• No results found

Relevante publicaties

In document Zonneparken in de gemeente Veere? (pagina 60-66)

Eneco zet haar investeringsplannen voor grootschalige zonnestroomprojecten door. Het

energiebedrijf investeert in een zonnepark op Ameland, maar heeft ook andere grote PV-projecten in de pijplijn zitten. Daarvoor is voorlopig nog wel subsidie nodig, vertelt Hugo Buis, directeur solar, bio & hydro bij Eneco, in een interview in Ensoc Magazine.

Zonneparken zijn de laatste tijd booming. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, zo lijkt het wel als we de aankondigingen moeten geloven. In werkelijkheid zijn de zonneparken vaak nog niet gerealiseerd, maar wordt eerst de haalbaarheid onderzocht. Een van de partijen die de laatste tijd daadwerkelijk flink investeert in zonneparken is Eneco. Het energiebedrijf investeerde vorig jaar 28 miljoen euro in zonneparken, zo meldt Eneco over haar jaarcijfers van 2014. Dat zal komende jaren waarschijnlijk meer worden, afgaande op een gesprek met Hugo Buis, directeur solar, bio & hydro bij Eneco. In deze functie is Buis verantwoordelijk voor investeringen in zon, biomassa en waterkracht. Uw voorganger Frans van de Noort voorspelde 2,5 jaar geleden dat Eneco op het punt stond om te investeren in grootschalige zonne-energie. Hoe staat het met deze investeringsplannen?

Buis: 'Inmiddels zijn de plannen tot uitvoering gekomen. We hebben geïnvesteerd in ruim 50 MWp aan zonnestroom in Nederland, Engeland, Frankrijk en België. Het grootste deel daarvan bevindt zich in de laatste twee landen. Het betreft zowel grootschalige zonne-energie als zonnepanelen op daken. We zijn van plan om hiermee door te gaan. We streven ernaar om hiervoor samen met financiële partners op te trekken. In de meeste grootschalige projecten heeft Eneco een minderheidsaandeel, waarbij andere partijen eigen vermogen leveren. Daardoor komen projecten sneller van de grond.' Welke zonneparken heeft Eneco in Nederland gepland?

'In Nederland investeert Eneco in een zonnepark van 6 MW op Ameland. Net zoals onze partners, gemeente Ameland en de Amelander Energie Coöperatie, hebben we een minderheidsbelang van een derde. Eneco brengt niet alleen geld in, maar ook kennis en ervaring op gebied van

projectontwikkeling. Voor het zonnepark is inmiddels SDE-subsidie toegewezen, waardoor we ons kunnen richten op de uitvoering. Ik verwacht voor de zomer een investeringsbesluit, wellicht al aan het einde van het eerste kwartaal. Financieel gezien ziet het plaatje er goed uit, dus de kans is groot dat het project doorgaat. Regen en modder zouden roet in het eten kunnen gooien. Ons 10 MW zonnepark in Engeland is in twee maanden gebouwd. Op Ameland kan het sneller omdat het park kleiner is.'

Heeft Eneco nog andere zonneparken gepland in Nederland?

'Ja, maar met die andere zonneparken zijn we minder ver gevorderd. We hebben hiervoor SDE- subsidie aangevraagd en contracten gesloten met ontwikkelaars. Ik kan echter nog geen namen noemen. Daarvoor is het nog te vroeg. Wel kan ik aangeven dat het gaat om forse projecten.' Gaat het om zonneparken van meer dan 10 MW?

'Ja.'

Eneco heeft via de SDE+ regeling subsidie aangevraagd voor zonneparken. Is subsidie nodig? 'Ja, voor het bouwen en exploiteren van zonneparken hebben we nog steeds subsidie nodig. We krijgen met de SDE+ voor 2015 maximaal 141 euro per megawattuur, maar het is nog spannend of er ook dit jaar zoveel subsidie voor zon beschikbaar zal zijn als in 2014. De kostprijs van zonnepanelen zal wel verder dalen, waardoor de investeringskosten lager worden. Maar geld verdienen met zonneparken zonder stimulering zal pas over een flink aantal jaren mogelijk zijn.'

Wanneer verwacht u dat grootschalige zonne-energie rendabel wordt in Nederland? 'Ik verwacht dat dit zal gebeuren tussen 2020 en 2030. Daarvoor moeten we ook de keten aanspreken bij het bieden van flexibiliteit. Denk hierbij aan de opslag van zonnestroom in een elektrische auto. Opslag is nodig, als bijvoorbeeld de zon niet schijnt. Het samenspel van opslag en vraagsturing bij de klanten bepaalt uiteindelijk de kostprijs van de flexibiliteit. We streven naar de goedkoopste vorm van energie, maar we worden nog gehinderd doordat we ook flexibiliteit nodig hebben in de vorm van opslag. Dat heeft ook een prijs. Uiteindelijk moeten we hiervoor ook de kosten zien te verminderen.'

Hoe moeten de kosten voor opslag worden verlaagd?

'Dat gebeurt dankzij diverse onderzoekprojecten, zoals nu gebeurt in de Rotterdamse wijk Heijplaat. Daar maken bewoners gebruik van een accu naast hun huis. De accu's worden gevoed met overtollige zonnestroom uit de zonnepanelen op hun dak. Het project is nog kleinschalig en verkeert nog in een ontwikkelstadium. Uiteindelijk is het de bedoeling om de accu's op grotere schaal toe te passen. Daarmee hopen we de kosten voor opslag van elektriciteit te verlagen.'

Foto: Zonnepark Sevor Farm in het zuiden van Groot-Brittannië. Dit park van 10 MW heeft Eneco eind 2014 gebouwd (foto South Marston)

Redactie Ensoc, 30-mrt-15 [CITATION Ens15 \l 1043 ]

'Nederland te vol voor grote zonneparken'

Joop Bouma − 02/04/15, 11:54

© Koen Verheijden. Op het terrein van een oude vuilstort in Azewijn (Gld) worden 35.000 zonnepanelen geplaatst.

Zonne-energie heeft de toekomst, zeggen energie-experts. Maar voor Nederland heeft die toekomst beperkingen, verwacht Peter Paul Weeda van energiebedrijf Eneco. Het is hier te vol.

In Nederland zijn er maar drie zonneparken die echt produceren

Het ritselt in Nederland van de plannen voor zonneparken. Er zijn volop grote projecten voor de opwekking van zonne-energie in ontwikkeling. Onder meer op Ameland, in Nijmegen, Zwolle,

Hengelo, Assen en Groningen lopen initiatiefnemers zich warm. Het helpt dat de overheid met een pot subsidiegeld rammelt.

In Emmen werd afgelopen maand een plan gelanceerd voor 90.000 zonnepanelen in het

tuinbouwgebied Rundedal. Dit park, met een oppervlakte van 38 voetbalvelden, zou 11 megawatt aan stroom kunnen gaan leveren.

Maar, het zijn nog vooral ideeën.

Ouddorp en Waalwijk

In Nederland zijn er maar drie zonneparken die echt produceren. Het grootste is dat bij Azewijn, tussen 's Heerenberg en Ulft in Gelderland. Dit park van 8 hectare levert sinds 2011 zonnestroom uit 36.000 panelen. Het 'piekvermogen' is 1,6 megawatt, dat komt in de buurt van de opbrengst van één (vrij kleine) windturbine.

Sinds 2012 is ook een zonnepark in Ouddorp op Goeree-Overflakkee in productie. Op een grasveld van 1,3 hectare staan 2900 panelen die samen 810 kilowatt produceren, genoeg voor de

stroombehoefte van zo'n 225 huishoudens. Het kleinste zonnepark staat in Waalwijk en is van Eneco. Op een voormalige vuilstortplaats leveren 4200 zonnepanelen sinds 2004 een kleine 700 kilowatt aan elektriciteit.

"Grootschalige zonneparken zullen in Nederland niet van de grond komen", denkt Weeda, directeur zon van Eneco Nederland en Verenigd Koninkrijk. "De ruimte is er hier domweg niet en bovendien zal, net als bij windparken, weerstand onder de bevolking een belemmering blijken."

 © Trouw.

Vooral in de particuliere sector groeit de belangstelling voor zonnepanelen explosief

Weeda was nauw betrokken bij de bouw van het eerste grote windpark van Eneco bij het Britse South Marston, tussen Londen en Bristol. Sinds 2014 produceert het bedrijf daar elektriciteit voor de

nabijgelegen autofabriek van Honda. Het park heeft een geïnstalleerd vermogen van 10 megawatt. Eneco wilde in het gebied aanvankelijk windmolens bouwen, maar stuitte op verzet van omwonenden. Er staan nu 24.000 panelen. Het dorp krijgt ter compensatie jaarlijks zo'n 14.000 euro van Eneco. Te

besteden aan maatschappelijke doelen.

Trend

Volgens Weeda zullen overheidssubsidies ter stimulering van duurzame energieproductie voorlopig nog hard nodig blijven. "Wij denken dat pas na 2020 dit soort projecten zonder subsidie kunnen worden gebouwd." Hij ziet een heldere trend: de kostprijzen van panelen zullen blijven dalen en de prestaties zullen toenemen.

Eneco bouwt met overheidssubsidie en met geld van het Waddenfonds op Ameland, bij het zweefvliegveld in Ballum, aan een windpark van vijftien voetbalvelden groot (10 hectare), waarop 24.000 zonnepanelen een vijfde van de totale elektriciteitsbehoefte van het eiland zullen gaan opwekken. "Bewoners kunnen panelen kopen. Dit project is een voorbeeld van optimale samenwerking: alle deelnemende partijen investeren op gelijke voet."

Vooral in de particuliere sector groeit de belangstelling voor zonnepanelen explosief. In het afgelopen jaar zijn er overwegend door particulieren in Nederland voor 400 megawatt aan zonnepanelen geplaatst. Het totaal aan geïnstalleerd vermogen zit nu in de buurt van 1100 megawatt. De terugverdientijd ligt op dit moment rond de zeven jaar, dankzij de regeling dat consumenten hun overtollige zonne-elektriciteit aan het stroomnet kunnen leveren (salderen). Verwacht wordt dat het salderen op termijn wordt afgebouwd.

Volop zonneparkjes op grote daken

Zonneprojecten op daken van veilingen, fabrieken en evenementenhallen zijn er volop in Nederland. De top-10 van zon-op-het-dak:

1. Floriade Haarlemmermeer 2,3 megawattpiek 2.Venco Campus Eersel 1,6 MWp

3.Hitachi Zaltbommel 1,6 MWp

4.Scholtenszathe Klazienaveen 1,3 MWp 5.ArenA Amsterdam 1,1 MWp

6.Heineken Den Bosch 900 kilowattpiek 7.Ikea Zwolle 854 kWp

8.Nationaal Militair Museum Soest 810 kWp 9.Royal Lemkes Bleiswijk 754 kWp

10.Kyocera Stadion Den Haag 725 kWp

Plan: drijvende panelen in de Slufter

Het piekvermogen (of geïnstalleerd vermogen) geeft het maximale vermogen van een zonnepaneel aan onder optimale omstandigheden. In één uur kan een installatie van 1 megawattpiek maximaal 1 megawattuur elektriciteit produceren. (bron: TheSolarFuture, Rotterdam)

Het havenbedrijf Rotterdam begint een proef met drijvende zonnepanelen in de Slufter, een omdijkt meer van 260 hectare op de Tweede Maasvlakte. Het depot werd in de jaren tachtig aangelegd voor de opslag van verontreinigde baggerspecie. In de Slufter is plaats voor 150 miljoen kubieke meter baggerspecie, maar die capaciteit wordt slechts voor de helft benut. Een ondernemer heeft een plan ingediend om in een deel van de Slufter drijvende zonnepanelen te plaatsen. "De weerspiegeling van de zon in het water biedt wellicht extra mogelijkheden om elektriciteit op te wekken", aldus een woordvoerder. Deze zomer wordt bekeken of het plan haalbaar is.

In document Zonneparken in de gemeente Veere? (pagina 60-66)