• No results found

De openbare ruimte is in 2009 ook weer 2 maal gemonitoord op de aspecten schoon en heel om te beoordelen of de afgesproken output (sober of basis) wordt behaald. Het middel is de afgelopen jaren effectief gebleken om gedurende het jaar te kunnen bijsturen. De monitoring openbare ruimte (MOR) biedt voldoende managementinformatie om bij te sturen.

Los van de burgerparticipatie in concrete projecten, is het afgelopen jaar ook voor de 2e keer de algemene waardering van de openbare ruimte door

burgers geënquêteerd. Doel hiervan is als gemeente meer inzicht te krijgen in wat de burger zelf belangrijk vindt in de openbare ruimte om op basis hiervan onze middelen effectief te kunnen inzetten.

In 2009 is ook het gegevensbeheer van de gemeente gereed gemaakt voor de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrond Netten (WION of Grondroerdersregeling). Deze wet bepaalt dat iedere eigenaar van een netwerk verplicht is de ligging van haar netwerken in kaart te hebben en verplicht is haar informatie digitaal beschikbaar te stellen aan het kadaster.

Hiermee lopen we voorop in Nederland.

Het afgelopen jaar heeft zich mede gekenmerkt door uitvoering van enkele grotere projecten. Het Noorderplein en de Ossenweerdstraat zijn gereconstrueerd, waarbij de materialisering van de Ossenweerdstraat is gewijzigd naar een asfaltbestrating hetgeen de leefbaarheid positief beïnvloed. Dit heeft wel geleid tot verdere vertraging bij de herinrichting Boxbergerweg bij de Driebergenbuurt.

De reconstructie van de Singel en de herinrichting van Buitennoordenberg zijn begin 2009 afgerond.

De reconstructie van de Veenweg met als doel de geluidsbelasting mede te verminderen is in 2009 gestart. Daarnaast is de uitvoering van de buurtspeelplannen in 2009 afgerond.

Eveneens is eind 2009 gestart met de renovatie van de Prins Bernardsluis.

De aanbesteding is vanaf eind 2008 fors vertraagd als gevolg van een te hoge inschrijving, waarna een onderhandelingsproces is gestart dat eind 2009 is afgerond. Het herstel van de Wellekade en de afmeervoorziening Pothoofdkade zijn in voorbereiding om in 2010 te worden uitgevoerd.

Hiervoor zijn in 2009 EFRO-subsidies beschikt. In het kader van de verdeling van de Essent-gelden zijn ook de renovatie van de Prins Bernardsluis fase 2 en het vervangen van de Hanzebruggen als projecten opgenomen.

Afgezien van de grotere projecten zijn alle reguliere activiteiten van reinigen tot en met het maaien van gazons uitgevoerd met behulp van onze verbonden partijen, te weten Cambio, Circulus en het Deventer Groenbedrijf. Gedurende het jaar bleek wel de financiële situatie van Cambio zorgen te baren.

Een deel van de inzet voor reiniging financierden zij uit hun eigen vermogen om de lage instroom vanuit de sociale kant te compenseren. In 2009 bleek dat Cambio dit niet vol kon houden. In 2009 zijn wel diverse reinigingsprojecten opgestart binnen de kaders van de subsidies van Senter Novem. Doelstelling is te komen tot een effectievere bestrijding van zwerfafval.

In 2009 hebben we ook meebetaald aan de vervanging van de gloeilampen in de feestverlichting van de binnenstad door led-lampen.

Beleidsmatig is het nieuwe speelbeleidsplan in concept gereed. Daarnaast zijn voor de Rivierenwijk de stedelijke kwaliteitskaders gemaakt.

De afstemming met andere programma‟s is eveneens verbeterd. Zo is er voor het eerst een integrale programmering van het MJOP en MIND gemaakt. Hiermee wordt bewerkstelligd dat we als gemeente meer gebiedsgericht programmeren, waarbij alle facetten in de openbare ruimte worden meegnomen (verkeerskunde, onderhoud, groen, openbare verlichting en riolering).

Daarnaast is de beheergroep verder geprofessionaliseerd. Dit zorgt voor betere inbreng van beheer in de projecten van andere programma‟s.

Programma 4 - Bereikbaarheid

In 2009 is binnen programma bereikbaarheid hard gewerkt aan het afmaken van de beleidskaders. Zo is in 2009 het nieuwe fietsbeleidsplan voor inspraak vrijgegeven. Voor het eerst heeft Deventer ook een verkeersveiligheidbeleidsplan opgesteld. Deze zal nog voor bestuurlijke besluitvorming worden voorgelegd.

Ook op het gebied van enkele strategische opgaven heeft programma bereikbaarheid haar bijdrage geleverd. De ontwikkelingen rondom de A1, het programma hoogfrequent spoor en de visie binnenstad zuid zijn nauwgezet gevolgd. Inhoudelijk zijn adviezen gegeven in deze dossiers.

Daarnaast hebben diverse onderzoeken plaatsgevonden rondom de parkeeropgave binnenstad.

Onder de verantwoordelijkheid van programma bereikbaarheid zijn in 2009 enkele grote infrastructurele projecten in voorbereiding en in uitvoering.

De fietsbrug over de N348 is op een innovatieve wijze aanbesteed met een vast prijs op basis van design en construct. Hiermee ligt de verantwoordelijkheid voor afstemming tussen ontwerp en uitvoering bij de marktpartij. De verdubbeling van de Siemelinksweg heeft begin 2009 vertraging opgelopen als gevolg van het doorvoeren van enkele scopewijzigingen vanuit 2008.

Nieuwe grote infrastructurele opgaven zitten in de pijplijn. Zo is eind 2009 het bestuursconvenant met de provincie Overijssel gereed gekomen over de stationsomgeving, waaronder uitbreiding fietsenstallingcapaciteit en de herinrichting van het busplein. Daarnaast zijn subsidies toegekend voor een langzaamverkeertunnel Rivierenwijk, waarvoor in 2009 is gewerkt aan de voorbereiding van de locatiekeuze. De locatie heeft een nauwe relatie met het sportpark Rielerenk, masterplan Rielerenk en de herstructurering Rivierenwijk. Ook is gestart met de definitiefase van de ondertunneling Oostriklaan.

Naast de grote infrastructurele opgaven zijn enkele langlopende dossiers eind 2009 voor politieke besluitvorming voorgelegd, zoals 30 km/u inrichting Schalkhaar (Oerdijk, Kon. Wilhelminalaan), autoluw Bergkwartier, discussie Zandbelterbrug (routering vrachtverkeer buitengebied), de half-geld regeling voor de ondergrondse fietsenstalling en het Parkeerroute Informatiesysteem.

Afgelopen jaar is wederom duidelijk geworden dat de meningen over bereikbaarheid in het algemeen en in projecten en bovengenoemde dossiers in het bijzonder sterk verschillen. De toenemende behoefte aan mobiliteit, het streven naar een hogere mate van verkeersveiligheid en het streven naar een beperking van de aantasting van de leefbaarheid van de woon- en leefomgeving van mensen zijn vaak tegenstrijdig. De maatschappelijke trend is op dit moment zodanig dat deze tegenstellingen steeds scherper worden aangezet.

Programma 5 - Milieu

Voor het programma milieu stond 2009 in het teken van het vertalen van de mondiale en nationale ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid naar gemeentelijke activiteiten die bijdragen aan vermindering van (de gevolgen van) de klimaatverandering. Medio 2009 hebben B&W en raad de Visie Duurzaam Deventer vastgesteld. Daarin zijn stevige ambities op het gebied van energie, ecologie en afval, de gemeentelijke speerpunten voor de komende jaren, opgenomen.

Op het gebied van bodemsanering en geluidsanering zijn de in 2004 met VROM afgesproken GSB-prestaties gehaald binnen het beschikbare budget.

Afgeronde projecten hebben bijgedragen aan verbetering van de leefomgevingkwaliteit en het milieu in Deventer. Grote projecten waren geluidsanering Holterweg, geluidsanering Hoge Hondstraat, plaatsing eerste Nanov-scherm bij Bathmen, Afval Apart, concessieverlening openbaar busvervoer.

Daarnaast zijn er veel projecten gestart of aanbesteed waarvan de afronding in 2010 plaatsvindt, zoals bodemsanering Lange Bisschopstraat/Broederenstraat, bodemsanering Boxbergergerweg, bodemsanering T&D-terrein, geluidsanering Veenweg, verlenging afrit Zutphenseweg, meten luchtkwaliteit langs de Handelskade.

Er is een aantal slepende zaken afgerond, waarvan bodemsanering Rijsterborgherweg en het tegengaan van het toepassen van verontreinigde grond in de plas Linderveld het belangrijkste zijn.

Gebiedsontwikkelingen beginnen te lopen. Het doel is in alle gevallen versterking van de landschappelijke, agrarische en ecologische kwaliteit van het gebied. Specifiek gaat het om de Gooiermars, Frieswijk-Oostermaet,landgoederenzone tussen Olst en Deventer en de Teugse en Veenoordkolk.

Er heeft adequaat toezicht, handhaving en vergunningverlening plaatsgevonden. De algemene insteek was steeds om escalatie van tegenstrijdige belangen zoveel mogelijk te voorkomen door actieve

communicatie met ondernemers en burgers. Illegale zaken werden opgelost door constructief overleg tussen team Toezicht, politie IJsselland en bedrijven. Bij bodemsaneringen hebben de gemeentelijk toezichthouder adequaat gereageerd op onverwachte omstandigheden tijdens de sanering. Voor bedrijven die ondanks de crisis op korte termijn wilden uitbreiden is de benodigde milieuvergunning maximaal snel verleend.

Knellende situaties bij bedrijven op grond van verscherpte eisen externe veiligheid, vigerende milieuvergunning en bestemmingsplan zijn door goede inhoudelijke analyse en constructieve opstelling opgelost zonder kosten voor bedrijf en gemeente.

Op het gebied van duurzaamheid gingen we “van praten naar doen”. Veel ontwikkelingen zijn in gang gezet die in 2010 hun beslag zullen krijgen, zoals het project zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, spinoff van werk klimaatmakelaar, plaatsen windmolens op Bergweide, verbetering binnenmilieu en energieprestaties op scholen, project DEUGD (duurzame energie uit geconcentreerde afvalwaterstromen), realisatie tankstation biodiesel, onderzoek naar tanken van aardgas, waterstof en elektriciteit, en er is een aanzet gegeven voor de vorming van het Deventer Duurzame

Op meerdere gebieden zijn ontwikkelingen in gang gezet die bepalend zijn voor de komende vijf jaar. Dit betreft ondermeer de Visie op de Ondergrond, Ecologie op de kaart (ondermeer door sterk optreden van stadsecoloog in NCRV-programma), Afvalplan 2009-2014 (met daarin projecten ondergrondse containers, optimalisatie milieustraat, kunststofinzameling en communicatie Afval 2030), overdracht van taken van de gemeente naar Circulus, Deventer Milieuatlas als model voor landelijke Atlas Leefomgeving, voortbestaan kinderboerderij bij de Ulebelt tot en met 2011 gewaarborgd, complexe bodemoperatie FOCUS, voortvloeiend uit convenant bodem tussen rijk, IPO en VNG, leidt in 2010 tot overzicht van alle spoedeisende gevallen van bodemverontreiniging in de gemeente Deventer en het besluit Bodemkwaliteit is geïmplementeerd als één van de eerste gemeenten in Nederland.