• No results found

op gemeentelijk niveau

In document GEMEENTE ICHTEGEM RUP AKKERBEEK (pagina 26-29)

3.1 GRS

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Ichte-gem werd bij besluit van de deputatie van de provincie West-Vlaanderen op 4 augustus 2011 goedgekeurd.

De gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeen-te worden in belangrijke magemeen-te bepaald door haar lig-ging in het buitengebied. Hierdoor komt het accent niet alleen te liggen op wonen en werken, maar dient ook grote aandacht besteed aan de andere structuurbepa-lende functies, zoals natuur, landbouw, bos, toerisme en recreatie.

De rol van de gemeente wordt in belangrijke mate be-paald door het open en landelijk karakter van de ge-meente, waarin nog duidelijk herkenbare landschaps-types en -relicten aanwezig zijn.

Met Eernegem en Ichtegem beschikt de gemeente over twee relatief evenwaardige leefgemeenschap-pen, elk met hun eigen identiteit. Inzake wonen wordt er voor zowel Eernegem als Ichtegem gestreefd naar

een versterking van het woningpatrimonium en een optimalisatie van de leefbaarheid.

Voorts opteert de gemeente om het voorzieningen- en dienstenniveau af te stemmen op het niveau van de hoofddorpen. De bovenlokale of gemeentelijke voor-zieningen worden zoveel mogelijk complementair op-gevangen en gespreid over beide hoofddorpen.

J Basisdoelstellingen

Volgende basisdoelstellingen worden voorop gesteld:

Het garanderen van de leefbaarheid van hoofd-dorpen en woonconcentraties

Het behoud en versterken van de landschappe-lijke diversiteit en natuur

Het vrijwaren van de landbouwactiviteit

Het creëren van voldoende ruimte voor bedrijvigheid

Het benutten van de toeristisch-recreatieve potenties

Het verhogen van de verkeersveiligheid en -leefbaarheid

Het toepassen van de principes van integraal waterbeheer

Het vrijwaren van de eigenheid en dynamiek van deelruimten

Ichtegem is opgedeeld in 7 hoofdruimtes. Het plan-gebied valt binnen het hoofddorp Eernegem. Binnen deze ruimte streeft men ernaar het dorp verder te pro-fileren inzake wonen, bedrijvigheid en voorzieningen, rekening houdende met de eigenheid en het profiel van het hoofddorp. Dit hoofddorp zal instaan voor de opvang bovenlokale (gemeentelijke) verzorgende functies.

Binnen de gewenste landschappelijke structuur is de beekvallei van de Akkerbeek geselecteerd als een

lokale lineaire structurerende element. De Akkerbeek loopt doorheen het plangebied. Het beleid voor derge-lijke landschapselementen is gericht op het vrijwaren van de openheid en karakteristieken van deze lineaire elementen en bij uitbreiding de valleien. Voor de beek-valleien dient de aandacht zich toe te spitsen op het behoud en het versterken van de kleine landschaps-elementen.

Het plangebied is ook gesitueerd naast de Stations-put. De Stationsput is geselecteerd als lokaal land-schapselement en dient hierbij ontwikkeld te worden als een (landschaps)parkzone, om zo een meer-waarde te creëren op lokaal en bovenlokaal niveau.

Er moet aandacht worden besteed aan het recrea-tieve aspect (fietsrustpunt met horeca en info, park met stille/zachte recreatie, speelvoorzieningen voor jongeren,…), de opwaardering van de aanwezige na-tuur- en landschapselementen (beek, kikkerpoelen, bomenrijen,…), de uitbouw van educatieve projecten of thema’s (oorlogsverleden, milieu en natuur, spoor-lijn), onderzoek naar een beperkte residentiële invul-ling en het versterken van de beleving van de groene omgeving vanop de Stationsstraat.

Het kasteel ‘t Hooghuis is geselecteerd als een lokaal puntrelict. Het uitgangspunt is het in stand houden van dergelijke landschapselementen omwille van de archi-tecturale en/of historische waarde van dit beeldbepa-lend element. Bij de opmaak van RUP’s dient uitge-gaan te worden van de erfgoedwaarde van gebouwen.

Binnen de gewenste nederzettingsstructuur wordt o.a. gestreefd naar een behoud en versterken van het bestaande woonpatrimonium en het streven naar een differentiatie in het woningaanbod. Er wordt hierbij gestreefd naar een sociale mix, betaalbaar wonen en

een aangepaste woontypologieën en dit alles bij een compacte ontwikkeling.

Eernegem staat naar wonen toe als structuuronder-steunend hoofddorp (ondertussen in herziening PRS als hoofddorp geselecteerd) in voor de eigen groei en de aangroei van huishoudens uit de gemeente die niet kerngebonden zijn. Ichtegem kan als herlokalisatie-hoofddorp enkel de eigen groei opvangen. Eernegem en Ichtegem beschikken naar nieuwe woonontwikke-lingen toe over de nodige ruimtelijke draagkracht door hun goed uitgebouwde voorzieningen- en handelsap-paraat en de goede verkeers- en openbaar vervoers-voorzieningen.

De publieke ruimte in Eernegem en Ichtegem is geori-enteerd op een verblijfs- en erffunctie met bijzondere aandacht voor verkeersveiligheid en verkeersleefbaar-heid. In de woonkernen en -wijken wordt voldoende ruimte gecreëerd voor groen, sport en spel, rekening houdende met de beschikbare ruimte en mogelijkhe-den en in functie van de lokale behoeften.

Voor verspreide bebouwing is een beleidskader for-muleert een algemeen beleid ten aanzien van de zonevreemde woningen. De aanpak is algemeen en situeert zich niet op perceelsniveau. Er wordt een een-vormig afwegingsmodel aangeboden met betrekking tot de voorschriften voor zonevreemde woningen. De concrete uitwerking dient in ruimtelijke uitvoerings-plannen vorm te krijgen.

Woningen die voorkomen binnen landschappelijk waardevolle gebieden (bovenlokale en lokale gave landschappen) krijgen kwantitatief de ontwikkelings-perspectieven die beschreven zijn binnen de codex. Er worden wel enkele randvoorwaarden opgelegd met de bedoeling de landschappelijke waarde te beschermen en versterken. Bij de beoordeling van de

bouwaanvra-gen moet er bijzondere aandacht geschonken worden aan de beeldwaarde en aan de landschappelijke inte-gratie van de gebouwen. Hierbij wordt gekeken naar de inrichting van de volledige kavel. Er kunnen bijko-mende beperkingen opgelegd worden inzake typolo-gie en volumeverhoudingen (lengte-breedte-hoogte).

Er wordt gesuggereerd naar de hogere overheid om binnen “kastelen” (degene die geselecteerd zijn als

‘puntrelicten) een woonfunctie (met ook meerdere woongelegenheden binnen een kasteel) mogelijk te maken. Beperkte louter functionele uitbreidingen en functionele verbouwingen moeten hierbij mogelijk zijn.

Bijgebouwen die vroeger een woonfunctie hadden, kunnen terug deze functie krijgen. Ook binnen deze bijgebouwen zijn beperkte functionele uitbreidingen en functionele verbouwingen mogelijk. Het authentiek ka-rakter en de architecturale waarde van de bebouwing mag in geen geval verloren gaan.

Het Kasteel ‘t Hooghuis is binnen de gewenste na-tuurlijke structuur geselecteerd op lokaal niveau als lokaal natuurelement - kasteeldomein. De Stationsput is geselecteerd als klein natuurelement.

Voor de kasteeldomeinen wordt er gestreefd om het behoud van het parkkarakter. Voor de Stationsput is een ontwikkeling voorzien als landschapspark met zachte recreatie, onderzoek naar een beperkte resi-dentiële invulling en met aandacht voor de aanwezige natuurelementen.

Op provinciaal niveau is de Groen 62 geselecteerd als lijnvormig toeristisch-recreatief element. Op lokaal niveau zijn binnen de gewenste toeristisch-recrea-tieve structuur o.a. volgende toeristisch-recreatoeristisch-recrea-tieve knooppunten in de gemeente te onderscheiden en zorgen ze voor een ondersteuning van het toeristisch-recreatief netwerk:

De kasteelparken (o.a. kasteel ‘t Hooghuis) vor-men potentiële toekomstige toeristisch-recreatieve knooppunten. Het is de wens van de gemeente om dit cultureel erfgoed op termijn geheel of ge-deeltelijk te kunnen open stellen voor een groter publiek.

Het uitgangspunt hierbij is het behoud van dit historisch en zeer waardevol patrimonium te verzekeren. Op gemeentelijk niveau kunnen een aantal laagdynamische ontwikkelingen worden voorgesteld. Uiteindelijk zullen de voorstellen inzake functie-uitbreidingen voor kastelen afge-stemd moeten worden met de resultaten van de lopende studie vanwege de provincie, die als doel heeft een herziening van het PRS-WV te voeren.

Bepaalde zaken (bvb. woonfunctie in kastelen) worden dan ook als suggestie voorgesteld aan de hogere overheid, o.a. ontwikkelingsperspectieven voor de kasteelparken :

Er wordt gesuggereerd om een woonfunctie (met ook meerdere woongelegenheden bin-nen een kasteel) mogelijk te maken. Beperkte louter functionele uitbreidingen en functionele verbouwingen moeten hierbij mogelijk zijn.

Bijgebouwen die vroeger een woonfunctie hadden, kunnen terug deze functie krijgen. Ook binnen deze bijgebouwen zijn beperkte functi-onele uitbreidingen en functifuncti-onele verbouwin-gen mogelijk. Het authentiek karakter en de architecturale waarde van de bebouwing mag in geen geval verloren gaan.

Gezien hun cultuurhistorische en sociaal-eco-nomische waarde kunnen de kastelen aanzien worden als merkwaardige gebouwen. In de landelijke toeristisch-recreatieve netwerken (waaronder het netwerk van de Brugse streek) worden in het beleidskader voor kleinschalige

toeristisch-recreatieve plattelandsactiviteiten (PRS-W.-Vl. RD, blz. 257) binnen merkwaar-dige gebouwen een aantal activiteiten toege-laten: kamers met toeristische dienstverlening, jeugdlogies, huurvakantiewoningen en een laagdynamisch toeristisch attractiepunt. Hierbij worden telkens functionele verbouwingen, be-schreven binnen het beleidskader, toegelaten.

Tevens moet het kasteelpark afgestemd zijn op het toeristischrecreatief routenetwerk.

Kastelen of kasteelcomplexen die opgenomen zijn in de inventaris van het bouwkundig erf-goed kunnen een geheel of gedeeltelijk nieuwe functie krijgen, conform de mogelijkheden voorzien binnen artikel 10 van het besluit van de Vlaamse regering van 28/11/2003, gewijzigd op 23/06/2006, 29/06/2007 en 29/05/2009 tot vaststelling van de lijst van toelaatbare zone-vreemde functiewijzingen, en de eventuele late-re wijzigingen ervan. Vooraleer er een nieuwe functie wordt toegelaten zullen er echter een aantal randvoorwaarden moeten worden bekeken zoals behoud van het architecturaal karakter van het gebouw, kwaliteitsvolle inrich-ting van het gehele ‘domein’, de ontsluiinrich-tings- en parkeerproblematiek, mogelijke aantasting van de natuurlijke en landschappelijke waarde van het domein, enz…

De ‘Stationsput’: specifiek te ontwikkelen als

‘groene ruimte’ met mogelijkheden voor zachte re-creatie. De site dient geherstructureerd te worden aan de hand van een langetermijnvisie. De site dient ontwikkeld te worden als een (landschaps) parkzone, om zo een meerwaarde te creëren op lokaal en bovenlokaal niveau. Er moet aandacht worden besteed aan het recreatieve aspect (fiets-rustpunt met horeca en info, park met stille/zachte

recreatie, speelvoorzieningen voor jongeren, …), de opwaardering van de aanwezige natuur- en landschapselementen (beek, kikkerpoelen, bo-menrijen,…), de uitbouw van educatieve projecten of thema’s (oorlogsverleden, milieu en natuur, spoorlijn), onderzoek naar een beperkte residenti-ele invulling en het versterken van de bresidenti-eleving van de groene omgeving vanop de Stationsstraat

Binnen de gewenste verkeerstructuur is de Stationstraat geselecteerd als lokale weg cat. II.

Alle overige wegen zijn lokale wegen cat. III.

Binnen de deelruimte hoofddorp Eernegem hebben volgende bepalingen invloed binnen het plangebied:

De grotere inbreidingsprojecten ‘Kapelhoek’,

‘Akkerbeek-noord’ en ‘Akkerbeek-zuid’, allen vervat binnen BPA’s, worden verder ingevuld.

Specifiek voor de zone Akkerbeek wordt gestreefd naar de verhoging van de woondichtheid voor sociale woningen en meer openbaar groen.

Wegens het karakter van de bestaande bebouwing wordt er binnen de omgeving van het Stationsplein verticale verdichting toegelaten tot maximaal 3 bouwlagen en een bewoonbare dakverdieping in de directe omgeving van het stationsplein en tot maximaal 2 bouwlagen en een bewoonbare dak-verdieping langs de Stationsstraat. Uiteraard gel-den hiervoor ook strikte randvoorwaargel-den, zoals opgesomd in de gewenste nederzettingsstructuur.

De Stationsput is geselecteerd als ‘lokaal toeris-tisch-recreatief knooppunt’. Deze dient ontwikkeld te worden als een ‘groene ruimte’ met mogelijkhe-den voor zachte recreatie (zie gewenste natuurlijke en toeristisch-recreatieve structuur). De ontwik-kelingsprincipes, uitgewerkt binnen het document

‘Een ruimtelijke visie op strategische sites - gren-zend aan het landschap in de regio Brugge-Oostende – ontwerpend onderzoek Stationsput’, opgemaakt in het kader van de Regio-enveloppe Brugge-Oostende, zullen als leidraad dienen bij de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan voor deze site. Het hoofddoel is om deze site te herstructureren en te herinrichten als recreatieve (landschaps)parkzone. Volgende ruimtelijke frag-menten worden binnen het ontwerpend onderzoek aangegeven:

Dries: Herinrichting van de openbare ruimte ten noordoosten van de site als een open ‘dries’.

Kopbebouwing: Teneinde de parkzone meer te linken aan de Stationsstraat wordt voorgesteld om een deel van de lintbebouwing, gelegen in woongebied tussen de Spoorwegstraat en de Statiebeekstraat, weg te nemen, waardoor het achterliggend bosmassief als park tot tegen de weg kan doorgetrokken worden.

Behouden en versterken van groenelementen binnen en aan de rand van het hoofddorp. Als be-langrijkste vlakvormige elementen is het parkge-bied met het kasteel Hooghuis in het noordwesten belangrijk alsook de Akkerbeek en de Groene 62 als belangrijkste lijnvormig groenelementen.

4 Overige gerelateerde projecten en/of

In document GEMEENTE ICHTEGEM RUP AKKERBEEK (pagina 26-29)