• No results found

Duurzaamheid in breder perspectief

In document Jaarrekening en (pagina 80-83)

Vanuit het facilitaire duurzaamheidsprogramma wordt invulling gegeven aan de samenwerking met Onderwijs en Onderzoek op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft de faculteit M&O in samenwerking met de dienst FZIT een proef met sensors georganiseerd, waarbij het doel is om het gebruik van de afvalbakken beter te benutten.

Voor duurzaamheid zijn in 2020 op hogeschoolniveau voor het eerst 2 kern-KPI’s geformuleerd die in de Kaderbrief 2021 zijn opgenomen. Hierover zal in de komende jaren gerapporteerd worden.

De KPI’s betreffen het reduceren van afval en CO₂-uitstoot.

8.5 Continuïteitsparagraaf – meerjarenbegroting

Inleiding

In de continuïteitsparagraaf wordt een beeld geschetst van de verwachte ontwikkeling van de financiële positie van De Haagse Hogeschool in relatie tot:

— het instellingsplan Wereldburgers in een lerende samenleving;

— de focus vanuit de hogeschoolbrede beleidsagenda;

— de investeringsagenda in onderwijs en onderzoek.

De ontwikkelingen zijn vertaald naar een meerjarenbegroting (paragraaf 7.5), waarin ook de beschouwing op de risico’s en beheersingsmaatregelen (paragraaf 6.4) is betrokken.

Instellingsplan 2020-2022

Aan de basis van de ontwikkeling van de hogeschool staan de uitgangspunten van het instellingsplan dat in 2014 is

niet geheel is afgerond, heeft het College van Bestuur in februari 2019 besloten om het huidige instellingsplan met een periode van 2 jaar te verlengen tot en met 2022. In dit plan is de visie beschreven voor de resultaten die De Haagse Hogeschool in 2022 wil bereiken en waarin wordt ingezet op een verdere verhoging van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek, onder meer via:

— de doorontwikkeling van het internationale profiel van de hogeschool;

— de bevordering van wereldburgerschap;

— de realisatie van een netwerkhogeschool.

Visueel is de samenhang van deze doelstellingen als volgt weergegeven:

Deze 3 onderling sterk samenhangende strategische speerpunten zijn richtinggevend voor de ontwikkeling van het onderwijs, onderzoek en organisatie van De Haagse Hogeschool en nader uitgewerkt in meerjarenplannen voor alle faculteiten en diensten.

Focus vanuit hogeschoolbrede bestuursagenda

Voor de planvorming op hogeschoolniveau is met name de agenda voor de komende jaren van belang. Deze geeft focus aan de beleidsontwikkeling die we in collectiviteit realiseren.

De focus voor deze agenda is gebaseerd op 3 hoofdlijnen van beleid, die kernachtig weergeven voor welke opgave de hogeschool staat:

Wereldburgers die het verschil kunnen maken What

Why How Hoogopgeleiden met een stevige

Body of Knowledge and Skills

We willen studenten startklaar

maken voor hun eerste baan Onze studenten krijgen bagage mee voor een heel leven

Wij hebben de ambitie om ons instellingsplan in 2022 te realiseren. Dat betekent dat studenten onze onderwijsvisie in de praktijk ervaren in de betekenis van wereldburgerschap, inclusiviteit en uitdagend, activerend en studeerbaar onderwijs.

Uitgaande van onze missie focussen we op persoonlijke groei en ontwikkeling van studenten. Dit wordt gerealiseerd doordat onze professionals actief zijn in teams die verantwoordelijkheid dragen voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten, maar ook van de teamleden. In 2022 zijn aantoonbare stappen gezet richting een meer diverse

medewerkerspopulatie, met een focus op etnische diversiteit.

Ons onderzoek versterkt onderwijs, student en samenleving. Dat betekent dat onze kenniscentra zijn gedreven vanuit de vraag naar kennis, onderdeel zijn van een breed (intern en extern) netwerk en daarmee maatschappelijk relevant zijn.

Met een kwalitatief hoogwaardig onderwijsaanbod voor werkenden wordt vanaf 2022 een nieuwe doelgroep

aangesproken om antwoord te geven op andere vragen uit de arbeidsmarkt. Het nadrukkelijk inzetten op onderwijs voor werkenden vormt een grote verandering voor De Haagse Hogeschool, omdat onze kernactiviteiten nu nog voor een groot deel gericht zijn op bacheloronderwijs.

Bij onze doelen past een dienstverlening die ook in de toekomst ondersteuning van en investeringen in het onderwijs mogelijk maakt. In 2022 is de samenwerking tussen faculteiten en diensten nog verder verbeterd, waarbij het primaire proces altijd het uitgangspunt is. De IT en de informatievoorziening (IV) zijn verbeterd. Tot slot is in 2022 een leer- en werkomgeving gerealiseerd die onze ambities ondersteunt door de uitvoering van ons Meerjarenplan Huisvesting.

Voor 2021 zijn binnen deze hoofdlijnen de volgende stappen voorzien:

Realisatie onderwijsvisie en -kader

Eind 2021 zijn de curricula van de opleidingen in lijn gebracht met het onderwijskader. We beogen met de implementatie van de onderwijsvisie en het onderwijskader uitdagend, activerend en studeerbaar onderwijs te realiseren, dat inclusief is en studenten opleidt tot wereldburgers.

Dit moet leiden tot een hogere studenttevredenheid, lagere uitval, passende slagingspercentages, waar mogelijk minder langstudeerders en een betere doorstroom van onze eerstejaarsstudenten – rekening houdend met de specifieke behoeften van de nieuwe COVID-19-instroom. Kortom, meer studentsucces.

Realisatie onderzoekskader

Na afronding van de formele transitie naar 7 kenniscentra in 2020, staat in 2021 het opbouwen van een goede

onderzoeksinfrastructuur en de verbinding onderzoek en onderwijs centraal in de realisatie van het onderzoekskader. Dit is een gedeelde opgave van zowel het onderwijs als van het onderzoek.

Daarmee willen we een sterkere wisselwerking in de zeshoek onderwijs, praktijk en onderzoek bereiken alsmede een effectievere aansturing van het onderzoek. Doel hiervan is beter onderwijs door onderzoek. Tevens moet onderzoek bijdragen aan de vorming van onze studenten. Ook willen we de externe profilering van de kenniscentra vergroten, waardoor de externe bekendheid en financiering toeneemt.

Portfoliomanagement

Op basis van de analyse portfolio voltijdsbachelor die eind 2020 plaatsvindt, wordt ons huidige assortiment, inclusief masters, tegen het licht gehouden en afgestemd op de toekomstige wensen en eisen. Dit om te komen tot een toekomstbestendig assortiment.

Bedrijfsvoering

In 2021 continueert De Haagse Hogeschool de inspanningen op het gebied van bedrijfsvoering om financieel in controle te blijven, de dienstverlening te verbeteren en te verduurzamen en deze verder af te stemmen op de behoefte van het onderwijs en onderzoek. Er zijn 2 prioriteiten benoemd:

Het verbeteren van de IT- en informatievoorziening (IV)

Prioriteit is om te bereiken dat IT/IV de noodzakelijke bijdrage levert aan onderwijs en onderzoek door ontwikkelingen als onder andere blended learning, digitaal toetsen, juiste infrastructuur in het kader van onderzoek en flexibilisering onderwijs mogelijk te maken. Die bijdrage moet aansluiten bij de eisen en wensen van de organisatie. Er wordt collectief eigenaarschap gevoeld van faculteiten, diensten en kenniscentra/lectoraten voor dit onderwerp.

Het verbeteren van de samenwerking binnen de ketens onderwijs-onderzoek-ondersteuning

Leidend bij het verbeteren van de samenwerking binnen de ketens onderwijs-onderzoek-ondersteuning is dat we de dienstverlening afstemmen op keuzes die we maken in het primaire proces. Hiervoor blijft van belang dat faculteiten, diensten en kenniscentra op een gestructureerde wijze over en weer duidelijk maken wat zij van elkaar verwachten, daarbinnen prioriteiten overeenkomen en structureel afstemmen hoe de verwachtingen vervolgens worden gerealiseerd en hoe dit door studenten en medewerkers wordt ervaren.

Teamontwikkeling en professionele cultuur

Teams zijn de sleutel voor het bereiken van goed onderwijs en onderzoek, voor het realiseren van een sterke

kwaliteitscultuur en voor een professioneel leerklimaat. Hierin investeren is randvoorwaardelijk voor het bereiken van de doelen uit ons instellingsplan. Dit vraagt tevens om een versterking van het (onderwijskundig) leiderschap en een voortdurende, professionele ontwikkeling van medewerkers.

Meer diversiteit en inclusie zijn centrale doelstellingen voor 2021. We sluiten hierbij aan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) op de thema’s inclusiviteit en diversiteit.

De studentenpopulatie van De Haagse Hogeschool is zeer divers, ongeveer de helft van de studenten heeft een interna-tionale of migratieachtergrond. We willen dat elke student zich optimaal kan ontplooien. Daarvoor is herkenning en erkenning nodig. We streven daarom naar een grotere diversiteit in ons medewerkersbestand en naar een inclusieve cultuur.

Leidinggevenden hebben een belangrijke voorbeeldfunctie voor de rest van de organisatie in het doorvoeren van de gewenste veranderingen. Dit geldt ook ten aanzien van de verdere ontwikkeling van resultaatverantwoordelijke teams. We willen dat iedere leidinggevende op De Haagse Hogeschool zich open, faciliterend, ondersteunend en reflectief opstelt.

Ook willen we dat iedere medewerker bezig is met zijn eigen professionele ontwikkeling.

In document Jaarrekening en (pagina 80-83)