• No results found

Omroep Zeeland

In document EUROPA IN DE REGIO (pagina 69-72)

5. Onderzoeksresultaten kwalitatieve analyse

5.4 Omroep Zeeland

Omroep Zeeland zond op alle geanalyseerde data items uit met als onderwerp de Europese verkiezingen. De dagelijkse nieuwsuitzending van Omroep Zeeland heet Zeeland Nu en wordt dagelijks om 17:30 uitgezonden. Op maandag 19 mei werd de uitzending gepresenteerd door Ariane Lafort en op de andere data was Coen Theuwis de presentator van het programma. De complete transcripten en topiclisten van Omroep Zeeland zijn terug te vinden in de bijlagen 14 tot en met 17.

5.4.1 Itemniveau

In de reportage in de uitzending van 19 mei ontmoeten enkele lokale SP’ers SP-lijsttrekker voor het Europees Parlement Dennis de Jong, die als onderdeel van zijn campagnetour een bezoek brengt aan de provincie Zeeland. Er is daarom sprake van hoopla-verslaggeving. 117 Deze nadruk op de persoon Dennis de Jong is opvallend, omdat er waarschijnlijk weinig kijkers zijn die deze politicus kennen. Hoewel het item draait om De Jong, wordt er geen uitleg gegeven over zijn politieke standpunten, en bovendien komt hij zelf niet aan het woord. Ook door de voice-over wordt geen verdere informatie

verschaft over de context of de Europese verkiezingen, waardoor niet precies duidelijk wordt wat het doel is van dit item.

Het item in de uitzending van 20 mei gaat over de hoogst genoteerde Zeeuwse kandidate voor het Europees Parlement, Petra de Boevere. Dit doet vermoeden dat het hier gaat om een inhoudelijk item over de inhoudelijke politieke standpunten van De Boevere. Deels is dit ook het geval, De Boevere krijgt kort de ruimte haar standpunten te vertellen. Toch lijkt de verslaggever De Boevere niet erg serieus te nemen. Dit blijkt onder meer doordat herhaaldelijk de beelden van het carnavalsnummer dat De Boevere in het verleden maakte worden herhaald, terwijl deze geen link hebben met het onderwerp. Op deze manier wordt De Boevere meer neergezet als een feestvierder dan als een serieuze kandidaat voor het Europees Parlement. Daarnaast blijkt uit de opmerking van De Boevere: “waarom zouden mensen mij niet serieus nemen?”, dat de verslaggever haar een dergelijke vraag heeft gesteld.

De uitzending van 21 mei opende met een item over de Europese verkiezingen, met als onderwerp of het zin heeft om op iemand uit je eigen regio te stemmen. Het item bevat een interview met de laatste Zeeuwse die in het Europarlement zat, Johanna Boogerd. Dit item vormt een bijzondere opening van de uitzending, aangezien er geen sprake is van een directe

nieuwsaanleiding. De vraag is of Omroep Zeeland dit item daadwerkelijk als zulk urgent nieuws beschouwde dat de uitzending ermee geopend moest worden, of dat er die dag simpelweg weinig ander nieuws beschikbaar was. Na deze reportage wordt het item vervolgd met een kruisgesprek tussen de presentator en politiek verslaggever Marcel de Craene, die op de nieuwsredactie zit. In dit gesprek wordt de vraag of het zin heeft om op een Zeeuw te stemmen nader besproken.

Op de verkiezingsdag zond Omroep Zeeland één item uit over de Europese verkiezingen. De reportage bevatte een sfeerverslag van twee Zeeuwse stembureaus. Als bronnen werden in deze reportage vooral ‘gewone’ mensen gebruikt. Dit gebeurde zowel in de stembureaus als buiten op straat. De reportage bevatte geen echte nieuwsfeiten, en werd gepresenteerd als een verhaal. Na deze reportage werd door de presentator een grafiek gepresenteerd, waarin de resultaten van het onderzoek van EenVandaag werden gepresenteerd.

5.4.2 Framing

In het item van 19 mei wordt gebruik gemaakt van het human interest frame, omdat de politici in dit item een ‘menselijk’ gezicht krijgen. Er wordt bijvoorbeeld een fragment getoond waarin De Jong een grapje maakt met Eversdijk, en er wordt getoond hoe de politici gezellig staan te kletsen. Op deze manier wordt de kijker getoond dat politici ook mensen zijn. Verder kan in dit item ook het regio frame worden onderscheiden. Er wordt in het item de nadruk gelegd op feit dat politici tijdens hun

campagnetour verschillende plaatsen aandoen, en dat het bijzonder is dat politicus Dennis de Jong juist een klein plaatsje in Zeeland bezoekt.

In het item van 20 mei is het issue frame aanwezig. De Boevere wordt gevraagd naar haar inhoudelijke standpunten wanneer zij in het Europarlement terecht zou komen. Er kan bovendien gesteld worden dat er sprake is van het regioframe, omdat er specifiek naar wordt geïnformeerd naar wat zij voor Zeeland zou kunnen betekenen, mocht ze ooit in Brussel belanden. Echter, het antwoord dat zij geeft is vaag, en er wordt maar kort aandacht aan besteed in het item.

In het item van de uitzending van 21 mei is het regio frame het dominante frame. De nadruk ligt in het item sterk op de vraag of het zin heeft om op iemand uit je eigen regio te stemmen. Er wordt herhaaldelijk genoemd dat weinig Zeeuwen zich verkiesbaar hebben gesteld voor het Europese Parlement, en daarnaast is er in de reportage een interview opgenomen met de laatste Zeeuwse Europarlementariër die in Brussel heeft gezeten. Daarnaast worden ook de resultaten van het onderzoek van EenVandaag specifiek toegespitst op de provincie Zeeland.

In het item van 22 mei is wederom het human interest frame het dominante frame. De belangrijkste bronnen in dit item vormen de ‘gewone’ mensen op straat, en in het stembureau. De belangrijkste vraag in het item is dus wat deze politieke gebeurtenis betekent voor het leven van de ‘gewone’ man. Na afloop van de reportage wordt een grafiek getoond waarin de resultaten worden weergegeven van onderzoek van EenVandaag, wat betreft de opkomst. Omdat het hier gaat om presentatie van nieuwe cijfers, kunnen we hierin het issue frame onderscheiden.

5.4.2 Conclusie framegebruik Omroep Zeeland

Omroep Zeeland heeft vooral het regio frame ingezet in de verslaggeving over de Europese

verkiezingen. Geprobeerd is de Europese verkiezingen ‘dichterbij’ de Zeeuwen te brengen, door de link met de provincie Zeeland te benadrukken. Op deze manier worden de Europese verkiezingen meer in belevingswereld van de Zeeuwen gebracht, en is de bedoeling dat de Zeeuwen er meer affiniteit mee krijgen. Jammer is echter dat Omroep Zeeland niet op een inhoudelijke manier heeft bekeken welke invloed de Europese Unie nu precies op de provincie heeft. Dit is voor mensen relevantere informatie dan bijvoorbeeld het item over de ontmoeting tussen enkele SP-politici. Wel heeft Omroep Zeeland met de uitvoerige verslaggeving laten zien nagedacht te hebben over originele manieren om de Europese verkiezingen te verslaan, en het onderwerp op een aansprekende wijze te brengen.

In document EUROPA IN DE REGIO (pagina 69-72)