• No results found

Het College van Beroep voor de Examens en de Geschillenadviescommissie (studenten)

In document Jaarrekening en (pagina 43-46)

Het College van Beroep voor de Examens (CBE) behandelt beroepschriften van studenten die zijn gericht tegen een beslissing van een examencommissie of een examinator. De Geschillenadviescommissie (GAC) behandelt bezwaren van studenten tegen beslissingen van bestuursorganen of medewerkers voor zover het CBE niet bevoegd is en adviseert hierover het College van Bestuur. Het CBE en de GAC bestaan uit een externe voorzitter (een jurist), een docent-lid en een student-lid.

Voordat het CBE en de GAC een beroep of bezwaar behandelen, moeten de partijen in onderling overleg nagaan of hun geschil kan worden geschikt. Veel geschillen worden op deze manier opgelost. Studenten kunnen hierbij de hulp inroepen van een van de 4 ombudsfunctionarissen voor studenten. Deze ombudsfunctionarissen hebben een onafhankelijke en bemiddelende rol.

Het CBE ontving in het verslagjaar 559 beroepschriften. De GAC ontving 68 bezwaarschriften. Het totaal aantal beroep- en bezwaarschriften (627) ligt daarmee hoger dan in 2019 (103 meer dan in 2019). Het aantal zittingen bij het CBE en de GAC is daardoor ook wat toegenomen ten opzichte van 2019 (59 in 2019 ten opzichte van 78 in 2020). In de bijlagenis een uitsplitsing opgenomen van de beslissingen waartegen studenten beroep of bewaar aantekenden.

Het aantal zaken bij het CBE is toegenomen, omdat studenten niet meer eerst bezwaar hoeven te maken bij de examencommissie als zij het niet eens zijn met hun beoordeling. Zij kunnen direct in beroep bij het CBE.

Op verzoek van het ministerie van OCW hebben de hogescholen in 2020 het bindend studieadvies (BSA) uitgesteld tot het volgende studiejaar. Hierdoor is er een sterke afname geweest van het aantal BSA-zaken. In 2019 waren er 256 BSA-zaken, in 2020 waren dit er 54.

In verband met de maatregelen rondom COVID-19 heeft De Haagse Hogeschool besloten om meer tentamens online af te nemen. Hierdoor is het aantal tentamens waarbij fraude is geconstateerd behoorlijk toegenomen. In 2019 waren er 19 fraudezaken en in 2020 waren dit er 64.

4. Personeel en Organisatie

Hoofdstuk 5

Medezeggenschap

De medezeggenschap op De Haagse Hogeschool werd in 2020 gevormd door de Hogeschoolraad, de Dienstenraad, de faculteitsraden en de opleidingscommissies. Circa 300 medewerkers en studenten maken deel uit van de medezeggen schap. Zij hebben een gemeenschappelijke missie om de bestuurlijke beleidskeuzes op alle niveaus binnen De Haagse Hogeschool zorgvuldig en kritisch te onderzoeken, te beoordelen en voorstellen voor verbetering te doen.

De medezeggenschap kan ook op eigen initiatief agendapunten ter tafel brengen. Een actieve medezeggenschap zorgt ervoor, dat geluiden van de werkvloer tijdig worden ingebracht in de planvorming. De plannen worden daar beter van en kunnen op meer draagvlak rekenen. Via een constructieve inhoudelijke dialoog met het College van Bestuur, de directeuren en de opleidingsmanagers geeft de medezeggenschap nadrukkelijk aandacht aan het gemeenschappelijk doel van continue verbetering.

Medezeggenschapsverkiezingen en versterking/professionalisering medezeggenschap

De jaarlijkse medezeggenschapsverkiezingen vonden plaats in mei 2020. Op 16 juni 2020 werd de uitslag

bekendgemaakt. Nieuwe leden stroomden in de medezeggenschapsorganen. Dat vraagt om een introductieprogramma en om ondersteuning. De griffie heeft daarin voorzien. In samenwerking met The Hague Center for Teaching & Learning is een professionaliseringsaanbod op maat ontwikkeld en aangeboden. Het aanbod voorziet in onderdelen voor een goede start en verwachtingen van de rol en workload voor medezeggenschap bij De Haagse Hogeschool, in kennis- en competentie-ontwikkeling, in samenwerking en begeleiding van de begrotingscyclus.

In het werk voor de medezeggenschap draagt het continu leren en ontwikkelen bij aan de kwaliteit van ieders bijdrage en besluitvorming. Er wordt gewerkt aan een krachtig leerklimaat. De professionalisering heeft een sterk learning on the job-karakter om op het juiste moment in te spelen op wat medewerkers en studenten in een medezeggenschapsrol nodig hebben. Professionaliseren en doen gaan dus zo veel mogelijk hand in hand. Kenmerkend voor het geheel is dat zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van bestaande processen. Voor een aantal medezeggenschapstrainingen wordt samengewerkt met een extern bureau. Ook wordt expertise van collega’s uit het eigen netwerk binnen De Haagse Hogeschool ingezet. De medezeggenschapsgroepen en -leden worden aangemoedigd eigen regie te nemen welke onderdelen te volgen of leer- en ontwikkelvragen te initiëren en verzoeken in te dienen bij de griffie.

5.1 Verslag Hogeschoolraad

Het voorjaar van 2020 begon door COVID-19 turbulent. Dit was het begin van online thuiswerken, onderwijs en vergaderen. Een periode waar velen aan moesten wennen. In de wandelgangen een praatje maken met collega’s of studenten ging niet meer. Alles moest online plaatsvinden. Zo ook de vergaderingen van de Hogeschoolraad. Tevens tekenden het College van Bestuur en de Hogeschoolraad hun convenant online. Tijdens de convenantbesprekingen besloten Hogeschoolraad en het College van Bestuur om bij wijze van proef 2 overlegvergaderingen voor te laten zitten door een externe voorzitter.

Met het begin van de zomer konden we voorzichtig weer gedeeltelijk naar De Haagse met natuurlijk het bewaren van 1,5 meter afstand. De gehele school werd hierop ingericht. De laatste overlegvergadering voor het zomerreces vond in een hybride vorm plaats. De Hogeschoolraad koos ervoor fysiek te vergaderen met inachtneming van de corona-maatregelen. Het College van Bestuur nam online aan de vergadering deel. Dit was tevens de eerste vergadering die door de externe voorzitter werd voorgezeten.

Na het zomerreces ging de Hogeschoolraad in een voltallige samenstelling wederom online aan de slag. Het mede zeggen -schapsjaar werd gestart door het volgen van een inwerktraining en het leren van elkaars drijfveren. Met ingang van het nieuwe vergaderjaar werkt de Hogeschoolraad met 6 in plaats van 7 vergadercycli.

Kaderbrief 2021

De jaarlijks door het college opgestelde kaderbrief legt de basis voor de begroting en de jaarplannen van de faculteiten en diensten voor 2021. Onderdeel van de kaderbrief waren de uitgangspunten van een nieuw allocatiemodel dat voor 2021 is ingericht. Door de invoering van dit nieuwe allocatiemodel werd eenmalig uitsluitend voor 2021 een overgangs-regeling voor faculteiten gecreëerd.

5. Medezeggenschap

Volgens afspraak ging de Hogeschoolraad al in een vroeg stadium inhoudelijk in gesprek over de bestuursagenda en de kaderbrief. Al deze besprekingen leidden alsnog tot een groot aantal vragen. Daarnaast twijfelde de raad aan het juridische karakter van de kaderbrief waardoor hij besloot om extern advies in te winnen. De beantwoording van de vragen, het juridisch advies en het gesprek tijdens de overlegvergadering stelden de Hogeschoolraad niet gerust. Hij twijfelde of De Haagse wel voldoende op koers zou liggen om in het komend jaar 2022 een select aantal concrete, meet bare doelen te bereiken. Doelen die zouden zorgen voor de benodigde versterking van het onderwijs en onderzoek en waarop de medezeggenschap voldoende grip heeft. In de eerste overlegronde stemde de Hogeschoolraad niet in met de kaderbrief. Nog voor het zomerreces stuurde de raad een vervolgbrief aan het College van Bestuur om aan te geven wat de raad inhoudelijk in de kaderbrief terug wilde zien.

Na de zomer liet de Hogeschoolraad zich middels technische briefings verder informeren. In de eerste plaats door een juridisch adviseur. In de tweede plaats informeerde dienst Bedrijfsvoering & Control de raad in het najaar over het proces rondom de kaderbrief en de keuzes die hierbij zijn gemaakt. In de derde plaats bespraken de Commissie Financiën en de gehele Hogeschoolraad uitgebreid de kaderbrief. Al deze besprekingen leidden weer tot meer vragen. Deze vragen betroffen onder andere de allocatie van het budget, de KPI’s, de effectiviteit van verschillende diensten en activiteiten.

Na verdere bespreking in de tweede overlegronde stemde de raad in met 2 stemverklaringen.

Begroting 2021

In aanloop op de besprekingen van de hogeschoolbegroting ontving de Hogeschoolraad een toelichting op enkele fundamentele onderwerpen uit de begroting. Tevens werden de discussiepunten bij de totstandkoming van de begroting weergegeven. De raad stelde in 2 verschillende brieven aan het College van Bestuur verschillende vragen. In deze cyclus stonden achtereenvolgens 2 overlegvergaderingen gepland. De eerste vergadering had als bespreekpunt de hogeschool-begroting, maar na dit eerste gesprek was de tweede vergadering ook nodig om dit onderwerp verder te bespreken.

Na de tweede bespreking bracht de Hogeschoolraad nog geen advies uit omdat hij te veel waarde hechtte aan de gesprekken met de faculteit TIS en aan het nader overleg met de deelraden over de stroomlijning van de begrotingen van de faculteiten en opleidingen. Om de uitvoering van de begroting niet te lang op te houden, besloot de Hogeschoolraad om op 7 januari 2021 een extra vergadering in te lassen om tot een advies te komen.8

In document Jaarrekening en (pagina 43-46)