?

70. Waarom moet woonbeleid geïntegreerd worden met andere beleidsterreinen en waarom moet samenwerking gezocht worden met andere partijen? (zoals bewoners, corporaties, maatschappelijke instellingen, marktpartijen) Welke rollen kan de gemeente spelen per thema? (stimuleren, faciliteren of regisseren)

72. Wat verstaat de gemeente onder kwaliteit, welke aspecten zijn hierbij betrokken? (wonen: bestaande en nieuwbouw. Woonomgeving: inrichting openbare ruimte, passende

voorzieningen, sociale samenhang) Met welke partij wordt samengewerkt om kwaliteit te bereiken? (woningcorporaties met Nieuw Lokaal Akkoord)

80. Om welke aspecten gaat duurzaamheid? Waar gaat duurzaamheid over bij wonen en hoe wordt aan verbetering gewerkt? Met welke partijen zijn afspraken gemaakt over

duurzaamheid? (corporaties en ontwikkelaars) Welk bijkomend voordeel biedt het energiezuiniger maken van woningen? (minder woonlasten)

84. Waar staan de afspraken over de omvang van de sociale huurvoorraad vastgelegd? (Nieuw Lokaal Akkoord)? Welke plannen liggen er? (evenveel sloop als nieuwbouw, niet per se op dezelfde plek, sloop van matige woningen) Wat wordt er gedaan met de

herstructureringsopgave van 350-400 voor- en naoorlogse milieus die er al ligt? (voortzetting, maar ook mogelijkheden onderzoeken voor renovatie i.p.v. afbraak) Welk type huurwoningen wil de gemeente onder andere realiseren en hoe? (eengezinswoningen door nieuwbouw en samenvoeging en bestaande woningen) Wat moet er gebeuren met het verkoopprogramma? Hoe wil de gemeente samen met de corporaties evenwichtige wijken realiseren? (strategisch

voorraadbeleid, verdeling urgente en kwetsbare personen over wijken)

130. Aan welke voorwaarden voor een behoorlijke woningproductie heeft de gemeente reeds voldaan? (voldoende voornemens en afspraken met corporaties) Waar wil de gemeente de aandacht leggen bij de bouwplannen en hoe? (rekening houden met kwaliteit, economische omstandigheden, consumentenvoorkeuren via monitoring) Wat moet er gebeuren op het gebied van monitoring? Welke elementen moeten input leveren voor de monitoring? 135. Waar moet Groningen zich vooral op richten bij verduurzaming van de stad en in samenwerking met welke partij? (bestaande woningvoorraad verbeteren)

144. Welk aandeel van de woningen in de stad zijn in het bezit van de vijf woningcorporaties gezamenlijk? Welke maatschappelijke taken hebben de corporaties? Hoe wordt dit in

samenhang uitgevoerd? (afspraken NLA) Wat voor afspraken staan er o.a. in het NLA? 146. Welke rol spelen projectontwikkelaars op de woningmarkt? Hoe werkt de gemeente samen met projectontwikkelaars?

147. Welke rol spelen makelaars op de woningmarkt? Hoe werkt de gemeente samen met makelaars?

148. Wat heet de gemeente met particuliere eigenaren en Verenigingen van Eigenaren te maken?

150. Wat zijn voorbeelden van belangenorganisaties en worden deze betrokken bij het vaststellen van gemeentelijk beleid? (Woonbond, ouderenraad, adviesraad voor gehandicaptenbeleid)

151. Hoe zijn zorgpartijen betrokken bij het ontwikkelen van aanbod voor de zorgbehoevende doelgroep? (Zorgen voor Morgen)

HAREN

6. Met welke partijen is overleg gevoerd bij het opstellen van het woonplan? (makelaars, woningcorporaties, particuliere verhuurders, belangenorganisaties voor senioren (PCOB en ANBO), zorginstellingen, WMO-adviesraad, vertegenwoordigers van Dorpsbelangen

Noordlaren, Onnen en Glimmen, vertegenwoordigers van Ons Belang Oosterhaar en van Woon Algemene Huurdersvereniging) en gemeenten binnen de regio Groningen-Assen)

84. Wie is de belangrijkste partner voor de realisatie van sociale woningbouw?

(woningbouwcorporatie Woonborg) Welke afspraken zijn in 2008 gemaakt met Woonborg qua woningbouw en in hoeverre zijn deze gerealiseerd? Over welke onderwerpen zullen met het

In document BIJLAGE 7 . – (pagina 24-33)