• No results found

Ontwikkeling De Zwaaikom Jaarrekening

In document Jaarstukken 2018 (pagina 81-89)

Ruimtelijke ordening en wonen

11 Ontwikkeling De Zwaaikom Jaarrekening

2018

Het jaar 2018 stond in het teken van het bouwen van woningen op de Kreeklocatie, de Slotlocatie, de Zuidwestlocatie, de Sluislocatie en de zelfbouwkavels. In totaal zijn in 2018 ruim 150 woningen/appartementen opgeleverd. Er is gefaseerd gestart met het woonrijp maken. Met Rijkswaterstaat is overeenstemming over de inrichting van de Sluislocatie. Nadat formeel een vergunning is verleend, wordt gestart met de inrichting (voorjaar 2019). Daarnaast is in 2018 gestart met de verkoop van de woonwerkkavels, waarvan er eind 2018 drie verkocht zijn.

Er zijn nog twee locaties in de Contreie die ontwikkeld moeten worden, namelijk het Vrachelsplein en de locatie Landspunt. Voor beide locaties is een

ontwikkelovereenkomst met een externe partij gesloten. In 2019 wordt hier nader invulling aangegeven.

11 Ontwikkeling De Zwaaikom Jaarrekening

2018

In juli 2018 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Zwaaikom 2017 vastgesteld.

Er is beroep ingesteld en een verzoek voorlopige voorziening. De rechtbank heeft bepaald dat het plandeel dat betrekking heeft op de vaste wal (De Laverie) door mag gaan. De rest van het plan moet wachten tot uitspraak in de bodemprocedure (naar verwachting voor zomer 2019). Er worden wel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd om zo na de uitspraak snel aan de slag te kunnen. De ontwikkelaar van plandeel De Laverie heeft woningen in de verkoop. Een deel van de zijtak van het kanaal is onderzocht op de aanwezigheid van munitie en gedeeltelijk schoongemaakt en vrijgegeven. Dit ter voorbereiding van baggerwerkzaamheden t.b.v. de toegang naar het betonbedrijf.

Santrijn Jaarrekening

2018

De overeenkomsten voor de verkoop van de twee woningbouwlocaties zijn in 2018 getekend. Er is in 2018 nog niet gestart met de bouw van de woningen. Het afstemmen van de bouwplannen met het openbaar gebied, zoals het Santrijnpark, samen met de bewoners, heeft meer tijd gekost. Voor het openbaar gebied rondom de woningen is in 2018 een definitief ontwerp vastgesteld door het college.

Beleidsvoornemens 155/158 Woonvisie

Doelstelling De Woonvisie stelt de (kwaliteit van de) bestaande woningvoorraad meer centraal.

Mede aan de hand van deze kwaliteit wordt gekeken op welke locaties nog nieuwbouw toevoeging moet plaatsvinden, voor welke doelgroepen en welke woonmilieus.

Belangrijk uitgangspunt is “bouwen naar de concrete behoefte”. De aandacht zal voor wat betreft de woonmilieus liggen op “dorps wonen” en “luxe stedelijk wonen” (uitkomst

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2018 81 onderzoek Fakton). De focus kan hierbij liggen op begeleiden maatregelen voor de kwaliteit voor de openbare ruimte.

Jaarrekening 2018

In 2018 zijn vooral in de Contreie woningen opgeleverd. De realisatie van woningen in dit project kenmerkt zich door – in overleg met de ontwikkelaars – continu in te spelen op een mogelijke veranderende vraag vanuit de woningmarkt. Daarnaast zijn de woningen op de locatie van het oude politiebureau aan de Van Oldeneellaan opgeleverd. Dit project kenmerkt zich door een combinatie van betaalbare huur en koop in grondgebonden woningen en appartementen.

156 Jongerenhuisvesting

Doelstelling Wij hebben een achterstand in te halen als het gaat om het realiseren van betaalbare jongerenhuisvesting, liefst in de buurt van het centrum.

Jaarrekening 2018

Voor de doelgroep jongeren zijn in 2018 de volgende woningen opgeleverd: Van Oldeneellaan (De Baron) 15 appartementen. In de planning staan: locatie oude brandweerkazerne minimaal 36 sociale huurappartementen en locatie Schapendries 16 huurappartementen. Daarnaast wordt in de prestatieafspraken met Thuisvester ook aandacht besteed aan deze doelgroep.

157 Ondersteuning van initiatieven voor hergebruik van leegstaande kerkgebouwen Doelstelling De gemeente ondersteunt, voor zover het binnen haar mogelijkheden ligt, actief

initiatieven voor hergebruik van leegstaande kerkgebouwen.

Jaarrekening 2018

Er heeft ambtelijk overleg plaatsgevonden met de Catharinaparochie en met

initiatiefnemers voor herbestemming van enkele van de gebouwen (Corneliuskerk Den Hout en Antoniuskerk). Tevens zijn de (dan bekende) partijen betrokken bij de

herbestemming van kerkgebouwen regelmatig op de hoogte gebracht van landelijke ontwikkelingen c.q. subsidiemogelijkheden op het gebied van herbestemming van religieus erfgoed.

161 Herziening bestemmingsplannen stedelijk gebied

Doelstelling Bestemmingsplannen worden flexibeler en regelarmer opgesteld. Om plannen van burgers en ondernemers beter te kunnen faciliteren wordt voorgesteld om initiatieven te bundelen en periodiek in een bestemmingsplanprocedure te brengen, zodat deze snel opgepakt kunnen worden.

Jaarrekening 2018

Plannen van burgers en ondernemers zijn individueel opgepakt. Vanwege ruimere wettelijke mogelijkheden voor het verlenen van afwijkingen van het bestemmingsplan, behoefde in een aanzienlijk aantal gevallen geen procedure tot herziening van het bestemmingsplan meer te worden gevoerd. Via het verlenen van een

omgevingsvergunning kon de gevraagde medewerking vaak worden verleend.

In verband met de medio 2019 te verwachten uitspraken van de Raad van State inzake de stikstofproblematiek (Programmatische Aanpak Stikstof: PAS) is het nog niet gestart met het “veegplan” voor het buitengebied.

164 Omgevingswet

Doelstelling De Structuurvisie wordt in 2017 geëvalueerd en aangevuld met een toekomstvisie waar via een interactief proces burgers, verenigingen en ondernemers over mee kunnen denken.

Jaarrekening 2018

De Omgevingswet zal pas in 2021 in werking treden maar in aanloop daarvan worden al diverse voorbereidingen getroffen. Zo is de projectstructuur geëvalueerd en zijn de aanbevelingen uit de evaluatie doorgevoerd waaronder het instellen van

ambassadeurs Omgevingswet. Ook is het projectplan geactualiseerd vastgesteld, zijn er bijeenkomsten/ presentaties geweest voor de organisatie en de raad en is er een projectpagina ingericht over de Omgevingswet op het intranet.

In regionaal verband is er een regionale paragraaf geschreven voor de op te stellen Omgevingsvisie en eind 2018 is de aanbesteding voor de Omgevingsvisie Oosterhout afgerond.

166/167/168 Huurwoningen

Doelstelling Wij geven woningcorporatie Thuisvester in overweging terughoudend te blijven omgaan met de wettelijk maximaal toegestane huurstijging.

Ook in Oosterhout is er een groeiende behoefte aan sociale huurwoningen. Een belangrijke aanzet om in die behoefte te voorzien is het plan van Thuisvester om in De Contreie 140 huurwoningen te bouwen. Wij vinden om die reden dat Thuisvester dit plan met spoed moet uitvoeren.

Verkoop van huurwoningen door Thuisvester dient wat ons betreft minimaal gecompenseerd te worden door de realisatie van nieuwe huurwoningen elders in Oosterhout.

Jaarrekening 2018

De betreffende onderwerpen zijn in de prestatieafspraken voor het jaar 2018 opgenomen.

Thuisvester hanteert voor de jaarlijkse huuraanpassing de volgende uitgangspunten:

- voor de primaire doelgroep maximaal inflatie + een opslag op basis differentiatie prijs / kwaliteit van totaal maximaal 0.3% van huursomruimte. De inkomens-afhankelijke huurruimte wordt maximaal benut: inflatie + 4% (verwacht).

- Niet Daeb-woningen (geliberaliseerde huurwoningen in eigendom van corporaties) worden afgetopt op een maximale huurprijs van 850 euro (prijspeil 2016).

De sociale huurwoningen in de Contreie zijn / worden in 2018/2019 opgeleverd.

Thuisvester is terughoudend bij de verkoop van sociale huurwoningen, dit mede gelet op de druk op de sociale huurwoningmarkt.

Overige ontwikkelingen

Gebiedsvisie Beneluxweg/Floraliatuin Jaarrekening

2018

Eind 2017 heeft de gemeenteraad besloten om voor de periode 2018/2019 het beheer van de Floraliatuin over te dragen aan Prospects@work in het kader van

dagbesteding/WMO. De invulling van de Floraliatuin was een belangrijke reden om de gebiedsvisie op te stellen. In het kader van het verbeteren van het gebied zijn in 2018 diverse werkzaamheden verricht zoals het verwijderen van bossages etc.

Door het (tijdelijk) waarborgen van de toekomst van de tuin en de uitgevoegde maatregelen heeft het opstellen van een gebiedsvisie voor de Beneluxweg in 2018 geen prioriteit gekregen.

380 kV Jaarrekening 2018

In 2017 heeft de minister een voor Oosterhout meer positief VKA-besluit genomen. Het nieuwe tracé doorkruist niet meer het landgoed Oosterheide en komt ook niet meer in de buurt van de wijk Oosterheide, maar loopt noordelijk en raakt Oosterhout in Oosteind (nabij de bestaande 380kV-lijn) waarbij de oude 150kV-lijn verdwijnt respectievelijk deels ondergronds gaat. Er van uitgaande dat dit ministerieel besluit wordt uitgevoerd zullen er geen juridische procedures vanuit Oosterhout meer gevoerd hoeven te worden. Dit betekent dat geen sprake meer zal zijn van inhuur van externe deskundigheid op dit dossier. Wel zal de regionale samenwerking worden voortgezet in de komende jaren. Hiervoor is nog beperkt budget nodig.

Landelijke indicatoren Score

2016

Aantal nieuw gebouwde woningen (aantal per 1.000 inwoners)

Waardering eigen woning 8,0 8,1 8,1 Burgerij-enq

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2018 83

Overige gemeentelijke indicatoren Score 2016

Score 2017

Prognose 2018

Score 2018

Bron

Verhouding aantal koop- en huurwoningen 65-35 59-41 58-42 58-42 Woonmonitor 2015 Aantal nieuw toe te voegen woningen 218 336 315 315 CBS/eigen

MJWOPR Aantal aanvragen tegemoetkoming

planschade

7 2 8 2 Inschatting,

gerelateerd aan voorliggende BP Aantal gehonoreerde aanvragen

tegemoetkoming planschade

5 2 6 2 Inschatting,

gerelateerd aan voorliggende BP

Aantal anterieure overeenkomsten 7 5 15 4 Eigen gegevens

Taakstelling verblijfsgerechtenden per jaar 137 107 76 76 Circulaire ministerie Daadwerkelijk aantal gehuisveste

verblijfsgerechtigden

103 108 Nog niet

bekend

76 COA.

* Volgt later (in combinatie met eventuele wijzigingen)

Bedragen * € 1.000 - =voordeel

Investeringen Investerings

plan 2018

Gevoteerd 2018

Saldo 2018 Openbare ruimte:

Prio-buurten

- Paterserf reconstructie 10 10 0

- Leijsenhoek reconstructie wegprofiel 175 175 0

- Vondellaan recontructie hoofdrijbaan 13 13 0

- Vrachelsestraat renovatie en reconstructie 52 83 31

- Centrum toegankelijkheid 60 0 -60

- Gerbrandylaan integraal groot onderhoud 85 85 0

- Verbeteren park Waterbeemd 10 0 -10

- Ohmstraat reconstructie 38 38 0

- Programma renovaties en reconstructies

Natuurkundigenbuurt 25 25 0

- Markt groenreconstructie 32 0 -32

Wijken en buurten

- Hoogstraat groot onderhoud 17 17 0

- Zwaaikom 5 0 -5

- Paterserf reconstructie 120 120 0

- Rijksweg aanpassing naar aanleiding van MER 8 0 -8

- Slotlaan (nieuwbouw Mgr Frenckencollege) 12 0 -12

- Gerbrandylaan integraal groot onderhoud 225 225 0

- Ohmstraat reconstructie 131 131 0

- Heuvel reconstructie en functieverandering 60 0 -60

- Natuurkundigenbuurt programma renovaties en

reconstructies 25 25 0

- Bovensteweg renovatie tunnelbak 125 125 0

- Slotjesveld inrichting inclusief subsidie provincie 0 0 0

Hoofdwegenstructuur en verkeersveiligheid

- Vrachelsestraat renovatie en reconstructie 375 375 0

- Burgemeester Holtroplaan reconstructie 1.100 1.100 0

- Lage Molenpolderweg asfaltrenovatie 200 200 0

- Pasteurlaan asfaltrenovatie 60 60 0

- Slotlaan verbeteren fietspad en asfaltrenovatie 58 58 0

Openbare verlichting

- Programma Openbare verlichting 97 97 0

- Programma openbare verlichting kerkdorpen en

buitengebied 88 88 0

- Vrachelsestraat renovatie en reconstructie 22 22 0

- Gerbrandylaan integraal groot onderhoud 26 26 0

- Burgemeester Holtroplaan reconstructie 50 50 0

- Akkerweg 3 -3

Openbaar groen

- Waterbeemd verbeteren park 27 0 -27

- Burgemeester Holtroplaan reconstructie 100 100 0

- Programma reconstructies groen 2018 43 102 59

- Overschrijdingen projecten Ockenburg, van Vianenstraat,

Dahliastraat en Slotjesveld (2e corap 2018) 0 70 70

Speelvoorzieningen 155 155 0

Natuur, milieu en afval:

- Cyclische vervanging ondergrondse containers 67 0 -67

- Vervangen bladkorven en afvalbakken 0 63 63

- Cyclische vervanging containers milieustraat 43 46 3

Investeringen Riool en Water bestaande voorzieningen

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2018 85 Voor de toelichting op de investeringen wordt verwezen naar paragrafen 3.5 Verloop vrije reserve en 6.4 Investeringen.

- Blazoenhof 50 50 0

- Waterbeemd 105 105 0

- Programma rioolrenovaties 300 300 0

- Paterserf reconstructie 30 30 0

- Programma pompen, gemalen en meetinstallaties 142 142 0

- Programma rioolrelining 130 100 -30

- Rijksweg aanpassing naar aanleiding van MER 3 0 -3

- Programma kleine rioolvervangingen Zuid 15 0 -15

- Slotlaan (nieuwbouw Mgr.Frenckencollege) 1 0 -1

- Vrachelsestraat renovatie en reconstructie 55 55 0

- Vlierlaan 35 35 0

- Burgemeester Holtroplaan reconstructie 30 30 0

- Ohmstraat reconstructie 22 22 0

- Programma Kastelenbuurt aanpassing drainage 25 32 7

- Wilhelminakanaal-noord rioolvervanging 100 100 0

- Akkerweg asfaltrenovatie en verbeteren wateroverlast 12 0 -12

- Programma rioolvervangingen 2018 95 95 0

- Overschrijdingen projecten van Vianenstraat,

Componistenbuurt, Dahliastraat, rioolvervangingen 2018,

Keiweg en Slotjesveld (2e corap 2018) 0 15 15

Investeringen Riool en Water nieuwe voorzieningen

- Vondellaan reconstructie hoofdbaan 110 110 0

- Gerbrandylaan integraal groot onderhoud 33 33 0

- Burgemeester Holtroplaan reconstructie 190 190 0

Infrastructurele werken:

- Aanpassing infras particuliere ontwikkelingen 145 0 -145

- Mobiliteitsplan 400 0 -400

- VRI kruispunt Trommelen 50 20 -30

- Project fietspad Dorst aankoop en verkoop grond 0 22 22

- Project fietspad Dorst 0 1.078 1.078

Bestemmingsreserve Parkeerfonds:

- Vervanging softhardware parkeerautomaten 170 170 0

Vrije reserve:

- Noodontsluiting Weststad 310 -310

- Stadsafsluitingen 150 -150

- Bomen Slotpark 30 30 0

- Omgevingswet 100 100 0

- Bedrijventerreinen 10 -10

- Reconstructie groen inzake Tulpenlaan 0 19 19

- Verduurzamen VvE’s Oosterhout 65 65

Investeringsprojecten:

- Realisatie uitbreiding ruimte busschauffeurs Leijsenhoek 0 50 50

Totale investering 6.590 6.682 92

W W W

W at heeft het gekost?

Kosten en opbrengsten

Bedragen * € 1.000 - = voordeel

Exploitatie Rekening

2017

Begroting 2018

Rekening 2018

Saldo 2018

Lasten 43.255 43.036 38.934 -4.102

Baten 25.499 23.497 20.199 3.298

Saldo baten & lasten 17.756 19.539 18.735 -804

Storting in reserves 4.108 5.365 2.906 -2.459

Onttrekking aan reserves 5.008 6.076 3.660 2.416

Resultaat 16.856 18.828 17.981 -847

Specificatie lasten per thema

Openbare ruimte 9.801 9.508 9.321 -187

Verkeer en mobiliteit 2.779 2.797 2.785 -12

Natuur, milieu en afval 11.057 10.051 10.610 559

Ruimtelijke ordening en wonen 19.618 20.680 16.218 -4.462

Specificatie baten per thema

Openbare ruimte 709 266 368 -102

Verkeer en mobiliteit 2.240 1.945 2.089 -144

Natuur, milieu en afval 3.250 1.938 2.513 -575

Ruimtelijke ordening en wonen 19.300 19.348 15.229 4.119

Mutaties reserve(s)

Vrije reserve -277 -1.059 -657 402

Investeringsprojecten 250 5.076 1.776 -3.300

Bestemmingsreserve HNG -193 -193 -193 0

Bestemmingsreserve groenfonds 56 0 106 106

Bestemmingsreserve Buiten Spelen -99 0 0 0

Bestemmingsreserve Infrastructurele Werken 142 -4.375 -1.002 3.373

Bestemmingsreserve Parkeerfonds 62 -160 -64 96

Bestemmingsreserve Algemene

Bedrijfsreserve -841 0 -720 -720

Voor de toelichting op resultaten van de exploitatie wordt verwezen naar paragraaf 6.3 Overzicht van baten en lasten.

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2018 87

Algemene dekkingsmiddelen, overhead,

In document Jaarstukken 2018 (pagina 81-89)