• No results found

4. Onderzoeksopzet

4.2 Onderzoeksstrategie

Voor dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van ruim veertig verschillende documenten. Deze documenten worden gebruikt voor de bestudering hoe Eldon haar positie binnen de windmolen industrie kan versterken.

De documenten die gebruikt zijn betreffen verslagen van overleggen tussen Eldon en drie windmolen producenten waarmee Eldon al sinds 2002 een samenwerking heeft. De

bezoekverslagen zijn niet-persoonlijke documenten (Baarda, de Goede en Teunissen, 1990). Niet-persoonlijke documenten ontstaan doordat mensen, vaak in het kader van hun werk, voor zichzelf of voor anderen een bruikbaar beeld willen geven van een bepaald verschijnsel. In het geval van Eldon dienen de documenten voor twee doelen:

om een bevestiging te krijgen, van de windmolen producenten, over de genomen beslissingen en geplande acties;

het informeren van een breder publiek binnen de eigen organisatie.

De documenten zijn veelal geschreven vanuit een zeer specifieke kijk op de werkelijkheid, bijvoorbeeld uit de ogen van een verkoopleider of een technisch adviseur.

Waarom het gebruik van documenten?

De eerste reden is dat de documenten binnen Eldon betrekking hebben op drie windmolen producenten van de 10 windmolen spelers. Deze drie zijn: KK Electronics A/S, Gamesa en Mita Teknik A/S. Van de drie windmolen producenten worden twee bij dit onderzoek betrokken. Deze twee worden geacht representatief te zijn voor de behoeften van de overige spelers in de

windmolen industrie. Dit gezien het feit dat er wereldwijd maar 10 windmolen producenten zijn. De derde windmolen producent is wel benaderd maar heeft deelname aan dit onderzoek

geweigerd wegens gebrek aan tijd.

De tweede reden is dat andere data-verzamelingsmethoden veel tijd en geld kosten. De

windmolen industrie is enorm in opkomst wat het voor engineers en inkopers onmogelijk maakt om te intensief mee te werken aan dit onderzoek. Daarnaast vereist het ook dat de onderzoeker zeer frequent zou moeten reizen waarvoor de tijd ontbreekt.

De derde reden is dat twee van de drie windmolen relaties van Eldon hebben toegezegd een document te verifiëren dat als samenvatting dient voor de documenten die toegepast worden voor de data verzameling.

De laatste reden is dat de documenten niet-uitgelokte documenten zijn. De schrijver van de documenten wist ten tijde niet dat ze voor dit onderzoek gebruikt zouden worden. Als je gebruik maak van reeds bestaande documenten, is het de taak van de onderzoeker een selectie te maken uit deze documenten, daarin een ordening aan te brengen, de geordende documenten vervolgens te analyseren en ten slotte de conclusies te presenteren.

Voordelen van het gebruik van documenten?

Reactiviteit wil zeggen dat mensen zich anders gaan gedragen en andere antwoorden op vragen geven als ze weten dat ze in een onderzoek worden betrokken. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van de gegevens. Dit doet zich niet voor bij documenten, die zijn non-reactief. Documenten worden namelijk niet nadrukkelijk geproduceerd voor onderzoeksdoeleinden. Daarom is de kans op vertekeningen veel geringer (Baarda, de Goede en Teunissen, 1990).

Op zichzelf ligt het onderzoeksmateriaal bij Eldon in de vorm van documenten voor het grijpen, en is het sneller en goedkoper te verzamelen dan via participerende observatie en open

interviews (Baarda, de Goede en Teunissen, 1990).

Nadelen van het gebruik van documenten?

Als onderzoeker heb je geen direct contact met je ‘respondenten’. Hierdoor krijgt de onderzoeker de informatie uit tweede hand (namelijk via een document) en niet rechtstreeks zoals bij de participerende observatie en open interviews. Ook is het gevaar reëel dat je als onderzoeker vanuit je eigen perspectief betekenissen creëert en die vervolgens toeschrijft aan het onderzochte materiaal en aan de producent(en) ervan.

Vaak ontbreekt bij documenten informatie over de context waarin de beschreven gebeurtenissen zich afspeelden en over die situatie waarin het document tot stand is gekomen.

Soms bevatten documenten bewerkte of gecensureerde informatie. Soms is een deel van de informatie verdwenen, of bevatten ze geen of te weinig informatie waarnaar je op zoek bent vanuit je probleemstelling (Baarda, de Goede en Teunissen, 1990).

Wat is er gedaan om de nadelen te elimineren?

De selectie van de documenten is gebaseerd op alle verslagen die gemaakt zijn naar aanleiding van een bezoek aan een windmolen producent. Vervolgens is het model van Slack (2002)

gebruikt dat op basis van vijf prestatie indicatoren de marktvereisten in kaart brengt. Dit leidt tot een document met voorlopige conclusies over hoe Eldon momenteel door de windmolen

producenten gepositioneerd wordt. Dit document wordt voorgelegd aan de windmolen

producenten om te verifiëren of de verkregen data nog altijd relevant en betrouwbaar is. Bij elke prestatie indicator kan de windmolen producent commentaar plaatsen.

Door deze verslaglegging wordt voorkomen dat de documenten uit tweede hand komen. De windmolen producenten kunnen bij elke prestatie indicator individueel commentaar noteren. Indien het commentaar tegenstrijdig is met hetgeen wat wordt beweerd door de onderzoeker dient meer onderzoek plaats te vinden. De onderzoeker zal dan in contact treden met de

respondent om navraag te doen en om helderheid te krijgen over de prestatie indicator. Ook zal de tweede respondent met hetzelfde geconfronteerd worden om zekerheid te krijgen over de gewenste marktpositionering.

De verslaglegging bevat geen weggelaten informatie. Eldon heeft geen enkele reden om bepaalde informatie weg te laten of te censureren. Dit heeft dan ook geen nadelige invloed op de

onderzoeksmethode.