• No results found

Nieuwjaarsbrand Volendam 2001 .1 Nieuwjaarsbrand Volendam 2001 algemeen

Vuurwerkramp 30 Evaluatie Vuurwerkramp, Nazorg Vuurwerkramp, Vuurwerkramp, Nazorg Vuurwerkramp, GGZ Enschede,

4.4 Nieuwjaarsbrand Volendam 2001 .1 Nieuwjaarsbrand Volendam 2001 algemeen

Rampenbestrijdings-processen Praktijkvoorbeelden

Brandweer

Redden en technische

hulpverlening Verschillende burgers hebben andere burgers gered.

Een burger heeft van binnenuit geprobeerd om de tralies die voor de ramen zaten los te krijgen zodat mensen ook via deze weg het pand konden verlaten.

Uiteindelijk lukte het om de tralies open te krijgen doordat er zowel van binnenuit als van buitenaf aan werd getrokken en geduwd.

Een burger heeft buiten de ramen van het

betreffende café ingegooid met een stoeptegel zodat slachtoffers via deze weg het pand konden verlaten.

Een burger heeft diverse slachtoffers via een ingeslagen raam naar buiten begeleid.

Eén van de aanwezigen in het café heeft een aantal personen onder de mensenmassa uitgetrokken die voor de trap naar beneden ontstond.

Een andere burger heeft verschillende slachtoffers naar buiten begeleid tot het moment dat hij zelf naar buiten moest van de brandweer.

“Ineens begint iedereen te schreeuwen. Ik weet niet hoe, maar ik kom beneden. Daar trek ik nog wat mensen uit de kluwen. Daarna ben ik buiten en klim ik meteen op het dak. Die ramen moeten in, weet ik.

Ik sta er samen met nog een paar jongens. Tot mijn handen te heet worden.”

“De jongen, helft van een tweeling, haalde het ene na het andere slachtoffer uit de brandende Hemel, totdat hij zelf in elkaar zakte.”

GHOR

Geneeskundige Hulpverlening -

somatisch Burgers hielpen bij de eerste hulpverlening aan gewonden, onder andere de behandeling van snijwonden. In woningen werden slachtoffers onder de douche of in bad gezet. Ook omliggende cafés vingen slachtoffers op en begonnen met koelen door gebruik te maken van natte doeken, lakens en gordijnen.

Cafés De Molen en De Dijk werden spontaan ingericht als gewondennest.

“We hebben alles aangesleept om de brandwonden af te koelen met water. Overal hebben we water vandaan gehaald. Uit hotel „t Haantje kwam het personeel met linnen lakens om de patiënten te kunnen omzwachtelen.”

Diverse burgers vervoerden slachtoffers met hun eigen auto‟s naar ziekenhuizen. Er werd zelfs een stadsbus en taxi‟s ingezet voor vervoer.

Een politieagent heeft opdracht gegeven aan een burger om te assisteren bij het toedienen van vocht door het vasthouden van een infuuszak.

Geneeskundige hulpverlening –

psychosociaal Pastoor Berkhout vernam dat vijftig jongeren waren opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij heeft veel slachtoffers en hun familie bezocht in het ziekenhuis en met hun gesproken en gebeden. Hier had men vanuit de gemeenschap behoefte aan.

Door de pastoor zijn samen met een burger bijeenkomsten georganiseerd voor de familie van overleden slachtoffers. Deze burger had ook een helpdesk opgezet waar slachtoffers hun verhaal kwijt konden.

Politie

Afzetten en afschermen Eenmaal aangekomen op de dijk zag de ambtenaar OOV daar twee jongens een oranje zeil vasthouden dat als afzetting van de plek van het incident moest gelden.

Verkeer regelen Politiemensen buiten dienst kwamen in burgerkleding naar de rampplek om daar het verkeer te regelen.

Identificeren van slachtoffers Een EHBO‟er geeft aan burgers met plaatselijke bekendheid de opdracht om stickers op jassen van slachtoffers te plakken waar hun namen, adressen en telefoonnummers op werden geschreven. Dit omdat slachtoffers vaak moeilijk herkenbaar waren en in coma gehouden werden, waardoor zij niet konden zeggen wie ze waren.

Gemeente

Registratie van slachtoffers Burgers kregen van de politie de opdracht om in opvangcentrum Pius X te beginnen met het registreren van slachtoffers.

Multidisciplinair

Voorlichten De dag na de ramp hebben burgers een helpdesk opgezet om vragen van ouders en slachtoffers te beantwoorden.

Een hulpverlener heeft haar GSM aan een burger met plaatselijke bekendheid gegeven om hem te laten bellen met ouders over de toestand van hun kind(eren).

Opvang en verzorging Vele omwonenden hebben slachtoffers opgevangen en verzorgd in hun woning. Ook in omliggende cafés werden slachtoffers opgevangen en verzorgd.

„Men wist echter niet waar de slachtoffers het beste ondergebracht konden worden. Al snel werd

duidelijk dat opvang in de kroegen naast het bewuste café plaats kon vinden.‟

Een burger is naar jongerencentrum Pius X gegaan om daar (medische) hulp te verlenen. Pius X werd als opvangplaats voor slachtoffers gebruikt.

Een burger heeft de kachel aangezet, het licht aan gedaan en koffie gezet om slachtoffers op te vangen en heeft jassen uit zijn sportzaak uitgedeeld op straat omdat mensen bijna geen kleding meer aan hadden.

Een burger heeft de deuren van haar restaurant geopend om slachtoffers op te vangen en heeft de gehele nacht koffie geschonken voor slachtoffers en hulpverleners.

4.4.2 Nieuwjaarbrand Volendam 2001 verdieping nazorg

Uitgevoerde activiteiten Praktijkvoorbeelden

Nazorg algemeen Burgers hebben de Stichting Slachtoffers

Nieuwjaarsbrand Volendam opgezet. Hier konden getroffenen en hun ouders terecht met problemen en vragen op allerlei gebieden.

350 mensen hebben zich vrijwillig aangemeld bij het Supportersproject. De vrijwilligers hebben getroffenen en familieleden van de getroffenen na de ramp

ondersteund op allerlei gebied.

Psychosociale nazorg De periode na de ramp heeft de pastoor van de

parochie in Volendam veel slachtoffers en hun families bezocht in ziekenhuizen in Nederland maar ook in het buitenland. Hij heeft met deze slachtoffers gesproken en gebeden met hen. Door de pastoor zijn samen met een andere burger ook bijeenkomsten georganiseerd voor de ouders van overleden slachtoffers.

Daarnaast zijn er diverse nazorgtrajecten opgestart door burgers.

Één burger heeft dankdagen georganiseerd waar slachtoffers en hulpverleners met elkaar werden herenigd. Op deze manier konden slachtoffers kennis maken met degene die hem/haar tijdens de ramp had geholpen. De hulpverleners konden dankzij deze dagen zien hoe het met de slachtoffers ging na de ramp.

Verder heeft deze burger voor de getroffenen en ouders van getroffenen diverse andere bijeenkomsten georganiseerd.

Een verpleegster is na de ramp begonnen met het inventariseren van de namen van slachtoffers. Zij heeft alle betrokkenen gebeld en nazorg aangeboden.

Materiële nazorg De gemeenschap zorgde voor materiaal voor de supporters en slachtoffers.

De woningbouwvereniging stelde een woning als kantoor beschikbaar voor de SSNV. Bedrijven boden aan de SSNV stoelen, tafels en computers aan zodat men goed kon functioneren.

De benodigde materialen voor de dankdagen werden beschikbaar gesteld door sponsoren.

Burgers hebben skivakanties betaald voor de

getroffenen. Hierdoor konden de getroffenen samen op vakantie.

Overleg en

belangenbehartiging DE BSVN Dit burgerinitiatief heeft de belangen

behartigd van de slachtoffers van de Nieuwjaarsbrand.

Dit was voornamelijk op het gebied van schadeafhandeling.