• No results found

Natuur, milieu en afval

In document Jaarstukken 2018 (pagina 77-81)

Beleidsvoornemens

146 Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Doelstelling De gemeente heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid en energieverbruik. De studie naar de mogelijkheden tot verduurzaming van gemeentelijke gebouwen is afgerond en wordt omgezet naar uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen.

Jaarrekening 2018

De renovatie van de Pannehoef heeft wegens een tegenvallende aanbesteding geen doorgang gevonden. De nieuwbouw van de brandweerkazerne Den Hout is gereed en is een voorbeeld ten aanzien van ontwerp, inrichting en duurzaamheid. Er is met name geïnvesteerd in led-verlichting, vloerverwarming en zonnepanelen, naast de opbouw van een goed isolatiepakket van de bouwkundige schil. Voorts zijn de kleedkamers van

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2018 77 VV SCO vernieuwd. Hier is onder andere led-verlichting met bewegingssensoren, alsmede douche bediening met sensoren toegepast.

Bij iedere herinvestering wordt in het kader van duurzaamheid de afweging gemaakt op een zo duurzaam mogelijke wijze vervangingsinvesteringen door te voeren.

147 Duurzame energie

Doelstelling Ruim baan voor lokale initiatieven die de lokale duurzaamheid dienen, zoals bijvoorbeeld ONE.

Jaarrekening 2018

De zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf zijn geplaatst en operationeel.

Tevens is in 2018 het project “Zon op Bedrijfsdaken’ gelanceerd om ondernemers te verleiden zonnepanelen op hun bedrijfsdaken/hallen te plaatsen. 16 ondernemers hebben zich hiervoor opgegeven en dit levert 9 MegaWatt aan zonne-energie op.

Partner ONE ontvangt sinds 2018 een structurele subsidie van € 5.000 om hun werkzaamheden uit te voeren en heeft in de Arendshof een winkel in gebruik genomen. Inwoners van Oosterhout kunnen daar advies krijgen over het

verduurzamen van hun woning, maar zij kunnen daarvoor ook terecht bij het regionale energieloket.

Ook is in 2018 voor de eerste keer de Groene Pluim uitgereikt aan een duurzaam/innovatief bedrijf in Oosterhout.

148 Afvalinzameling

Doelstelling Het huidige systeem van afvalinzameling wordt in 2014 geëvalueerd. Daarbij is de insteek vooral te inventariseren welke wensen de inwoners van Oosterhout met betrekking tot een verdere bijstelling van het systeem hebben. Daarbij passeren in ieder geval maatregelen de revue die tot doel hebben zwerfafval te voorkómen, zoals het op een andere wijze aanbieden van plastic en papier.

Jaarrekening 2018

Het onderzoek naar de afvalinzameling bij hoogbouw is lopende en wordt in het 2e kwartaal van 2019 afgerond. Het onderzoek betrof meerdere onderdelen, twee zijn afgerond, het laatste onderdeel betreft afvalinzameling bij Hoogbouw.

In 2018 zijn de huishoudelijke afvalroutes verder geoptimaliseerd en is de wekelijkse GFT-inzameling bij laagbouw in de zomermaanden geïmplementeerd in de afvalroutes.

De nieuwe manier van inzamelen zoals deze is uitgerold in 2017 en verder is

vormgegeven in 2018, heeft geresulteerd in een daling van het aantal kilogram (ca. 10 kg) restafval per inwoner. Deze wijziging heeft daardoor positief bijgedragen aan de doelstellingen uit het (landelijk) programma Van Afval Naar Grondstof (VANG).

150 Dividenduitkering Brabant Water

Doelstelling De gemeente blijft zich als aandeelhouder inzetten voor het uitkeren van dividend door Brabant Water. Mochten de aandeelhouders hiertoe besluiten, dan zullen wij die opbrengst inzetten voor verlaging van de rioolheffing.

Jaarrekening 2018

De speciale commissie die door de rechtbank is ingesteld om een advies uit te brengen over de overnamesom van de TWM heeft tot op heden haar advies nog steeds niet uitgebracht. Hiermee zal deze discussie over een eventuele

dividenduitkering ook verder naar achteren worden geschoven tot het moment dat de overnamesom is bepaald.

151 Accommodatie Milieu-Educatief Centrum en Kinderboerderij (MEK)

Doelstelling Het Milieu-educatief Centrum en Kinderboerderij (MEK) viert in deze bestuursperiode haar zilveren jubileum. In die 25 jaar heeft het MEK zijn bestaansrecht als voorziening ruimschoots bewezen. Punt van zorg is wel de huidige accommodatie van het MEK, die aan een grondige opknapbeurt toe is. Wij willen in overleg met het bestuur van het MEK de mogelijkheden hiertoe verkennen, inclusief verhuizing naar een andere locatie in Oosterhout.

Jaarrekening 2018

In 2018 is gesproken over een eventuele verhuizing van het MEK naar aanleiding van het bestuursakkoord. De huidige status van het hoofdgebouw en de opstallen zijn in

beeld gebracht. Het hoofdgebouw is in een redelijke staat, onderhoud blijft noodzakelijk. Het college heeft in 2019 besloten het MEK op de huidige locatie te handhaven.

152 Duurzame energie

Doelstelling Wij zijn geen voorstander van het uitbreiden van het aantal windmolens op

Oosterhouts grondgebied, tenzij dit op daartoe geëigende locaties (zoals grootschalige bedrijventerreinen) gebeurt. Dit past ook binnen afspraken die hierover in regionaal verband zijn gemaakt.

Jaarrekening 2018

In samenwerking met de gemeente Breda is gewerkt aan een project (POWER Brabant) om VvE complexen in Oosterhout en Breda te verduurzamen. Er zijn

bijeenkomsten georganiseerd en een aantal VvE’s in Oosterhout zijn op weg geholpen om plannen te maken om hun complex te verduurzamen. De deelnemende VvE’s konden echter om financiële redenen hieraan geen verder uitvoering geven.

De gemeente Oosterhout maakt deel uit van een groot aantal partijen die bekijken hoe de Amercentrale, en het daarbij horende warmtenet, verduurzaamd kan worden.

Daarbij wordt gekeken naar toevoegen van warmtebronnen (bijvoorbeeld door

geothermische bronnen) op dit net, maar wordt ook gewerkt aan het verbeteren van de efficiëntie van dit warmtenet. Voor Oosterhout worden de mogelijkheden onderzocht om in de toekomst meer woningen op het warmtenet aan te sluiten. Dit heeft alles te maken met de warmtevisie die in 2020 moet zijn opgesteld. Nieuw te bouwen

woningen mogen sinds de invoering van de Wet Voortgang Energietransitie (VET) per juli 2018 niet langer worden aangesloten op gas.

In 2018 is de business case wind turbines verder opgepakt en zijn er gesprekken met grondeigenaren gevoerd. Dit moet leiden tot besluitvorming in 2019 over het plaatsen van een aantal windturbines.

De duurzaamheidslening is aangescherpt en geïntensiveerd zodat meer mensen in aanmerking kunnen komen voor een lening. In 2018 zijn in totaal 50 leningen aangevraagd, daarvan er 41 verleend en 9 afgewezen/ingetrokken.

153 Laadpalen voor elektrische auto’s

Doelstelling Wij ondersteunen initiatieven om het aantal oplaadpalen voor elektrische auto’s in Oosterhout te vergroten.

Jaarrekening 2018

In 2018 zijn er 6 laadpalen aangelegd op verzoek van bewoners. Tevens is er 1 laadpaal geplaatst in de parkeergarage Basiliek en op het Slotjesveld door de gemeente.

Overige ontwikkelingen Composteerinrichting Jaarrekening

2018

De exploitatie van de composteerinrichting is gegund aan Den Ouden. De

aanbesteding is gunstig verlopen en heeft een aanzienlijke besparing opgeleverd in de stortkosten voor groenafval uit de openbare ruimte en de milieustraat.

Er is met deze exploitatie geen afbreuk gedaan aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Oosterhout. Tevens is invulling gegeven aan de opgave om de composteerinrichting meer rendabel te krijgen.

Omgevingsdienst Jaarrekening 2018

De al in 2017 ingezette route om in 2018 de OMWB financieel goed in control te hebben is goed uitgevoerd. Ook de ingezette koers om de kwaliteit op een goed niveau te borgen is voor alle disciplines goed gelukt.

In de verantwoording van de inhoudelijke uitvoering en het halen van de doelen is er een goede stap gemaakt , maar er ligt nog een mogelijkheid voor verbetering.

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2018 79

De voorbereiding op de Omgevingswet met alle consequenties voor alle partners blijft scherp onder de aandacht en zal naar mate de datum van invoering nadert intensiever worden.

Nazorg gesloten stortplaatsen Bavel-Dorst en Zevenbergen

Doel (openbaar belang) Deze gemeenschappelijke regeling (GR) is de afgeslankte vorm van de gemeenschappelijke regeling Milieu Afval Regio Breda. Enerzijds is deze regeling opgenomen in de gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant in de vorm van het thema Ecologie / Duurzaamheid, anderzijds is de GR Nazorg gesloten stortplaatsen Bavel-Dorst en Zevenbergen blijven bestaan.

Wijzigingen belang in het begrotingsjaar

Geen.

Financiële bijdrage 2018 Begroting

€ 56.990

Jaarrekening € 56.990 Resultaat GR 2018 € 5.819

Ontwikkeling 2018 (jaarrekening)

De stortplaats Zevenbergen is niet overgedragen aan de Provincie omdat de gesprekken met Attero en de provincie niet tot resultaat hebben geleid.

De mindere inkomsten zijn via een onttrekking aan de reserves opgevangen.

Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant te Tilburg

Doel (openbaar belang) In 2009 zijn landelijke afspraken gemaakt over de vorming van een dertigtal Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD’s) voor de uitvoering van de VTH-taken (vergunningverlening, toezicht en handhaving) op het gebied van milieu.

De hoofdreden voor het oprichten deze omgevingsdiensten, zoals de OMWB, is dat de overheid wil investeren in de kwaliteit van de processen die van belang zijn voor de veiligheid van de leefomgeving.

Overige doelstellingen zijn:

- Verminderen van versnippering in de uitvoering van de VTH-taken om eenduidiger en effectiever op te kunnen treden tegen slecht naleefgedrag;

- Versterken van de kritische massa, expertise en deskundigheid voor de taakuitvoering door het bundelen van personeel in één organisatie;

- Creëren van een ‘level playing field’ voor burgers en bedrijven met een gelijke benadering en behandeling;

Een centraal punt met milieu-informatie die uitwisseling en afstemming verzorgt tussen bestuursrecht en strafrecht (politie, OM).

Wijzigingen belang in het begrotingsjaar

Geen.

Financiële bijdrage 2018 Begroting

€ 824.491 exclusief verzoektaken

Jaarrekening

€ 1.094.888 inclusief verzoektaken Resultaat GR 2018 € 1.707.000

Ontwikkeling 2018 (jaarrekening)

Het financiële herstel van de omgevingsdienst is bereikt, evenals het structurele overleg met de deelnemers over de toelichting op de inhoud van de taken, de beoogde doelen en de resultaten. Driemaal per jaar brengt de OMWB een Termijnrapportage op zodat prestaties en resultaten inzichtelijk worden.

Landelijke indicatoren Score

Omvang huishoudelijk restafval (kg/inwoner) 83 69 nog niet bekend

Waar staat je gemeente.nl

Hernieuwbare elektriciteit (%) 8,3% 7,5% nog niet

bekend

Waardering inzamelen huisafval in de woonbuurt 7,1 7,3 7,2 Burgerij-enq Waardering gemeentelijke milieustraat -- -- 7,8 Burgerij-enq

In document Jaarstukken 2018 (pagina 77-81)