• No results found

Onderwijs en jeugd

In document Jaarstukken 2018 (pagina 61-64)

W W W

W at hebben we daarvoor gedaan?

Onderwijs en jeugd

Kerndossier

5 Huisvesting vwo/havo Mgr. Frenckencollege Jaarrekening

2018

Begin 2018 is gestart met de uitbreiding van het Mgr. Frencken College. De eerste ingebruikneming van een groot gedeelte van de deze nieuwbouw heeft

plaatsgevonden eind 2018.

Beleidsvoornemens

96 Jeugdbeleid

Doelstelling Het gemeentelijk jeugdbeleid is momenteel versnipperd. De overheveling van de jeugdzorg van provincie naar gemeenten is een goede aanleiding dit beleid te inventariseren en te bundelen.

Jaarrekening 2018

In 2018 is er sterker ingezet op preventie. Zo zijn er collectieve opvoedcursussen, themabijeenkomsten en gespreksavonden georganiseerd (bijvoorbeeld rondom het thema echtscheidingen). Verder is er geïnvesteerd in opvoedondersteuning, lichte ondersteuning voor jeugdigen en in een waakvlamfunctie. De samenwerking tussen de organisaties in het voorliggende veld onderling en de samenwerking met het onderwijs is versterkt. Verder spelen de organisaties steeds meer flexibel in op de trends en ontwikkelingen die zij signaleren.

106 Beroepsonderwijs

Doelstelling Goed beroepsonderwijs is belangrijk voor de economische aantrekkelijkheid van Oosterhout en voor de werkgelegenheid in onze gemeente. Om die reden heeft de gemeente fors geïnvesteerd in het “techniekplein” van het Hanze College. Deze

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2018 61

faciliteit kan nog beter worden benut. Daarnaast is het van belang de samenwerking tussen Hanze College, het lokale bedrijfsleven en de gemeente nog verder te intensiveren.

Jaarrekening 2018

Het Logistiek Platform Amerstreek (LPA) heeft in 2018 geïnvesteerd in het borgen van de samenwerking met het Hanze College, het Dongemond College, praktijkschool de Zwaaikom en Effent. Afhankelijk van de aard en de vraag van de school kunnen leerlingen een bedrijfsbezoek en workshop volgen. Daarnaast zijn er binnen de bedrijven stagemogelijkheden voor leerlingen.

107 Toekomst van het Oosterhoutse onderwijs

Doelstelling Het is verstandig deze bestuursperiode een integraal beeld te vormen over de toekomst van het Oosterhoutse onderwijs. Onderwerpen die daarbij zeker aan bod moeten komen, zijn: de gevolgen van de afnemende bevolkingsgroei voor de (spreiding van) schoolgebouwen in onze gemeente, de diversiteit van het

onderwijsaanbod, de wijze waarop wordt ingespeeld op de groeiende behoefte aan

“een leven lang leren”, de invoering van passend onderwijs en de (preventieve en signalerende) rol die het onderwijs speelt binnen de jeugdzorg.

Jaarrekening 2018

In 2018 is zowel op regionaal als lokaal gesproken over de aansluiting tussen passend onderwijs en jeugdhulp. Zo hebben alle Oosterhoutse scholen een vaste

contactpersoon bij het wijkteam en wordt op regionaal niveau samen met de

samenwerkingsverbanden passend onderwijs bekeken hoe de jeugdhulp efficiënt kan worden vormgegeven op de scholen voor speciaal onderwijs. Met het Voortgezet onderwijs zijn mogelijkheden voor inzet van vrij toegankelijke jeugdhulp verkend.

109 Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen

Doelstelling Wij zijn van mening dat kinderen zonder achterstand – in welke vorm dan ook – aan het reguliere onderwijs moeten kunnen beginnen. Om dit te bereiken, zullen wij samenwerking tussen basisonderwijs, voorschool en kinderopvang stimuleren.

Jaarrekening 2018

De gemeente Oosterhout heeft samen met een extern bureau en de aanbieders van voorschoolse educatie het vormgegeven aan de harmonisatie van de

peuterspeelzalen en kinderopvang. Hiermee werd 2018 een overgangsjaar waarin nog geen veranderingen voor ouders en aanbieders plaatsvonden. Samen met een extern bureau en de aanbieders is een nieuwe subsidie systematiek ontwikkeld, is een nieuwe subsidieregeling vastgesteld en zijn ouders geïnformeerd over de veranderingen. Hiervoor is onderzoek gedaan en een startnotitie

gemaakt. Uitgangspunt van de gemeente was om het hoge bereik in het nieuwe geharmoniseerde systeem vast te houden.

De financiering van de voorschoolse voorzieningen vindt plaats vanuit de specifieke uitkering onderwijs achterstanden van het Rijk.

110 Maatschappelijke stage

Doelstelling Het is goed als jongeren al tijdens hun schooltijd kennis kunnen maken met de arbeidsmarkt en/of vrijwilligerswerk. Om die reden willen wij onderzoeken of het mogelijk is de maatschappelijke stage voor de leerlingen uit het voortgezet onderwijs op een “lichte” manier in stand te houden.

Jaarrekening 2018

In 2018 is geïnventariseerd bij de scholen of er behoefte bestaat om samen met de gemeente en andere scholen te kijken naar de mogelijkheden om invulling te geven aan de maatschappelijke stage. Op dit moment geven alle scholen op hun eigen manier invulling aan de maatschappelijke stage. De meeste scholen hebben aangegeven door te willen gaan op de ingeslagen weg. Het Effent en Mgr.

Frenckencollege zullen in 2018 gezamenlijk een project starten waarbij ze de voor de school bestemde gelden zullen inzetten.

Overige ontwikkelingen

Specifieke uitkering onderwijs achterstanden

Jaarrekening 2018

Het Rijk heeft ervoor gekozen de nieuwe CBS indicator voor het

onderwijsachterstandenbeleid in te laten gaan per kalenderjaar 2019. De aangekondigde korting voor 2018 heeft niet plaatsgevonden.

In 2018 is duidelijkheid gekomen voor gemeenten en onderwijsbesturen wat de gevolgen zijn van de nieuwe indicator onderwijsachterstanden en wat dit betekent voor de verdeling van de middelen. Voor gemeente Oosterhout betekent het een

aanzienlijke verhoging van de onderwijsachterstandsmiddelen oplopend tot een totale bijdrage van €1.590.000, -.

Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) te Breda

Doel (openbaar belang) De samenwerking tussen de West-Brabantse gemeenten in het

Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) zal de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. De bundeling van mensen en middelen zal leiden tot

- een verdere verhoging van de deskundigheid van administratief medewerkers, leerplichtambtenaren en trajectbegeleiders

meer continuïteit in de dienstverlening naar kinderen, jongeren ouders en scholen. Het hogere doel is duidelijk: een impuls voor het voorkomen en terugdringen van verzuim en schooluitval; een ambitie waar gemeenten, onderwijs en andere ketenpartners voor staan.

Wijzigingen belang in het begrotingsjaar

Geen.

Financiële bijdrage 2018 Begroting € 141.896 Jaarrekening € 186.760 Resultaat GR 2018 € 11.119

Ontwikkeling 2018 (jaarrekening)

2018 was het eerste jaar waarin Oosterhout deel nam aan de RBL als GR. Hiervoor werden de taken via een samenwerkingsovereenkomst vervuld. Inhoudelijk geen ontwikkelingen bij de GR.

Landelijke indicatoren Score

2016

Absoluut verzuim (aantal per 1.000 leerlingen) 6 4 Nog niet bekend

DUO/Ingrado Relatief verzuim (aantal per 1.000 leerlingen) 23 27 Nog niet

bekend

DUO/Ingrado Vroegtijdige schoolverlaters zonder startkwalificatie

(vsv-ers, % deelnemers aan het VO en MBO onderwijs)

Onderwijsvoorzieningen in de gemeente 7,6 7,7 7,6 Burgerij-enq Waardering basisonderwijs in de woonbuurt 7,6 7,6 7,4 Burgerij-enq Voorzieningen voor jongeren in de gemeente 5,6 5,7 5,8 Burgerij-enq

Overige gemeentelijke indicatoren Score 2016

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2018 63 Omvang relatief verzuim (aantal

meldingen)

352 279 300 351 Jaarverslag

RBL Omvang absoluut verzuim (aantal

meldingen)*

26 37 26 37 Jaarverslag

RBL Omvang thuiszitters (aantal meldingen) 13 13 10 12 Jaarverslag

RBL Wet kinderopvang

- Aandeel tijdig afgehandelde aanvragen 96% 97% 95% 100% ISD - Aandeel geïnspecteerde locaties

(KDV-BSO-GOB-PSZ)

98% 100% 98% 100% ISD

- Aandeel geïnspecteerde locaties (VGO nieuw)

100% 100% 100% 100% ISD

- Aandeel geïnspecteerde locaties (VGO bestaand)

13% 15% 5% 8,2% ISD

- Aandeel ingezette handhavingstrajecten 100% 100% 100% 100% ISD - Aantal keer geen actie op

tekortkomingen

0 0 0 2 ISD

DUO indicatoren op moment nog niet bekend

In document Jaarstukken 2018 (pagina 61-64)