• No results found

Het Reeuwijkse Plassen gebied is een interessant gebied voor recreanten, met name vanwege de watergerelateerde (natuur)waarden. Onder recreatie worden activiteiten verstaan zoals wandelen, fietsen, varen, surfen, duiken, zwemmen, vissen, hardlopen, paardrijden en hond uitlaten.

Op de plas Broekvelden/Vettenbroek zijn motorboten verboden, alleen voor mensen die aan de plas wonen of verblijven en voor mensen met een aantoonbaar vis- of jachtrecht kan hierop een uitzondering worden gemaakt. Tussen één uur na zonsondergang en één uur voor zonsopgang of bij een zicht van minder dan 150 meter mag er niet gevaren worden. Het is verboden om met een vaartuig in het oostelijk deel van de plas te varen van 1 oktober tot 1 april. Ook zijn in de APV verbodsbepalingen opgenomen om schade aan de oevernatuur te voorkomen (gemeente Reeuwijk, 2008).

Zwemmen en strandbezoek

In de noordwest hoek van de plas Broekvelden/Vettenbroek ligt een strandje. In het zwemseizoen zijn er op een dag naar schatting maximaal 3500 mensen aanwezig op het strand (Hoogheemraadschap van Rijnland, 2008b). Het zwemmen concentreert zich rondom het strandje, binnen een drijflijn. In de winterperiode wordt het strand (en de omgeving) vooral

Figuur 5-3 Honden zijn in de winter toegestaan op het strand bij de Reeuwijkse Hout

Duiken

Bij het strand is een duikvereniging (Keep Smiling Diving) aanwezig en in de plas wordt

regelmatig gedoken. Duikactiviteiten vinden het gehele jaar door plaats (met de meeste aantallen van juli tot oktober), zowel overdag als ’s nachts. De gemeente heeft als bijlage bij de APV op kaart aangeven waar duikactiviteiten zijn toegestaan. Nabij de Reeuwijkse Hout bevindt zich een instaplocatie. Vervolgens is een corridor aangewezen via welke de duikers richting het grote duikgebied kunnen zwemmen. In het oostelijk deel van de plas is het op basis van de APV verboden om tijdens de wintermaanden te duiken, in verband met de aanwezigheid van wintervogels( Figuur 5-4).

Windsurfen

De plas Broekvelden/Vettenbroek wordt ook wel de ‘surfplas’ genoemd, omdat de plas wordt gebruikt voor surfactiviteiten. Wind Surf Club Reeuwijk (WSCR) is nabij het strand gevestigd. Surfactiviteiten vinden het gehele jaar door plaats. Op een drukke dag (met voldoende wind) kunnen er meer dan 50 tot 60 surfers op de plas geteld worden. Kitesurfen is op grond van de APV niet toegestaan (gemeente Reeuwijk, 2008). Daarnaast geldt er een vaarverbod op het oostelijk deel van de plas Broekvelden/Vettenbroek in de periode van 1 oktober tot 1 april. Dit is hetzelfde gebied als waar in de periode 1 oktober t/m 1 april het niet is toegestaan te duiken (zie Figuur 5-4).

Kanovaren

Kanovaren valt onder het algemene vaarverbod op de plassen rond Reeuwijk-Brug. Van het vaarverbod kan tegen betaling ontheffing verleend worden (per dag, week of jaar). Kanoverenigingen uit de regio maken gebruik van de plas Broekvelden/Vettenbroek voor instructieactiviteiten. Daarbij zijn groepen tot 20 man aanwezig waarmee een rondje over de plas wordt gepeddeld. Deze activiteiten vinden plaats in de periode april – eind september. Kanovaarders steken af en toe het Natura 2000-gebied door, als ze van de Enkele Wiericke doorsteken richting de Reeuwijkse plassen. De ontheffingsaanvragen worden geregeld door stichting VEEN. De opbrengsten van de ontheffingen worden besteedt aan natuur-, landschap- en cultuurhistorische ontwikkelingsprojecten in het plassengebied.

Wandelen

Het gebied wordt regelmatig bezocht door recreanten die het gebied willen ‘beleven’. Er lopen verschillende wandelroutes door het gebied, waaronder de Lange Afstand Wandelroute Pelgrimspad en verschillende routes die via ANWB of VVV beschikbaar zijn. De routes leiden vooral over verharde paden en wegen die ook voor fiets- en overige wegverkeer gebruikt worden. Naast de verharde paden in het gebied wordt gebruikt gemaakt van de kade van de Enkele Wiericke (de Prinsendijk) en enkele onverharde paden.

Fietsen

Net als wandelaars, wordt het gebied bezocht door fietsers om het gebied te ‘beleven’. Dit gebeurt vanaf de openbare wegen en paden. Vrijwel alle (doorgaande) wegen in het gebied maken onderdeel uit van één of meerdere fietsroutes zoals het fietsknooppuntnetwerk.

Sportvissen

Het gebied wordt gebruikt door sportvissers. In de APV is vastgelegd dat in de plas Broekvelden / Vettenbroek alleen vanaf de oever gevist mag worden. Het is verplicht een dag- of jaarvergunning aan te schaffen voor sportvisserij bij de Visserijpool. Verder mag met de vergunning in de sloten en weteringen gevist worden, zolang deze eigendom zijn van de gemeente. De sloten zijn geschikt voor bijvoorbeeld vissen naar snoek.

Schaatsen

In de winterperiode (indien het vriest) wordt in het gebied veel geschaatst, met name over de Reeuwijkse plassen. De plas Broekvelden/Vettenbroek is dusdanig diep dat deze niet dichtvriest.

Overige activiteiten

In het gebied wordt met name nabij de Reeuwijkse Hout gevliegerd. Sportvliegtuigjes en luchtballonnen vliegen over het gebied.

Evenementen en bijeenkomsten

In het natuur- en recreatiegebied de Reeuwijkse Hout vinden het hele jaar door evenementen en bijeenkomsten plaats, naast de hierboven genoemde activiteiten gericht op individuele recreatie.

Deze activiteiten vinden plaats in de Reeuwijkse Hout (dit valt buiten het Natura2000-gebied); enkele activiteiten maken gebruik van de plas Broekvelden/Vettenbroek of van wegen en paden in het Natura 2000-gebied.

Voor activiteiten in de Reeuwijkse Hout dient toestemming gevraagd te worden bij het Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse Plassen en omgeving. Indien toestemming verleend wordt stelt de Groenservice Zuid-Holland (GZH) namens het Natuur- en Recreatieschap voorwaarden vast waaraan men moet voldoen. Daarnaast is krachtens de APV van de gemeente Bodegraven- Reeuwijk een ontheffing of vergunning nodig voor de organisatie van evenementen.

Bij alle evenementen en activiteiten stelt de GZH onder andere als voorwaarde dat:

 het gebruikte gebied schoon wordt achtergelaten;

 een geluidsinstallatie geen overlast mag veroorzaken, en geluidsinstallaties bij evenementen alleen voor ‘technische mededelingen gebruikt mogen worden; en

 kampeermiddelen niet na zonsondergang mogen blijven staan.

Eendaagse sportevenementen

Er wordt jaarlijst een aantal eendaagse sportevenementen georganiseerd. Jaarlijks betreft het circa 10 evenementen waaraan tussen de 50 en circa 400 deelnemers aan meedoen. De evenementen vinden plaats in de Reeuwijkse Hout. Zwemactiviteiten (zoals voor triatlons) vinden plaats in de plas Broekvelden/Vettenbroek. Deze evenementen vinden plaats in voorjaar, zomer en najaar; de Nieuwjaarsduik vindt plaats in de winter. Voorbeelden van eendaagse sportevenementen zijn:

 Hardloopwedstrijden; zoals de Maaslandloop, de Plassenloop en de Crossloop;

 Sportevenementen; zoals georganiseerd door de Goudse Waarden of Perfect Events;

 Triatlons; waaronder die van het Antoniuscollege, de Goudse Waarden;

 Nieuwjaarsduik; van Triatlon Team Bodegraven;

Feestjes en recreatieve uitjes

Jaarlijks organiseren 1 tot 5 particulieren een feestje of BBQ op het strand of in de Reeuwijkse Hout. Ook zijn er verschillende recreatieve (team)uitjes en workshops in het gebied. Het aantal aanwezigen bedraagt 25 tot 50 personen. Deze activiteiten vinden plaats in het voorjaar, zomer of herfst. Voorbeelden van deze activiteiten in het gebied zijn:

 Geofox: BBQ;

 Castrum: boogschieten, GPS-wandelen, schilderen etcetera;

 Groene Hartslag: boogschieten, GPS-wandelen etcetera;

 Groene Hartslag: duurzame modeshow.

Hondentrainingen

De KNJV organiseert jaarrond trainingen (tot 3 keer per week) in de Reeuwijkse Hout. Hierbij zijn maximaal 40 honden met hun begeleider(s) aanwezig. Een aantal keer per jaar vinden er hondenproeven plaats.

Overige groepsactiviteiten

In de zomer (juni) vindt jaarlijks de Cama Doopdienst plaats. Dit vindt plaats bij het strandje en in de plas Broekvelden/Vettenbroek en heeft een omvang van circa 200 personen.

Scouting De Schouw organiseert in de Reeuwijkse Hout jaarlijks in lente, zomer of herfst een scoutingdag met diverse activiteiten. Het aantal deelnemers varieert tot maximaal 400.

Soort evenement Evenement Aantal personen Periode

Sport Maaslandloop onbekend Zomer (juni)

Sportclub Reeuwijk - Plassenloop

Onbekend Voorjaar (maart)

Sportclub Reeuwijk - Crossloop Onbekend Najaar (november) Goudse Waarden - sportactiviteit 140 Najaar (september) Perfect Events - sportactiviteit 45 Zomer (juni)

Sport - triatlon Antoniuscollege 60 Zomer (juni)

Triatlon Team Bodegraven – Nieuwjaarsduik Onbekend Winter Goudse Waarden – triatlon 200 Zomer (juni)

Fietstochten B. on Tour 250 tot 1500 Voorjaar (mei)

Midden Holland fietstocht met opdrachten

Scouting-activiteiten Scouting de Schouw - Scoutingdag

Onbekend Voorjaar (april)

Teamuitjes en workshops

Castrum Circa 25 Lente, zomer en

herfst Groene Hartslag - workshops 25 Lente, zomer en herfst Hondentraining KNJV Hondentrainingen en Hondenproeven Max 40 honden inclusief begeleider Jaarrond

Overige De Hartloper: Duurzame

Modeshow

onbekend Zomer / najaar

(augustus / september)

Beheer en onderhoud recreatieve voorzieningen

In de Reeuwijkse Hout en aan het strandje aan de plas Broekvelden/Vettenbroek vindt regulier beheer en onderhoud plaats (zwerfvuil opruimen, prullenbakken legen, etc). Daarnaast wordt de drijflijn die de zwemzone afschermt in het voorjaar geplaatst en in het najaar verwijderd met een bootje. Binnen de drijflijn wordt tijdens het zwemseizoen 3 á 4 keer per jaar het wier gemaaid (tot circa 1 meter onder wateroppervlak) om te voorkomen dat zwemmers en surfers hier last van hebben.