• No results found

1.1 Vertrekpunt GVVP en Doel VERTREKPUNT GVVP

Het vigerende verkeers- en vervoersbeleid van de gemeente Kerkrade staat omschreven in het Verkeersveiligheidsplan 1997, met als hoofddoel het verbeteren van de verkeersveiligheid in en rond Kerkrade. Projecten om dit doel te verwezenlijken zijn zowel gericht op de infrastructuur (de vormgeving) als op de mens (de gebruiker); van het Duurzaam Veilig inrichten van het wegennet en de aanpak van verkeersonveilige situaties, tot het toepassen van verkeerseducatie en communicatie. Aanvullend is in 2008 de “Visie parkeerbeleid en maatregelenpakket” vastgesteld, waarin de op dat moment actuele richtlijnen (bijvoorbeeld parkeernormen) en de visie op het parkeren in Kerkrade is geactualiseerd.

Op verschillende gebieden hebben beide documenten tot zichtbaar positieve resultaten geleid, bijvoorbeeld:

• de omvorming van woonwijken tot Duurzaam Veilige verblijfsgebieden (30 km/h-zones), waardoor de snelheid en daarmee de intensiteiten in deze gebieden zijn afgenomen;

• het toepassen van rotondes op kruispunten tussen drukke gebiedsontsluitings-wegen, waar voorheen een voorrangsregeling gold of een verkeerslicht aanwezig was;

• het bevorderen van goede en separate infrastructuur voor langzaam verkeer (fietsers en voetgangers);

• het zoveel mogelijk verhelpen c.q. voorkomen van problemen omtrent (hinderlijke en

gevaarlijke) parkeersituaties, bijvoorbeeld door de aanleg van parkeerterreinen en het aanwijzen van speciale plaatsen buiten de bebouwde kom voor vrachtwagens;

• het structurele karakter van het onderwerp verkeer in het lesprogramma van basisscholen en middelbare scholen, zodat de jeugd steeds beter weet welk verkeersgedrag van hen wordt verwacht en wat zij als verkeersdeelnemer kunnen verwachten;

• voorlichting van burgers over verschillende verkeerssituaties, bijvoorbeeld door publicaties in het stadsjournaal en de brochure Veilig Verkeer in Kerkrade.

Gemeente Kerkrade is een ambitieuze gemeente als het gaat om planontwikkeling. Zowel op het gebied van infrastructuur, herstructurering als stadsontwikkeling zijn afgelopen jaren plannen opgesteld of reeds gerealiseerd die forse impact (gaan) hebben op het verkeer en vervoer in Kerkrade. Denk hierbij aan het Centrumplan, de Leisure Dome en het Cultuurcluster, maar zeker ook het project Buitenring van de provincie Limburg en de herstructurering van wijken als Heilust en Bleijerheide. Een kapstok is nodig om (de stand van zaken voor) al deze ontwikkelingen in beeld te brengen en op elkaar af te stemmen.

Aanvullend hierop hebben diverse overheden in de periode 1997 tot en met heden hun verkeers- en vervoersbeleid geactualiseerd. Dit betreft beleid van de Rijksoverheid, de provincie Limburg en Regio Parkstad, maar ook gemeentelijke beleidsdocumenten zijn in de tijd geactualiseerd. Zodoende is het voor gemeente Kerkrade van belang dat ook het verkeers- en vervoersbeleid geactualiseerd wordt en zoveel mogelijk aansluit op de beleidstukken van de genoemde overheidsinstanties.

DOEL GVVP

Het doel van het GVVP is het op- en vaststellen van een beleidskader waarin alle facetten op het gebied van verkeer en vervoer integraal op elkaar zijn afgestemd, waardoor een optimale harmonie tussen mens, voertuig en weg ontstaat en zodoende een bijdrage wordt geleverd aan de bereikbaarheid,

verkeersveiligheid en (verkeers)leefbaarheid in Kerkrade.

Om dit doel te bereiken en hieraan verdere invulling te geven, is gekozen voor een tweetrapstraject. In de eerste fase staat het te voeren verkeers- en vervoersbeleid centraal, waarvan voorliggend document het resultaat is. Voor alle vervoersmodaliteiten en thema’s op het gebied van verkeer en vervoer is opgenomen op welke wijze met het verkeer dient te worden omgegaan. Dit beleidskader is leidend voor bijvoorbeeld planvorming en reconstructies. Na vaststelling van dit document wordt in de tweede fase een uitvoeringsprogramma opgesteld, waarin maatregelen worden opgenomen die noodzakelijk zijn of wenselijk geacht worden om invulling te geven aan de beleidsvisie. Hierbij wordt een duidelijke relatie gelegd met de planning vanuit het beheer en onderhoud van wegen en de subsidiemogelijkheden die hiervoor beschikbaar worden gesteld. In dit uitvoeringsprogramma volgen uiteindelijk ook de prioritering en financiële consequenties van de projecten en maatregelen die nodig zijn (of noodzakelijk worden geacht) om invulling te geven aan voorliggend beleidskader. In voorliggend document is dan ook geen informatie opgenomen over financiën. De verwachting is dat het uitvoeringsprogramma in de tweede helft van 2018 vastgesteld wordt.

1.2 Proces van totstandkoming: een gedragen plan!

Verkeer en vervoer is voor veel mensen een belangrijk thema. Mensen willen zo lang mogelijk mobiel blijven en zich snel en veilig van A naar B kunnen verplaatsen. Ook is het prettig als in de directe omgeving van de herkomst en/of bestemming een (fiets)parkeerplaats beschikbaar is of een openbaar vervoer halte aanwezig is. Dit is van toepassing voor zowel de dagelijkse utilitaire verplaatsingen als voor bijvoorbeeld de recreatieve (toeristische) verplaatsingen en geldt eveneens voor alle vervoerswijzen; of men nu met de auto, de fiets of met het openbaar vervoer reist, maakt hierin geen verschil. Daarnaast hechten wij als gemeente groot belang aan een veilige en prettige woonomgeving voor onze inwoners en de wijze waarop het verkeer en vervoer is geregeld en bijdraagt aan dit prettige woonklimaat. Een breed draagvlak voor dit GVVP is daarbij van belang, met als belangrijk vertrekpunt de landelijk richtlijnen en de Kerkraadse (verkeers)situatie.

Bij het opstellen van dit document is allereerst gebruik gemaakt van het beleid van diverse overheidsorganen, zijnde de Rijksoverheid, provincie Limburg, regio Parkstad en gemeente Kerkrade.

Daarnaast is gebruik gemaakt van de landelijke richtlijnen die door het CROW1 voorgeschreven worden, zodat de verkeerssituatie in Kerkrade zo min mogelijk afwijkt van verkeerssituaties elders in Nederland. Dit zorgt voor uniformiteit en herkenbaarheid van het wegennet, hetgeen de verkeersveiligheid ten goede komt.

Naast beleid en richtlijnen vanuit de theoretische benadering, is ook de praktijksituatie in Kerkrade als uitgangspunt aangehouden. Hierbij is gebruik gemaakt van de expert judgement van verschillende partijen;

partijen die de (verkeerskundige) situatie in Kerkrade goed kennen en vanuit hun discipline een professionele bijdrage kunnen leveren aan één of meerdere thema’s. Voorbeelden van belangenorganisaties zijn de Fietsersbond, Heerlen Fietst, Veilig Verkeer Nederland, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg, de seniorenraad en de politie. Ook zijn vakambtenaren van regio Parkstad en van de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Simpelveld betrokken en zijn daarnaast diverse medewerkers binnen de gemeente vanuit hun vakdiscipline betrokken bij de totstandkoming van dit GVVP. Zo hebben bijvoorbeeld beleidsadviseurs input geleverd om de relatie te leggen met andere beleidsvelden en zijn projectleiders geraadpleegd in het kader van (plan)ontwikkeling en reconstructies. Tenslotte zijn meldingen die de gemeente Kerkrade van burgers over verkeer en vervoer heeft ontvangen op hoofdlijn meegenomen. Denk hierbij aan telefonisch contact dat met burgers heeft plaatsgevonden, brieven die zijn ontvangen, etc. De (agenda van de) Werkgroep Verkeer en de meest genoemde signalen die bijvoorbeeld bij het KCC en de afdeling Wijkontwikkeling zijn binnen gekomen, hebben hiervoor input geleverd.

1Nationaal kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte (non-profit). Het CROW stelt onder andere landelijke richtlijnen op voor de vormgeving van het wegennet

1.3 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 is het beleidskader van het GVVP opgenomen. Dit zijn de randvoorwaarden die als grondlegger voor dit GVVP hebben gediend. In de hoofdstukken 3 tot en met 8 zijn de belangrijkste inhoudelijke onderwerpen (beleidsthema’s) behandeld, zijnde:

 Hoofdstuk 3: Bereikbaarheid (hoofdwegenstructuur)

 Hoofdstuk 4: Verkeersveiligheid en vormgeving wegennet

 Hoofdstuk 5: Parkeren

 Hoofdstuk 6: Langzaam Verkeer

 Hoofdstuk 7: Openbaar Vervoer

 Hoofdstuk 8: Leefbaarheid en overige (verkeers)aspecten.

In voorliggend document staat het beleid centraal. Op het moment dat dit beleid is vastgesteld, wordt op basis van deze inhoud een uitvoeringsprogramma opgesteld. Dit betreft een maatregelenpakket dat noodzakelijk is of wenselijk geacht wordt om invulling te geven aan de beleidsvisie. Dit wordt een separaat document.

In document Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (pagina 10-13)