• No results found

1.1. Probleemanalyse eindverslag

Om een gedegen probleemanalyse op te stellen is er gebruikt gemaakt van de 5xW + H-methode.

((van den Donk, C., Lanen, B., 2011)) 1. Wat is het probleem?

‘Vooral jeugdigen met een licht verstandelijke beperking (LVG) kunnen problemen hebben in hun leven. Dit komt ook doordat de hulpverlening niet altijd toereikend is geweest. De plaatsing van lvg-jeugdigen binnen hulpverleningsinstellingen geeft al lange tijd aanleiding tot veel zorgen. Veel jeugdzorgvoorzieningen, die zich richten op jongeren met problemen of delinquent gedrag, hanteren een verstandelijke handicap als contra-indicatie voor opname. De voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten beschouwen deze groep juist weer vaak als ‘te licht’ om te plaatsen.

Het resultaat is dat lvg-jeugdigen tussen wal en schip vallen.’ (Nijgh, L. ea. 2011)

Stichting Soulmates wil op dit verschijnsel inspelen. Zij zijn er van overtuigd een goede plek binnen de hulpverlening te kunnen bieden aan deze jongeren. Het probleem is dat zij op dit moment nog niet goed in kaart hebben op welke manier zij deze LVG jongeren het meest gericht kunnen bereiken.

2. Wie heeft het probleem?

Stichting Soulmates, zij willen op het bovenstaande probleem inspelen maar weten niet hoe zij de LVG jongeren gericht kunnen bereiken. Er wordt weinig sturing gegevens aan het bereiken van jongeren voor hun organisatie. Op deze manier kunnen zij de zorg gericht op LVG jongeren niet altijd aan hen aanbieden.

3. Wanneer is het probleem ontstaan?

‘In 1998 meldden zich bijna 7.000 nieuwkomers in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, in 2001 waren dat er bijna 9.000 en in 2003 liep dit aantal verder op tot ongeveer 15.000. Voor deze sterke groei zijn verschillende oorzaken aan te voeren. Vanwege de beschikbaarheid van middelen (wachtlijstgelden) en het mede daardoor brede en aantrekkelijke zorgaanbod in de verstandelijk gehandicaptenzorg trok deze sector ook cliënten aan uit de jeugdzorg (veelal jongeren met gedragsproblemen)en de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).’ (www.scp.nl, bekeken op 25-04-2012)

(Woittiez, I., Ras, M., Oudijk, D., 2012)

De bovenstaande gegevens geven aan dat in 1998 ongeveer 81.000 mensen een uitstaande vraag naar verstandelijk gehandicapten zorg hadden. In de periode tot 2002 is het aantal vragers gestegen naar 106.000. Deze stijging komt vooral door de stijging bij licht verstandelijk gehandicapten en zwakbegaafden. In de periode 2006-2009 is er nog steeds veel groei bij licht verstandelijk gehandicapten.

Stichting Soulmates bestaat vanaf 2010. Zij hebben dan niet zozeer te maken met het probleem sinds de stijging van het aantal personen met een uitstaande vraag naar vg-zorg. Zij hebben dan ook pas vanaf 2010 te maken met het probleem. Vanaf het moment dat zij bestaan hebben zij weinig aandacht besteed aan het gericht bereiken van de jongeren die zij bij de stichting binnen halen. Er is dus volgens de cijfers veel vraag naar vg-zorg, maar Soulmates speelt hier niet gericht op in.

4. Waarom is het een probleem?

Stichting Soulmates is ontstaan uit de visie om LVG jongeren te ondersteunen. De onderstaande tabel geeft aan hoe hard de doelgroep van de stichting ondersteuning nodig heeft in de vg-zorg.

Stichting Soulmates zou vg-zorg aan kunnen bieden aan een deel van deze groep. Zij kunnen echter deze groep niet gericht bereiken, waardoor zij minder LVG jongeren van dienst zijn dan zij in werkelijkheid zouden kunnen. Het onderzoek is gericht op jongeren tussen de 12 en 23 jaar oud, dit is tevens de groep die piekt in de onderstaande tabel.

(Woittiez, I., Ras, M., Oudijk, D., 2012) 5. Waar doet het probleem zich voor?

Het overkoepelend probleem doet zich landelijk voor. Het probleem wat in het onderzoek centraal staat doet zich voor bij Stichting Soulmates en hiermee ook in hun werkgebied: Veghel, Uden, Oss e.o. 's-Hertogenbosch, Schijndel, Rosmalen e.o. Helmond, Eindhoven, Geldrop, Lieshout, Boekel, Gemert e.o. Zeeland Schaijk, Grave, Ravenstein e.o.

6. Wat is de aanleiding?

Bij de start van de stichting heeft de focus niet gelegen op het bereiken van een breed publiek LVG jongeren. Ze zijn gestart als stichting zonder hier echt specifieke aandacht aan te besteden. Dit maakte dat er steeds LVG jongeren met eenzelfde problematiek met de stichting in aanraking worden gebracht. Daarmee blijft er een groot deel van de doelgroep liggen, waar Soulmates wél begeleiding aan kan bieden.

1.2. Probleemstelling en doelstelling

Voor ons onderzoek gaan wij aan de slag met de volgende probleemstelling:

o Hoe kan Stichting Soulmates gerichter licht verstandelijk gehandicapte jongeren in de regio Noord- Oost Brabant bereiken?

Onze doelstelling hierbij luidt als volgt:

o Een aanpak voor Stichting Soulmates beschrijven die weergeeft hoe zij gerichter licht verstandelijk gehandicapte jongeren kunnen bereiken in de Regio Noord- Oost Brabant.

Vanwege de overlap in de deel- en onderzoeksvragen zijn deze in het plan van aanpak

samengevoegd. Voor het gemak wat betreft de uiteindelijke verslaglegging zijn deze vragen uit elkaar gehaald.

1.3. Deelvragen

o Welke doelgroep komt er momenteel voornamelijk bij Stichting Soulmates binnen?

o Via welke wegen komt de huidige doelgroep van Stichting Soulmates binnen?

o Op welke manier bereiken ze hun huidige doelgroep momenteel?

o Hoe bereiken andere instellingen die met LVG werken de doelgroep?

o Welke doelgroepen wil Stichting Soulmates bereiken?

o Is de benadering die Stichting Soulmates momenteel hanteert gericht op of passend voor een doelgroep met een bepaalde problematiek?

o Op welke manier kan Stichting Soulmates aansluiten bij een benadering die past bij de beoogde nieuwe doelgroep?

1.4. Begripsafbakening Gerichter

Gerichter wil voor ons tijdens dit onderzoek zeggen dat stichting Soulmates invloed uitoefent over hun eigen reikwijdte. De stichting dient sturend te zijn in dat betreft de doelgroep die zij bereiken, hiervoor dienen zij bewust een bepaalde richting of aanpak te hanteren.

Licht verstandelijk gehandicapt

Er is sprake van een intelligentie IQ tussen 50-85 (DSM IV). Daarnaast is er sprake van een beperkte sociaal emotionele ontwikkeling die vaak psychiatrische en gedragsproblematiek vertonen.

Jongeren

Wanneer wij tijdens het onderzoek spreken van jongeren bedoelen wij hiermee personen tussen de twaalf en drieëntwintig jaar oud.

Regio Noord-Oost Brabant

Binnen ons onderzoek zullen we ons richten op het werkgebied van de stichting wanneer we spreken over Regio Noord-Oost Brabant. Dit zijn de volgende gemeenten: Veghel, Uden, Oss e.o.

's-Hertogenbosch, Schijndel, Rosmalen e.o. Helmond, Eindhoven, Geldrop, Lieshout, Boekel, Gemert e.o. Zeeland Schaijk, Grave, Ravenstein e.o.

Bereiken

Wanneer er gesproken wordt van bereiken tijdens het onderzoek gaat het om de volgende twee aspecten:

o Hoe kan er contact gemaakt worden?

o Wat moet er gebeuren wanneer er contact is?