• No results found

onroerenderfgoeddecreet

In document GEMEENTE ICHTEGEM RUP AKKERBEEK (pagina 18-21)

2 bestaande ruimtelijke structuur

2.4 onroerenderfgoeddecreet

De gemeente Ichtegem is niet erkend als onroerend erfgoedgemeente.

De gemeente Ichtegem behoort tot de erkende inter-gemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Polder-rand.

2.4.1 vastgestelde inventarissen

J de inventaris van het bouwkundig erfgoed Volgende gebouwen binnen het plangebied werden opgenomen binnen de inventaris van het bouwkundig erfgoed: (gegevens en foto’s www.inventaris.onroe-renderfgoed.be, tenzij anders vermeld)

Kasteel ‘t Hooghuis (ID: 211155)

In 1100 als een afhankelijkheid van de abdij van Oudenburg opgericht op een hoogte, vandaar de naam Hooghuis. Het gebouw werd in 1634 heropgebouwd. In de 18de eeuw werd het huis als boerderij verkocht aan Filippus Cornillie. Volgens het kadaster werd het huis andermaal herbouwd circa 1935.

Het heropgebouwde volume wordt gedateerd door middel van jaarankers 1643. Breedhuis met enkelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak.

Verankerde baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen gevat in een korfboognis met afgeschuinde dagkanten.

bron foto: provincie West-Vlaanderen, archief

Spitsboogvormige deur met afgeschuinde dagkanten. De zijpuntgevel is voorzien van rechthoekige vensteropeningen met afgeschuinde dagkanten, op de verhoogde begane grond gevat in een korfboognis, op de eerste verdieping gekoppelde rondboogjes en in de top een rechthoekig venster in korfboognis (beschrijving gemaakt op basis van de bouwplannen).

onderstaande is de toegangsweg met poort.

Dorpswoningen, Stationstraat 166 (ID: 211166) onroerend erfgoed

Samenstel bestaande uit twee lage woningen gebouwd volgens spiegelbeeldschema. Gelegen langs de toegangsdreef tot het kasteel zoge-naamd “’t Hooghuis” (zie Stationsstraat nr. 164).

Volgens het kadaster gebouwd in 1910-1911.

Verankerde gele bakstenen lijstgevels in combina-tie met rode baksteen voor de strekken. De gevel is opengewerkt met getoogde muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.

Electisch hoekhuis, Stationstraat 162 (ID:

33185)

Hoekpand bij een private dreef doorlopend naar het zogenaamd “Hooghuis” (zie Stationsstraat nr.

164). Eclectisch pand gedateerd door middel van een jaarsteen “1900”.

Beschilderde baksteenbouw in combinatie met arduin voor onder meer de plint. Typerende geveltop, dakvenster, dakkapel en erkeruitbouw op de hoek. De gevel wordt horizontaal belijnd door de donkere plint, de onderling verbonden onderdorpels, tussendorpels en bovendorpels en de kroonlijst op klossen. Verticale gevelbelijning door middel van risalietwerking. De gevels zijn op

de begane grond voorzien van rondboogvormige muuropeningen, op de verdieping rechthoekige muuropeningen onder getoogde strek.

Beschilderd boogveld. Vernieuwd schrijnwerk naar oud model.

Burgerhuis, Stationstraat 150 (ID: 72532)

Breedhuis van vijf/zes traveeën en twee bouwla-gen onder een pannen zadeldak. Volbouwla-gens het kadaster gebouwd in 1875 in opdracht van Karel Robert – Goetinck, herbergier uit Eernegem.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw boven een zwarte plint. De gevel wordt horizon-taal belijnd door middel van de donkere plint, de doorgetrokken onderdorpels op de begane grond, de imitatievoegen, en op de verdieping de onderling verbonden onderdorpels. Op de begane grond opengewerkt met rechthoekige aangepaste vensteropeningen en segmentboogvormige deur- en vensteropeningen in een geprofileerde omlijsting voorzien van een diamantkop.

Segmentboogvormige bovenvensters in geprofi-leerde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen.

Burgerhuis, Stationstraat 144 (ID: 211150)

Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie/vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1883.

Gele verankerde bakstenen lijstgevel. Gepekte plint. Bepleisterde en beschilderde fries onder de goot. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met behouden schrijnwerk. Deels verbouwde begane grond.

Stadswoning, Stationstraat 142 (ID: 211149)

Breedhuis met dubbelhuisoptand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1876.

Verankerde witbeschilderde lijstgevel boven een zwarte plint. Behouden kroonlijst op klossen.

Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, oorspronkelijk voorzien van luiken, zie de aanwe-zige duimen. Op de verdieping doorgetrokken onderdorpels.

Groepsbebouwing, Stationstraat 110-114 (ID:

211145)

Eenheidsbebouwing bestaande uit vier woningen gebouwd volgens een spiegelbeeldschema.

Ingeplant op een hoekperceel bij Ferdinand Depuydtlaan. Volgens het kadaster gebouwd in 1897.

Verankerde rode baksteenbouw in combinatie met gele baksteen voor de strekken. Bij nr. 110 behouden schrijnwerk op de verdieping. Nr. 114, oorspronkelijk voorzien van een poort links.

Maalderij, Stationstraat 82 (ID: 211144)

afbeelding streetview

Dubbelhuis met bijhorende maalderij. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De site is reeds bebouwd bij de aanvang van het kadaster. In 1931 wordt het woonhuis vernieuwd samen met de bouw van het naastgelegen poortgebouw en de achterliggende maalderij.

Roodbakstenen gevelparement in combinatie met arduin voor de plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van witbeschilderde betonnen lateien.

Links deel van de voormalige maalderijgebouwen.

Breedhuis van twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak bedekt met golfplaten. Gecementeerde lijstgevel met schijn-voegen. Opengewerkt met rechthoekige muurope-ningen, op de begane grond voorzien van schuifpoorten. Bovenvensters met behouden schrijnwerk.

Interbellumwoning, Stationstraat 72 (ID: 211160)

Interbellumwoning van twee traveeën en twee bouwlagen + poorttravee. Typerend materiaalge-bruik en deels behouden schrijnwerk. Oranje bakstenen gevelparement en voegwerk. De gevel wordt horizontaal belijnd door een lage arduinen plint en betonnen witbeschilderde bovendorpels.

Smalle inkomtravee, bovenaan afgewerkt met een kroonlijst op typerende modillons. Deur met afgeronde dagkanten bezet met tegels.

Achthoekig bovenlicht voorzien van glas-in-lood met geometrische motieven. Brede, hoger opgetrokken linkertravee met smeedijzeren bekroning, op de verdieping met massieve driezijdige erkeruitbouw met benadrukte penan-ten. Poorttravee van één bouwlaag bovenaan afgewerkt met een kroonlijst op modillons.

Dokterswoning, Stationstraat 44 (ID: 211157) Dokterswoning ingeplant op een hoekperceel bij de Kerkhofstraat. Volume op onregelmatige plattegrond van twee bouwlagen. De voortuin is afgesloten met een geometrisch hekwerk op een laag bakstenen muurtje. Vermoedelijk daterend uit

de jaren 1930-1940 naar ontwerp van architect Alfons Vangheluwe (Eernegem).

Oranjerode baksteenbouw in combinatie met groene geglazuurde baksteen voor de plint. De gevel wordt horizontaal belijnd door witbeschil-derde betonnen boven- en onderdorpels en penanten. Massieve erkeruitbouw op de verdie-ping. Links een hogere linkertravee, bovenaan voorzien van een terras afgesloten met een smeedijzeren hekwerk. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Behouden schrijnwerk. Sierlijke deur. Deels beglaasd en deels voorzien van sierlijk smeedwerk.

J Landschapsatlas

Binnen het plangebied zijn geen elementen opgeno-men in de landschapsatlas maar onderhavig gebied grenst ten zuiden wel aan de Groene 62 (voormalige spoorwegbedding). De Groene 62 is aangegeven als lijnrelict.

2.4.2 archeologie

De Centrale Archeologische Inventaris (CAI) is een databank die archeologische vindplaatsen in het Vlaams Gewest in kaart brengt en de beschikbare in-formatie bundelt. Deze inventaris is op vandaag nog niet vastgesteld.

Volgende vindplaatsen - gelegen in het plangebied - werden opgenomen in de Centrale Archeologische Inventaris:

Locatie 224516 (paarse omranding)

Er is een sleuvenonderzoek gebeurd waarbij enkele grachten zijn teruggevonden met enkele losse vondsten.

Geen verder archeologie te verwachten

G. Debreuckstraat: CAI Locatie 224317 sporen van vroegere percelering

bron: geoportaal onroerend erfgoed

In document GEMEENTE ICHTEGEM RUP AKKERBEEK (pagina 18-21)