• No results found

Productiemethode interactieve video Interactr Evolution

In document Interactieve video als service (pagina 37-42)

34Bijlage 2: Productiemethode interactieve video H5P

Bijlage 3: Productiemethode interactieve video Interactr Evolution

Productie interactieve video Interactr Evolution

Om te beginnen kan er op het beginscherm kan er een overzicht worden gevonden van alle functies die het lidmaatschap aanbiedt. Dit is te zien in afbeelding 1

Afbeelding 1: overzicht functionaliteiten Interactr Evolution

Zo kan er bij nummer 1 een overzicht worden gevonden van de prestaties van de video’s die gemaakt zijn, bij nummer 2 is er een overzicht van alle projecten die gemaakt zijn, bij nummer 3 is er een overzicht te vinden van alle content dat gebruikt is in projecten, nummer 4 is een extra service wanneer het lidmaatschap geüpgraded wordt naar een pro versie (prijs…?), nummer 5 is een extra functie die in ontwikkeling is om enquêtes te kunnen afnemen via Intercatr, bij nummer 6 wordt er nog een functie benoemd alleen bedoeld voor een geüpgradede versie (hiermee kan marketing automatization ingezet worden door het inzamelen van e-mails in interactieve video’s), nummer 7 geeft een overzicht van extra trainingsvideo’s over het gebruik van het programma en op nummers 8 en 9 kunnen de account gegevens bekeken worden of er kan uitgelogd worden.

productie

Voor het aanmaken van een nieuwe interactieve video moeten de volgende stappen doorlopen worden, hiervoor is de interactieve showreel van M Media als voorbeeld genomen.

1. Kies in het menu voor ‘projects’ op de beginpagina

2. Klik op de pagina van ‘projects’ op de groene knop links bovenin met de tekst ‘+ new project’. Je kunt ervoor kiezen om een compleet nieuw project te starten of gebruik te maken van de twee templates die met dit pakket komen.

3. Klik, onderaan de pagina rechts, op de knop ‘upload new video’. Alle video’s die geüpload worden komen in de ‘media library’ te staan. Deze kunnen ook in andere projecten gebruikt worden. Door in het menu te klikken op ‘media library’ (nummer 3 op afbeelding 1) valt te zien wat er al geüpload is.

4. Vervolgens kunnen de video’s die gebruikt moeten worden het ‘canvas’ in gesleept worden. Deze kunnen op elke gewenste plek worden neergezet. De eerste video die op het canvas wordt geplaatst wordt gemarkeerd als de start video, in het geval dat er meer dan 1 video gebruikt wordt. Mocht dit niet het goede begin zijn, dan kan er dubbel geklikt worden op de start video zodat de pagina van afbeelding 2 zich opent. Hier kan op de optie ‘start node’

38

gedeactiveerd worden, op afbeelding 2 te zien bij nummer 4. Let wel, op dit moment is er nog geen interactie als er meerdere video’s in het canvas staan. Dit moet per video toegevoegd worden.

Afbeelding 2: pagina voor de instellingen en functies van een videosegment

5. Wanneer de juiste start video geselecteerd is, kan het implementeren van interactie beginnen. Dubbelklik hiervoor op de video waar interactie plaats moet vinden. Dit opent de pagina van afbeelding 2.

6. Op deze pagina staan alle functies voor het videosegment, Bovenin links staan de instellingen van het geselecteerde videosegment. Bij nummer 1 kan geselecteerd worden met welke video in het project er op dit moment gewerkt worden. Bij nummer 2 kan er geselecteerd worden wat er moet gebeuren nadat het videosegment is afgelopen. Zo kan er gekozen worden om niks te doen, naar een URL te gaan, een ander video segment af te spelen of om naar een bepaalde tijdcode te gaan. Het selecteren van nummer 3 zorgt ervoor dat de video zich in een loop afspeelt en nummer 4 selecteert dus de start video.

7. Onderin links, gerepresenteerd door nummers 9 tot en met 16, staan alle interactieve elementen die toegevoegd kunnen worden. Met nummer 9 kan er een ‘hotspot’ gemaakt worden. Hiermee kan er in het deel van de video geklikt worden binnen in de lijntjes van de hotspot. Nummer 10 zorgt voor een klikbare knop in beeld. Met nummer 11 kan er een stuk tekst geplaatst worden in de video. Met nummer 10 kan er een dynamisch stuk tekst worden geplaatst in de video. Dit houdt in dat de tekst veranderd aan de hand van verschillende waarden onttrokken vanuit een URL. Hiermee komt de mogelijkheid naar boven om

gepersonaliseerde video’s te maken met de invoer van namen. Nummer 13 zorgt ervoor dat de e-mail van de kijker kan worden opgevraagd middels een formulier. Met nummer 14 kan er HTML toegevoegd worden, met nummer 15 kan er een afbeelding toegevoegd worden en met nummer 16 kan er een pop up in beeld worden toegevoegd. Hiermee kunnen ook contact gegevens opgevraagd worden. Elke functie kan toegevoegd worden door het op de video te slepen. Hiermee kan het element op de juiste positie gesleept worden, kan de schaal worden aangepast (indien mogelijk) en kan er eventueel tekst worden toegevoegd. Elk element dat op de video geplaatst is wordt zichtbaar bij nummer 19. Hier kan de tijdcode aangepast worden.

39

8. Op het moment dat een interactief element op de video geplaatst wordt, zal het programma vragen om bepaalde instellingen van dat element te voltooien in een zogeheten ‘wizard’. Hier kunnen algemene dingen ingevoerd worden, zoals de naam van het element en tot welke groep van lagen het moet horen als er een groep is aangemaakt. Ook worden er vervolgacties gevraagd, wat moet er gebeuren er als op een hotspot geklikt wordt bijvoorbeeld. Dit is te zien in afbeelding 3.Hierbij kan er gekozen worden om een andere video af te spelen, naar een bepaalde tijdcode te gaan, een URL te openen of om niks te doen. In sommige andere gevallen zal er gevraagd worden om andere dingen zoals een stuk HTML of om een afbeelding te uploaden.

Afbeelding 3: voorbeeld wizzard interactief element, in dit geval de ‘hotspot’.

9. Behalve de interactie elementen hierboven benoemd heeft Interactr een functie specifiek ontwikkeld voor keuze mogelijkheden. Ryan Phillips, CEO van VideoSuite en medeoprichter van Interactr meldt het volgende over de functie: ‘[…] met deze functie kun je de

engagement met de kijker verhogen op de meest winstgevende momenten in de video door teksten, animaties, objecten en nog veel meer dingen aan te passen’. Deze functie is te openen door op de ‘interaction layer’ knop te drukken, nummer 5 in afbeelding 2. Door hierop te klikken opent zich een venster waar je kan kiezen om 1 van 3 templates te kiezen of zelf een eigengemaakt interactiescherm te maken. Eenmaal een keuze gemaakt, positioneert de laag zich automatisch aan het einde van het video segment. Hierna opent zich de pagina

40

op afbeelding 4. Op deze pagina kunnen de instellingen voor dit interactiescherm veranderd worden. Zo zijn, onderaan aan de linkerkant, de achtergrondkleur en de timer aan te passen.

Afbeelding 4: interaction layer instellingen

10. Als er niet gekozen is voor een template, zullen er interactieve elementen toegevoegd moeten worden. Dit kan door de groene knop met de naam ‘add new element’. Hier kan er gekozen worden voor een afbeelding, een stuk tekst of een knop. Het gekozen element kan weer op de video gezet worden en aangepast worden op dezelfde manier zoals eerder beschreven.

11. Dit keer zal de ‘wizard’ niet tevoorschijn komen voor de instellingen van het element. Zodra het element geplaatst is zal het in de lijst van elementen verschijnen zoals in afbeelding 5.

Afbeelding 5: lijst van elementen in de interaction layer

12. Hierbij komen de animatie eigenschappen van het element tevoorschijn. Voor tekst bijvoorbeeld zijn de eigenschappen zoals grootte, spatiering, schaal, positie, marges,

41

animatie snelheid en animatie vertraging in te stellen. De tekst zelf is aan te passen door er dubbel op te klikken in de video. Elk element dat op de interactie laag wordt geplaatst is op deze manier aan te passen. Rechtsonder de videospeler kan er een grid geactiveerd worden om de elementen netjes uit te lijnen.

13. Als het interactiescherm eruit ziet zoals gewenst, kan de daadwerkelijke interactie

toegevoegd worden. Bij de elementen knoppen en afbeeldingen zit er een extra menu, deze is omcirkeld in afbeelding 6.

Afbeelding 6: interactie invoegen interaction layer

Het ‘on click’ element zorgt voor de daadwerkelijke interactie zodat de keuze werkt. Hier zijn de mogelijkheden om niks te doen, een URL te openen, een ander video segment af te spelen, de video niet langer te pauzeren en naar een bepaalde tijd in de video te gaan. Door op de ‘preview node’ knop te drukken is er een voorvertoning te zien van het video segment hoe alle animaties samen werken. Vervolgens kan het segment opgeslagen worden door op de ‘save’ knop te drukken.

14. Elke vorm van interactie is terug te zien in het project canvas. Hier worden blauwe lijnen zichtbaar de die paden weergeven van interactie. Hiermee kan gecontroleerd worden of de juiste interactie is geïmplementeerd. Dit is te zien in afbeelding 7 Dit is tevens het canvas van het prototype gemaakt voor de showreel van M Media.

42

In document Interactieve video als service (pagina 37-42)