• No results found

Van Rossem for President Aflevering

In document Meer diepgang dan een kinderbadje (pagina 138-151)

Inhoudsanalyse: subjectiviteit

1. naam programma

Van Rossem for President, aflevering 1. Uitgezonden door de EO op 25 oktober 2012.

2. Documentaire vorm (combinatie mogelijk): a) Poëtisch b) Beschrijvend c) Observerend d) Participerend e) Reflexief f) Performatief

In de eerste aflevering van Van Rossem for President reist Maarten van Rossem door de Verenigde Staten en onderzoekt hoe je president kunt wor- den van de Verenigde Staten. Hij besteedt in deze aflevering aandacht aan de manier waarop Obama carrière maakte – hij bezoekt de achterbuurten van Chicago en praat met een autodealer in Detroit over het redden van de au- toindustrie in die stad. Als laatste wil hij laten zien hoe de beveiliging van de president in zijn werk gaat. Daarvoor laat hij zich door een beveiligingsbedrijf door de stad vervoeren.

3. Het doel van de serie:

a) Vastleggen, openbaren (aan anderen) of behouden b) Overtuigen van een standpunt

c) Analyseren of bevragen

Van Rossem zegt te onderzoeken hoe hij president van de Verenigde Staten wordt. Tegelijkertijd analyseert hij de opkomst van president Obama, vraagt aan een autodealer wat de gevolgen zijn van het steunen van de autoindustrie in Detroit en analyseert de werkwijze van het beveiligingsbedrijf .

d) Uitdrukken (van een gevoel of gedachte) e) Anders: Namelijk

4. Wordt er gebruik gemaakt van interviews?

a) Ja b) Nee 5. Is er een verteller? a) Ja b) Nee 6. Is de verteller zichtbaar? a) Ja b) Nee Subjectiviteit/objectiviteit

7. In de serie wordt er een vraag gesteld die beantwoord moet worden

a) Ja b) Nee

8. Van wie is de vraag afkomstig? a) Uit de ervaring van de verteller b) Vanuit het publiek

c) Vanuit een derde partij (de verteller krijgt bijvoorbeeld de opdracht iets uit te zoeken)

d) Anders, namelijk: dat wordt niet duidelijk in de serie

9. De verteller refereert aan een persoonlijke ervaring

a) Ja b) Nee (door naar vraag 11)

10. Hoe vaak gebeurt dit?

a) 1-2 keer b) 3-4 keer c) 5-6 keer

d) > 6 keer

- Van Rossem rijdt in een Fiat 500: ‘We rijden door Detroit in een Fiat 500. Je zou dat ook kunnen beschouwen als een signaal van de Europeaniseren van de Verenigde Staten.’ (5.15)

- Eveneens over de auto: ‘De president moet natuurlijk veilig van a naar b kunnen komen.

En die Fiat 500 is vreselijk leuk vanuit mijn perspectief.’ (6.10)

- Van Rossem becommentarieerd een scene waarin hij in de fiat 500 staat en wuift: ‘ Ja, u ziet direct. Dit is puur flauwekul. Maar dit is gedaan voor de kijkcijfers.’(10.29) - Over het beveiligingsbedrijf: ‘De zonderline lieden zouden het goed gedaan hebben in een moderne versie van Kuifje in Amerika en ik ben er zeker van dat we niet op- vallend op pad kunnen met ze.’ (15.56)

- Van Rossem in de auto: ’We zitten nu al tien minuten te wachten in een sterven- shete auto’ (24.54)

- Van Rossem over de beveiligers: ‘En nou ja, dat lijkt me eerlijk gezegd geen signaal van extreme competentie.’(29.00)

-‘Ik ben hier veilig aangekomen, maar de beveiliging was prutswerk ‘ (29.50)

11. Wanneer gebeurt dit?

a) In de voice-over b) In de stand-ups

c) Anders, namelijk:

12. De verteller scheidt waarden van feiten a) Ja

b) Nee

13. De verteller geeft een voorkeur aan voor waarden

a) Ja

b) Nee

14. Aan welke waarden wordt de voorkeur gegeven?

a) Waarden voortkomend uit levensovertuiging (religie, politieke overtuiging)

Een vorm van Hollandse nuchterheid waarmee hij de Amerikaanse politiek beziet. Een Cadillac hoemt hij ‘een slagschip van de weg’; hij suggereert dat alle Amerikanen dik zijn (23.52) en gebruikt veel hyperbolen om zijn ergernis over de grootse gebaren van de Amerikanen uit te drukken (24.54).

b) Waarden met een duidelijk Westerse basis (op basis van sekse, religie) c) Niet-Westerse waarden (poligamie, sharia)

d) Anders, namelijk:

15. De verteller bekritiseert waarden

a) Ja

b) Nee

16. Welke waarden worden bekritiseerd?

a) Waarden voortkomend uit levensovertuiging (religie, politieke overtuiging) Niet heel duidelijk in de teksten. Er klinkt wel veel ironie en overdrijving door in de teksten van Van Rossem.

b) Waarden met een duidelijk Westerse basis (op basis van sekse, religie) c) Niet-Westerse waarden (poligamie, sharia)

d) Anders, namelijk:

17. De verteller geeft inzicht in zijn/haar emoties a) Ja

b) Nee

18. Hoe gebeurt dit?

19. Is er sprake van een tegenstelling van personen?

a) Ja, namelijk Nederlanders tegenover de Amerikanen. Het bescheiden Nederland tegenover de grote gebaren van de Amerikanen

b) Nee

20. Hoe reageert de journalist daarop?

a) De journalist kiest een kant: hij lijkt Nederlanders redelijker te vinden dan Amerikanen

b) De journalist is neutraal

c) De journalist twijfelt tussen de verschillende kanten d) Anders, namelijk

21. De journalist vertegenwoordigt naast zichzelf ook een andere partij

a) Ja, namelijk de Nederlander

b) Nee

22. De journalist geeft een waardeoordelen over een persoon of groep

a) Ja

b) Nee

23. Wie wordt beoordeeld? a) Een geïnterviewde b) De interviewer zelf

c) Een overheid of bovengestelde

d) Anders, namelijk: Amerikanen, het beveilingsbedrijf

Transcript Van Rossem for President
 Van Rossem for President. Aflevering 1.

Tijdcode locatie tekst

0.01 Intro Hoe word je president van de Verenigde Staten? Dat ga ik onderzoeken door mij kandidaat te stellen voor het presidentschap. En nou hoor ik u denken: dat kan helemaal niet, want hij is in Nederland geboren. En als je niet in Amerika bent geboren, kom je niet in aanmerking. Maar daar heb ik een oplossing voor. Ik ben namelijk van plan om Nederland tot de eenenvijftigste staat van de Verenigde Staten te maken. En als dat geslaagd is, kom ik ook in aanmerking voor het presidentschap. En in de loop van deze wonderlijke zoektocht, zal duidelijk worden dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen bepaald een zonderlinge aangelegenheid zijn.

1.20 Voice-over Als je president van de Verenigde Staten wilt worden, doe je er verstandig aan eens te kijken hoe andere presidenten dat hebben gedaan. Detroit, ooit het hoofdkwartier van de Amerikaanse autoindustrie. maar Destroit is in verval geraakt. De autoindustrie is grotendeels verdwenen uit de stad. En de helft van de bevolking is ook verdwenen uit de stad. Het leek of Detroit niet meer te redden was, totdat President Obama heeft besloten met behulp van tientallen miljarden Chrysler en General Motors op de been te houden. Hier arriveren we bij een dankbare Chrysler-dealer.

3.25 Voice-over Dit is de Chrysler Airflow. Een fantastische auto uit de jaren dertig. Maar omdat

autokopers uilskuikens zijn, is het geen groot succes geworden. Chrysler is nu

overgenomen door Fiat. Kortom: David heeft Goliath verslagen.

5.15 Van Rossem in een auto. We rijden door Detroit in een Fiat 500. Je zou dat ook kunnen beschouwen als een signaal van de Europeaniseren van de Verenigde Staten. Die maakt nog geen geweldige vordering, laten we daar geen illusies over laten bestaan. Maar het is misschien een begin. Ach, het rijdt best lekker.

5.42 Van Rossem in auto. Er staat een andere Fiat 500 voor hem.

Kijk, hoe is het mogelijk! En wat stapt erin? Een trotse modieuze jongeman. Dus niet een of andere kneus of zo. nee een trotse

modieuze jongeman. Dus dat heeft wel toekomst. Want wat rijdt erachter? Een mustang met een crimineel achter het stuur. 6.10 Voice-over De president moet natuurlijk veilig van a naar

b kunnen komen. En die Fiat 500 is vreselijk leuk vanuit mijn perspectief. Maar in die auto kun je in feite de president nog met een katapult vermoorden. Dus wat we nodig hebben, is zo'n reusachtige Amerikaanse auto. Zo'n slagschip van de weg. Een Cadillac of een Lincoln.

10.29 Van Rossem, staand in de Fiat 500 cabriolet. In een escorte met 2 andere auto's.

Ja, u ziet direct. Dit is puur flauwekul. Maar dit is gedaan voor de kijkcijfers. En omdat de makers dol zijn op lollige visuele elementen. Maar nogmaals, dit is scherts.

10.52 Voice-over Chicago is, mochten we Kuifje geloven, is de stad van de maffia. Dat valt tegenwoordig nog wel mee, volgens mij. In deze stad is Obama begonnen met zijn politieke carrière. En anders dan enig andere president is hij begonnen als sociaal werker. En het is een kunst, naar mijn idee, om van sociaal werker president te worden. En de vraag is: hoe heeft hij dat gedaan? Wat waren de eigenschappen die hem zover hebben gebracht?

14.36 Voice-over Als president heb je in feite geen normaal sociaal leven. Je moet voortdurend bewaakt worden. Om nou eens te kijken hoe dat in zijn werk gaat, heb ik een particulier beveiligingsbedrijf in de arm genomen, dat gevestigd is op een nogal ongure plaats, maar dat hoeft op zichzelf geen anti-reclame te zijn.

15.56 Voice-over De zonderline lieden zouden het goed gedaan hebben in een moderne versie van Kuifje in Amerika en ik ben er zeker van dat we niet opvallend op pad kunnen met ze. Maar ik geef ze toch maar het voordeel van de twijfel.

18.57 Voice-over, Van Rossem in de auto

[… onverstaanbare naam] heeft mij beloofd mij onopvallend af te zetten bij een chique hotel in het centrum van Detroit.

19.10 Voice-over Obama heeft gestuurd aan Harverd, een Amerikaanse topuniversiteit. Maar dat heeft hij niet omgezet in een dure

advocatenpraktijk. Hij is in de achterbuurten van Chicago aan de slag gegaan voor de kansarmen.

23.01 Voice-over Obama ziet zijn oude kennissen niet meer, maar hij laat zich nog wel eens fotograferen in wat ooit zijn favoriete lunchrestaurant was. Manny's genaamd

23.52 Van Rossem stand-up in lunchrestaurant

Als je wilt weten waarom Amerikanen dik zijn, loop je gewoon langs deze balie en dan weet je meteen hoe het zit.

24.54 Van Rossem wachtend in een auto

We zitten nu al tien minuten te wachten in een stervenshete auto. Terwijl de jihadisten waarschijnlijk bezig zijn om de raketwerpers te installeren en op ons te richten.

Tjongejongejonge, wat zeg ik? Het zou met niet verbazen als de kandidaat zou overlijden door oververhitting.

29.00 Van Rossem achterin een auto

Ze zijn mekaar kwijtgeraakt. En nu rijden we weer terug om de chef op te pikken En nou ja, dat lijkt me eerlijk gezegd geen signaal van extreme competentie.

29.22 Van Rossem achterin een auto

Nu hebben ze mekaar weer opgepikt maar dat is toch een vrij eigenaardige toestand. 29.50 Van Rossem in hotel Ik ben hier veilig aangekomen, maar de

beveiliging was prutswerk Ik had eigenlijk beter op de fiets kunnen gaan. Dat was waarschijnlijk sneller gegaan en zeker niet onveiliger.

Van Rossem for President

Aflevering 3

Inhoudsanalyse: subjectiviteit Reisserie

1. naam programma

Van Rossem for President, aflevering 3. Uitgezonden door de EO op 25 oktober 2012.

2. Documentaire vorm (combinatie mogelijk): a) Poëtisch b) Beschrijvend c) Observerend d) Participerend e) Reflexief f) Performatief

In de derde aflevering Van Rossem for President reist Maarten van Rossem door de Verenigde Staten en onderzoekt de Nederlandse invloeden in de Verenigde Staten. Hij vertelt in een radioprogramma over zijn doel om presi- dent te worden van de Verenigde Staten en treedt op in een mormoons com- edy café. Ten slotte leert hij in Las Vegas hoe hij een pokerface moet doen, omdat hij denkt dat het belangrijk is voor een president.

3. Het doel van de serie:

a) Vastleggen, openbaren (aan anderen) of behouden

b) Overtuigen van een standpunt

c) Analyseren of bevragen

Van Rossem zegt te onderzoeken hoe hij president van de Verenigde Staten wordt. Tegelijkertijd analyseert hij de afkomst van de republikeinse presi- dentskandidaat Mitt Romney en de mormoonse gemeenschap.

d) Uitdrukken (van een gevoel of gedachte) e) Anders: Namelijk

4. Wordt er gebruik gemaakt van interviews?

a) Ja b) Nee 5. Is er een verteller? a) Ja b) Nee 6. Is de verteller zichtbaar? a) Ja b) Nee Subjectiviteit/objectiviteit

7. In de serie wordt er een vraag gesteld die beantwoord moet worden

a) Ja b) Nee

8. Van wie is de vraag afkomstig? a) Uit de ervaring van de verteller b) Vanuit het publiek

c) Vanuit een derde partij (de verteller krijgt bijvoorbeeld de opdracht iets uit te zoeken)

d) Anders, namelijk: dat wordt niet duidelijk in de serie

9. De verteller refereert aan een persoonlijke ervaring

a) Ja b) Nee (door naar vraag 11)

10. Hoe vaak gebeurt dit? a) 1-2 keer

b) 3-4 keer

c) 5-6 keer

d) > 6 keer

- Van Rossem beschrijft zijn ervaring met de pop van de moordenaar van Lincoln ('En

als je natuurlijk zo'n snorretje hebt, dan weet je van tevoren eigenlijk al dat het een volstrekt onbetrouwbaar sujet is. Dit is wel zo'n raar snorretje')

- Over de herdenking van Lincoln 'ik moet eerlijk bekennen dat ik dit toch wel iets te veel van het goede vind.'

- Over een plek waar de mormoonse gemeenschap woont: Vind ik het mooi? Neu, maar

waarschijnlijk vinden zij het wel mooi en daar gaat het natuurlijk om.

- Van Rossem vertelt over iets wat buiten beeld gebeurd is ('Die lieve meisjes hebben ons verteld dat er geen relatie is tussen het mormoonisme aan de ene kant en politieke overtuigingen aan de andere kant. Ik heb allerlei voorbeelden gegeven, maar nee, er was geen verbinding tussen die twee dingen'; en 'Ik oefen nog even op mijn ijzige blik. Maar laat ik eerst eens kijken hoe je als kandidaat aan geld moet komen.')

11. Wanneer gebeurt dit?

a) In de voice-over b) In de stand-ups

c) Anders, namelijk:

12. De verteller scheidt waarden van feiten a) Ja

b) Nee

13. De verteller geeft een voorkeur aan voor waarden

a) Ja

b) Nee

14. Aan welke waarden wordt de voorkeur gegeven?

a) Waarden voortkomend uit levensovertuiging (religie, politieke overtuiging) Van Rossem kijkt neer op de mormoonse overtuigingen van Romney. Dat wordt duidelijk door de zeer ironische manier waarop hij over hun religie spreekt (4.06).

b) Waarden met een duidelijk Westerse basis (op basis van sekse, religie)

c) Niet-Westerse waarden (poligamie, sharia) d) Anders, namelijk:

__________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________

15. De verteller bekritiseert waarden

a) Ja

b) Nee

16. Welke waarden worden bekritiseerd?

a) Waarden voortkomend uit levensovertuiging (religie, politieke overtuiging) De gedachte dat een president gelovig moet zijn om zo een goede morele koers uit te kunnen zetten.

b) Waarden met een duidelijk Westerse basis (op basis van sekse, religie) c) Niet-Westerse waarden (poligamie, sharia)

d) Anders, namelijk:

__________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________

17. De verteller geeft inzicht in zijn/haar emoties

a) Ja

b) Nee

18. Hoe gebeurt dit?

Van Rossem spreekt voornamelijk zijn ergernis uit.

19. Is er sprake van een tegenstelling van personen?

a) Ja, namelijk Republikeinen tegenover Democraten, Nederlanders tegenover Nederlanders, religieuze mensen tegenover seculiere mensen

b) Nee

20. Hoe reageert de journalist daarop?

a) De journalist kiest een kant. De kant van de seculiere Amerikaan. Van Rossem begrijpt niets van de mormonen en verbaast zich over het feit dat zij humor hebben

b) De journalist is neutraal

c) De journalist twijfelt tussen de verschillende kanten d) Anders, namelijk

21. De journalist vertegenwoordigt naast zichzelf ook een andere partij

a) Ja, namelijk de seculiere Nederlander. Dat klinkt door in de schertsende toon die Van Rossem kiest.

b) Nee

22. De journalist geeft een waardeoordelen over een persoon of groep

a) Ja

b) Nee

23. Wie wordt beoordeeld? a) Een geïnterviewde b) De interviewer zelf

c) Een overheid of bovengestelde

d) Anders, namelijk de mormonen en Amerikanen in het algemeen. Hoe Amerikanen omgaan met hun dode presidenten vindt Van Rossem een poppenkast, en de mormonen zijn humorloos. Daarnaast wordt de moordenaar van Lincoln beoordeeld op zijn snor.

Transcript Van Rossem for President 


In document Meer diepgang dan een kinderbadje (pagina 138-151)