• No results found

Amsterdam Museum

B-tekst ‘Fysica’, Amsterdam Museum, zaal 12.

B-tekst ‘Republiek in de wereld’, Amsterdam Museum, tijdelijke tentoonstelling De Amerikaanse

diplomaat John Adams in Amsterdam, 1780-1782 van 4 juli 2005 tot 25 augustus 2005.

Fotoserie ‘Overzicht tent. Op weg naar 1795’ (1982) 4801/10, 4801/6, 4801/7, 4801/13, 4801/15, 4801/17, 4801/18A, 4801/19 en 4801/20A.

Persoonlijke gesprekken met Frans Oehlen, medewerker e-cultuur (documentatie en fotografie) bij het Amsterdam Museum, 14 mei en 3 juni 2014.

Tentoonstellingenlijst Amsterdam Museum 2004-2014.

‘Vergadering wet.med. 8/6/1982. Bespreking tentoonstelling OP WEG NAAR 1795’.

Rijksmuseum Twenthe

Beleidsplan Rijksmuseum Twenthe 1997-2000. Online te raadplegen: http://www.rijksmuseumtwenthe.nl/nl/over-rmt/jaarverslagen.

E-mailwisseling met Josien Beltman, hoofd publieksactiviteiten van het Rijksmuseum Twenthe, 2 juni 2014.

E-mailwisseling met Ruud ter Beeke, afdeling collecties van het Rijksmuseum Twenthe, 3 juni 2014.

Jaarverslagen Rijksmuseum Twenthe 2008-2012. Online te raadplegen: http://www.rijksmuseumtwenthe.nl/nl/over-rmt/jaarverslagen.

Visiedocument ‘Rijksmuseum Twenthe. Het museum van de verbeelding’ 2012. Online te raadplegen: http://www.rijksmuseumtwenthe.nl/nl/over-rmt/jaarverslagen.

68

Rijksmuseum Amsterdam

Applicatie Rijksmuseum, geraadpleegd op 19 juni 2014. Deze applicatie is gratis te downloaden in de iTunes App Store voor iPhone en iPad en in de Google Play Store voor Android

smartphones en tablets.

B-tekst ‘Aan het Ottomaanse hof’, Rijksmuseum Amsterdam, zaal 1.3. B-tekst ‘Europese hofkunst’, Rijksmuseum Amsterdam, zaal 1.4. B-tekst ‘Schilderijen’, Rijksmuseum Amsterdam, zaal 1.11.

E-mailwisseling met Andrea Coerdt, medewerker archief van het Rijksmuseum Amsterdam, 2 juni 2014.

Jaarverslagen Rijksmuseum Amsterdam 2004-2012. Online te raadplegen: https://www.rijksmuseum.nl/nl/organisatie/jaarverslagen.

Telefoongesprek met baliemedewerker van het Rijksmuseum Amsterdam op woensdag 4 juni 2014.

Museum het Valkhof

Collectieplan Museum het Valkhof 2010-2013. Online te raadplegen:

http://www.museumhetvalkhof.nl/het-museum/jaarverslagbeleidsplan.html.

Beleidsplannen Museum het Valkhof 2009-2012 en 2013-2016. Online te raadplegen: http://www.museumhetvalkhof.nl/het-museum/jaarverslagbeleidsplan.html.

Jaarverslag Museum het Valkhof 2013. Online te raadplegen:

http://www.museumhetvalkhof.nl/het-museum/jaarverslagbeleidsplan.html.

Video ‘Een preview van “Uit de plooi”’, https://www.youtube.com/watch?v=eGboL_B8CxI, geraadpleegd op 21 juni 2014.

69

Bijlage

Tentoonstellingsteksten

In dit onderzoek worden herhaaldelijk de termen A-tekst, B-tekst, C-tekst en D-tekst gebruikt bij het verwijzen naar tentoonstellingsteksten. Enige uitleg is daarbij wellicht gewenst.

A-tekst

Een A-tekst is een introductietekst op een tentoonstelling of een bepaald thema binnen een tentoonstelling. Het is gebruikelijk om slechts één A-tekst aan het begin van een tentoonstelling te plaatsen met de titel van de tentoonstelling en een inleiding op het onderwerp. In sommige tentoonstellingen waarbij het geven van veel informatie centraal staat, zullen echter meer A- teksten geplaatst zijn, als inleidende teksten op verschillende thema’s die aan bod komen.

B-tekst

Een B-tekst is een zaaltekst met een toelichting op een zaal of thema. Het is gebruikelijk om zowel één als meerdere B-teksten in een zaal te plaatsen. Als er één B-tekst geplaatst is, zal deze het thema van de zaal uiteenzetten en zo de getoonde objecten aan elkaar verbinden. Als er meerdere B-teksten geplaatst zijn, zullen deze elk een ander thema behandelen (dat kunnen sub thema’s binnen een hoofdthema van een zaal zijn), corresponderend met de getoonde objecten.

C-tekst

Een C-tekst is een thematekst gericht op het overdragen van informatie over een bepaald thema. Het is gebruikelijk om meerdere C-teksten in een zaal te plaatsen, meestal als overkoepelende tekst bij een groep geclusterde objecten die elk ook individuele D-teksten hebben. Het kan echter voorkomen dat een C-tekst de noodzaak tot het plaatsen van D-teksten geheel weghaalt, als de objecten in kwestie zodanig gelijkend zijn dat één overkoepelende tekst volstaat. C-

teksten worden ook wel ‘vitrineteksten’ genoemd, omdat ze vaak over één bepaalde vitrine gaan.

D-tekst

Een D-tekst is een objecttekst gericht op het overdragen van informatie over een object. Het is zowel gebruikelijk om elk object een eigen D-tekst te geven, als één D-tekst voor meerdere objecten te gebruiken. Een D-tekst bevat meestal de objectnaam, naam van de maker, datering, inventarisnummer en eventueel de herkomst van de collectie. Het staat een tentoonstelling vrij om indien gewenst ook een korte omschrijving van het object toe te voegen.

70

Abstract

While new historic discoveries regarding the Dutch eighteenth century have gained momentum since the end of the Second World War, a static image of the era as being boring, superficial and overall a period of decline is still in existence. The central objective of this research was to define the origins of and developments in this image of the eighteenth century in the Netherlands, as well as to analyse the extent to which four major Dutch museums went along in this image in their presentation of the eighteenth century. In order to conduct this analysis, the permanent presentation of the four museums in question (the Amsterdam Museum, the Rijksmuseum Twenthe, the Rijksmuseum Amsterdam and Museum het Valkhof) was visited and analysed, and their temporary exhibitions from the past ten years were researched based on available sources and literature. After having analysed all aspects, the conclusion was drawn that the museums on the whole had four major intertwined defects in the image they had been presenting: too great a focus on art at the expense of history, a lack in representation of the lower classes, an aesthetic and thereby superficial presentation of objects and a disappointing quantity of attention for the era. In the light of this conclusion it was recommended to create a greater involvement of history in the presentation, regarding the given information as well as the objects on display, as well as obtaining a different mindset more aware of the image they propagate.