• No results found

Het niveau van de culturele voorzieningen en de culturele programmering in Deventer was voor de provincie aanleiding om Deventer uit te nodigen deel te nemen aan het cultuuroverleg van beide provincies en de grote steden in Landsdeel Oost. Vanuit dit Landsdeel worden er vierjaarlijks afspraken gemaakt met het ministerie over het Kunstenplan van het rijk.

De restauratie van de Lebuïnustoren verliep onder grote belangstelling voorspoedig. Verwachting is dat de oplevering conform planning inde tweede helft 2010 zal plaatsvinden. De betrokkenheid bij de monumentencollectie in de binnenstad en in het buitengebied is groot. Dat blijkt telkens wanneer in de planvorming ingrepen worden gedaan in een historische omgeving. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging van belangen. In 2009 is veel aandacht besteed aan de herontwikkeling van locaties als de Pothoofdkade, het voormalige Geertruidenziekenhuis, de St. Jozeflocatie, en de Smyrnastraat. Dat zorgvuldigheid en goede inzet

van alle betrokkenen tot goede resultaten kan leiden blijkt wel uit het voormalige St. Jozefziekenhuis. Dit gebouw staat op de lijst van 100 naoorlogse rijksmonumenten en is op bijzondere manier geschikt gemaakt voor zijn nieuwe functie. De aanwezigheid van Minister Plasterk bij de opening onderstreept de brede waardering voor dit resultaat.

Er is gestart met een onderzoek naar de transformatieruimte van een aantal ontwikkellocaties in de binnenstad. Dit onderzoek moet helpen de goede keuzes te maken voor behoud en vernieuwing, zodat de ontwikkeling van de binnenstad verantwoord kan plaatsvinden. Mede door deze ontwikkelingen is het opstellen van de beleidsvisie voor ruimtelijk erfgoed doorgeschoven naar 2010. In het kader van de nieuwe archeologiewetgeving moeten alle opgravende instanties hun werkprocessen vastleggen en een nieuwe opgravingvergunning aanvragen. In 2009 heeft de gemeente Deventer een nieuwe vergunning aangevraagd die inmiddels is toegekend. De gemeente Deventer mag daardoor zelf opgravingen blijven doen. Hierdoor is de gemeente beter in staat de verworven historische informatie voor Deventer te behouden en kunnen gemakkelijker verbindingen worden gelegd met andere erfgoedcollecties.

De aandacht voor de bedrijfsvoering van de culturele instellingen heeft mede als gevolg van de economische crises volop aandacht gevraagd.

Begin dit jaar heeft de raad het inhoudelijk concept voor Hegius, Film en Theater onderschreven. Het haalbaarheidsonderzoek is uitgevoerd; de resultaten worden begin 2010 betrokken bij de discussie over de inrichting van de binnenstad.

Met de beschikbaarstelling van een fors bedrag uit de opbrengst van de verkoop van de Essent aandelen is de realisatie van het nieuwe theater een stuk dichterbij gekomen.

De verbouw van de Schouwburg is voorbereid en vindt plaats in de zomer van 2010. Het onderzoeken van de mogelijkheden voor aanpassingen in het gebouw van de Leeuwenkuil is opgestart.

Het Productiehuis Oost Nederland heeft vernieuwende producties geleverd die breed gewaardeerd worden met als meest in het oog springend het grote succes van Kytemans Hip Hop orkest dit jaar.

De eerste subsidie uit het nieuwe productiefonds is toegekend aan het Theaterschip, voor de productie Aap, Noot, Mies.

De brand in ateliergebouw de Plataan begin dit jaar heeft het werk van een tiental kunstenaars in één klap vernietigd. In de loop van het jaar kon voor alle kunstenaars vervangende atelierruimte gevonden worden, voor een groot deel in het voormalige Geertruidenziekenhuis.

De ontwikkeling van het Havenkwartier is opnieuw opgepakt. Met de keuze voor het zogenoemde Vlaamse Model, waarin ruimte is voor een mengvorm van wonen en kleinschalige creatieve bedrijvigheid, is er nieuw perspectief voor de doorontwikkeling van de broedplaats. Een haalbaarheidsonderzoek zal duidelijkheid geven over de rol en de invulling van de broedplaats in het toekomstige Havenkwartier.

De ontwikkeling van de lokale omroep zit, zoals ook voorgenomen in het bedrijfsplan, in een stijgende lijn. De bereikte resultaten stemmen tot tevredenheid. Zowel inhoudelijk als bedrijfsmatig zijn de ontwikkelingen positief.

De langetermijnvisie Renovabitur is geactualiseerd; het Conserveringsplan is in uitvoering.

Een bijzonder hoogtepunt dit jaar was de restauratie en digitalisering van de kostbare Orteliusatlas.

Het archiefbeleidsplan is opgesteld en komt begin 2010 in besluitvorming.

Verder is er dit jaar hard gewerkt aan de voorbereiding van het jubileum jaar. In 2010 bestaat de Athenaeumbibliotheek 450 jaar. Daarmee is ze de oudste bibliotheek in Nederland.

Het Historisch Museum sloot dit jaar aan bij de actualiteit met de tentoonstelling „‟IJssel meer of minder‟‟. Deze tentoonstelling over de historische betekenis en de schoonheid van de IJssel gaat tegelijk in op de actuele onderwerpen over water en ruimtelijke ontwikkeling die samenkomen in het project Ruimte voor de Rivier.

De Deventer erfgoed organisaties, professioneel en vrijwillig, hebben het afgelopen jaar met elkaar gekeken hoe de presentatie van het Deventer Erfgoed in de volle breedte aantrekkelijker kan worden gepresenteerd. Dit heeft geleid tot een breed gedragen voorstel voor een gezamenlijk businessplan, dat wordt opgesteld door de directeuren van VVV, Deventer Musea en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek.

Bij het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) heeft digitalisering van informatie plaatsgevonden. Zo zijn in 2009 de literaire archieven van Burgersdijk, Korteling, Rispens, Van Slee en Van Vloten gedigitaliseerd;

deze archieven staan nu digitaal in het “Geheugen van Nederland”. En op de website van het SAB kan iedereen diverse topstukken uit de collectie digitaal doorbladeren. Binnenkort komt het Deventer Dagblad 1869-1945 digitaal op de site beschikbaar.

De bibliotheek is na de crisis enkele jaren geleden een gezonde organisatie die op vele fronten een trekkersrol vervult. Dit kreeg onder andere zijn uitwerking in de nieuwe wijkwinkel Keizerslanden aan de Graaf Florishof. De aantallen bezoekers, pashouders en uitleningen wijken gunstig af van de landelijke trend. De besluitvorming over de nieuwbouw van zowel stadskantoor als bibliotheek heeft stevige gevolgen voor het tempo van bibliotheek ontwikkeling in Deventer. Ter voorbereiding op de discussie over deze plannen heeft het bestuur van de bibliotheek een nieuw programma van eisen aangeboden aan het college.

De Openbare bibliotheek heeft met het Overijsselse bibliotheek netwerk een belangrijke positie verworven als het gaat om bibliotheek vernieuwing en digitale dienstverlening. Met de provincie Overijssel, de openbare bibliotheek en het Overijssels netwerk worden inspanningen geleverd om een van de nieuw te vormen landelijke innovatiecentra voor bibliotheekvernieuwing in Deventer te vestigen.

De Tweede Kamer heeft bij motie gepleit voor een Deventer vestiging.

Programma 14 - Sport

In mei 2009 is de sportnota Deventer Vitaal 2009 – 2012 vastgesteld. De doelstellingen van het gemeentelijk sportbeleid zoals beschreven in de sportnota zijn als volgt:

1. Het vergroten van de sportdeelname, met als accenten:

- nadruk op jeugd, allochtonen, ouderen en mensen met een beperking;

- bevorderen gezonde leefstijl.

2. kwaliteit van de sportbeoefening vergroten, met als accenten:

- breedtesport en prestatieve sport boven topsport;

- vergroten van samenwerkend vermogen;

3. kwaliteit van de sportinfrastructuur versterken met als accenten:

- basisvoorzieningenniveau;

- uitgebalanceerd aanbod;

- multifunctionaliteit en clustervorming;

- aandacht voor alle kernen

In 2009 heeft de raad definitief ingestemd met de plannen van het Sportbedrijf Deventer (sinds september 2009 de nieuwe naam van de NV DOS) tot overkapping van ijsbaan De Scheg.

Een voorbereidingskrediet is inmiddels verstrekt en alles is er op gericht om eind 2010 de ijsbaan overkapt te hebben. Enerzijds voorkomt dit een verdere leegloop richting de overdekte ijshal in Enschede en anderzijds biedt het mogelijkheden om de ijsbaan breder in te zetten.

De vervangende nieuwbouw van sporthal Zandweerd op locatie Willem de Zwijgerlaan (combinatie met scholen Panta Rhei en Ambelt) is in 2009 officieel geopend. De sporthal De Kroon is in eigendom overgedragen aan Sportbedrijf Deventer.

In de periode van 2006 t/m 2009 ontvangt de gemeente € 100.000 per jaar voor twee Buurt, Onderwijs en Sport (BOS) projecten. In 2009 heeft het Sport Service Centrum (onderdeel van het Sportbedrijf Deventer) voor het laatste jaar deze werkzaamheden ter hand genomen en uitvoering gegeven aan diverse projecten (“Kinderen in de Sport “en “Tegengaan overgewicht kinderen”).

Daarnaast zijn er in 2009 circa 9.000 jeugdleden gesubsidieerd, en zijn 14 opleidingen ten behoeve van het versterken van het sportkader gesubsidieerd.

De opwaardering van Sportpark Borgele is voltooid. De verhuizing van rugbyvereniging Pickwick Players naar sportpark Keizerslanden is succesvol verlopen. De plek en het clubhuis dat de Pickwick Players op sportpark Rielerenk achterlaten gaat ingevuld worden door voetbal vereniging Turkse Kracht. Zij zijn inmiddels gestart met de nieuwbouw van kleedkamers. Ook de renovatie van de atletiekbaan op sportpark Keizerslanden is vrijwel afgerond.

Eind 2009 heeft de gemeente Deventer zich officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van de Special Olympics 2012. Een tweejaarlijks nationaal sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.

1.2 Uitgaven en inkomsten

In 2009 heeft de gemeente een bedrag van € 333,5 miljoen uitgegeven aan de verschillende werkzaamheden (programma‟s 1 tot en met 14). In onderstaande grafiek is weergegeven hoeveel de uitgaven per programma bedragen.

Uitgaven 2009 per programma 1 t/m 14 Bedragen in miljoen euro

De uitgaven zijn gedekt door inkomsten, waarbij de gemeente meerdere bronnen van inkomsten kent. De belangrijkste zijn de algemene dekkingsmiddelen waaronder de algemene uitkering (bijdrage van het rijk) en de onroerende zaakbelasting, inkomsten direct gerelateerd aan de programma‟s (bijvoorbeeld bijdragen van het rijk ten behoeve van het doen van bijstandsuitkeringen of verkoopopbrengsten van gronden) en de overige heffingen die inwoners (particulieren en bedrijven) betalen voor de diverse taken zoals afvalstoffenheffing, rioolrechten, maar ook bijvoorbeeld

leges voor reisdocumenten. De volgende diagrammen geven de inkomsten uit de verschillende bronnen schematisch weer. Het totaal aan inkomsten in 2009 bedraagt € 210,9 miljoen via de programma‟s 1 tot en met 14 en € 181,9 aan algemene dekkingsmiddelen. In totaal € 392,8 miljoen.

€ 103,1 Algemene

uitkering

€ 17,7 OZB

€ 27,8 Lokale heffingen

€ 72,9 Puttingen uit

reserves

€ 64,7 Programma

Werk en Inkomen

€ 29,2 Programma Economie en

Vastgoed-ontwikkeling

€ 10,5 Programma

Jeugd en Onderwijs

€ 14,2 Programma

Milieu

Overige inkomsten €

52,7

Inkomsten 2009

bedragen in miljoen euro

Het totaal aan lokale heffingen en onroerende zaakbelasting bedraagt derhalve € 45,5 miljoen. Naast de onroerende zaakbelasting bestaan deze heffingen uit de volgende heffingen:

€ 17,7 OZB

€ 3,7 Parkeerbelasting

€ 7,0 Rioolrechten

€ 12,0

Afvalstoffen-heffing

€ 2,0 Bouwleges

€ 1,9 Overige

leges € 1,2 Overig

Heffingen 2009

bedragen in miljoen euro