• No results found

Bedrijven en milieuzonering

Principeverzoek realisatie zorgwoningen

4.4 Bedrijven en milieuzonering

Goede ruimtelijke ordening voorkomt hinder en gevaar door voldoende afstand te houden tussen milieubelastende activiteiten (zoals bedrijven) en gevoelige functies (zoals woningen). In de directe omgeving zijn diverse (agrarische) bedrijven aanwezig die mogelijk van invloed kunnen zijn op de zorgwoningen (zie afbeelding 6). Aangezien ook zorgwoningen een milieuzonering kennen en/of kunnen leiden tot beperkingen in de uitoefening van bestaande bedrijfsactiviteiten van omliggende bedrijven is een toetsing uitgevoerd aan de richtlijnen uit de VNG-uitgave Bedrijven en Milieuzonering (2009).

De beoogde zorgwoningen kunnen wat milieucategorie worden geschaard onder de functie

verpleeghuis (SBI-code 871) met een grootste hindercontour van 30m. Tussen een verpleeghuis en omliggende geluidgevoelige functies, zoals omliggende woningen, dient een afstand aan te worden gehouden van 30m. De dienstwoning krijgt echter in de nieuwe situatie eveneens een zorgfunctie.

Los daarvan bedraagt de afstand tussen de bestaande dienstwoning en het koetshuis 30m zodat voldaan wordt aan de richtlijnen van de VNG. Er zijn geen andere geluidgevoelige functies in de directe nabijheid van het landgoed.

Het dichtstbijzijnde 'bedrijf is het sportcomplex van hockeyclub Shinty (SBI-code 931) met een milieucontour van 50m in verband met geluid. De velden van Shinty liggen op een afstand van circa 60m, zodat ook hier aan de richtafstanden van de VNG kan worden voldaan. Volledigheidshalve wordt nog opgemerkt dat tussen de gemeente en Landgoed Bloemenheuvel afspraken zijn gemaakt over het gebruik van de parkeerplaats van Bloemenheuvel ten behoeve van Shinty. In het

bijbehorende inrichtingsvoorstel is een afstand aangehouden van 30m tussen de gevel van het koetshuis en de dichtstbijzijnde parkeerplaats om overlast ten gevolge van dicht slaande autoportieren te voorkomen.

Adviesbureau Haver Droeze BNT 15

Het overige deel van de parkeerplaats zal alleen toegankelijk zijn voor de gebruikers van het landgoed en is derhalve toe te rekenen aan de eigen 'bedrijfsactiviteiten'.

Aan de andere zijde (oostzijde) van de A12 liggen diverse bedrijventerreinen op een afstand van meer dan 200m. Binnen deze bestemming zijn bedrijven tot aan milieuzonering 4.2 toegestaan met een richtafstand van 300m. Echter, direct aansluitend aan het bedrijventerrein ligt een woonwijk.

Deze woonwijk is maatgevend voor de milieuruimte van de op het bedrijventerrein gevestigde bedrijven. De beoogde functieverandering brengt daarom geen aanvullende beperkingen mee voor de bedrijfsactiviteiten op het bedrijventerrein.

Ten slotte is aan de overzijde van de Hoofdstraat, op nummer 24, een agrarisch bedrijf aangeduid in het bestemmingsplan. Dit agrarische perceel is op dit moment in gebruik door het Louis Bolk Instituut;

een kennis- en onderzoeksinstituut op het gebied van duurzame (biologische) landbouw. Het perceel is niet in gebruik ten behoeve van veehouderij en ligt op bijna 300m van het koetshuis af.

Daarnaast heeft de bestaande dienstwoning in het vigerende bestemmingsplan een

woonbestemming. Deze was dus al maatgevend voor de milieuruimte van het betreffende agrarische bedrijf. De beoogde omvorming naar een - eveneens geurgevoelige - maatschappelijke functie brengt geen nieuwe beperkingen mee.

Zoals aangegeven is ten slotte nog relevant dat het de wens is om het hoofdgebouw als kantoor te kunnen blijven gebruiken. Kantoren (SBI-code 82.99) hebben een milieuzonering met een grootste richtafstand van 10m. De afstand tussen het koetshuis en het hoofdhuis is ruim 50m. De afstand tussen de dienstwoning en het hoofdhuis is bijna 20m, zodat ook hiervoor geldt dat voldaan kan worden aan de richtafstanden van de VNG.

Op grond van het voorgaande kan worden geconcludeerd dat het beoogde plan niet leidt tot (extra) beperkingen in de bedrijfsvoering voor omliggende bedrijven I functies en vice versa. Er kan ten opzichte van alle functies worden voldaan aan de richtafstanden van de VNG. Voor de bedrijven ten oosten van de A12 geldt dat de omliggende woningen reeds maatgevend zijn voor de milieuruimte van de hier gevestigde bedrijven. Concluderend kan worden gesteld dat milieuzonering geen belemmering vormt voor de ontwikkeling van zorgwoningen op Landgoed Bloemenheuvel.

mmm WWiŕmM

Afbeelding 6: Milieuzonering op basis van diverse (vigerende) bestemmingsplannen Bron: www. ruimtelijkeplannen. nl

16 principeverzoek Bloemenheuvel Zorgwoningen

4.5 Bodem

Op grond van het geldende bestemmingsplan is gebruik van het gehele plangebied voor verblijf- en woondoeleinden reeds toegestaan door toepassing van een woon- en bedrijfsbestemming (kantoor).

In het kader van de beoogde transformatie is derhalve geen onderzoek noodzakelijk.

Het aspect bodem vormt geen belemmering voor realisatie van het plan.

4.6 Ecologie

Landgoed Bloemenheuvel ligt binnen Natuurnetwerk Nederland (NNN) (zie afbeelding 7). Binnen het NNN is het 'nee, tenzij beginsel' van toepassing. Bij Bloemenheuvel geldt dat er geen fysieke ingrepen plaatsvinden. Het plan leidt derhalve niet tot oppervlakteverlies. De verkeeraantrekkende werking van de beoogde zorgfunctie is lager dan die van de bestaande kantoorfunctie en ook is het aannemelijk dat deze functie niet een zodanige betredingsdruk meebrengt dat dit leidt tot een grotere verstoring dan in de huidige situatie reeds het geval is. Op voorhand kan derhalve worden gesteld dat het plan niet leidt tot een significante aantasting van de wezenlijke waarden en kenmerken van het NNN.

Aangezien de fysieke ingrepen zich beperken tot inpandige verbouwing van twee panden, kan bovendien worden gesteld dat geen sprake is van een plan of project of ingrepen die leiden tot overtreding van de verbodsbepalingen uit de Wet Natuurbescherming (voorheen: Flora- en faunawet).

Mochten ingrepen aan het dak en of spouwmuren noodzakelijk zijn, dan zal alsnog invulling worden gegeven aan de zorgplicht die voortvloeit uit de Wet natuurbescherming.

NZ24

- 'Dr pbeîqen.Rijsenb'urq

ż .'ŚŠt

y . ^DRIEBERGEl

«í X

Palmstad

Afbeelding 7: Ecologische zones rondom Landgoed Bloemenheuvel.

Bron: httpJ/www. synbiosys. alterra.nl/natura2000/googlemapszoek. aspx

Adviesbureau Haver Droeze BNT 17