• No results found

Mobiliteit en parkeren

Principeverzoek realisatie zorgwoningen

4.10 Mobiliteit en parkeren

Met het oog op de beoogde functieverandering is een inschatting gemaakt van de te verwachten parkeerbehoefte en aantallen verkeersbewegingen. Daarbij is relevant om te vermelden dat Landgoed Bloemenheuvel de laatste decennia in gebruik is geweest als kantoor. In de bestaande situatie zijn er verdeeld over een aantal locaties binnen het landgoed, ingepast in het groen ongeveer 80 parkeerplaatsen aangelegd.

Er zijn daarnaast afspraken gemaakt met de gemeente om een deel (35) van de bestaande parkeerplaatsen (in de avonduren en de weekenden) in (dubbel)gebruik te geven ten behoeve van hockeyvereniging Shinty. Het bestaande parkeerterrein aan de noordzijde van het landgoed zal daarvoor worden heringericht. Het inrichtingsplan is zodanig opgezet dat 65 plaatsen te allen tijde beschikbaar zijn voor de gebruikers van het landgoed. Buiten kantooruren en in de weekenden zijn 35 parkeerplaatsen te gebruiken door bezoekers van Shinty.

In het kader van dit principeverzoek is een berekening gemaakt van de parkeerbehoefte aan de hand van de CROW normen (CROW publicatie 317, Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie, 2012). De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een omgevingsadressendichtheid van 760 adressen per km2 en kan daarmee worden aangemerkt als een 'weinig stedelijk' gebied. Landgoed Bloemenheuvel bevindt zich in het buitengebied.

Voor onderhavig plan is zekerheidshalve uitgegaan van de parkeerkencijfers zoals die gelden voor 'aanleunwoningen en serviceflats' en niet van 'verpleeghuisplaatsen'. De berekening kan daardoor als 'worst case scenario' worden gezien aangezien met het toenemen van de zorgbehoefte de mobiliteit en in samenhang daarmee ook het autobezit van de bewoners zal afnemen.

Uitgaande van 26 zorgappartementen en een parkeernorm van 1,0-1,4 parkeerplaats per woning bedraagt de parkeerbehoefte 26 - 36 parkeerplaatsen. Dit is inclusief 0,3 parkeerplaats ten behoeve van bezoekersparkeren.

Adviesbureau Haver Droeze BNT 19

Het hoofdhuis bevat circa 856m2 BVO. Uitgaande van gebruik als kantoor (zonder baliefunctie) bedraagt de parkeernorm 2,3 - 2,8 parkeerplaats per 100m2 BVO bedraagt de parkeerbehoefte voor de kantoorfunctie in het hoofdhuis 20 - 24 parkeerplaatsen. Dit is inclusief 50A bezoekersparkeren.

Gelet op het feit dat de kantoorfunctie van het koetshuis komt te vervallen kan allereerst worden gesteld dat als gevolg van de beoogde functieverandering de parkeerdruk afneemt ten opzichte van de bestaande situatie. Tevens kan worden gesteld dat op het terrein van landgoed Bloemenheuvel ruim voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn om de parkeerbehoefte op te kunnen vangen.

Wat betreft de te verwachten aantallen verkeersbewegingen is eveneens een inschatting gemaakt aan de hand van de kencijfers van het CROW. In de bestaande situatie hebben zowel het

hoofdgebouw als het koetshuis een kantoorfunctie. De dienstwoning heeft een (reguliere) woonbestemming.

De kantoorfunctie leidt tot 7,9 - 9,6 vervoersbewegingen per dag per 100m2 BVO. Het hoofdgebouw omvat 856m2 BVO. Het Koetshuis omvat 1360m2. Tezamen leidt dat tot een BVO van 2216m2 en een verkeersgeneratie van 175-213 vervoersbewegingen per dag. Voor de dienstwoning (huurhuis vrije sector) dient te worden uitgegaan van 7,0 - 7,8 vervoersbewegingen per dag. Totaal 182 - 221 verkeersbewegingen per dag.

Na functieverandering is de situatie als volgt:

* hoofdhuis 856m2 7,9 - 9,6 = 68 - 82 vervoersbewegingen per dag

* koetshuis 26 appartementen 2,2 - 3,0 ^ 29 - 41 vervoersbewegingen per dag De dienstwoning komt als zelfstandige woning te vervallen en krijgt een functie als

dagbestedingslocatie. De dienstwoning leidt daardoor niet langer tot een eigen verkeersgeneratie.

Het totale aantal verkeersbewegingen in de nieuwe situatie bedraagt daarmee 97-123 verkeersbewegingen per dag.

Dit verkeer gaat nu nog via een rechtstreekse uitrit vanaf Landgoed Bloemenheuvel de Hoofdstraat op. Na de realisatie van de plannen rondom het stationsgebied van Zeist en Driebergen wordt het landgoed ontsloten via een ventweg I fietsstraat die via een VRI aansluiting biedt op de Hoofdstraat.

De ventweg I fietsstraat is gedimensioneerd op het gebruik als kantoor. Gelet op het feit dat met de beoogde functieverandering het aantal verkeersbewegingen afneemt (bijna halveert) ten opzichte van de bestaande situatie kan worden gesteld dat de beoogde functieverandering niet leidt tot knelpunten in de verkeersafwikkeling.

Mobiliteit en parkeren vormen daarmee geen belemmering voor de beoogde functieverandering van kantoor naar een woonzorgfunctie.

4.11 Water

Sinds 1 november 2003 is voor alle ruimtelijke plannen een watertoets verplicht. Het doel van de watertoets is dat waterbelangen op een evenwichtige manier worden meegewogen in het planvormingsproces. Hiermee wordt een veilig, gezond en duurzaam watersysteem nagestreefd.

Aangezien het plan niet leidt tot een toename van de verharding en er geen fysieke ingrepen plaatsvinden, ontstaat er geen wateropgave. Een (digitale) watertoets kan daarom achterwege blijven. Het aspect water vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

20 principeverzoek Bloemenheuvel Zorgwoningen

Hoofdstuk 5 Conclusie

In het kader van een goede ruimtelijke ordening heeft een toetsing plaatsgevonden aan het beleid en is een toetsing uitgevoerd naar de gevolgen van de beoogde toepassing in het kader van de

verplichtingen uit hoofde van de milieuregelgeving. In dat kader zijn de volgende aspecten getoetst:

akoestiek, archeologie en cultuurhistorie, bodem, bedrijven en milieuzonering, ecologie, externe veiligheid, luchtkwaliteit en water. Ten aanzien van al deze aspecten is vastgesteld dat er geen belemmeringen zijn die uitvoering van het plan.

Vanwege het feit dat de geluidbelasting op de gevel hoger is dan de maximale grenswaarde, zal een hogere waarden procedure doorlopen moeten worden. In overleg met het bevoegd gezag zal worden bepaald welke bouwkundige maatregelen genomen zullen worden om een aanvaardbaar woon- en leefklimaat te borgen.

Het plan is in overeenstemming met een goede ruimtelijke ordening.

Adviesbureau Haver Droeze BNT 21

Bijlagen

22 principeverzoek Bloemenheuvel Zorgwoningen