• No results found

Actiepunten per pagina

In document Website optimalisatie npo.nl (pagina 112-124)

inplementation fase

11.1.2 Actiepunten per pagina

Per wireframe dat is ontwikkeld door middel van de inzichten die zijn gedaan uit het desk- en field research, wordt er aangegeven hoe de actiepunten zijn omgezet tot een nieuwe ontwerp van de website van de NPO. Om inzichtelijk te maken welke actiepunten tot welke

nieuwe elementen in de wireframes behoren, worden de actiepunten deze door middel van kleurvlakken onderscheiden. In de bovenstaande tabel staat aangegeven welke kleur voor welk actiepunt worden gebruikt.

Homepage

Op de volgende pagina is het prototype van de homepage te zien die is ontwikkeld aan de hand van de groepsdiscussie met de doelgroep en de feedback van de experts. De volgende aanpassingen zijn in het prototype verwerkt:

1. Inlog wordt gestimuleerd om het mogelijk te maken voor de NPO om gepersonaliseerde content aan te bieden.

2. ‘Profiel’ en ‘Vrienden’ dragen bij aan het creeren van een community. Een profiel biedt de gebruiker de mogelijkheid om zich voor te doen als dan hij in werkelijkheid is en vrienden dragen bij aan het gevoel van een community omdat je inspiratie bij hen op kunt doen en doelen kunt vergelijken.

3. ‘Watchlist’ en ‘Aanbevelingen’ zijn beiden voorbeelden van gepersonaliseerde content.

4. ‘Mijn afspeellijsten’ en ‘Afspeellijsten die ik volg’ zijn beide mogelijkheden voor de gebruiker om eigen content op de website te creëren, die aansluit bij eigen smaak. 5. Door een element met trending video’s te tonen hoeft de bezoeker zelf niet op zoek

te gaan naar populaire video’s en hoeft de bezoeker minder keuzes te maken. 6. Het tonen van fragmenten op de homepage maakt dat ze prominenter in beeld zijn. 7. Het toevoegen van afspeellijsten op de homepage zorgt ervoor dat de bezoeker

alleen hoeft te kiezen in wat voor stemming deze is. 8. Beperkte afleveringen zijn een voorbeeld van schaarste.

9. Een progressiebar stimuleert de bezoeker op een leuke manier om de aflevering verder te kijken.

Afleveringspagina

Op de volgende pagina is het prototype te zien van een pagina waarop een aflevering te bekijken is. De volgende aanpassingen zijn gemaakt aan het ontwerp van de website:

1. Ook hier een element om de schaarste van het programma aan te duiden. De keuze wordt gemakkelijker gemaakt of en wanneer de bezoeker de aflevering zou moeten kijken, want hij is maar beperkt beschikbaar.

2. Door het toevoegen van automatic videoplay wordt de bezoeker gestimuleerd om direct de volgende aflevering te bekijken en hoeft daarmee niet zelf deze keuze te maken.

3. Het tonen van de bijbehorende fragmenten bij een aflevering brengt niet alleen de fragmenten prominenter in beeld, het stimuleert de bezoeker ook om stukken van een aflevering te delen zonder de hele video te moeten doorsturen.

4. Het toegevoegde element ‘Komt voor in’, waar afspeellijsten worden getoond waarin de aflevering op de pagina in voor komt, behoort niet tot een actiepunt voor het behalen van de doelstellingen uit de Internet Scorecard, maar is toegevoegd om de andere elementen te ondersteunen en daarmee de flow van de website te verbeteren.

Dashboard/Mijn NPO

Op de volgende pagina is het prototype te zien van de pagina waarop een bezoeker zou binnenkomen wanneer deze inlogt. De volgende aanpassingen zijn gemaakt aan het ontwerp van de website:

1. Het tonen van de bereikte gegevens van de gebruiker motiveert de gebruiker om doelen voor zichzelf te stellen.

2. Door de gebruiker een overzicht te bieden van wat deze net bekeken heeft, geeft dit de gebruiker de mogelijkheid zich anders voor te doen dan deze in werkelijkheid is, door bijvoorbeeld alleen video’s te bekijken die aansluiten bij een bepaald imago. 3. Het tonen van wat vrienden zojuist bekeken hebben geeft de gebruiker inspiratie

voor video’s en kan de banden versterken wanneer smaak overeenkomt. 4. Aanbevelingen zijn een vorm van gepersonaliseerde content.

5. Video’s die de bezoeker nog graag wil kijken zorgt ervoor dat de bezoeker content kan verzamelen die aansluit bij zijn persoonlijke smaak.

Eigen profiel

Op de volgende pagina is het prototype te zien van het profiel van de gebruiker. De volgende aanpassingen zijn gemaakt aan het ontwerp van de website:

1. Dit element is een voorbeeld van hoe de gebruiker doelen voor zichzelf kan bijhouden. Deze doelen dagen de gebruiker uit om meer video’s te bekijken, afspeellijsten te maken en vrienden uit te nodigen.

2. Het aanbieden van de mogelijkheid om video’s toe te voegen aan een watchlist of afspeellijst geeft bezoekers te kans om content op te slaan die aansluit bij hun persoonlijke smaak.

3. Het mogelijk maken om video’s te delen via social media en vrienden op de NPO maakt het gemakkelijk voor gebruikers om in contact met elkaar te komen en elkaar inspiratie te bieden.

4 t/m 6 Zijn elementen die de gebruiker de mogelijkheid geven om zichzelf anders voor te doen dan deze in werkelijkheid is. Door het bekijken van video’s die aansluiten bij een bepaald imago.

7. Vrienden zijn onderdeel van de samenhorigheid die hoort bij een community.

Profiel vriend

Hieronder is het prototype te zien van het profiel van een vriend van de gebruiker. Deze komt overeen met het profiel van de gebruiker zelf, maar heeft twee elementen die zich hiervan onderscheiden:

1. Het is mogelijk voor de gebruiker om te zijn hoe erg de smaak in films en series overeenkomt met het profiel van de vriend.

2. Wanneer de vriend op dat moment een video aan het bekijken is, wordt er live getoond welke video dat is en hoe ver deze voltooid is.

Aanbevelingen

Op de volgende pagina is het prototype te zien de pagina aanbevelingen onder het kopje ‘Speciaal voor jou’. De volgende aanpassingen zijn gemaakt aan het ontwerp van de website:

1. Deze aanpassing is van toepassing op alle pagina’s nadat een bezoeker heeft ingelogd. Dit meldingen icoon geeft aan wanneer een vriend op de NPO een video heeft doorgestuurd.

2. Er worden gepersonaliseerde aanbevelingen getoond aan de hand van de video’s die de gebruiker bekeken heeft.

3. De aanbevelingen die de gebruiker worden aangeboden zijn naast de

aanbevelingen die worden aangeboden aan de hand van de bekeken video’s, zijn aanbevelingen aan de hand van:

a. video’s die nieuw zijn op npo.nl b. video’s die populair zijn op npo.nl

c. video’s die bekeken worden door bekende mensen d. video’s die aansluiten bij een bepaalde stemming.

11.2 Advies

Om de loyaliteit onder de jonge bezoekers van de NPO te verhogen, en hiermee te voorkomen dat zij overstappen naar andere non-lineaire aanbieders, zal de NPO nieuwe elementen moeten toevoegen aan hun huidige ontwerp en nieuwe pagina’s moeten ontwikkelen om de engagement, de conversie en de retentie te verhogen. Dit kan de NPO behalen door het implementatieplan te volgen waarin stap voor stap is omschreven welke aanpassingen er doorgevoerd dienen te worden om deze doelstelling te behalen.

12

Evaluatie

In dit hoofdstuk wordt het onderzoek dat is gedaan om antwoord te geven op de onderzoeksvraag: “Hoe kan de NPO de loyaliteit onder hun jonge website bezoekers

verhogen door inzichten over online trends, best practices en persuasive design om te zetten naar een nieuw website ontwerp?”

Allereerst wordt er besproken welke onderdelen van het onderzoek beter hadden kunnen gaan. Daarna wordt er besproken wat er eventuele mogelijkheden zijn voor vervolg onderzoek.

12.1 Verbeterpunten

In document Website optimalisatie npo.nl (pagina 112-124)