• No results found

Succesvol inzetten van gamification

In document Website optimalisatie npo.nl (pagina 51-57)

inspiration fase

6.2.4 Succesvol inzetten van gamification

Smashing Magazine publiceerde in 2012 een artikel van Peter Steen Høgenhaug, een interface designer en medialoog. In dit artikel gaat hij in op hoe het inzetten van gamification de ervaring van een website kan verbeteren. Høgenhaug bespreekt vier acties gerelateerd aan games die beschreven worden in het boek Andrew Rollings and Ernest Adams on Game Design. Deze acties worden geillustreerd aan de hand van twee online diensten die de acties succesvol inzetten: Last.fm en Trakt.tv.

Last.fm noemt zichzelf een muziek aanbeveling service. Last.fm houdt bij naar welke muziek je luistert, om aan de hand hiervan aanbevelingen van nummers en artiesten aan te bieden die overeenkomen met de muziek die je hebt beluistert. De aanbeveling service heeft meer dan 58 miljoen gebruikers (Skilledtests, 2015).

Trakt.tv heeft als hoofddienst het bijhouden van de televisieprogramma’s en de films die je bekijkt. Het integreert met je media center om zo live bij te kunnen houden waar je naar aan het kijken bent. Het is mogelijk om via Trakt.tv nieuwe shows/films te ontdekken en in contact te komen met mensen met dezelfde smaak. Trakt.tv heeft sinds kort meer dan een miljoen gebruikers (Trakt.tv, z.j.).

Hieronder een omschrijving van de acties omschreven door Høgenhaug aan de hand van Last.fm en Trakt.tv.

Doelen

Mensen houden ervan om doelen te bereiken. Last.fm daagt gebruikers uit zich in te zetten om doelen te behalen door het tonen van het aantal beluisterde nummers/artiesten en een soort progressie te laten zien van het aantal beluisterde nummers per artiest. Hieronder zie

je hoe ze dit visualisere n.

Figuur 6. Totaal aantal beluisterde artiesten in de afgelopen 12 maanden op Last.fm

Gebruikers worden hierdoor geprikkeld om meer nummers te beluisteren en worden uitgedaagd om zoveel mogelijk nummers per artiest te beluisteren.

Trakt.tv maakt het mogelijk voor gebruikers om hun progressie bij te houden. Dit sluit aan bij een principe bekend uit de persuasieve wetenschap: het verlangen naar closure. Wanneer processen onvoltooid zijn creëert dit een onbehagelijk gevoel bij mensen legt Chris Nodder uit in zijn tutorial over persuasive UX. Door het tonen van een onvoltooide progressiebar krijgen mensen dus de neiging om deze af te ronden waardoor ze gestimuleerd worden meer afleveringen te bekijken.

Samenwerking en concurrentie

Games zijn leuker wanneer je iemand hebt om tegen te spelen. Je kan het tegen iemand opnemen, of samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken. In tijden waarin het gros van de bevolking zich heeft aangesloten op sociale netwerken, maakt dit een ideale situatie om games en samenwerking bij elkaar te brengen.

Last.fm en Trakt.tv spelen hierop in door het mogelijk te maken om de profielen van anderen te bekijken. Hierdoor kun je inspiratie opdoen voor muziek of series en films. Hierdoor zou je ook gestimuleerd kunnen worden om nog meer nummers te beluisteren of series/films te kijken dan de mensen in je netwerk. Daarnaast toont Last.fm hoe compatible je bent met diegene waarvan je het profiel bekijkt, oftewel of jullie muzieksmaak overeenkomt. Dit zou ertoe kunnen leiden dat een gebruiker gemotiveerd wordt om meer dezelfde nummers te luisteren als iemand in zijn of haar netwerk.

Figuur 8. Compatibility Last.fm

Spelen

Spelen is normaal gesproken een recreatieve activiteit en je acties zijn meestal niet relevant voor het spel. Het doel is veelal ontspanning en niet zozeer iets bereiken. Een game is echter meer een participerende vorm van entertainment. Een game is niet alleen ontspannend, maar je hebt ook invloed op de verhaallijn. Bij een game gaat het om het ontdekken van wereld waarin de game zich afspeelt en wordt er ingespeeld op de

nieuwsgierigheid van de speler. De aandacht wordt vastgehouden met gevoelens van verwondering, ontzag en mysterie.

Spelen draait voornamelijk om die elementen die het leuk maken voor een gebruiker om met de dienst bezig te zijn. Dat doen Trakt.tv en Last.fm door het bijvoorbeeld mogelijk te maken om nummers en series/films te liken en afspeellijsten te maken. Daarnaast geven bieden diensten een visuele weergave van waar je op dat moment naar aan het luisteren of kijken bent. Hierdoor is er dus live feedback op wat je aan het doen bent en wat er gebeurt op je profiel.

Doen alsof

Games geven mensen de mogelijkheid om zich anders voor te doen dan in het dagelijks leven. Online biedt mensen de kans om hun eigen identiteit te creëren en zelf te bepalen welke delen van zichzelf getoond worden.

Dit sluit aan bij het onderzoek van The Media Center dat werd aangehaald in het hoofdstuk Onderzoeksscope. Hierin werd verteld dat mensen het verlangen hebben om een bepaalde reputatie of status te verkrijgen en games bieden de mogelijkheid om zichzelf als autoriteit neer te zetten op het gebied van films en series. Het biedt mensen de kans om zich dus anders voor te doen dan hoe ze in het dagelijks leven overkomen.

Last.fm en Trakt.tv bieden gebruikers de mogelijkheid zich anders voor te doen dan dat iemand in werkelijkheid is. Wanneer een nieuwe gebruiker een profiel aanmaakt begint hij of zij met een schone lei. Aan hem of haar de keus hoe zij het profiel willen inrichten door het kiezen van een profielfoto, linken naar sociale media of eigen websites en het toevoegen

van extra features. Maar vooral ook door de keuze in muziek die je beluistert of de films/series die je bekijkt en daarmee op je profiel getoond worden. Toon je alleen de zogenaamd verantwoorde nummers/series/films, of ook de slechte hitjes? Hoe meer nummers je beluistert van een bepaalde stroming of films/series van een bepaald genre, hoe meer je als een autoriteit wordt gezien op dat gebied. Dit sluit aan bij het eerder genoemde onderzoek van The Media Center, waarin werd genoemd dat mensen zich graag aansluiten bij een community omdat zij het verlangen hebben om een bepaalde reputatie of status te verkrijgen.

In document Website optimalisatie npo.nl (pagina 51-57)