• No results found

Hoofdstuk 8: Controle van de buitenlandse ondernemingen (COVRON)

8.3. Samenwerken met andere diensten

Met de buitenlandse inspectiediensten voert men correspondentie:

- enerzijds om informatie te bekomen betreffende de dossiers in behandeling, (bedrijfsgegevens, strafrechtelijke verantwoordelijken, werknemers ….

- anderzijds om hen mee te delen dat bepaalde ondernemingen uit hun land loonregularisaties voor hun werknemers hebben uitgevoerd als gevolg van de controle op de loons- en arbeidsvoorwaarden van Toezicht Sociale Wetten, zodat zij kunnen nagaan of aanvullende bijdragen inzake sociale zekerheid en bedrijfsvoorheffing worden betaald.

Bijgevoegde tabel toont aan met welke landen in 2013 een uitwisseling van gegevens bestond : IMI 2013 : verzoeken aan .. 2013 Bulgarije 28 Croatia 1 Cyprus 2 Denemarken 0 Duitsland 13 Estland 2 Frankrijk 1 Hongarije 29 Ierland 6 Italië 7 Letland 7 Liechtenstein 1 Litouwen 7 Luxemburg 6 Malta 1 Nederland 13 Polen 68 Portugal 45 Roemenië 61 Slovenië 17 Slowakije 44 Spanje 11 Tsjechië 5 Verenigd Koninkrijk 4 Eindtotaal 379 Besluit:

• de samenwerking en uitwisseling van gegevens met Polen, Nederland, Duitsland, Portugal en Luxemburg verloopt zeer goed.

• de communicatie met andere landen verloopt soms iets stroever, met name inzake: - de voorziene antwoordtermijn,

- de taal waarin het antwoord wordt gegeven, - de kwaliteit van de antwoorden.

Sinds september 2011 worden de vragen m.b.t. de buitenlandse ondernemingen via het IMI-platform aan de buitenlandse inspectiediensten gesteld.

IMI (= Internal Market Information System) is een nieuw communicatieplatform, een informatiesysteem voor de interne markt van de Europese Commissie.

Burgers en bedrijven in Europa profiteren dagelijks van de voordelen van de interne markt van de Europese Commissie. Evenwel kan de interne markt maar soepel functioneren als de overheden van de EU-landen goed samenwerken. IMI komt hierbij goed van pas.

Het is een beveiligde online-toepassing, waarmee nationale inspectiediensten snel en gemakkelijk met hun partners in het buitenland kunnen communiceren.

IMI helpt de gebruikers om:

- de juiste instantie te vinden in een ander land

- daarmee te communiceren via voorvertaalde standaardvragen en antwoorden

Het netwerk kreeg ook een aantal vragen vanuit het buitenland binnen. Dit blijkt uit bijgevoegde tabel:

2013

LAND VRAGEN AANTAL ANTWOORDEN AANTAL

Nederland 1 1 Portugal 1 1 Oostenrijk 1 1 Spanje 1 1 Slovenië 1 1 Griekenland 1 1 Letland 2 2 TOTALEN 8 8

8.3.2. Samenwerking met Belgische diensten

Er bestaat een goede samenwerking met de Sociale Inspectie, de RSZ, de RVA en de Politiediensten, hetzij via doorzending van gegevens hetzij via samenwerking bij acties (ut supra – rubriek 3.9).

8.3.3. Samenwerking met de cel Vervoer van Toezicht op de Sociale Wetten

De cel vervoer heeft zich in 2012 en 2013 toegelegd op het fenomeen van de uitvlagging van Belgische transportondernemingen waarbij er in de nieuwe EU-lidstaten een transportonderneming opgericht wordt en met werknemers internationale of nationale transporten uitgevoerd worden tegen een kostprijs die ver onder de Belgische kostprijs ligt. De werknemers die deze transporten uitvoeren worden altijd (ver) onder het Belgisch minimumloon van de sector betaald en in een aantal gevallen is er mogelijks sprake van mensenhandel. In een (groot) aantal gevallen is er in het land van herkomst geen enkele transportactiviteit en is er zo goed als geen (administratief) personeel tewerkgesteld (= postbusbedrijven). Het gevolg/oorzaak hiervan is dat er een malaise binnen de Belgische transportwereld heerst die zich vertaald in een inkrimpende vloot.

De twee vervoerscellen Vlaanderen en Wallonië hebben zich in 2012 en 2013 toegespitst op deze problematiek en dit in samenwerking met andere bevoegde diensten (FOD Mobiliteit, Douane, Federale Politie, Sociale inspectie, Netwerk TSW, Auditoraat, enz).

Het Netwerk staat de cel Vervoer bij tijdens de (baan)controles aangezien zij kennis heeft opgebouwd inzake het verhoor van de buitenlandse werknemers en het onderzoek naar buitenlandse ondernemingen en hun activiteiten aldaar. Het netwerk verzorgt daarnaast ook de contacten met de buitenlandse inspectiediensten (IMI) ter ondersteuning van de in België gevoerde onderzoeken naar

8.3.4. Hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van de lonen

Gelet op de vaststellingen die het Netwerk doet m.b.t. de gedetacheerde werknemers (veel te lage lonen, overdreven arbeidsduur), heeft de Belgische wetgever een aantal maatregelen genomen om de sociale dumping te bestrijden. Een van deze maatregelen werd door de Programmawet van 29 maart 2012 ingevoerd en is van toepassing sedert september 2013.

In de loonbeschermingswet van 12 april 1965 werden twee regelingen van hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van de lonen ingevoerd: een algemene regeling voor alle werknemers en een bijzondere regeling voor illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.

De algemene regeling is van toepassing op welbepaalde opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers die voor bepaalde activiteiten beroep doen op één of meerdere aannemers of onderaannemers. Deze wetgeving is in voege voor de volgende paritaire comités (Paritair Comité voor de bewakings- en toezichtsdiensten (PC 317); Paritair Comité voor het bouwbedrijf (PC 124); Paritair Comité voor de landbouw (PC 144); Paritair Comité voor de schoonmaak (PC 121); Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf (PC 145); Paritair Subcomité voor de elektriciens (PSC 149.01); Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking (PC 126); Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw (PC 111); de specifieke werken en diensten uit de voedingsnijverheid (PC 118) of uit de handel in voedingswaren (PC 119) die vermeld worden in een afzonderlijke bijlage en het Paritair comité voor de transportondernemingen (140.03 voor het wegvervoer en de logistiek voor rekening van derden).

De hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat de door het Netwerk (of een werknemer) in kennis gestelde opdrachtgever, aannemer of onderaannemer gehouden is om over te gaan tot de betaling van het loon aan de werknemers van de aannemer of onderaannemer waarop de kennisgeving betrekking heeft (het gaat om de werkgever die op zwaarwichtige wijze tekort is geschoten in zijn verplichting om zijn werknemers tijdig het loon te betalen waarop ze recht hebben).

Deze wetgeving helpt het Netwerk in haar strijd tegen de sociale dumping door de opdrachtgever en zijn (onder)aannemers verantwoordelijke te stellen voor de betaling van de lonen, wanneer de buitenlandse werkgever, ondanks verschillende aanmaningen van de inspectie, geen gevolg geeft aan zijn verplichtingen om het Belgisch minimumloon/ overloon te betalen.

In hetzelfde kader regelt de bijzondere regeling in geval van tewerkstelling van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen de loonbetaling door de opdrachtgever en zijn (onder)aannemers (Wet van 13 februari 2013).

Deze regeling van hoofdelijke aansprakelijkheid is van toepassing op alle vormen van activiteiten en is zowel binnen als buiten het kader van een keten van onderaannemers toepasselijk .

Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen de relaties van rechtstreekse en onrechtstreekse onderaanneming. Ook de initiële opdrachtgever kan hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden. Ook hier geldt de schriftelijke kennisgeving van de inspectie.

In een aantal dossiers werd vastgesteld dat gedetacheerde werknemers niet die nationaliteit bezaten die op hun (identiteits)documenten (A1, Limosa) vermeld stond . Bijgevolg kon worden vastgesteld dat deze personen illegaal in het Rijk verbleven en dus de hoofdelijke aansprakelijkheid kon worden ingeroepen.

8.4. Wat is de meerwaarde van het Netwerk