• No results found

Reflectie op realisatie doelstellingen en impact COVID-19 op Kwaliteitsafspraken

In document Jaarrekening en (pagina 70-73)

Beoordeling plan door NVAO

Deel 1 - verantwoording Kwaliteitsafspraken 2020

7.5 Verantwoording Kwaliteitsafspraken 2020

7.5.3 Reflectie op realisatie doelstellingen en impact COVID-19 op Kwaliteitsafspraken

De faculteiten hebben bij de verantwoording van de bestedingen in 2020 gereflecteerd op de mate waarin deze hebben bijgedragen aan de geformuleerde doelstellingen. Tevens hebben zij gerapporteerd over de impact van COVID-19 op de Kwaliteitsafspraken.

In algemene zin is het beeld dat de gekozen thema’s goed passen in het tijdsgewricht van COVID-19, waarbij het accent in de uitvoering van de activiteiten wat meer is verschoven van een fysieke naar een meer digitale kleinschaligheid van onderwijs en studentbegeleiding. In een aantal gevallen is in plaats van de geplande activiteiten andere activiteiten uitgevoerd in het verlengde van de niet-doorgegane activiteiten als gevolg van COVID-19.

Intensiever en kleinschalig onderwijs (thema 1 OCW)

reflecties vanuit de faculteiten Meer en betere begeleiding van studenten (thema 2 OCW)

BFM Juist in tijden waarin fysieke lesactiviteiten niet of nauwelijks plaats kunnen vinden, zorgt kleinschalig onderwijs voor meer activitatie tijdens digitale lessen en meer binding met studenten en levert zo een belangrijke bijdrage aan studentenwelzijn. Daarbij bestaat een sterke relatie met het thema 'meer en betere begeleiding van studenten'.

Naarmate de pandemie voortduurt is het belang van studentbinding en -begeleiding steeds urgenter geworden. De beschreven activiteiten zijn in deze extreme omstandigheden niet voldoende om alle studenten voldoende betrokken en gemotiveerd te houden, reden waarom de faculteit aanvullende middelen en inzet heeft vrijgemaakt voor dit doel. Het directe effect van de activiteiten in 2020, specifiek gerelateerd aan de SVM, is moeilijk aan te geven.

Impact Covid-19

De geplande activiteiten hebben nagenoeg allemaal doorgang kunnen vinden, waarbij steeds een passende vorm is gevonden binnen de coronamaatregelen. Slechts één activiteit moest worden geannuleerd (internationale week), waarvoor in de plaats een training is georganiseerd. De gealloceerde studievoorschotmiddelen voor 2020 zijn daarmee volledig uitgenut.

BRV Met de inzet van de studievoorschotmiddelen heeft de faculteit activerende werkvormen breder kunnen doorvoeren en ontwikkelen naar een hoger niveau.

Door de groei van studentenaantallen (o.a. als gevolg van het uitstel van de NBSA) betekende dit in 2020 niet in alle gevallen een absolute schaalverkleining.

Met het uitvoeren van de plannen heeft de faculteit op maat kunnen zorgen voor de intensivering van begeleiding in de vorm van inzet van meer (capaciteit aan) mentoren, tutors, studycoaches en/of SLB's en/of het ontwikkelen van verbeterde begeleidingsprogramma's. Als gevolg van de Covid-19 maatregelen en het uitstel van de invoering van de nieuwe curricula zijn de structuren waarbinnen deze intensivering heeft plaatsgevonden in enkele gevallen anders geweest dan gepland.

Impact Covid-19

Vrijwel alle activiteiten konden doorgang vinden, waarbij als gevolg van de Covid-19 maatregelen veel nieuwe vormen van blended learning zijn ingezet om onderwijs intensiever aan te bieden. De gealloceerde studievoorschotmiddelen voor 2020 zijn daarmee volledig uitgenut.

GVS Een rondgang langs de opleidingen resulteert in het beeld dat de doelstellingen ondanks Covid-19 op thema 1 ruimschoots zijn behaald. Zo is begeleiding op (alternatieve) stageplekken succesvol geweest; zijn kleine projectgroepen (4-8 studenten) ingericht die veel praktijkgericht werken (op zaal) en intensief begeleid;

is er vanaf de start van het schooljaar 20-21 is er in een opleiding een wekelijkse EHBA (Eerste Hulp bij Afstuderen) ingevoerd; is bij het afstuderen gestart met kleine groepjes per afstudeercoach en is het onderwijs voor een opleiding in halve klassen gegeven.

Ook de doelstellingen van thema 2 zijn behaald, onder meer door extra fte inzet op een contactpersoon functiebeperking, op studiecoaches en een wiskundedocent;

coaching van studenten in de eerste twee jaar van 1,5 uur per week in groepen van maximaal 12 studenten; extra begeleiding  voor alle studenten en onderwijs in halve klassen (door corona zijn bijeenkomsten deels online en deels op locatie in Den Haag gegeven). Studenten kunnen twee keer per week op basis van persoonlijke behoefte vragen stellen aan een coach en propedeuse -studenten hebben vier maal per jaar een mentorgesprek.

Impact Covid-19

Een aantal activiteiten zoals initiatieven op het gebied van internationalisering (studiereizen) en de inzet van alumni en beroepenveld konden als gevolg van Covid-19 geen doorgang vinden.

In plaats daarvan zijn de middelen ingezzet voor intensivering van het onderwijs (onderwijs in halve groepen), intensiever contact van regiedocenten met klassen, 1 op 1 contact met vertragers en langstudeerders.

Verder zijn lessen aangepast door inzet van webinars en intervisie in aangepaste vorm (online/kleine groepen) en het organiseren van gastlessen (deels ipv meelopen in praktijk), Waar digitaal onderwijs niet mogelijk was, is ingezet op digitalisering van het onderwijs.

De gealloceerde studievoorschotmiddelen voor 2020 zijn daarmee volledig uitgenut.

Intensiever en kleinschalig onderwijs (thema 1 OCW)

reflecties vanuit de faculteiten Meer en betere begeleiding van studenten (thema 2 OCW)

ITD Inzet van SVM heeft een bijdrage geleverd aan een lagere docent student ratio. De docent/student ratio is van 1 op 25 naar van 1 op 23.2 gegaan. Docenten geven les aan kleinere groepen en kunnen daardoor intensiever begeleiden. Zo zijn klassen opgesplitst in twee groepen om in kleinere groepen te werken.

De inzet van deze middelen heeft extra begeleiding mogelijk gemaakt voor het groeiend aantal studenten, in het bijzonder voor zogenaamde studenten met Special Educational Needs (SEN) en extra begeleiding in het Apple lab.

Impact Covid-19

Een geplande studietrip kon geen doorgang vinden, waarbij de middelen op een alternatieve wijze zijn ingezet om de studentbinding te versterken in het ondersteunen van de studenten community met een studenten bureau en het aanbieden van e learning modules. De gealloceerde studievoorschotmiddelen voor 2020 zijn daarmee volledig uitgenut.

M&O De gestelde doelstellingen voor intensiever en kleinschalig onderwijs zijn gehaald.

De combinatie van intensiever en kleinschalig onderwijs in combinatie met de meer en betere begeleiding van studenten heeft er toe geleid dat het aantal langstudeerders afneemt.

De gestelde doelstellingen voor meer en betere begeleiding van studenten zijn gehaald. Enkele studieadviseurs geven aan dat zij door meer studenten benaderd worden en studenten van meerdere opleidingen geven aan dat zij het persoonlijk contact met de SLB'er waarderen. Studenten waarderen de extra persoonlijke begeleiding tijdens het afstudeerproces en opleidingen zien het aantal langstudeerders dalen.

Impact Covid-19

Vrijwel alle activiteiten konden doorgang vinden zoals gepland. Vanwege Covid-19-maatregelen is het aantal klassen bij een aantal opleidingens zelfs extra vergroot. Bij enkele opleiding konden drie interventies niet uitgevoerd worden. De afstudeerweken en de ‘Crash course’ struikelvakken zijn vervangen door intensievere begeleiding tijdens het afstudeertraject en tijdens deze struikelvakken. De gealloceerde studievoorschotmiddelen voor 2020 zijn daarmee volledig uitgenut.

SWE Mede onder invloed van Covid-19 is een impuls gegeven aan het meer blended maken van online onderwijs en scholing op dit gebied. Ook is er een flinke kwaliteitsslag gemaakt met online toetsing. Klassen zijn verkleind gericht op het versterken van de sociale binding. Er zijn tijdelijk externe docenten aangenomen, met extra inzet bij doorontwikkeling van het curriculum op blended learning

Doordat in de propedeuse kleinere klassen zijn geformeerd (12 studenten) ontvangen studenten meer persoonlijke aandacht. Het aantal langstudeerders is afgenomen door succesvolle inzet van afstudeerwerkplaatsen. Begeleiding van 3e jaars studenten is geintensiveerd: ook tijdens de minorperiode hebben studenten nu een eigen SLB-er, dit om te sturen op contact en aanpak opgedane hiaten.

Impact Covid-19

COVID-19 heeft op alle facetten van het onderwijs invloed, zowel op werkdruk bij collega’s, als de in- en doorstroom van studenten (mede door uitgesteld NBSA) en de kwaliteit van het onderwijsaanbod; de kans op studievertraging is aanwezig. Alle geplande en bedoelde actviteiten zijn doorgaan deels fysiek, deels digitaal. De gealloceerde studievoorschotmiddelen voor 2020 zijn daarmee volledig uitgenut.

TIS Het overgrote deel van de activiteiten binnen thema 1 betreft de inzet van extra docenten of student-assistenten om zo groepsgroottes te verkleinen. Als gevolg van de corona maatregelen heeft binding tussen docenten en studenten extra aandacht gevraagd. De indruk bestaat dat de activiteiten en de extra inzet van docenten juist nu hebben bijgedragen aan meer en beter contact en het handhaven van een kleinschalig studieklimaat dan anders het geval was geweest.

De herziening van curricula heeft in enkele gevallen vertraging opgelopen als gevolg van Covid-19.

De extra begeleiding vanuit thema 2 is in het bijzonder ingezet voor studenten met een functiebeperking, de coaching van langstudeerders en duale studenten.

Daarnaast is ingezet op extra ondersteuning bij practica.

Het beeld bestaat dat de extra inzet op begeleiding zoals gepland, heeft bijgedragen aan de doelstellingen. De inzet op extra ondersteuning van langstudeerders werd zeer gewaardeerd.

Impact Covid-19

Om het onderwijs op afstand door te laten gaan, is andere inzet van docenten nodig geweest. Hierdoor zijn curricula herzieningen van een aantal opleidingen uitgesteld.

De hieraan gekoppelde SVM activiteiten zijn deels aangepast uitgevoerd door nadere voorbereidingen te treffen voor de curricula herzieningen die in 2021 alsnog worden doorgevoerd. Daarnaast is met deze middelen in een enkel geval extra inzet georganiseerd om kleinschalig onderwijs voor studenten te kunnen (blijven) organiseren, ten tijde van corona (inzet extra lab assistent). De gealloceerde studievoorschotmiddelen voor 2020 zijn daarmee volledig uitgenut.

7. Kwaliteitsafspraken

Hoofdstuk 8

Financiën

In document Jaarrekening en (pagina 70-73)