• No results found

Deze laatste specificatie toelichting balans vervalt met ingang van de jaarstaat 2010.

3.2.1. Ondermandaat zorgverzekeraars boeteregeling

1e kw 2e kw 3e kw 4e kw jaarstaat

X X X X n.v.t.

Omschrijving

Ondermandaat zorgverzekeraars boeteregeling

Op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw) is degene die als gevolg van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de daarop gebaseerde regelgeving van rechtswege verzekerd is, verplicht om zich krachtens een zorgverzekering te verzekeren of te laten verzekeren. Indien een verzekeringsplichtige niet binnen vier maanden na het ontstaan van de verzekeringsplicht een zorgverzekering sluit of indien een verzekeringsplichtige niet met ingang van de dag volgende op de dag waarop een zorgverzekering is geëindigd op grond van een andere zorgverzekering verzekerd is, legt op grond van artikel 96, eerste lid, van de Zvw het College voor zorgverzekeringen (CVZ) de verzekerde, mits achttien jaar of ouder, een bestuurlijke boete op. Artikel 96, vijfde lid, van de Zvw bepaalt dat de zorgverzekeraars de voorbereiding, waaronder de constatering van de overtreding, en de uitvoering, waaronder de invordering van de boete, namens het CVZ verrichten.

Het CVZ heeft uit praktische overwegingen besloten om ook het opleggen van de boetes zelf te mandateren aan de zorgverzekeraars, met uitzondering van die gevallen waarbij overtreders een beroep doen op het bedoelde in de artikelen 106, eerste lid, onder a, en 108, eerste lid, van de Zvw, en waarin de bijgevoegde beleidsregels aan de orde zijn. In deze laatste gevallen legt het CVZ de boete zelf op.

In de specifieke informatie C in de kwartaalstaten specificeert u de volgende aantallen met betrekking tot de uitvoering van het ondermandaat.

- Constateringen dat het verzoek om verzekering te laat is; het betreft het aantal constateringen in de verslagperiode. Onder ‘te laat’ wordt verstaan: 4 maanden na het ontstaan van de verzekeringsplicht óf het niet aansluitend verzekerd zijn op de vorige verzekering.

- Van het opgegeven aantal constateringen van ‘te laat verzoek’: de gemiddelde duur van de onverzekerde periode in die gevallen waarin de verzekeringnemer minder dan 30 dagen te laat is. - Van het opgegeven aantal constateringen van ‘te laat verzoek’: de gemiddelde duur van de

onverzekerde periode in die gevallen waarin de verzekeringsnemer 30 dagen of meer te laat is. - Het totaal aantal gevallen waarin, in de verslagperiode, een boete is opgelegd.

- Het totaal aantal gevallen waarin, in de verslagperiode, is overgegaan tot invordering van de boete via dwangbevel.

Bij deze specificatie gaat het uitsluitend om verzekeringsnemers van 18 jaar en ouder (1 verzekerings- nemer=1 verzekerde). Bij gemiddelde duur telt u het aantal dagen (afronden op geheel aantal).

Daarnaast specificeert u in de specifieke informatie C in de kwartaalstaten de volgende financiële gegevens met betrekking tot de uitvoering van het ondermandaat:

- Opgelegde boetes in de verslagperiode (cumulatieve opgave).

- Opgelegde, nog te innen boetes, ultimo de verslagperiode. Het betreft de boetes die in de verslagperiode zijn opgelegd en die ultimo de verslagperiode nog niet geïnd zijn.

01-04-10

Specificaties in de 1

e

(model), 2

e

, 3

e

en 4

e

kwartaalstaat 2010

OVERIGE SPECIFICATIES

ONDERMANDAAT ZORGVERZEKERAARS BOETEREGELING

Gevallen waarin is overgegaan tot invordering van de boete via dwangbevel in de verslagperiode

BEDRAG 2010 AANTAL tot en met 1e kwartaal 2010 CUMULATIEVE OPGAVE CUMULATIEVE OPGAVE AANTAL tot en met 1e kwartaal 2010

Opgelegde boetes in de verslagperiode (cumulatieve opgave)

Van het opgegeven aantal constateringen van een 'te laat verzoek': de gemiddelde duur van de onverzekerde periode in die gevallen waarin de verzekeringsnemer minder dan 30 dagen te laat is

Constateringen in de verslagperiode dat het verzoek om verzekering te laat is

Opgelegde, nog te innen boetes, ultimo de verslagperiode

Van het opgegeven aantal constateringen van een 'te laat verzoek': de gemiddelde duur van de onverzekerde periode in die gevallen waarin de verzekeringsnemer 30 dagen of meer te laat is

3.2.2. Specificatie toelichting balans

1e kw 2e kw 3e kw 4e kw jaarstaat

n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. X Omschrijving

Specificatie toelichting balans

- Het onderdeel Specificaties toelichting balans omvat een specificatie van de post ‘Met het

Zorgverzekeringsfonds te verrekenen’. Door deze specificatie op te vragen in de jaarstaat beschikt het CVZ op een uniforme wijze over deze gegevens van alle zorgverzekeraars. Bij de diverse onderdelen kunt u zich baseren op de informatie die u van het CVZ heeft ontvangen (bijvoorbeeld over de

herrekende deelbedragen), maar u kunt ook een eigen berekening maken (bijvoorbeeld als u recentere inzichten heeft over het aantal verzekerden). Bij andere onderdelen betreft het de inschatting zoals die bijvoorbeeld ook in het financieel verslag is opgenomen (zoals effecten verevening en nacalculatie).

- De herrekende deelbedragen prestaties boekjaar betreffen de netto bedragen, na aftrek van de nominale rekenpremies.

- De rechtstreeks met het Zorgverzekeringsfonds te verrekenen kosten en opbrengsten betreffen de compensatie wanbetalers en de bestuurlijke boetes.

- Voor CZ groep betreft het tevens de kosten en opbrengsten in verband met ‘Ingeschrevenen ten laste van het buitenland. Voor Agis betreft het tevens de kosten en opbrengsten in verband met ‘Tijdelijk verblijf in Nederland van in het buitenland wonende personen’. In de rest van de jaarstaat nemen CZ groep en Agis deze kosten en opbrengsten niet op. Over de

verantwoording, specificatie en verrekening zijn separate afspraken met het CVZ gemaakt. Deze specificatie komt met ingang van de jaarstaat 2010 te vervallen.

01-04-10

Specificatie in jaarstaat 2009

SPECIFICATIES TOELICHTING BALANS

MET HET ZORGVERZEKERINGSFONDS TE VERREKENEN IN HET KADER VAN DE UITVOERING ZVW

31-12-2009

Herrekende deelbedragen prestaties boekjaar Effect HKC boekjaar

Effect generieke verevening boekjaar Effect nacalculatie boekjaar Effect vangnetregeling

Bijdrage uitvoeringskosten verzekerden jonger dan 18 jaar Rente boekjaar

Rechtstreeks met het Zorgverzekeringsfonds te verrekenen kosten en opbrengsten

Subtotaal kosten en opbrengsten ZVW 0

Ontvangen voorschotten en deelbetalingen, inclusief door CVZ vergoede kosten artikel 22

4. Controle-overzichten

Nummer Specificatie

4.1. Controle-overzichten kwartaalstaten 4.2. Controle-overzichten jaarstaat