• No results found

In verband met het wettelijk toezicht door de gemeenteraad op het openbaar onderwijs is in overleg met de Stichting openbaar primair onderwijs een toetsingskader opgesteld. Dit toetsingskader is door de gemeenteraad in november 2009 vastgesteld. Verder heeft er overleg

plaatsgevonden tussen het bestuur van de Stichting en de gemeenteraad over het jaarverslag over het schooljaar 2008-2009.

Het jaarverslag is door de gemeenteraad goedgekeurd.

Het in december 2008 vastgestelde programma onderwijshuisvesting is in het jaar 2009 uitgevoerd en de daarin genoemde voorzieningen zijn gerealiseerd. Tevens is het programma voor 2010 opgesteld en in december vastgesteld door de raad. De nieuwbouw voor de Panta Rhei en Ambelt, genaamd De Kroon, is in de zomer van 2009 opgeleverd. De activiteiten voortkomend uit het Masterplan onderwijshuisvesting 2008-2013 zijn uitgevoerd. De bekostiging van De Linde heeft nog niet plaatsgevonden omdat de realisatie van het multifunctioneel kindercentrum in Schalkhaar langer op zich laat wachten vanwege het terugtrekken van een investeerder. De Verordening Voorzieningen huisvesting onderwijs is geactualiseerd en door de raad vastgesteld.

In 2009 is er veel aandacht geschonken aan de verbetering van het binnenklimaat in de scholen voor het basisonderwijs. Zo zijn er 12 schoolgebouwen onderzocht door de GGD in het kader van het project

“Frisse lucht op scholen” en is een aanvraag ingediend bij het rijk voor een financiële bijdrage ten behoeve van 13 schoolgebouwen. In het voorjaar 2010 zal de uitvoering van de verbetering van start gaan.

Het totaal aantal bereikte leerlingen in schakelklassen gedurende de GSB-periode bedroeg 333 leerlingen. Daarmee is de beoogde GBS-prestatie van 218 ruimschoots gerealiseerd. In de loop van 2009 hebben alle peuterspeelzalen een beperkt VVE-programma geïmplementeerd waarbij circa 1260 peuters zijn bereikt. Ruim 257 peuters hebben een uitgebreid VVE-programma (4 dagdelen) ontvangen. De totale doelgroep van driejarige peuters is getest en daarmee zijn de peuters met een lage cito peuterstoetsscore in beeld gebracht.

In 2009 is de notitie “Brede School, stand van zaken en visie voor de toekomst” vastgesteld door de raad. In deze notitie wordt voorgesteld het aantal van acht brede scholen uit te breiden met brede scholen in de dorpen Bathmen, Diepenveen en Schalkhaar en tevens vijf brede scholen in het voortgezet onderwijs (basis-kader VMBO). Het totaal komt daarmee

op 16 brede scholen. In 2009 is verdere uitvoering gegeven aan de regeling combinatiefuncties waarmee personeel wordt aangetrokken dat zorgt voor een samenhangend aanbod van onderwijs, sport en cultuur voor kinderen en jongeren. De primaire focus ligt daarbij op de brede scholen. In 2009 zijn 9,4 fte gerealiseerd.

Het aanmeldbeleid om te bevorderen dat kinderen in de eigen buurt naar school gaan is in 2009 tot uitvoering gebracht. Hiertoe zijn circa 1200 ouders wier kinderen in 2010 vier jaar oud worden aangeschreven en geïnformeerd over de nieuwe aanmeldprocedure. De respons was 85%, 29 leerlingen konden niet geplaatst worden op de school van eerste keuze en er is 1 bezwaarschrift ingediend. De aanpak die Deventer heeft gekozen in het kader van de “aanpak van segregatie in het onderwijs” is uniek en daarom heeft de gemeente tijdens een landelijke bijeenkomst van minister van der Laan en staatssecretaris Dijksma een presentatie mogen verzorgen over de aanpak. In 2009 heeft de behandeling plaatsgevonden van het bezwaar en beroep van de aanvraag tot het stichten van een Islamitische School en de behandeling van de aanvraag tot het stichten van een Evangelische School.

In het schooljaar 2008-2009 is het aantal voortijdig schoolverlaters ten opzicht van het vorig jaar fors gereduceerd (61%). Met het rijk is afgesproken jaarlijks een reductie van 10% te realiseren oplopend tot 40%

in 2012. De goede samenwerking met de onderwijsinstellingen om te komen tot een sluitende aanpak, het landelijke verzuimloket dat zorgt voor goede registratie en melding alsmede de intensieve aanpak middels het project Aanval op de Schooluitval in de Rivierenwijk hebben hieraan bijgedragen. Tevens is er sprake van een betere vroegtijdige signalering door aanwezigheid van het team leerplicht/rmc op school. De nota versterking leerplicht is uitgevoerd. Verder is er een uitvoeringskader en visie op voortijdige schoolverlaten door de raad vastgesteld.

De ambtsinstructie voor de leerplichtambtenaar en RMC-functionaris is aangepast aan nieuwe regelgeving (waaronder de kwalificatieplicht) en recente inzichten. Daarbij is tevens aansluiting gezocht met de ambtsinstructies in de Stedendriehoek. In 2009 heeft er een regionale

aanbesteding plaatsgevonden van het leerlingenvervoer. Tevens is er een nieuwe verordening Leerlingenvervoer door de raad vastgesteld.

In 2009 is er een inrichtingplan vastgesteld voor de Centra voor Jeugd en Gezin. Tevens is er een samenwerkingsovereenkomst ondertekend op 26 oktober jl. door veertien betrokken organisaties. Met de ondertekening verklaren alle partners dat zij zich inspannen, zodat kinderen in Deventer voorspoedig kunnen opgroeien en dat zij hiertoe voldoende aandacht krijgen. De fysieke opening van het inlooppunt CJG in Spikvoorde heeft in 2009 plaatsgevonden en de inlooppunten in Keizerslanden en in de Rivierenwijk zijn voorbereid.

Naar aanleiding van de ervaringen die tijdens de pilot-fase zijn opgedaan, is de aanpak en planning van het digitaal signaleringssysteem bijgesteld.

Het Coach netwerk heeft per 2009 VIS2 ingevoerd. De implementatie gemeentebreed vindt gefaseerd plaats bij minimaal 10 organisaties in 2010.

De richtlijnen van het ministerie om te komen tot het aanpassen van de verordening peuterspeelzaalwerk en de bijhorende subsidieregeling zijn medio 2009 ontvangen. De wet dient echter nog te worden behandeld in de kamer. Er is een plan van aanpak opgesteld om de te nemen maatregelen voortkomend uit de inwerking getreden Wet OKE uit te gaan voeren in 2010.

In 2009 is de notitie “Sluitende aanpak voor zwerfjongeren in Deventer”

door de raad vastgesteld.

Er is een projectgroep samengesteld bestaande uit betrokken partners die aan de afgesproken aanpak uitvoering geeft. Per december 2009 is met twee jongeren het begeleidingstraject gestart met als doel het behalen van een startkwalificatie. Er is in 2009 een extra jongerencentrum in wijk 5 gerealiseerd.

Programma 12 - Samenlevingsopbouw

2009 is een goed jaar geweest voor inburgering en educatie. De prestaties op het gebied van inburgering heeft een enorme vlucht genomen. We halen weliswaar niet de destijds bij het rijk aangevraagde taakstelling van

960 inburgeringvoorzieningen (over de periode 2007-2009), maar gaan ver over de eigen gemeentelijke taakstelling van 455 per jaar. We stevenen af op een aantal van ruim 750 voorzieningen. Het Bestand Potentieel Inburgeringsplichtigen is inmiddels volledig benaderd.

Bij educatie zien we een toename van het aantal educatietrajecten. Het overgrote deel van de toename houdt verband met de uitvoering van het Aanvalsplan Laaggeletterdheid (zie hieronder).

De uitvoering van het Aanvalsplan Laaggeletterdheid is in 2009 voortvarend verder ter hand genomen. Dit heeft geleid tot een grote toename van het aantal cursisten bij ROC Aventus. De streefaantallen die voor 2009 zijn benoemd, zijn gehaald. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Deventer nu een „eigen‟ groep ambassadeurs. Deze zijn ingezet voor groepen en in de media, om laaggeletterden over de drempel te helpen.

Ook signaleerders spelen hierin een belangrijke rol. In 2009 zijn meer dan 180 signaleerders op cursus geweest om laaggeletterdheid te herkennen, bespreekbaar te maken en te kunnen doorverwijzen naar ROC Aventus.

De gemeente is in 2009 als enige gemeente genomineerd voor de landelijke Alfabetiseringsprijs 2009.

De Uitvoeringsschetsen en bijbehorende bezuinigingen van het accommodatiebeleid zijn geheel afgerond. Tevens is er een adviesgroep Beheer & Exploitatie opgericht waarin de 3 corporaties, Raster en Gemeente zitting hadden. De uitvoering van de BCF afspraken met Raster is in grote lijnen volgens plan verlopen. Met Raster zijn inmiddels ook afspraken gemaakt voor de periode 2010. Hierin moest wegens CAO-effecten een budgettair gat worden overbrugd, wat gedeeltelijk heeft geleid tot aanpassing van de gewenste prestatieafspraken en gedeeltelijk tot een budgettair compromis.

De adviesnota speeltuinen is in de gemeenteraad gebracht. Mede op basis daarvan is in de voorjaarsnota/zomerrapportage en bij de collegeonderhandelingen een structureel bedrag beschikbaar gesteld om de exploitatie van de speeltuinen te verstevigen en een eenmalig bedrag van in totaal € 400.000 voor vervanging van speeltoestellen en voor het oplossen van een aantal knelpunten bij de speeltuinen.

Voor elk van de zeven wijken is in de eerste helft van 2009 het wijkprogramma of dorpenprogramma voor de periode 2009 t/m 2010

opgesteld. Voor Deventer Buiten, inclusief Bathmen is voor het eerst één programma opgesteld. Innovatie door middel van postermethode bleek bijzonder effectief voor opkomst en keuzebijeenkomsten. Hoogst aantal taakgroepen ooit: 219. Er zijn relatief veel sociale projecten, dat wil zeggen projecten gericht op buurtgenoten in plaats van op de openbare ruimte.

Op verzoek van de Wmo-raad is een overzicht gemaakt van deze projecten. De projecten in het kader van de extra bewonersbudgetten van het rijk zijn zichtbaar gemaakt. De uitkomst van het Bewonersonderzoek 2009: Met elkaar, meer resultaat is dat de algemene waardering onverminderd hoog is: 75% vindt dat wijkaanpak redelijk tot sterk voldoet aan verwachtingen. Er worden op meer terreinen resultaten gezien.

Doorstroom van deelnemers ten opzichte van de vorige meting is 50%.

De monitor integratiebeleid (2006 – 2008) is verschenen. De resultaten van de nota‟s „Variatie biedt Inspiratie‟ en de afspraken met de commissie PaVEM (Participatie allochtone vrouwen uit etnische minderheidsgroepen) zijn hierin geëvalueerd en verder ten uitvoer gebracht. De lokale denktank integratie is herijkt met een nieuw plan van aanpak voor de komende jaren. De projecten, die vanuit de lokale participatieagenda (commissie PaVEM) zijn voortgekomen, zijn eind 2009 met succes afgerond, zoals Amazones, Huis der Taal en Participatieteam. Continuering van Amazones in de vorm van 1001 Kracht en Huis der Taal is geborgd voor de komende drie jaren. Er zijn Rijksmiddelen binnengehaald en ingezet ter bevordering van participatie, integratie en emancipatie.

In 2009 zijn er nieuwe taken bijgekomen zoals het lokaal emancipatiebeleid (c.q. emancipatie van homo‟s) en lokaal antidiscriminatiebeleid. Er zijn voorbereidingen getroffen om in 2010 in Deventer een lokaal meldpunt Anti-discriminatie op te richten. Ook zijn projecten voorbereid als de Kleurrijke Mozaïek, Moeders en Zonen, Heft in Eigen Hand en Vadercentrum. Deze projecten zijn nodig om extra aandacht te geven aan opvoeding, onderwijs en maatschappelijke problemen. Naast de concrete projecten is er een stevige structuur (voor dialoog, ontmoeting en uitwisseling) gelegd samen met de partners.

Zelforganisaties en het Platform Allochtone Ouderen zijn begeleid.

Debatten, symposia en manifestaties hebben bijgedragen tot activering van de burgers rondom de samenlevingsvraagstukken. Het Deventer model van integratiebeleid staat landelijk op de kaart met de Gemeentelijke Integratie Agenda.

Het Ministerie VROM en heeft dit als goed voorbeeld in de handreiking Participatie voor gemeenten opgenomen.

Het project Generaal Pardon is afgerond. Deventer heeft een groot aantal Generaal Pardonners binnen haar gemeentegrenzen gehuisvest. Deze zijn inmiddels gestart met hun inburgering. Deventer heeft bijna twee keer de taakstelling van gehuisveste Pardonners gerealiseerd. Vanwege die keuze zijn er weinig reguliere vergunninghouders gehuisvest dit jaar. Er is voor gekozen de huursector even rust te gunnen gezien de extra druk vanuit de Pardonregeling. Inmiddels is het tweede half jaar weer gestart met huisvesten.

Het beleidskader internationaal beleid is vervat in de nota „Deventer Internationaal 2009-2012‟. Samenwerking, wederkerigheid, duurzaamheid en een gezamenlijke benadering van burgers, vrijwilligersorganisaties, instellingen, bedrijven en overheden zijn sleutelbegrippen. Een dertigtal Deventer maatschappelijke organisaties hebben, deels met subsidie van de gemeente, projecten in ontwikkelingslanden en landen in Midden– en Oost Europa uitgevoerd. De gemeente voerde diverse projecten uit in steden en regio‟s in tot de EU toegetreden landen (Sibiu- Roemenië), herkomstlanden van Deventenaren met een andere culturele achtergrond (Edirne, Luleburgaz, Corlu, Zuid-Oost Anatolië in Turkije) en ontwikkelingslanden / conflictgebieden (Al Khader / Faradis - Palestina/Israël). Deze projecten waren middels een collega-tot-collega benadering gericht op het versterken van de gemeentelijke capaciteit. Met Genk (België) is in het kader van het Cultureel Verdrag Nederland - Vlaanderen gemeentelijke samenwerking rond wijkaanpak en uitwisselingen rond best practices aangaande het integratiebeleid uitgevoerd. Daarnaast hebben er publieksevenementen in Deventer plaatsgevonden (muziekserie Deventer Internationaal, lezingen, debatten e.a.). Met al deze activiteiten richt de gemeente onder de noemer Deventer Internationaal haar blik letterlijk naar buiten.

In 2009 is gewerkt aan verdere integratie binnen Raster van de ouderenactiviteiten die voorheen onder de SOD vielen. Het activiteitenaanbod op individueel niveau (Focus) bleef gelijk, de activiteiten op groepsniveau waren minder zichtbaar. De persoonsalarmering bleef op gelijk niveau als voorgaande jaren. Een groot aantal vrijwilligersorganisaties maakt gebruik van het flankerend ouderenbeleid

waarvan het budget dit jaar ruim was wegens een vrijvallende reserve.

Denk hierbij aan soosactiviteiten, meer bewegen voor ouderen, belangengroepen, ontmoeting, maaltijdbezorging en dergelijke.

Er zijn twee innovatieve projecten uitgevoerd, namelijk het Platform Allochtone Ouderen en een eenzaamheidsproject.

Eind 2009 is een onderzoek gestart naar de gevolgen van afbouw ouderenbeleid als doelgroepenbeleid richting integrale ontwikkelingen (onder andere Wmo). De resultaten worden begin 2010 verwacht.

Afgelopen jaar is een start gemaakt met de voorbereiding en invoering van Maatschappelijke Stages. Met de scholen voor voortgezet onderwijs (Etty Hillesum Lyseum), de VCD en tal van maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties is hard gewerkt om de komende jaren voldoende stageplaatsen voor leerlingen te gaan realiseren. Verder zijn ook afgelopen jaar de vrijwilligersorganisaties ondersteund en zijn projecten gestart om het aantal vrijwilligers te vergroten. De verwenpas voor vrijwilligers is gelanceerd en bleek een enorm succes. De verzekering voor vrijwilligers geldt vanaf juli 2009 voor alle Deventernaren, waardoor risico voor aansprakelijkheid tijdens vrijwilligerswerk zijn geminimaliseerd. Ook is hard gewerkt om middels een project de integratie van mensen met een beperking in hun leefomgeving te verbeteren.