• No results found

42 Bijlage 4: Interview Maurice Kruse, directeur Twinsense

In document Interactieve video als service (pagina 42-47)

Semigestructureerd Interview Maurice Kruse Twinsense 24-04-2020

Doel van het interview:

Ingaan op het aspect hoe relevant interactieve video is in het werkveld en wat de ondervonden limieten zijn door Twinsense, gezien de wens om interactieve video uit te faseren binnen het verdienmodel van het bedrijf.

Kunt u eens uitleggen wie u bent en wat u doet bij twinsense?

Antwoord: Nou, mijn naam is Maurice Kruse. Ik ben eigenaar en directeur bij Twinsense, wat sinds 2005 is opgericht.

Kunt u eens uitleggen hoe uw dagelijkse werkzaamheden eruit zien?

Antwoord: Dit omvangt met name sales en accountmanagement.

Wanneer heeft twinsense interactieve video geadopteerd en hoe ging dat toen in z’n werk?

Antwoord: Dit is geadopteerd toen wij de combinatie tussen internet en video hebben gemaakt. Wij zijn begonnen als websitebouwers en video is daar later bijgekomen. Dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt om te starten met interactieve video. Dus eigenlijk deden wij het al vanaf 2006 of 2007. Voor deze vraag ligt het er ook een beetje aan wat je verstaat onder interactieve video. Vroeger had je namelijk ook flash video’s, dat werd toen echt gezien als interactieve video. Flash was een

programma wat rond 2000 ontzettend populair was. Daar zijn onze werkzaamheden mee begonnen omtrent interactieve video.

Hoe is interactieve video door de tijd heen ingezet bij twinsense?

Antwoord: Heel vaak met interactieve video’s die wij produceren, gaat het om een korte intro waarbij de bezoeker zelf kan kiezen welk onderdeel hij/zij wil bekijken.

Dus de geproduceerde content draait voornamelijk rond het concept van story branching?

Antwoord: Ja dat klopt.

Welke programma’s zijn hiervoor gebruikt? (vervolg vraag: waarom juist die programma’s?)

Antwoord: Vroeger hebben we dus veel gewerkt met flash, maar nu programmeren we het met HTML5. Dit wordt in huis gedaan.

43

Is er een reden waarom jullie dat in huis programmeren in plaats van bijvoorbeeld een aangeboden software pakket te gebruiken?

Antwoord: Op deze manier kunnen we de klant alles op maat aanbieden en alles is gesponsord. Niet gebonden aan een bepaalde software of iets dergelijks.

Wat zijn de ondervonden limieten, volgens twinsense, met interactieve video ?

Antwoord: Op YouTube zijn de mogelijkheden vrij beperkt en YouTube is normaal gesproken wel iets waar je graag gebruik van zou willen maken. Maar daar wordt interactiviteit al redelijk beperkt. Het limiet van interactieve video wordt door ons voornamelijk ervaren op het gebied van de verspreiding van de video.

Wat zijn de ondervonden voordelen, volgens twinsense, met interactieve video ?

Antwoord: De bezoeker bepaalt zelf wat hij/zij ziet en in welke volgorde.

Is dit ook een voordeel wat u verneemt van uw klanten?

Antwoord: dit is per klant verschillend

Ik had vernomen van één van uw stagiaires dat twinsense bezig was met het vervangen van

interactieve video door andere nieuwe vormen van media. Zou u eens kunnen uitleggen hoe die wens is ontstaan?

Antwoord: Dit klopte niet helemaal. Het is niet zo dat we interactieve video uit faseren. Wij gaan video marketing als hoofdmoot doen. Dat hebben we altijd al wel gedaan, alleen zijn we nu teveel onze werkzaamheden aan het verdelen en daar stoppen we mee.

Kunt u eens uitleggen hoe interactieve video dan op dit moment in uw bedrijfsmodel past?

Antwoord: Als maatwerk, wij zullen altijd maatwerk blijven aanbieden aan onze klanten en daar past interactieve video nog steeds bij.

In uw professionele mening, hoe relevant is interactieve video op dit moment in het werkveld? (vervolg vraag: waarom?)

Antwoord: Gepersonaliseerde video’s is natuurlijk op dit moment ook steeds belangrijker aan het worden omdat je heel erg op marketing automation gaat zitten. Dus de koppeling van marketing automation aan gepersonaliseerde of interactieve video maakt het interessant

44

Bijlage 5: Interview Maarten Mulder verdienmodel M Media

Semigestructureerd interview verdienmodel M Media

Maarten Mulder, directeur van M Media 15-05-2020

Wat is de waarde propositie van M Media?

Antwoord: Naast het maken van video’s probeer ik ook altijd een stukje extra service te bieden, om zo te laten zien dat we meer doen. Voorbeeldje, stel je voor een bezoeker vraagt om een film van 3 minuten voor op de website of mobiel gebruik. Wij weten van te voren dat dat niet werkt. Hierbij proberen we dus andere opties aan te voeren, zoals 3 aparte video’s van 45 sec of 1 video van 1 minuut, om zo het afhaak percentage zo klein mogelijk te houden.

Wat voor middelen of personen heeft M Media nodig om de waarde propositie te kunnen leveren?

Antwoord: hiervoor hebben we verschillende personen nodig, van camera man tot editor, maar het meest belangrijke is een klant die opzoek is naar ons product.

Op wat voor een manier creëert, levert en behoudt M Media waarde?

Antwoord: door contact te houden, even een extra belletje doen, kijken hoe het gaat bijvoorbeeld. Ook probeer ik hier en daar wat tips te geven, over bijvoorbeeld de inzet van de video. Zo zijn er gevallen waarbij de video, na al ons werk, na een tijdje nog steeds niet online is. Op dat soort

momenten zorg ik dat ik een keer extra contact opneem met de klant. Op deze manier toch proberen mee te denken met de klant. Dit is natuurlijk ook een deel sales, na zoveel jaar ervaring stel ik

meestal gewoon de vraag: ‘Hey, hoe is het met je video eigenlijk’.

Hoe ga je er mee om als dit negatieve reacties zijn van klanten?

Antwoord: een negatieve reactie is niks meer als een koopsignaal. Hierbij kun je de klant dus ook een stukje service aanbieden. Wij hebben gelukkig nagenoeg geen negatieve reacties. Dit komt vaak door de inzet van de video. Dit heeft de klant zelf in de hand. Als een klant, laten we zeggen de

brandweer, een video online zet op YouTube met de titel ‘brandweer_bedrijfsvideo_2020 v1.mp4’ en bij ons komt met de opmerking van hij wordt niet goed bekeken, dan ons onze reactie heel eerlijk dat we dan niet zo heel verbaast zijn daarover. Soms moet je de klant ook een spiegel voor kunne

houden om ze het meest aan te kunnen bieden. Daar zijn we bij M Media niet bang voor.

Op wat voor een manier regelt M Media zijn communicatie-, distributie- en verkoopkanalen?

Antwoord: communicatie regelen we op verschillende manieren, via social media kanalen, nieuwsberichten, e-mails, maar ook vooral direct contact zoeken met klanten. Ook stellen we

bellijsten samen, met het oog op sales, om zo te zien wie we nog kunnen contacteren. Hier sturen we vaak eerst een triggermail naar toe om ze te benaderen en te kijken of ze misschien interesse

hebben. Als het gaat over distributiekanalen dan kun je denken aan het feit dat we de klanten de video’s sturen via WeTransfer, maar soms wordt het ook hier van de server gedownload. Om klanten een voorbeschouwing te laten zien van hun product, maken we gebruik van Vimeo.

45

Hoe worden klanten relaties opgebouwd en onderhouden?

Antwoord: mijn doel is altijd om zo snel mogelijk naar persoonlijk contact te gaan. Als een klant een mail stuurt, zorg ik ervoor dat ik die klant zo snel mogelijk aan de telefoon heb. Je bent immers misschien niet de enige naar wie de klant een mail heeft gestuurd, je kunt wel één van twintig zijn. Hierdoor is het belangrijk om een band met ze op te bouwen. Door persoonlijk contact heb ik altijd het idee dat er sprake is van een streepje voor. Ik krijg ook altijd de reactie: ‘Goh je bent de eerste die belt’. Op deze manier is het simpeler om ook na de tijd contact te behouden. Zo blijf je hoger in de top of mind van de klant. We delen hierbij ook nieuws uit of simpele tips & trucs, al is dit wel een wat plattere vorm van communicatie. Vaak is er ook een later gesprek aan verbonden, niet met sales als reden, maar gewoon om te kijken hoe het met de klant is. Dit is onze klantenservice en dit doen we met het hele doen en laten in het bedrijf. Het feit blijft, wij zijn een videoproductie bedrijf, dat is niet uniek. Daarom is de band met je klanten onderhouden ontzettend belangrijk. als de klant een advertentie tegen komt met een lagere prijs kun je ze zomaar verliezen. Je zou dan bij wijze van verlies moeten maken om ervoor te zorgen dat ze bij je blijven. Hierdoor spelen we dus ook zeer in op de menselijke kant van het werk.

Wat zijn de kernactiviteiten van M Media?

Antwoord: filmen, animaties, livestreams en als het goed is straks interactieve video

Zijn daar nog partners voor nodig? Zo ja, welke?

Antwoord: ja, we hebben een platvorm nodig voor interactieve video en we gebruiken verschillende partners voor livestreams, voor bijvoorbeeld de apparatuur. Wij staan open voor partners, dat is geen probleem. Maar dan moeten ze wel wat toevoegen. Het moet niet zo zijn dat wij als bedrijf erop inleveren.

Welke kostenstructuur heeft M Media, welke inkomsten zijn er en welke uitgaven zijn er?

Antwoord: voor de uitgaven hebben we het hier over de kosten van het gebouw, dus dingen zoals gas, water, licht, huur en internet. Ook hebben we een auto van de zaak, daar komen dingen bij kijken zoals het leasen, de benzine, de belasting enzovoort. Daarbij op komen nog de verschillende salarissen van het personeel. Voor de inkomsten draait het vooral om de omzet per project. Zo maken we een animatie, video of iets anders voor een klant, zodra dat is afgerond dan stopt die inkomsten bron van die klant. Dus voor dit business model moet je continu op jacht zijn naar nieuwe klanten om zo je inkosten veilig te stellen. Dat maakt het vrij uitdagend. Vooral in tijden zoals waar we nu inzitten. De meeste bedrijven hebben nu geen trek in extra uitgaven.

Hoe zorgt M Media voor nieuwe prospecten tijdens de corona crisis? En hoe verschilt dit met normaal?

Antwoord: momenteel met corona staan bedrijven niet open om nieuwe afspraken te maken. Persoonlijk contact is niet meer mogelijk, met uitzondering van misschien videocalls. Iedereen is ontzettend terughoudend, veel mensen werken thuis, dus het aantal aanvragen is drastisch terug gelopen. Dat maakt het heel lastig om opzoek te gaan naar nieuwe handel. Daarom richt ik mij nu

46

veel op de bedrijven waarmee ik in het verleden veel heb gewerkt of waar ik al contacten heb. Het is vooral veel vissen om te zien of ik nog wat voor die mensen kan betekenen. Straks als het weer een beetje opklaart gaan we druk bezig om de sales weer op te voeren. Meer adverteren, meer gaan mailen, meer gaan bellen en zorgen voor dat persoonlijk contact. Ik vind het belangrijk om van te voren echt te weten wat een klant zoekt, vaak is dit ook budget gerelateerd. Daarom neem ik dit altijd mee in de gesprekken. Ik denk dat dit ook zorgt voor de hoge doorloop die ik normaal gesproken kan bewerkstelligen. Vaak wordt dit een spel tussen de klant en mijzelf om erachter te komen wat de vraag achter de vraag is. Wat wil de klant nou echt.

In welk huidig verdienmodel zit M Media nu ?

Antwoord: een uurtje factuurtje. Echt op project basis.

Waarom is er gekozen voor dit verdienmodel ?

Antwoord: dit is geen afweging, dit is waar je mee te dealen hebt als videoproductiebedrijf. Het is niet onze wens dat we ook advertisement gaan maken voor de klant en die gaan reguleren voor een bepaald bedrag. Die klanten hebben we simpelweg niet. Hier hebben we onderzoek naar gedaan, met bijvoorbeeld video-ads. Hier kregen we minimaal respons op. Dit zou te hoge bedragen kunnen opleveren voor onze doelgroep.

Is dit vroeger wel eens anders geweest ?

Antwoord: nee dit is altijd hoe het is geweest

47

In document Interactieve video als service (pagina 42-47)