• No results found

Overige (verkeers)aspecten

In document Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (pagina 96-104)

8. LEEFBAARHEID EN OVERIGE (VERKEERS)ASPECTEN

8.3 Overige (verkeers)aspecten

Verkeer en vervoer is een thema dat leeft onder de bevolking (zowel inwoners als bezoekers). De gemeente ontvangt dagelijks vragen, meldingen en/of verzoeken omtrent dit onderwerp en deze komen ook via veel verschillende kanalen binnen:

 Brief

Het sturen van een brief met daarin de vraag of melding, is misschien wel de meest traditionele manier. Dit kan naar het algemene adres van de gemeente Kerkrade (Postbus 600, 6460 AP

Kerkrade). De brief wordt doorgezet en de behandelend ambtenaar heeft zes weken de tijd om op de melding te reageren.

 14 045 (bellen)

Mensen die het algemene nummer van de gemeente bellen, komen uit bij het Klant Contact Centrum. Deze medewerkers vormen voor bewoners het eerste aanspreekpunt om vragen over verkeer en vervoer in Kerkrade te beantwoorden. Als zij het antwoord niet paraat hebben, kunnen zij altijd doorschakelen naar de betreffende vakambtenaar.

 gemeentehuis@kerkrade.nl (e-mail)

Een laagdrempelige manier van contact leggen, is het sturen van een mail naar het algemene e-adres van de gemeente. De melding wordt doorgezet en de behandelend ambtenaar ter

afhandeling c.q. beantwoording.

 www.kerkrade.nl (website)

Op de gemeentelijke website staat diverse informatie over het verkeer en vervoer in Kerkrade. Op deze site treft men een formulier “klachten en suggesties”, waar men de vraag of melding,

inclusief een mogelijke oplossing, in kan vullen. Dit formulier stuurt men vervolgens naar de gemeente, waar het door de betreffende vakambtenaar behandeld wordt.

 BuitenBeter-app

Via de BuitenBeter-app kunnen inwoners van de gemeente Kerkrade snel en eenvoudig

meldingen over de openbare ruimte doorgeven. Ook deze melding komt uiteindelijk terecht bij de betreffende vakambtenaar ter afhandeling.

 Facebook

Laatste medium waar geregeld meldingen binnen komen, is via de gemeentelijke Facebook-pagina. Deze vragen worden door afdeling Communicatie verzameld en doorgestuurd naar de betreffende vakafdeling of –ambtenaar.

Op een schriftelijke melding heeft de vakafdeling doorgaans zes weken tijd om deze af te handelen c.q. te beantwoorden. Op het moment dat een melding door de Werkgroep Verkeer behandeld moet worden (zie volgend punt), kan dit meer tijd in beslag nemen.

Ondanks dat exacte aantallen ontbreken, lijk het aantal meldingen dat de gemeente ontvangt de afgelopen jaren (sterk) te zijn toegenomen. De laagdrempeligheid en vele mogelijkheden die er zijn om een vraag te stellen of melding door te geven, zal hierin naar verwachting een belangrijke rol spelen.

WERKGROEP VERKEER

Op het moment dat een melding of vraag grotere gevolgen heeft voor de (lokale) situatie, wordt deze behandeld in de Werkgroep Verkeer. Voorbeelden zijn het realiseren of verwijderen van parkeerplaatsen, het afsluiten van een straat of gevaarlijke situaties door te hoge snelheden. In deze Werkgroep hebben hulpdiensten, vakambtenaren van de afdelingen Stedelijk Beheer en Stedelijke Ontwikkeling en de verantwoordelijk wethouder (als toehoorder) zitting. Vanwege de grote hoeveelheid meldingen die te maken hebben met overlast en handhaving, wordt in de toekomst mogelijk de afdeling Openbare Orde en Veiligheid voor deze werkgroep uitgenodigd.

Door deze werkwijze worden meldingen en situaties vanuit verschillende vakdisciplines (integraal en onafhankelijk) beoordeeld. De Werkgroep komt iedere vijf weken bij elkaar.

ONTHEFFINGEN

In artikel 87 van het RVV 1990 is opgenomen voor welke gedragingen en verkeerstekens het college van B&W ontheffing kan verlenen. Een ontheffing voor het parkeren op locaties die normaliter verbonden zijn aan restricties (bijvoorbeeld parkeerschijfzone, zie ook Hoofdstuk 5) of waar parkeren niet is toegestaan, zijn er in diverse soorten en worden relatief vaak aangevraagd en verstrekt. Ook worden ontheffingen uitgegeven aan exceptional transport, om gebruik te mogen maken van het Kerkraads wegennet.

VERKEERSBESLUITEN

Voor bepaalde nieuwe verkeersmaatregelen dienen volgens de wet verkeersbesluiten genomen te worden.

Dit geldt in vrijwel alle situaties waarin de verkeers- en/of parkeerbewegingen voor verkeersdeelnemers (alle of specifieke groepen) worden ingeperkt dan wel worden uitgebreid. Gelet op het zorgvuldigheidsbeginsel en de noodzakelijke evenredige belangenafweging, wordt standaard de uniforme openbare voorbereidingsprocedure conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast.

Belanghebbenden worden daardoor eerst in de gelegenheid gesteld hun zienswijze op het ontwerpbesluit in te dienen. Na afweging van de ingediende zienswijzen wordt een definitief besluit genomen waartegen belanghebbenden een beroepschrift kunnen indienen. Bekendmaking van het definitief besluit hoeft wettelijk gezien alleen plaats te vinden door plaatsing van het besluit in de Staatscourant. In Kerkrade worden deze ook nog steeds kort bekendgemaakt in de huis-aan-huisbladen.

VERKEERSBORDEN EN MARKERING

In de “Uitvoeringvoorschriften van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW)”

staat nauwkeurig beschreven waar en wanneer verkeersborden geplaatst moeten worden en wanneer niet, al dan niet ondersteund met de noodzakelijk markering.

In principe is een belangrijk uitgangspunt dat terughoudend omgegaan moet worden met het plaatsen van bebording langs de openbare weg. Weggebruikers merken een groot deel van de borden langs wegen niet op (onderzoeken wijzen uit dat dit zelfs 90% zou zijn) en door de hoeveelheid borden te beperken wordt getracht dat de belangrijke en noodzakelijke borden ook de aandacht krijgen die het verdient.

Het is niet eenvoudig om alle bebording en markering altijd in perfecte staat te laten verkeren. Er zijn programma’s beschikbaar waarin alle bebording en markering staat opgenomen, zodat altijd bekend is welk bord waar hoort te staan en welke markering aanwezig hoort te zijn. Dit wordt in Kerkrade vooralsnog niet gebruikt, maar zou een verbetering kunnen betekenen in de kwaliteit van het bordenbeheer. Op dit moment vindt het in goede staat laten verkeren van bebording en markering vooral plaats als daar vanuit projecten of reconstructies gewerkt wordt, als de buitendienst dit constateert of als burgers melding maken.

INFORMEREN / BETREKKEN BELANGHEBBENDEN (BURGERS)

Bij de totstandkoming van infrastructurele projecten is de inbreng van de eigen inwoners, bedrijven en eventueel belangenverenigingen van groot belang. Niet alleen om draagvlak te creëren, maar vooral ook omdat de directe belanghebbenden zelf het beste weten wat in de buurt of straat speelt. De wijze waarop deze communicatie plaatsvindt, is zeer verschillend en afhankelijk van de omvang en het type project. De volgende drie vormen van communicatie van en naar deze belanghebbenden worden gehanteerd:

 Toesturen Flyer / Brief

Door het versturen van een flyer of brief worden de belanghebbenden geïnformeerd over de ontwikkelingen in hun directe woonomgeving. Deze methode wordt doorgaans ingezet bij kleinere infrastructurele projecten en reconstructies, om belanghebbenden te informeren dat er gewerkt gaat worden, wat er gaat gebeuren, of wegen tijdelijk afgesloten worden, etc.

 Bewonersbijeenkomst, presentatie

Bij de grotere reconstructies of projecten waar het een en ander gaat veranderen voor de direct omwonenden, wordt vaak een bewonersbijeenkomst georganiseerd. In een presentatie wordt toegelicht wat het doel, de uitgangspunten en de randvoorwaarden binnen een project zijn en/of wordt het (concept)ontwerp toegelicht. Bewoners kunnen hun wensen aangeven die zij in het ontwerpproces graag meegenomen zien worden en/of hebben de mogelijkheid op het (concept)ontwerp te reageren.

 Inloopavond

Een inloopavond wordt georganiseerd bij grote plannen die op meerdere locaties en op

verschillende wijze gevolgen hebben voor Kerkrade en haar inwoners en/of bedrijven. Door per thema of onderwerp een aparte ruimte in te richten, kunnen belanghebbenden gerichte en persoonlijke vragen stellen aan de aanwezige deskundigen en krijgen zij ook beter inzicht in de situatie die voor hem/haar geldt. De Buitenring en het Spoordossier zijn voorbeelden van projecten waar een dergelijke inloopavond eventueel ingezet kan worden.

Op het moment dat een project of maatregel slechts één of enkele adressen raakt, wordt dit doorgaans in een overleg op locatie met de betreffende bewoners en/of eigenaren van het pand besproken.

Belangrijk is om bij de start van een project goed na te denken welke vorm van burgerparticipatie wordt toegepast. In de uitnodiging en tijdens de avond moet duidelijk aangegeven worden wat de doelstelling van de bijeenkomst is en welke randvoorwaarden en uitgangspunten voor het project gelden. Ook de rol die de genodigden toebedeeld krijgen (rol van toehoorder, het mogen inbrengen van wensen of zelfs het mogen meebeslissen), dient direct vanaf het begin duidelijk kenbaar gemaakt te worden. Zo kan voorkomen worden dat burgers met verkeerde verwachtingen naar de bijeenkomst komen. Uitnodigingen voor deze bijeenkomsten vinden plaats door middel van bewonersbrieven, een advertentie in huis-aan-huisbladen, een bericht op de gemeentelijke website en/of via de inzet van social media.

Voor de grotere infrastructurele projecten is het wenselijk om specifieke projectpagina’s op de gemeentelijke website aan te maken en deze informatie up-to-date te houden. Bewoners kunnen informatie over de ontwikkelingen in hun woonomgeving zelf opzoeken. Dit is voor burgers een laagdrempelige manier om aan informatie te komen en voor de gemeente kan dit mogelijk leiden tot een afname van de hoeveelheid vragen die zij over het betreffende project ontvangt. De projectleider dient in dit geval zorg te dragen dat de informatie bij de medewerkers communicatie komt, zodat zij dit kunnen verwerken en op de website en/of social media kunnen plaatsen (in het geval van belangrijke nieuwe ontwikkelingen in een project).

WWW.LIMBURGBEREIKBAAR.NL

De website www.limburgbereikbaar.nl is een initiatief van de provincie Limburg en bevat informatie over alle wegwerkzaamheden in Limburg. Daarnaast is er informatie beschikbaar over parkeerlocaties, berichten over files en alternatieve reiswijzen zoals het openbaar vervoer en de fiets. Van de site zijn ook apps beschikbaar. De website biedt eveneens de mogelijkheid om een eigen stads- of regiopagina aan te maken en aan te koppelen. Door de regio Parkstad is al een eigen pagina opgesteld. Een ander bekend voorbeeld is de reeds bestaande site van Maastricht Bereikbaar.

De informatie over de wegwerkzaamheden is afkomstig uit het door de provincie beschikbaar gestelde programma Local Traffic Control. Dit programma kan door de overheden worden gevuld, met daarin de informatie over evenementen en infraprojecten en de omleidingsroutes die daarvoor noodzakelijk zijn.

Zowel hulpdiensten alsook navigatieproviders zoals TomTom maken gebruik van de gegevens uit LTC.

RECLAME LANGS WEGEN

Onder het kopje Verkeersborden en markering is opgenomen dat terughoudendheid gewenst is bij het plaatsen van verkeersborden. Dit geldt ook voor het plaatsen van reclameborden en -teksten langs wegen, ook deze halen de aandacht af van de verkeersborden die belangrijk en noodzakelijk zijn voor de verkeersveiligheid ter plaatse.

Een trend in Nederland zijn de reclame-uitingen via grote en beweegbare LED-schermen langs drukke wegen. Ondanks dat hier nog geen groot onderzoek naar uitgevoerd is, lijkt er een relatie te liggen tussen deze LED-schermen en de verkeersveiligheid op de weg. Vooral in de nachtelijke uren kunnen verkeersdeelnemers verblind worden door deze schermen, wat ten koste gaat van het zicht op de weg en op tegenliggers. Terughoudendheid is ook in deze noodzakelijk en in ieder geval in nachtelijke uren (zonsondergang tot zonsopkomst) wordt geadviseerd deze LED-schermen volledig uit te zetten.

TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGELEN

Het werken op en langs wegen brengt risico’s met zich mee, zowel voor de weggebruiker als de wegwerker.

Om het veiligheidsniveau acceptabel te houden, worden tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen. De CROW-richtlijnen voor “werk in uitvoering” geven kaders en eisen voor het ontwerpen en inrichten van tijdelijke verkeersmaatregelen.

BEHEER EN ONDERHOUD (HANDBOEK OPENBARE RUIMTE)

De kwaliteit van het verkeers- en vervoerssysteem hangt nauw samen met de kwaliteit van het beheer en onderhoud van dat systeem. Een kwalitatief goed en duurzaam beheer van fysieke verkeersvoorzieningen is immers van belang voor het behoud van de functies van die voorzieningen. Denk hierbij aan de technische kwaliteit van bijvoorbeeld de verhardingen van wegen, maar ook aan het schoonhouden van bebording voor de leesbaarheid ervan. De kaders voor de duurzaam beheerbare inrichting van de openbare ruimte in Kerkrade, wordt opgenomen in het Handboek Openbare Ruimte. Ook een aantal praktische (uitvoerings)maatregelen die in voorliggend GVVP een plaats hebben gekregen, zoals de toepassing van verharding op fietspaden, krijgt een plaats in dit Handboek. De kaders die in het Handboek opgenomen (gaan) worden, dienen zo goed mogelijk afgestemd te worden op de uitgangspunten vanuit het GVVP. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan dit Handboek, de verwachting is dat dit begin 2018 definitief gemaakt (kan) worden.

GEMEENTELIJK GROENPLAN

Het Groenontwikkelingsplan Kerkrade (GOP) geeft een visie op de gewenste hoofdstructuur van het openbaar groen. Het GOP kan beschouwd worden als sector-structuurplan; het plan heeft géén juridische status maar is niet geheel vrijblijvend. Het vormt de leidraad voor beleids- en ontwikkelingsplannen en is daarnaast een kader voor het beheer en onderhoud.

In het GOP dragen groenelementen bij aan een versterking van de ruimtelijke structuur op het niveau van de gemeente als geheel. Deze elementen hebben een ondersteunende functie v.w.b. de ruimtelijke structuur en samen met de grotere groeneenheden vormen deze de hoofdstructuur voor het groen. In relatie tot de wegen en het verkeer zijn het veelal de opgaande groenelementen langs GOW’s die een bijdrage leveren aan de ondersteunende functie van de groenstructuur binnen de gemeente. Langs dit type wegen is doorgaans voldoende (fysieke) ruimte aanwezig om een robuuste groenvoorziening te realiseren. De beplanting langs de Steenwegen, Domaniale Mijnstraat, Gravenweg, Voorterstraat en Vauputsweg zijn hier voorbeelden van.

Echter, niet overal in Kerkrade worden de GOW’s ruimtelijk ondersteund door het aanwezige groen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In historische centrumgebieden en een stedelijke omgeving is de fysieke ruimte vaak beperkt, waardoor het creëren van een robuuste en duurzame groenstructuur niet mogelijk is. De straatprofielen zijn op deze locaties te smal en de openbare ruimte staat tegenwoordig volledig in dienst van verkeer en parkeren. Groen zal op deze locaties teveel weggedrukt worden en teveel bestaan uit losse elementen. Daarnaast zal (1) het groen puntvernauwing op het trottoir tot gevolg hebben, waardoor rolstoelgebruikers of kinderwagens moeilijk kunnen passeren, (2) het groen ten koste gaan van het aantal parkeerplaatsen en/of (3) de mogelijke wortelopdruk die ontstaat zorgen voor schade aan de wegen, wat overlast en onveiligheid met zich mee kan brengen. Op dergelijke locaties wordt terughoudend omgegaan met het aanbrengen van een groenvoorziening. Een andere optie is om onder de verharding van de rijbaan de zogenaamde groeiplaatsverbetering toe te passen, zodat de wortels de kans hebben om te groeien.

Dit geldt overigens niet alleen voor GOW’s, maar ook voor de wegen in woonwijken (ETW’s).

WATERBELEID

Vanuit het waterbeleid wordt steeds meer regenwater afgekoppeld van het riool, wat betekent dat het regenwater via de rijbaan zijn weg moet zien te vinden naar een locatie waar het in de grond kan infiltreren.

Dit beleid heeft tot gevolg dat er (steeds meer) conflicten kunnen ontstaan tussen enerzijds de afwatering en anderzijds de mogelijkheden die er zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Voorbeelden van dergelijke conflicten zijn het realiseren van verkeersplateaus op kruispunten tussen ETW-30 wegen of het toepassen van uitritconstructies, welke als dam kunnen fungeren of water naar een plaats kunnen geleiden waar dit mogelijk niet gewenst is. Om dergelijke conflicten (zoveel mogelijk) te voorkomen, dient door middel van maatwerk steeds weer gezocht te worden naar de beste mogelijkheid om zowel voor het water als voor het verkeer een goede oplossing te creëren.

KENNISONTWIKKELING

De ontwikkelingen op mobiliteits- en fietsgebied zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt.

Technische innovaties, zoals elektrische auto’s, smart cars en e-bikes vragen om aanpassingen aan infrastructuur en regelgeving. Een innovatief fietsbeleid vraagt om up-to-date kennis van (mogelijke) ontwikkelingen en kansen voor de fiets. Gemeente Kerkrade volgt hierin een passief beleid, wat betekent dat de gemeente deze ontwikkelingen niet zelf onderzoekt, ontwikkelt en/of implementeert. Wel wordt er naar gestreefd om deze ontwikkelingen, samen met andere overheidsorganen en organisaties, nauwlettend te volgen en samen met hen te beoordelen welke mogelijkheden hier liggen voor onze regio, om daar als Kerkrade ons voordeel mee te doen (zoals bijvoorbeeld ook de aanstaande komst van het verhuurstation van het Akense VeloCity mogelijk heeft gemaakt).

GLADHEIDBESTRIJDING

Gladheid op de weg kan gevaarlijke situaties en overlast opleveren. De gemeente probeert deze situaties te voorkomen, bijvoorbeeld door te strooien met zout of door de inzet van sneeuwschuivers. De prioriteit en daarmee inzet van deze maatregelen gaat daarbij uit naar gladheid op de hoofdwegen, verbindings-wegen, fietspaden en busroutes, oftewel de zogenaamde primaire routes. In woonstraten wordt de gladheid dus niet bestreden, enkele uitzonderingen daargelaten. Een voorbeeld is als gladheid op steile wegen leidt tot gevaarlijke situaties. Enkele uren voor eventueel optredende gladheid wordt op deze locaties preventief gestrooid. Bij extreme situaties zullen deze wegen curatief gestrooid worden.

Dit proces verloopt op basis van een jaarlijks vastgesteld programma, dat tot stand komt in samenwerking met de buurgemeenten. Het doel van deze samenwerking is dat de gladheidbestrijding niet ophoudt bij de gemeentegrens, maar dat de rijomstandigheden op de betreffende weg overal gelijk zijn. De uitvoering van gladheidbestrijding vindt plaats door RD-4, enkele aannemers en de eigen dienst. Binnen de afdeling Stedelijk Beheer is in de wintermaanden een gladheidspiket van toepassing.

OMGEVINGSWET

De Omgevingswet integreert 26 wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving in één wet. De Omgevingswet heeft betrekking op de gehele fysieke omgeving en vormt het nieuwe wettelijk kader voor onderwerpen als gezondheid, bodem, geluid, lucht, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur, maar ook het verkeer en vervoer behoort hier toe.

Met de Omgevingswet streeft de overheid op Rijks, provinciaal en gemeentelijk niveau het beleid en de regels voor ontwikkelingen, het gebruik en beheer van onze fysieke leefomgeving in samenhang vorm geven, zodat het voor een ieder duidelijker en overzichtelijker wordt wat wel/niet mogelijk is binnen de wetgeving. Dit vraagt voor overheden een veel integralere manier van werken, waarbij ook samenwerking met andere partijen in de samenleving veel meer centraal staat. Dit heeft mogelijk ook impact op (onderdelen uit) dit GVVP.

Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2021 in werking en de komende collegeperiode dient beoordeeld te worden op welke wijze dit plan in de gemeentelijk beleid Omgevingsvisie en het Omgevingsplan kan integreren.

Verklarende woordenlijst en afkortingen

ASVV Aanbevelingen voor verkeersvoorzieningen binnen de bebouwde kom

CROW Nationaal kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte Duurzaam Veilig Landelijk verkeersveiligheidsbeleid, gericht op de mens, het voertuig en de weg

(infrastructuur)

ETW / ETW-30 Erftoegangsweg / erftoegangsweg binnen de bebouwde kom, woonstraat, 30km/h- zone

GOP Groenontwikkelingsplan Kerkrade

GVVP Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan

GOW / GOW-50 Gebiedsontsluitingsweg en daarmee onderdeel van het hoofdwegennet / gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom, 50 km/h

IBA Internationale Bauausstellung; met nieuwe ideeën en projecten in sociale, culturele en ecologische velden een impuls te geven aan regio's die met stagnatie of krimp te maken hebben

Modal Split Verdeling van de personenverplaatsingen over de verschillende vervoerswijzen (modaliteiten)

Modal Shift Verandering c.q. wijziging in de modal split NSVE Nadere Subsidieregels Verkeerseducatie Omnibuzz / Valys Vormen van maatwerkvervoer

OV Openbaar vervoer

POL Provinciaal Omgevingsplan Limburg

PVE Permanente Verkeerseducatie

PVVP Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan

ROVL Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg RVVP Regionaal Verkeers- en Vervoersplan

Smart-Mobility Inzet van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën in het verkeers- en vervoerssysteem

STAR Smart Traffic Accident Reporting, nieuwe methode van ongevallenregistratie SW Stroomweg en daarmee onderdeel van het hoofdwegennet

SWOV Stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid

SWOV Stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid

In document Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (pagina 96-104)