• No results found

Overige functies Cultuurhistorie/Archeologie

In document Raamplan Voorsterbeek (pagina 45-49)

Variant 3. Combinatie Zie kaart

6 Relatie met relevante beleidsvelden

6.4 Overige functies Cultuurhistorie/Archeologie

In figuur 6.1 zijn de Voorsterbeek en de in dit Raamplan voorgestelde inundatiezones geprojecteerd op de Indicatieve kaart archeologische waarden (IKAW). Gebieden met een hoge archeologische verwachtingswaarde zijn met name de hogere gronden. Op drie locaties grenst/passeert de Voorsterbeek terreinen met een hoge archeologische verwachtingswaarde: de dekzandruggen bij Klein Amsterdam en Peppelenbosch en de door- snijding van de oeverwal bij Voorst.

Figuur 6.1

De Voorsterbeek en de in het Raamplan voorgestelde inundatiezones, geprojecteerd op de indicatieve kaart archeologische waarden (IKAW). Donkerrood = hoge verwachtingswaarde; oranje = matige verwachtingswaarde; grijs = lage verwachtingswaarde.

Ter voorbereiding van de herinrichting van de A-watergangen in de Gemeente Voorst is een gedetailleerde Archeologische waarde en -verwachtingen-kaart van het gebied gemaakt (RAAP, 2009). De figuur geeft de archeologische verwachting weer voor een deel van traject 3, traject 4 en traject 5. Voor de archeologische monumenten staat behoud van het object voorop. Bij voorkeur worden hier geen ingrepen in de bodem uitgevoerd dieper dan de bouwvoor. Voorafgaand aan verdere planvorming is een waarderend archeologisch veldonderzoek nodig. In gebieden met een hoge (licht bruine gebieden) en matige verwachtingswaarde (gele gebieden) worden bij voorkeur ook geen ingrepen dieper dan de bouwvoor uitgevoerd. Hier is voorafgaand aan verdere planvorming een verkennend booronderzoek gewenst. Voor de terreinen met een lage

verwachtingswaarde is voor maatregelen met een omvang groter dan één ha is verkennend booronderzoek nodig. Voor het aanleggen van corridors is geen archeologisch onderzoek noodzakelijk.

Archeologische waarde en -verwachtingen-kaart van een deel van het projectgebied (traject 3 gedeeltelijk, traject 4 en traject 5. De gebieden met een bruinrode kleur zijn archeologische monumenten of terreinen met een hoge verwachtingswaarde, de gebieden met een gele kleur zijn terreinen met een matige verwachtingswaarde en de gebieden met een groene kleur zijn de terreinen met een lage verwachtingswaarde.

De in het Raamplan voorgestelde maatregel hebben vooral betrekking op de terreinen met een lage en matige archeologische verwachtingswaarde. Alleen ter hoogte van de N345 en bij gemaal Middelbeek liggen terreinen met een hoge archeologische verwachtingswaarde binnen de in het Raamplan voorgestelde gebieden voor maatregelen. Gezien de omvang van de maatregelen in het Raamplan aan weerszijden van de N345 wordt geadviseerd in de trajecten 3 en 4 voorafgaand aan verdere planvorming verkennend booronderzoek te laten uitvoeren. In de Uitvliet Middelbeek nabij Kasteel Neyenbeek is voorafgaand aan verdere planvorming waar- derend veldonderzoek noodzakelijk. In de trajecten 1 en 2 worden alleen maatregelen voorgesteld in een smallezone aan weerszijden van de Voorsterbeek (corridors) in terreinen met een matige of lage verwachtings- waarde. Verkennend booronderzoek is in deze trajecten niet nodig.

Op de archeologische verwachtingskaart is de positie van de voormalige watermolen ten oosten van de N345 niet apart vermeld. De voormalige watermolen ligt in een gebied met een matige verwachtingswaarde (zie figuur 6.2). Door middel van verkennend booronderzoek kan worden vastgesteld of er ook nog andere locaties voorkomen met archeologische waarden.

Figuur 6.2

Fragment uit de kadastrale minuutkaarten 1830 met daarop weergegeven de positie van een watermolen ten westen van de N345.

Landschap en recreatie

De maatregel in het Raamplan dragen bij aan het meer zichtbaar en beleefbaar maken van de Voorsterbeek in het landschap: één van de prioritaire doelstellingen in het Landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Voorst2. In de huidige situatie heeft de Voorsterbeek het karakter van een polderwetering. Door de loop weer

een licht meanderend karakter te geven, de stroming te herstellen en de oeverzone als moeraszone te laten ontwikkelen met lokaal bos op de oever wordt de Voorsterbeek weer herkenbaar als beek. Door de vegetatie- ontwikkeling in een smalle oeverzone langs de beek ontstaat een nieuw ‘groen lint’ in een open landschap waardoor de ligging van de Voorsterbeek wordt geaccentueerd. De openheid van het landschap wordt niet aangetast, maar krijgt meer diepte door het zichtbaar maken van de contour van de Voorsterbeek. Waar de Voorsterbeek de hoge gronden doorsnijdt, zoals bij Klein Amsterdam en de N345, wordt geadviseerd het zicht op de Voorsterbeek te behouden en/of te herstellen door beekdalzone vrij te houden van dichte beplanting. Tevens wordt geadviseerd om voormalige molenplaatsen met bij behorende kolken weer herkenbaar te maken in het landschap.

Om de toegankelijkheid en de beleving van het landschap te vergroten wordt geadviseerd om langs de heringerichte beek een netwerk van informele wandelpaden aan te leggen. Dit netwerk kan aansluiten op het al bestaande netwerk. In het raamplan is één van de mogelijkheden voor ontsluiting voor wandelaars opgenomen: een wandelpad vanaf Campingboerderij de Adelaar dat via de heringerichte sloot Keizershof aansluit op het Kerkepad bij de Voorsterkleiweg.

De huidige wandelroute kerkenpad Voorst kenmerkt zich in ecologisch opzicht door een fraaie watergang met een geleidelijke overgang naar het land. Hierin zijn bastaardkikker en poelkikker aangetroffen. Deze groene linten in het landschap vormen nu al ideale ecologische verbindingszones (foto’s boven).

Aanbevolen wordt om deze linten door te trekken richting de camping. Aan de andere zijde van de weg nemen de sloten sterk in kwaliteit af. Door herinrichting van de sloten, het aanleggen van accolade profielen en het vernatten van deze zones, kan verbinding worden gemaakt met de Voorsterbeek (foto’s onder).

In document Raamplan Voorsterbeek (pagina 45-49)