• No results found

QNĨVAMv ULh O 2017

In document Bijlagen Behorende bij Nota zienswijzen (pagina 118-130)

Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl

Thema en team Omgeving, Omgevingsverzoeken Contactpersoon

Ons kenmerk WABO—V0-17-0433 Documentnummer U17.04104

Adviesbureau Haver Droeze T.a.v.

Muurhuizen 165 3811 EG Amersfoort

Geachte

Op 22 februari 2017 hebben wij uw principeverzoek ontvangen voor het wijzigen van functie van het bestaande koetshuis en de bestaande dienstwoning op het adres Hoofdstraat 23-25,3971 KA in Driebergen- Rijsenburg. Uw verzoek is geregistreerd onder dossiernummer WA BO^VO-l7-0433. In mei 2017 verzond u in een email aanvullende informatie.

Het verzoek

Uw principeverzoek betreft de functieverandering van het koetshuis (Hoofdstraat 23) en dienstwoning (Hoofdstraat 23a) op landgoed Bloemenheuvel. Het koetshuis zal worden verbouwd tot woon-zorgcentrum met 26 zorgplaatsen voor dementerenden met continue zorgverlening. De dienstwoning gaat functioneren als locatie voor dagbesteding.

Bestemmingsplan

De locatie is gelegen binnen het plangebied van het Bestemmingsplan "Driebergen - Buitengebied". Op grond van dit bestemmingsplan heeft het koetshuis de bestemming "Bedrijven" met de nadere specificatie

"kantoor". De 'dienstwoning' heeft de bestemming "Wonen". De beoogde nieuwe gebruik past niet in de betreffende bestemmingen van die gebouwen.

Beoordeling van het verzoek

Voor de duurzame instandhouding van landgoederen, buitenplaatsen en/of monumenten hanteren wij in beginsel een ruim toelatingsbeleid voor wat betreft daar onder te brengen functies. Ook een invulling met een woon-zorgcentrum met zorgplaatsen en dagbesteding in de bestaande bebouwing kan een passende invulling zijn. Wij hebben daarom op 12 december 2017 besloten om een positieve grondhouding aan te nemen ten aanzien van het verzoek, maar hebben ten aanzien van een aantal aspecten specifieke twijfels. Wij lichten dit toe.

Milieuonderzoeken

Uw uitgebreide principeverzoek is voorzien van een akoestisch onderzoek en een onderzoek luchtkwaliteit.

De resultaten van de onderzoeken geven aanleiding voor twijfels over de uitvoerbaarheid en aanvaardbaarheid van de beoogde invulling met een zeer kwetsbare doelgroep.

.heuvelrug.nl IBAN IML64BNGH0285120808

Uit het overlegde akoestisch onderzoek blijkt dat uitsluitend met een geluidsschermen langs de A12, hogere grenswaarden én bouw akoestische voorzieningen aan de wettelijke verplichtingen kan worden voldaan.

Dat geluidsscherm vraagt volgens het rapport een aanzienlijke investering (minimaal C 320.000,-) en daar komen akoestische maatregelen aan het bestaande gebouw nog bij. Bovendien moet het scherm op grond van derden worden gerealiseerd. In de onderbouwing van het principeverzoek wordt over de essentiële (economische) uitvoerbaarheid op dit punt geen mededeling gedaan.

Ook ontbreekt in het akoestisch rapport het railverkeerslawaai vanwege de nabijgelegen spoorlijn Utrecht - Arnhem. Een aspect dat bij het in beeld brengen van een complexe akoestische situatie op deze locatie niet kan en mag ontbreken voor een compleet akoestisch beeld.

Overigens valt op dat in het akoestisch onderzoek varianten zijn doorgerekend met nieuwbouw op het landgoed tussen de A12 en het koetshuis. Varianten die in het principeverzoek niet nader zijn omschreven en waarvan naar ons oordeel ook geen sprake kan zijn.

In het onderzoek Luchtkwaliteit is geconcludeerd dat de concentraties roet op de locatie kunnen leiden tot een vermindering van de levensverwachting, waarbij o.a. kinderen en ouderen kwetsbaar zijn. Wettelijk zijn er echter geen belemmeringen, maar is een goede motivering nodig waarom een 'kwetsbare bestemming' juist op deze locatie moet worden gerealiseerd. Een motivering die ontbreekt en waarbij wij er vanuit gaan dat in de gemeente beter geschikte locaties zijn voor de huisvesting van dergelijke kwetsbare groepen.

Gevolgen voor het monument

Voor de realisatie van 26 zorgappartementen zal het koetshuis aanzienlijk moeten worden verbouwd, gelet op de huidige indeling en beperkte ruimte. In combinatie met de noodzakelijke akoestische maatregelen (dove gevels, geluidluwe buitenruimte) zal de beoogde functieverandering naar verwachting aanzienlijke bouwkundige gevolgen hebben voor het monument. Op dit punt is een nadere toelichting noodzakelijk om te kunnen beoordelen of het monumentale karakter van het pand behouden wordt.

Wij wijzen u erop dat dit principebesluit een voorlopige afweging is op basis van uw principeverzoek. Wij maken het voorbehoud dat de daadwerkelijke bestuurlijke besluitvorming pas later plaatsvindt in het kader van een ruimtelijke procedure, waarbij de uitkomsten onder andere afhankelijk zijn van de resultaten van de onderzoeken die voor een dergelijke procedure nog moeten worden aangeleverd.

Voor de volledigheid wijzen wij u er verder nog op dat tegen dit besluit op uw principeverzoek geen bezwaar of beroepsmogelijkheden openstaan.

Vervolg

U kunt de hierboven genoemde punten nader en aanvullend (laten) onderzoeken, motiveren en uitwerken zodat een compleet beeld ontstaat van de beoogde ontwikkeling en de aanvaardbaarheid daarvan. De kosten voor de behandeling en de in dit geval noodzakelijke specifieke beoordeling van de onderzoeken overstijgen de reguliere kosten voor de beoordeling van een principeverzoek. Wij wijzen u er op dat wij daarom in dat geval eerst met u een intentieovereenkomst zullen sluiten waarin onder meer afspraken worden gemaakt over verhaal van door de gemeente vooralsnog te maken kosten verband houdende met de planvorming. Deze kosten (voor het verder onderzoeken van de haalbaarheid) zijn vooralsnog begroot op Ç 10.000,-.

Als uit de nadere onderzoeken gebleken is dat het project doorgang kan vinden en besluitvorming hierover plaats heeft gevonden, zal met u een anterieure overeenkomst gesloten worden waarin o.a. de afspraken over het definitieve kostenverhaal door de gemeente, maar ook zaken als vergoeding van eventueel door de gemeente uit te keren planschade, worden vastgelegd.

Leges

Op grond van de legesverordening 2017 van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bent u een bedrag van e 459,90 verschuldigd voor het in behandeling nemen van het door u ingediende principeverzoek. Van de BghU (Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht) ontvangt u hiervoor binnenkort een factuur.

Behorende bij kenmerk: \NABO_VO-17-0433 2

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met via telefoonnummer (0343) 56 56 00.

Hoogachtend,

het collége van burgemeester en wethouders van de de s«'retaris, ļjļe-burŗgemeester,

leente Utrechtse Heuvelrug,

Bijlage 18

Hoofdstraat 23-25, Landgoed Bloemenheuvel Zienswijze 27

Memo nadere verkenning economische dragers Bloemenheuvel

Onderwerp: Project: Datum: Van:

ADVIESBUREAU HAVER DROEZE

Memonadereverkenningeconomischedragers Bloemenheuvel Bloemenheuvel - Driebergen

23 mei2018

Dit memo bevat een inhoudelijke verkenning van de mogelijkheden voor de realisatie van de noodzakelijke economische dragers ten behoeve van een duurzame instandhouding van Landgoed Bloemenheuvel. Tevens wordt ingegaan op de aandachtspunten die door het College van B&W van de gemeente Utrechtse Heuvelrug werden meegegeven bij het principeverzoek 'Zorgwonen op Bloemenheuvel' van 21 februari 2017.

Inleiding

Landgoed Bloemenheuvel ligt aan de Hoofdstraat 23-25 in Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug). Het landgoed bestaat uit een witgepleisterd Herenhuis in de neoclassicistische stijl dat dateert uit 1845 met een bijbehorende parkaanleg met slingervijver en een oude hoogstamboomgaard. Het Herenhuis en het landschapspark zijn aangewezen als

gemeentelijk monument. Daarnaast zijn op het landgoed een koetshuis en een voormalige dienstwoning aanwezig. Zowel het hoofdhuis, als het koetshuis en de voormalige

dienstwoning zijn momenteel in gebruik als kantoor. Achter het hoofdhuis is een 3-holes golfbaan met een driving-range aanwezig.

Het aanzien, maar ook de instandhouding van het landgoed staat al geruime tijd onder druk. Enkele decennia geleden kwam een van de oorspronkelijke ingangen vanwege de aanleg van een afrit van de A12 te vervallen. Later, rond 2006, werd vanwege de toenmalige verbreding van de A12, de afrit verlegd en daarmee een deel van het

landgoed opgeofferd. Bloemenheuvel verloor daardoor een groot deel van het golfterrein en de tuin. Door de ingrepen aan het stationsgebied Driebergen-Zeist, is ook de laatste entree vervallen waarmee niet alleen afbreuk wordt gedaan aan het aanzien, maar ook aan de bereikbaarheid van het landgoed.

Ten slotte maakte de teloorgang van McGregor Fashion Group B.V. in 2016, die sinds 1994 gehuisvest was op Bloemenheuvel, een abrupt einde aan een jarenlange constante inkomstenstroom uit verhuur van het landgoed. Door het vertrek van de

toenmalige hoofdhuurder kwamen het hoofdhuis, het koetshuis én de dienstwoning geruime tijd leeg te staan. Het koetshuis is met ingang van 1 juli

2018 opnieuw verhuurd tegen een marktconforme huur. Het hoofdhuis en de voormalige dienstwoning zijn in het kader van leegstandsbeheer in gebruik gegeven aan derden tegen een gebruiksvergoeding (energiekosten).

l van 6

P:\OPDRACHT\Driebergen_Bloemenheuvel_Zorgwoningen\RUIMTELIJKE ONDERBOUWING\Memo verkenning economische dragers Bloemenheuvel 23052018.docx

lei 033 4613635 fc ma* irMhavemroec* «1

Hecrořt lou-aövítjŵjf i»tí van -V !f.teyräJú SíOkXtfžu’ŵ A-»J --tecuxjr {ViBAifll Ua /an Netwerk van Gtreie * T.

k) ľ.r •••**t*f* c,vk itţwi *:ì pihmBKff irtNed *ŵ' Ttiiv er i3nct5ŕ;haps»ĩíW'f»'''î‘ikK «NVT. t

Op 8t GO?© bf' ‘'ft t ' '' ’frpifiSOf) (If* ONI* ' 1 yKlWIfc f* VbOřVMļteröer /ťXIte i'Uil-.'Htt- iWtęţKM'&iii t«i

uv Kamer .a- Koücnartüe' E^mtond ís A- - »-*r t.-or* Acfc&siajreau Ooe/p vGF » *' Ű2ř-45C 06-nr NL SCŴÔ 'ľ 44' B Dl

HAVER DROEZE

De kosten voor de instandhouding van zowel de bebouwing, het landschapspark en de golfbaan zijn hoog. Ook de dakconstructie en de Louvre-luiken aan de buitenzijde van het hoofdhuis vragen veel onderhoud en zijn bovendien aan vervanging toe. Zoals hierboven toegelicht blijven de inkomsten uit verhuur van het vastgoed echter (ver) achter bij hetgeen benodigd is om de buitenplaats duurzaam in stand te kunnen houden.

Principeverzoek: zorg als aanvullende economische drager

Bloemenheuvel B.V. ziet zich hierdoor als eigenaar genoodzaakt om aanvullende inkomsten te genereren. Aangezien het landgoed een relatief beperkte oppervlakte beslaat (5ha) en er geen mogelijkheden zijn om inkomsten te genereren uit (erf)pacht, is primair gezocht naar mogelijkheden om de inkomsten uit het bestaande vastgoed te verhogen.

Daarbij zijn verschillende opties onderzocht, waaronder transformatie naar

zorgappartementen in de bestaande bebouwing. Op 21 februari 2017 is in dat kader namens Bloemenheuvel B.V. een principeverzoek ingediend voor de transformatie van het koetshuis en de dienstwoning tot woom/zorgcentrum respectievelijk tot verblijf voor dagbestedingsactiviteiten. Vanwege de gesprekken in 2017 tussen de gemeente en Bloemenheuvel B.V. over grondaankoop, heeft de gemeente de behandeling van het principeverzoek aanvankelijk opgeschort.

Bij brief van 19 december 2017 heeft het College van B&W van de gemeente Utrechtse Heuvelrug Bloemenheuvel laten weten dat zij een positieve grondhouding ten aanzien van het verzoek aanneemt. Daarbij heeft het College aangegeven een invulling met een woon­

zorgcentrum passend te vinden. In diezelfde brief worden tevens enkele kanttekeningen geplaatst bij het verzoek.

Nadere onderbouwing

Zo is gevraagd een nadere motivering te leveren met betrekking tot het aspect

luchtkwaliteitin relatie tot de beoogde doelgroep (ouderen), de invloed van de spoorlijn Utrecht - Arnhem(spoorwegverkeerslawaai).Tevens is met het oog op het gewenste behoud van het monumentale karakter van het pandgevraagd een nadere toelichting te geven op de gevolgen van de beoogde functieverandering en de daarvoor benodigde bouwkundige en akoestische maatregelen op het monument. De geplaatste kanttekeningen hebben aanleiding gegeven om deze punten nader te onderzoeken.

luchtkwaliteit

Allereerst heeft Bloemenheuvel B.V. daarom een nadere locatiestudie laten uitvoeren naar de luchtkwaliteit door Sound Force One. In deze nadere locatiestudie wordt niet alleen getoetst aan het Besluit Luchtkwaliteit gevoelige bestemmingen maar tevens aan de recent verschenen GGD-richtlijn medische milieukunde: luchtkwaliteit en gezondheid. Hierin adviseert de GGD ten aanzien van het bouwen voor gevoelige bestemmingen langs drukke gemeentelijke wegen (meer dan 10.000 mvt/etm). Geadviseerd wordt geen gevoelige bestemming als 'eerste lijns-bebouwing' te realiseren langs drukke wegen. Dit advies geldt binnen 50m langs de rand van drukke wegen. Indien er geen sprake is van (dreigende) normoverschrijding, dan geldt er geen bouwverbod binnen de onderzoekszones.

P:\OPDRACHT\Driebergen_Bloemenheuvel_Zorgwoningen\RUIMTELIJKE ONDERBOUWING\Memo verkenning economische dragers Bloemenheuvel 23052018.docx

2 van 6

Bloemenheuvel ligt binnen 50m van de Hoofdstraat en binnen 300m van de rijksweg A12.

Uit de gegevens van het RIVM blijkt echter dat geen sprake is van een (dreigende) overschrijding. De realisatie van zorgwoningen is vanuit dat oogpunt dus mogelijk. De volledige locatiestudie maakt als bijlage 1 deel uit van dit memo.

Railverkeerslawaai

Tevens is op verzoek van de gemeente onderzocht welke invloed het

spoorwegverkeerslawaai van de spoorlijn Utrecht - Arnhem op een eventuele zorgfunctie op Bloemenheuvel heeft. Voor nieuwe (zorg) woningen binnen een geluidzone van een spoorlijn geldt een maximale geluidbelasting (voorkeurgrenswaarde) van 55dB(A). Indien de geluidbelasting hoger is dan de voorkeurgrenswaarde moeten er maatregelen worden getroffen om hier alsnog aan te voldoen. Voor nieuwe (zorg)woningen kan een hogere waarde worden vastgesteld, waarbij de geluidbelasting maximaal 68dB(A) mag bedragen.

Voor railverkeerslawaai geldt bij nieuwbouw van woningen vanuit het Bouwbesluit tevens een grenswaarde voor het binnen niveau van 33dB(A).

Uit het nader onderzoek blijkt dat de geluidbelasting op de beoogde locatie van de nieuwe zorgfunctie op het meest maatgevende waarneempunt inclusief l,5dB(A) gebruiksruimte de voorkeurgrenswaarde van 55dB niet overschrijdt. De resultaten van het nader onderzoek maken als bijlage 2 deel uit van dit memo.

Gevolgen akoestische maatregelen voor het monument

Omdat de voorkeurgrenswaarde uit de Wgh als gevolg van het wegverkeerslawaai van de Hoofdstraat en de rijksweg A12 wordt overschreden zijn geluidreducerende maatregelen noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de bepalingen uit de Wet Geluidhinder en het Bouwbesluit. Daarbij is een haalbaarheidsverkenning uitgevoerd voor een aantal maatregelvarianten (stil asfalt, geluidschermen en bouwkundige maatregelen bij de ontvanger).

Maatregelen aan de bron bestaan uit het waar mogelijk vervangen van het wegdektype en hebben zodoende geen nadelige effecten op het monument. Uit de verkenning is echter naar voren gekomen dat bronmaatregelen in de vorm van 'stil asfalt' voor de A12 niet haalbaar zijn omdat hier reeds gebruik is gemaakt van het best beschikbare

geluidreducerende wegdektype. De Hoofdstraat zou wel nog voorzien kunnen worden van een dunne laag 'stil asfalt'. De kosten hiervan zijn geraamd op circa C 84.000 excl. afspraken over langdurig onderhoud.

Overdrachtsmaatregelen zijn maatregelen in de vorm van een geluidscherm of een 'dove gevel'. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat, om afdoende effect te kunnen hebben, langs de Hoofdstraat een geluidscherm met een lengte van 190m en een hoogte van 3m zou moeten worden geplaatst. Langs de A12 zou een scherm geplaatst moeten worden met een lengte van 320m en een hoogte van 2m.

Daar komt nog bij dat de kosten voor de geluidschermen langs de Hoofdstraat en de A12 zijn geraamd op ten minste C 605.000, afhankelijk van de ontwerpvoorwaarden die RWS hanteert voor de A12.

P:\OPDRACHT\Driebergen_Bloemenheuvel_Zorgwoningen\RUIMTELIJKE ONDERBOUW!NG\Memo verkenning economische dragers Bloemenheuvel 23052018.docx

3 van 6

HAVER DROEZE

Als laatste optie zijn maatregelen bij de 'ontvanger' verkend. Deze bestaan uit het treffen van gevelisolatiemaatregelen op de gevel van de woningen. De kosten van dergelijke gevelisolatie bij de bestaande (monumentale) panden zijn substantieel hoger dan bij nieuwbouw. Bovendien hebben deze ingrijpende gevolgen voor de uiterlijke

verschijningsvorm van het monument. Daarnaast gelden op grond van het gemeentelijk beleid voorwaarden dat ook een geluidluwe buitenruimte moet worden gerealiseerd.

Gevolgen monument

Gelet op het feit dat zowel het hoofdhuis als de parkaanleg is aangewezen als gemeentelijk monument en een scherm of vliesgevel visueel duidelijk aanwezig zal zijn, wordt het plaatsen van een geluidscherm in het terrein dan wel vlak voor het gebouw echter vanuit cultuurhistorie als ongewenst gezien. Dit zou leiden tot een wezenlijke aantasting van het (gemeentelijk) monument en de ruimtelijke beleving daarvan. Hetzelfde geldt voor bouwkundige voorzieningen in de vorm van een 'vliesgevel' of 'dove gevel’, nog afgezien van de hoge kosten die ook deze voorzieningen meebrengen, leiden deze tot duidelijk zichtbare aanpassingen aan de gevels van het (gemeentelijk) monument.

Concluderend kan worden gesteld dat hoewel het naar verwachting praktisch mogelijk lijkt om te voldoen aan de eisen van de Wet Geluidhinder en ook luchtkwaliteit geen

belemmering is voor het omvormen van bestaande bebouwing naar (zorg)wonen, de eigenaar tot het inzicht is gekomen dat dit niet mogelijk is, zonder dat dit ingrijpende gevolgen heeft voor de uiterlijke verschijningsvorm en de belevingswaarde van het monument.

Alternatieve invulling

Uit het voorgaande blijkt dat vanwege de ligging in de directe nabijheid van de A12 en de Hoofdstraat functieverandering naar geluidgevoelige functies, zoals wonen, niet alleen forse investeringen meebrengt maar tevens ingrijpende bouwkundige voorzieningen vergt in de vorm van geluidschermen en/of maatregelen aan de gevel.

Mede gelet op de door het College in de reactie op het principeverzoek geplaatste kanttekeningen is functieverandering naar (zorg)woningen daarom zowel vanuit cultuurhistorisch als economisch oogpunt niet uitvoerbaar.

Teneinde toch de noodzakelijk extra inkomsten te genereren, heeft de eigenaar daarom naast functieverandering naar niet-geluidgevoelige functies, óók gekeken naar de mogelijkheden van nieuwbouw binnen de grenzen van Bloemenheuvel.

Recreatie

In de bestaande situatie zijn naast de gebouwen op het terrein van Bloemenheuvel een 3- holes golfbaan en een driving-range aanwezig; deze worden (exclusief) gebruikt door de Stichting Holland Golf voor lesdoeleinden. Het terrein van Bloemenheuvel is met 5ha te klein voor de ontwikkeling van een volwaardige (ten minste 9 holes) golfbaan en biedt zodoende onvoldoende basis om deze functie verder te ontwikkelen tot een volwaardige economische drager.

P:\OPDRACHT\Driebergen_Bloemenheuvel_Zorgwoningen\RUIMTELIJKE ONDERBOUWING\Memo verkenning economische dragers Bloemenheuvel 23052018.docx

4 van 6

Afgezien van het feit dat het terrein van Bloemenheuvel beperkt in oppervlakte is, is verdere (algemene) openstelling voor publiek niet wenselijk gelet op het bestaande en beoogde gebruik van de gebouwen op de buitenplaats. Bovendien levert openstelling geen extra inkomsten op, terwijl - met het oog op aansprakelijkheid - de kosten voor onderhoud verder toenemen. Om die reden is verder ontwikkeling of omvorming van het terrein naar een zelfstandige recreatieve functie niet wenselijk.

Hotel Z horeca

Een verkenning van de markt op het gebied van hotel I horeca leert dat Bloemenheuvel als object en qua ligging en voorzieningen zich in beginsel goed leent voor een dergelijke functie. De hoogwaardige locatie op een landgoed inclusief golfbaan maken dat

Bloemenheuvel zich leent voor hotel voor zowel de zakelijke als de particuliere markt op 4 of 5 sterren niveau.

Uit een eerste verkenning is naar voren gekomen dat om tot een exploitatie te komen die voldoende inkomsten genereert om het landgoed met bijbehorend park en de golfbaan duurzaam in stand te kunnen houden, uit moet worden gegaan van een hotel met circa 100-165 kamers.

Uitgaande van een BVO van 72,5m2 per kamer komt dat neer op minimaal 7250m2 BVO. De bestaande bebouwing van Bloemenheuvel biedt onvoldoende ruimte om de hotelfunctie te kunnen ontwikkelen tot een volwaardige economische drager. Uitbreiding van het BVO in de vorm van nieuwbouw is in dit geval noodzakelijk.

Nieuwbouw

Zoals hiervoor uiteengezet, biedt transformatie van de bestaande bebouwing geen

toekomstbestendige oplossing. Met het oog op de duurzame instandhouding is uitbreiding van het BVO in de vorm van nieuwbouw daarom noodzakelijk.

Met het oog op het gebruik lijkt handhaven van de bestaande (niet geluidgevoelige) kantoorfunctie in de bestaande bebouwing de meest wenselijke en haalbare optie. Al eerder, in 2012, werden voor Bloemenheuvel plannen uitgewerkt voor nieuwbouw in combinatie met versterking van de landschappelijk en ecologisch kwaliteiten van de buitenplaats na de verbreding van de A12. Diverse redenen, waaronder het faillissement van McGregor Fashion Group (voormalige hoofdhuurder), hebben ervoor gezorgd dat deze plannen nog altijd niet tot ontwikkeling zijn gekomen.

Aangezien de bestaande kantoorfunctie en de golfvoorzieningen samen onvoldoende basis bieden om duurzaam inkomsten te genereren, wordt op dit moment een nadere verkenning uitgevoerd naar de volgende twee mogelijke aanvullingen:

» Nieuwbouw ten behoeve van woon/zorg in combinatie met kantoorfuncties in de bestaande bebouwing (36 zorgplaatsen, footprint 1600m2)

» Nieuwbouw in de vorm van een hotelfunctie met aanverwante voorzieningen (100-165 kamers, ten minste 7250m2 BVO)

'Aí

'/i

r/»

ŴV.

P:\OPDRACHT\Driebergen_Bloemenheuvel_Zorgwoningen\RUIMTELIJKE ONDERBOUWING\Memo verkenning economische dragers Bloemenheuvel 23052018.docx

5 van 6

HAVER DROEZE

Met betrekking tot nieuwbouw ten behoeve van een woon/zorgfunctie geldt dat het mogelijk is om de noodzakelijke bouwkundige (geluidwerende) aanpassingen mee te nemen in het bouwproces. Deze voorzieningen hoeven dan niet achteraf en tegen substantieel hogere kosten te worden aangebracht. Ook kan bij de indeling van de nieuwbouw eenvoudig rekening worden gehouden met de geluidbelasting op het terrein.

Voor de locatie van eventuele woon/zorgappartementen wordt - mede vanwege het

Voor de locatie van eventuele woon/zorgappartementen wordt - mede vanwege het

In document Bijlagen Behorende bij Nota zienswijzen (pagina 118-130)