• No results found

Specificaties in kwartaalstaten 2010 (model is maand mei 2010)

VERZEKERDENSTAND NAAR RISICOKLASSE Peildatum: datum van nominale premieprolongatie voor de maand MEI 2010 LEEFTIJD MAN VROUW 1a. 0 t/m 1 0 1b. 2 t/m 4 0 2. 5 t/m 9 0 3. 10 t/m 14 0 4. 15 t/m 19 0 5. 20 t/m 24 0 6. 25 t/m 29 0 7. 30 t/m 34 0 8. 35 t/m 39 0 9. 40 t/m 44 0 10. 45 t/m 49 0 11. 50 t/m 54 0 12. 55 t/m 59 0 13. 60 t/m 64 0 14. 65 t/m 69 0 15. 70 t/m 74 0 16. 75 t/m 79 0 17. 80 t/m 84 0 18. 85 t/m 89 0 19. 90 en ouder 0 TOTAAL 0 0 0

VERZEKERDENSTAND NAAR NOMINALE PREMIE Peildatum: datum van nominale premieprolongatie voor de maand MEI 2010

AANTAL Verzekerden met nominale premie Zvw

Verzekerden zonder nominale premie Zvw

TOTAAL 0

TOTAAL AANTAL AANTAL NAAR GESLACHT

2.2.6. Verzekerdenstanden

1e kw 2e kw 3e kw 4e kw jaarstaat

n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. Omschrijving

Gemiddelde aantal verzekerden in de jaarstaat

Deze specificatie vervalt miv de jaarstaat 2009. Deze specificatie kan vervallen omdat ten behoeve van de risicoverevening vanaf 2010 het RBVZ (in 2010 het RBVZ 2009) aangeleverd moet worden met een assurancerapport.

01-04-10

Specificatie in jaarstaat 2009

BEREKENDE NOMINALE REKENPREMIES GEDETINEERDEN

BEDRAG Totaal berekende nominale rekenpremies 2009 tijdens de detentieperiode van verzekerden van 18 jaar en ouder

2.2.7. Berekende nominale rekenpremies gedetineerden

1e kw 2e kw 3e kw 4e kw jaarstaat

n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. X Omschrijving

In de Zorgverzekeringswet is geregeld dat een gedetineerde tijdens de detentieperiode verzekerd en ingeschreven blijft, maar dat de rechten en plichten uit de zorgverzekering van rechtswege worden opgeschort. Dit geldt uiteraard alleen als de verzekeraar over de detentie is geïnformeerd. Omdat de verzekerde verzekerd en ingeschreven blijft, en dus ook opgenomen blijft in het RBVZ, ontvangt de zorgverzekeraar voor de gedetineerde een vereveningsbijdrage (terwijl de zorgverzekeraar geen kosten heeft, want die vallen gedurende de detentieperiode onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie). Bij de bepaling van de opbrengst nominale rekenpremie (op basis van de verzekerden in het RBVZ) trekt het CVZ ook voor de gedetineerden de opbrengst nominale rekenpremie af van de bijdrage, terwijl de zorgverzekeraar gedurende de detentieperiode geen premie ontvangt. In de beleidregels 2007 en 2008 is opgenomen dat het CVZ de totale opbrengst nominale rekenpremie moet verminderen met het bedrag dat de zorgverzekeraar verantwoordt als gederfde inkomsten voor verzekerden (gedetineerden) van 18 jaar en ouder voor wie de zorgverzekeraar geen nominale premies ontvangt. Om die reden vraagt het CVZ in de jaarstaat, specifieke informatie A, het totale bedrag op van de berekende nominale rekenpremies gedurende de detentieperiodes in het betreffende jaar. De nominale rekenpremie die u voor de berekening nodig heeft is voor 2009 € 947 per jaar.

2.3. Ondermandaat zorgverzekeraars boeteregeling

1e kw 2e kw 3e kw 4e kw jaarstaat

n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. X Omschrijving

Ondermandaat zorgverzekeraars boeteregeling

Op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw) is degene die als gevolg van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de daarop gebaseerde regelgeving van rechtswege verzekerd is, verplicht om zich krachtens een zorgverzekering te verzekeren of te laten verzekeren. Indien een verzekeringsplichtige niet binnen vier maanden na het ontstaan van de verzekeringsplicht een zorgverzekering sluit of indien een

verzekeringsplichtige niet met ingang van de dag volgende op de dag waarop een zorgverzekering is geëindigd op grond van een andere zorgverzekering verzekerd is, legt op grond van artikel 96, eerste lid, van de Zvw het College voor zorgverzekeringen (CVZ) de verzekerde, mits achttien jaar of ouder, een bestuurlijke boete op.

Artikel 96, vijfde lid, van de Zvw bepaalt dat de zorgverzekeraars de voorbereiding, waaronder de

constatering van de overtreding, en de uitvoering, waaronder de invordering van de boete, namens het CVZ verrichten.

Het CVZ heeft uit praktische overwegingen besloten om ook het opleggen van de boetes te mandateren aan de zorgverzekeraars, met uitzondering van die gevallen waarbij overtreders een beroep doen op het bedoelde in de artikelen 106, eerste lid, onder a, en 108, eerste lid, van de Zvw, en waarin de bijgevoegde beleidsregels aan de orde zijn. In deze laatste gevallen legt het CVZ de boete zelf op.

In de specifieke informatie A in de jaarstaat neemt u een aantal financiële gegevens op over de uitvoering van het ondermandaat.

- De nog op te leggen boetes ultimo de verslagperiode betreffen die gevallen waarin een overtreding geconstateerd is, maar de boete nog niet is opgelegd. In voorkomende gevallen betreft het ook de nog op te leggen boetes over voorgaande verslagjaren.

- De afgeboekte boetes betreffen de opgelegde boetes die wegens oninbaarheid in de verslagperiode zijn afgeboekt. De zorgverzekeraar boekt de boete af op het moment dat hij het boetegeval overdraagt aan het CVZ.

- De in het kader van het ondermandaat gemaakte kosten betreffen de in de verslagperiode gemaakte werkelijke kosten. In geval van doorberekening dient u uit te gaan van integrale toerekeningmethodiek. - De met het Zorgverzekeringsfonds te verrekenen boetes betreffen de in de verslagperiode geïnde

boetes onder aftrek van 100/130 deel van het geïnde bedrag.

In de kwartaalstaten specificeert u gegevens over de boeteregeling in de specifieke informatie C.

Specificatie in jaarstaat 2009

OVERIGE SPECIFICATIES

ONDERMANDAAT ZORGVERZEKERAARS BOETEREGELING

BEDRAG Nog op te leggen boetes over het verslagjaar, ultimo de verslagperiode

Afgeboekte boetes in de verslagperiode

De in het kader van de uitvoering van het ondermandaat in de verslagperiode gemaakte werkelijke kosten Met het Zorgverzekeringsfonds te verrekenen boetes

01-04-10

2.4. Informatie tbv afrekeningen met het buitenland

1e kw 2e kw 3e kw 4e kw jaarstaat

n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. X Omschrijving

Informatie tbv afrekeningen met het buitenland

In het kader van Verordening 574/72 moet het CVZ jaarlijks gegevens aanleveren over de gemiddelde kosten van geneeskundige verzorging in Nederland. De bedragen per verzekerde worden gebruikt in de afrekening tussen de EU-lidstaten.

De informatie ten behoeve van afrekeningen met het buitenland in de jaarstaat omvat een specificatie van de kosten per kostenrubriek (de rubrieken 01, 02, 04, 05, 06, 07, 08, 09,10 en 12), zoals die zijn opgenomen in de eerste kolom van de kostenverzamelstaat in de specifieke informatie A, naar verzekerden van, let op miv 2010, 19 jaar en jonger, van 20 tot en met 64 jaar en van 65 jaar en ouder. De peildatum voor de leeftijdbepaling is 31 december.

- De specificatie van de kostenrubrieken 05, verloskundige zorg, en 12, kraamzorg, betreft alleen de kosten van verzekerden van 64 jaar en jonger.

- De te specificeren lasten hebben betrekking op een zo groot mogelijk deel van de verleende zorg die ten laste van de verslagperiode komt, rekening houdend met de door u gehanteerde afsluitdatum. - Per kostenrubriek is in de tabel de regel opgenomen: 'Niet gespecificeerde lasten', waarin u de niet naar

leeftijdsklassen gespecificeerde lasten kunt opnemen zodat de totaaltelling per rubriek overeenkomt met het totaal per rubriek in kolom 1 op de kostenverzamelstaat in de specifieke informatie A.