• No results found

2. Algemene beschrijving

2.4. Recreatieve en educatieve voorzieningen

De openbare bosplaatsen zijn vrij toegankelijk op de aanwezige wegen. In het gebied gelden de gedragsregels en bepalingen zoals opgelegd door enerzijds het bosdecreet en anderzijds de reglementering voor het provinciaal domein Tillegem en de stedelijke domeinen Beisbroek, Tudor en Chartreuzinnenbos (zie bijlage 6). De private bosplaatsen zijn niet toegankelijk.

Naast een uitgebreid padennetwerk zijn in de openbare bosplaatsen allerhande recreatieve voorzieningen aanwezig die hierna per deelgebied kort opgesomd worden. Een aantal van deze voorzieningen zijn tevens op kaarten 2-15a-c aangeduid.

2.4.1. Inventaris van de recreatieve en educatieve voorzieningen

Provinciaal domein Tillegem (kaart 2-15b)

- 3 parkings, respectievelijk langs de Torhoutse Steenweg, de Witte Molenstraat en in de Kapel- en Domeindreef

- 2 gebouwtjes met sanitaire voorzieningen

- een landelijke herberg als cafetaria ingericht: " De Trutselaar" met beperkte binnencapaciteit, ruim terras en boltraag

- schuilhuisjes, fit-o meter, rustbanken, picknicktafels - speeltuin

- schutterslokaal (liggende en staande wip) - rosmolen nabij de cafetaria

- 2 trekkershutten

- fietsroute door het domein: 'Kastelenfietsroute' (47 km) en de routes die deel uitmaken van het fietsnetwerk ‘Brugse Ommeland’. Knooppunt 99 situeert zich nabij Aandenkooi.

- volkstuintjes

- Natuur - en milieueducatieve mogelijkheden - regelmatig begeleide themawandelingen - Brochures o.a. wandelgids

- folder met informatie over geschiedenis, fauna en flora

Het provinciaal domein Tillegem heeft ook cultuurhistorisch een en ander te bieden: een kasteel met een formele tuin en een neogotische domeinhoeve met een rosmolen

Stedelijke domeinen Beisbroek, Tudor en Chartreuzinnenbos (kaart 2-15a) Beisbroek

- In het centraal gelegen kasteel zijn het natuurcentrum en de volkssterrenwacht ondergebracht.

- Cafetaria ’t Koetsenhuis

- Picknickplaats naast hertenweide - Hoenderpark

- Planetenpad

- Ruiters- en ATF-pad

- Hoogstamboomgaard met rustieke rassen

- Gemarkeerd wandelpad (als onderdeel van lusparcours Beisbroek-Tudor-Chartreuzinnenbos) - Doortocht GR-route

- Doortocht fietsnetwerk Brugse Ommeland, met knooppunt 71 op de grens van Beisbroek en Tudor - 3 parkings resp. langs de Doornstraat, de Diksmuidse Heirweg en nabij het kasteel Beisbroek - Natuur - en milieueducatieve mogelijkheden

- Natuurcentrum met begeleide exploraties - Brochures

Tudor

- 1 openbare parking: Zeeweg

- 1 private parking ( klanten feestsalons Tudor) - Siertuin

- Kruidentuin met bijenhal - Picknickplaats

- Gemarkeerd wandelpad (als onderdeel van lusparcours Beisbroek-Tudor-Chartreuzinnenbos) - Ruiterpad

- Startplaats ATF-route (parking Zeeweg) - Feestsalons Kasteel Tudor

- Tea-room Mary-Tudor

Chartreuzinnenbos

Het Chartreuzinnenbos vormt sinds 2004 een interessante wandelverbinding tussen de domeinen Beisbroek en Tudor. De uitgestippelde wandelweg leidt langs de omwalde, middeleeuwse site van het verdwenen Kartuizerinnenklooster Sint-Anna-ter-Woestijne.

De wandelweg loopt verder doorheen een opnieuw aangeplante hoogstamboomgaard van ruim 2 ha. Deze boomgaard bevat een collectie van 170 vruchtbomen, samengesteld met oude rassen. De boomgaard telt 75 variëteiten aan appels en 32 perenrassen.

De belangrijkste toegangen tot het Chartreuzinnenbos geven uit op de hoofddreef naar het kasteel Beisbroek en op de hoofddreef naar het kasteel Tudor. Bij het Chartreuzinnenbos zelf hoort geen parking.

De vermelde wandelweg is ca. 5 km lang en loopt door de drie domeinen. De folder/wandelkaart 'Op stap in Beisbroek, Tudor en Chartreuzinnenbos' bevat naast een plannetje, uitgebreide informatie over geschiedenis, fauna en flora van deze domeinen.

Smisjesbos (kaart 2-15b)

Het bos is vrij toegankelijk op de onverharde boswegen. De wandelpaden en toegangen zijn aangeduid met de daartoe bestemde bordjes. De wandelmogelijkheden zijn echter ruimer dan het bos zelf ondermeer langs de dreef naar de hoeve ‘Groot Magdalenagoed’. Misschien is op langere termijn een veilige verbinding met Tillegem te realiseren (via Novotel-Eyck ter Schans))

2.4.2. Visie op de recreatieve ontwikkelingen in relatie tot het Brugse Ommeland

Algemeen:

Volgens het strategisch beleidsplan toerisme en recreatie in het Brugse Ommeland (Westtoer, 2004) vormt het Bosgebied Brugge-Zuid een belangrijke schakel in de uitbouw van het recreatief netwerk in de vermelde regio.

- De stijgende behoefte aan omgevingsrecreatie vanuit de stedelijke bevolking doet de noodzaak toenemen voor een betere bereikbaarheid van het gebied door de zachte recreant vanuit de Brugse binnenstad. Meer in het bijzonder wordt gestreefd naar de uitbouw van een veilige fietspadeninfrastructuur (passend binnen de strategische doelstelling 6: overbruggen van barrières),

- Er is nood aan bijkomende kwaliteitsvolle verblijfsaccommodatie in de buurt van Brugge. De omgeving van het bosgebied heeft hierin een rol te vervullen (doelstelling 9: gedifferentieerd en kwalitatief aanbod van logies),

- Er is nood aan een kwaliteitsvol onthaal (doelstelling 10).

Bosgebied Brugge-Zuid:

- Met betrekking tot het bosgebied zelf is er nood aan een kwaliteitsvolle interne ontsluiting. Deze kan gerealiseerd worden door het bosgebied integraal te benaderen. Dit betekent bijvoorbeeld dat dezelfde infoborden bij de verschillende grote toegangen tot het bosgebied komen. Op deze infoborden moet het voor de recreant meteen duidelijk zijn waar hij met zijn wensen en verzuchtingen terecht kan (waar kan gefietst worden?, met het paard gereden worden, waar zijn er nog parkings, waar zijn veilige verbindingsplaatsen tussen de deelgebieden…)

- Het bosgebied heeft nood aan een veilige interne en externe ontsluiting. Op dit moment kan het gebied alleen vanuit het zuiden op een relatief veilige wijze met de fiets bereikt worden door 2 tunnels onder de E40. Westtoer ijvert al geruime tijd voor veilige fietsverbindingen met de Brugse binnenstad. Met de geplande werken aan de Expresweg zal hieraan waarschijnlijk positief gevolg kunnen gegeven worden. Westtoer is tevens vragende partij om de verschillende bosplaatsen op een veilige manier met elkaar in verbinding te stellen ten behoeve van een comfortabel gebruik door de zachte recreatie.

Toekomstige projecten in of nabij het Bosgebied (Westtoer):

- Uitstippelen van een provinciale lusvormig wandeling (c. 10 km), die de domeinen Zevenkerke - Bethanië en het bosgebied met elkaar verbindt, hierbij gebruik makend van de tunnels onder de E40.

- Provinciale wandeling die de domeinen Tillegem-Beisbroek, Tudor met elkaar verbindt.

- Opmaak van een inventaris van de aanwezige recreatieve structuur in de Brugse rand en Bulskampveld en een kaart met de gewenste recreatieve infrastructuur.

- Onderzoek naar de mogelijkheden om bijkomende of betere verblijfsaccommodatie te voorzien in het bosgebied o.a. het proberen valoriseren van het potentieel aan kastelen (gastenkamer, jeugdlogies, hotel…)

- M.b.t. de kastelen en kasteelparken zal een provinciaal beleidskader worden uitgewerkt. Binnen dit beleidskader moeten de mogelijkheden voor toeristische functies vorm krijgen.