• No results found

Interview gemeente Goeree-Overflakkee

In document Zonneparken in de gemeente Veere? (pagina 108-110)

Algemeen: Naam, functie, verantwoordelijkheden?

Lennard Seriese, beleidsadviseur duurzaamheid bij de gemeente Goeree Overflakkee, is momenteel bezig met enkele initiatieven voor nieuwe zonneparken op het eiland.

9. In uw gemeente is al een zonnepark gerealiseerd. Hoe heeft de gemeente Goeree-

Overflakkee hier aan bijgedragen?

De gemeente Goedereede destijds. Gemeentes zijn nu samen gevoegd tot gemeente Goeree- Overflakkee. Het initiatief kwam van dhr. Den Hollander van recreatiepark de Klepperstee (vorig jaar overleden). Den Hollander had de stelling “ik wil geen wind energie, ik ga laten zien dat het ook anders kan! Ik ga een zonnepark bouwen” Gemeente heeft daar positief op gereageerd en heeft dit in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt. Toen bleek dat de provincie het een onwenselijk idee vond. Daarop is Den Hollander samen met de gemeente gaan zoeken naar de politiek intentie om de provincie te overtuigen het zonnepark toe te staan.

Provincie Zuid-Holland had bezwaar op grond van de cultuur historische waarde van het gebied. (Schurvelingen landschap) De provincie vond dat op macro niveau dit soort zaken daar niet in passen. Als je nu bij het park komt moet je weten dat het er ligt anders merk je het niet op. Er is een lastige discussie geweest over macro- meso- microniveau binnen de provincie inzake landschap. Nog altijd is er onenigheid tussen de duurzame transitie teams en de mensen van uit cultuurhistorie. Reactieve aanwijzing van de provincie (goedkeuring bestemmingsplan met aanpassing) maar die aanpassing is toen door provinciale state van tafel gegaan.

De gemeente heeft in dit hele proces van lobbyen voor de bouw van het zonnepark de ondernemer gesteund. Er zijn leden van PS ontvangen op locatie en er zijn positieve lobby’s gehouden.

De provinciale opstelling van Zuid-Holland is nog altijd het zelfde “we willen geen zonnepark (veld opstelling) in de provincie” Hier is wederom wrijving bij het realiseren van de nieuwe parken die in de pijplijn zitten. Provincie zie liever zonnepanelen op daken ipv op land.

Er loopt een nieuw initiatief van ± 15 hectare waaraan de gemeente medewerking wil verlenen. En sindsdien is de discussie met de provincie weer gestart. Ook dit keer gaat het vooral om de

landschappelijke inpassing, multifunctioneel ruimte gebruik. Goeree Overflakkee heeft echter weinig dakoppervlak waardoor dit geen reële optie vormt. Van uit duurzaamheids- en energieoogpunt wil de provincie graag mee werken.

Dit draagt mee aan het duurzaamheidsbeleid. Gemeente Goeree Overflakkee wil in 2020

energieneutraal zijn voor de hele gemeente. Er zal de komende jaren een hoop nieuwe duurzame energie geproduceerd moeten worden. Grotendeels zal dit met windenergie op land gedaan worden (50 turbines er bij). Door de bouw van deze molens creëer je een ander landschap, een

‘energielandschap’.

Hoe verhoud zonneenergie zich met wind energie in jullie gemeente?

Eén moderne windmolen wekt ongeveer evenveel op als 50.000 zonnepanelen.

De gemeente Goeree Overflakkee heeft geen vastgesteld beleid voor landschapsbehoud en ook niet voor zonneparken. Het is altijd heel locatie gebonden of een initiatief mogelijk is. Landschappelijk inpassen is wel een heel belangrijke voorwaarde.

Wel een aantal jaar geleden een maatschappelijke studie laten verrichten ‘duurzame energie op Goeree Overflakkee’ Hierin wordt vertaald hoe een landschap er uit gaat zien in 2030 (was toen nog de doelstelling) als je dan energieneutraal wilt zijn. Zonne-energie, wind energie. Uit die studie blijkt dat een aantal zonnevelden geen kwaad kunnen, zolang je maar waakt dat het geen industrieel landschap wordt. Segmenteren is belangrijk.

10. Wat zou u met de opgedane kennis nu anders doen bij de realisatie van een tweede

zonnepark in uw gemeente?

Dit keer proberen de provincie aan de voorkant al te overtuigen van de meerwaarde van dit soort initiatieven. Ook in het kader van het ‘energie eiland Goeree Overflakkee’ energie neutraal/positief in 2020. Daarbij hoort een breed portfolio aan duurzaamheidsprojecten die dat ondersteunen. De provincie Zuid-Holland heeft een korte passage opgenomen in de visie ruimte en milieu. Waarin enkele richtlijnen gegeven worden voor zonne-energie. Maar door de beleidsvrijheid heerst er ook beleidsonduidelijkheid. De provincie is ook bang voor precedent werking als zij gemakkelijker zonneparken zouden toestaan.

11. Welke tips zou u andere gemeentes geven indien zij voor een eerste keer een zonnepark

willen realiseren?

1. bekijk het van uit de locatie, ga niet in op openbrieven van grote organisaties. Maak gebruik van lokale initiatieven.

2. Denk niet te dogmatisch, maar luister naar de omgeving. (politiek wil vaak niet, maar de omgeving wel!) Denk met de omgeving ipv voor de omgeving.

3. Blijf binnen de grenzen van de redelijkheid toch wel de initiatieven op te pakken. We staan met zijn alle voor een enorme taak om te verduurzamen en alles dat daar aan bijdraagt is het overwegen waard. Durf je nek uit te steken.

12. Wat voor bezwaar is er uit de bekendmaking van de bouwplannen gekomen?

*Vervolgvraag: Hoe bent u met die bezwaren omgegaan?

*Vervolgvraag: Hoe kan bezwaar tegen zonneparken verminderd worden?

Van uit de provincie(zie vraag 1)

Verder geen bezwaar, omdat er geen/weinig omwonende zijn.

13. Op welke manier is het zonnepark planologisch vormgegeven zodat het gerealiseerd kon

worden?

Er is een postzegel plan gebruikt om het bestemmingsplan te wijzigen. Via Planviewer heb ik opgezocht wat er precies staat. De grond van het zonnepark heeft de bestemming Recreatie - Verblijfsrecreatie. Met daaronder de functieaanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf - 1’ In de omschrijving staat dat deze specifieke vorm van bedrijf - 1: energiewinning door middel van zonnepanelen inhoud.

14. Waarom heeft uw gemeente dit zonnepark toegestaan en planologisch mogelijk gemaakt?

De motivatie van de oude gemeente is voortgekomen uit de wens om ruimte te maken voor duurzame energie en ruimte te willen geven aan de initiatiefnemer. Ook hebben toeristische belangen wel meegespeeld, maar het park is totaal niet te zien dus geen effect.

15. Welke bijdrage heeft dit zonnepark aan het duurzaamheidsbeleid van uw gemeente?

Qua imago voegt het heel veel toe. De output is aanzienlijk, maar valt in het niet bij een moderne windmolen. Er kunnen ongeveer 200 huishoudens met groene stroom voorzien worden door het zonnepark (1,3 ha) Het levert veel bezoek op, omdat het een van de eerste grote zonneparken in

Nederland zijn. Colleges van andere gemeente zijn langs geweest om naar het verhaal van duurzaam Goeree Overflakkee te luisteren. Het zonnepark maakt een goede indruk. Mensen moeten het zien om het goed te begrijpen.

16. Als er weer een verzoek zou komen voor de aanleg van een zonnepark. Wat zou de

gemeente Goeree Overflakkee dan doen?

*op welke locatie kan volgens uw gemeente een zonnepark gebouwd worden. *hoe past dit in uw landschapsvisie?

Princiepen

Goeree Overflakkee is nu bezig met een ondernemer die liefst meerdere zonneparken zou willen realiseren op het eiland. Dit is afhankelijk van de beschikbare ruimte. De gemeente bekijkt dit van uit een positieve hoek en wil kijken of het passend is. Ook voor de directe omgeving. Het gaat nu om een locatie met slechte agrarische grond en een boerderij die niet op het net is aangesloten. Daar kan door de aanleg van een zonnepark ook nog een diesel aggregaat weggehaald worden. Per plek/locatie wordt beoordeeld of een zonnepark wenselijk/mogelijk is.

Inpassen in het landschap?

Dit doen ze met groenstroken en aarde wallen.

social return on investment, dus veel werkgelegenheid tijdens de bouw en naderhand bij

onderhoud. Het park wordt aangelegd in samenwerking met lokale bedrijven. Ook kan er gedacht worden aan het snoeien van groen hagen.

Momenteel loopt de procedure voor het postzegelplan ter aanpassing van het bestemmingsplan. Hierbij word goed gekeken naar de effecten voor de omgeving. Met name schittering voor vogels is nog wel een aandachtspunt. Verder zitten er beperkte milieu eisen aan. Er wordt onderzoek gedaan naar de effecten van schittering op het gedrag van vogels.

Overige Tips, denk aan….

Lastig is het onttrekken van landbouw grond voor de aanleg van zonneparken. Wat is je primaire doel met een stuk grond? Voedsel of energie? Dat is een afweging. Verzilte grond levert minder rendement qua teelt en kan dus interessant zijn voor zonne-energie.

Zonne-energie kan naast wind energie zorgen voor stabiliteit op het net qua duurzame energie. Zon en wind zijn geen concurrenten, maar aanvullend en ondersteunend aan elkaar!

Het zonnepark dat nu gebouwd wordt gaat met een uitgebreide omgevingsvergunning met een ruimtelijk component daarin. Met die vergunning kan dan de SDE+ subsidie aangevraagd worden. Stedin is de netbeheerder op Goeree Overflakkee en moet benaderd worden voor de net aansluiting van een zonnepark. Op Walcheren is de netbeheerder Delta. Het zonnepark moet aangesloten worden op een verdeelstation. Als maatstaaf kun je stellen dat een zonnepark op max 1 km van een verdeelstation moet worden gebouwd. Anders wordt het te duur om de kabel aan te leggen. Salderingsregeling in ieder geval tot 2020.

Op dit moment zijn er nog geen collectieve zonnepark ideeën. Ook omdat dit moeilijk te

In document Zonneparken in de gemeente Veere? (pagina 108-110)