• No results found

Nieuwe toekomst?

In document MARKTONTWIKKELINGEN 2007-2010 (pagina 74-78)

V ) Gering Op grote schaal

Kijker in control!

Open voor wie?

Kabel leeft!

Nieuwe

toekomst?

• Nieuwe TV-modellen succes • Geen ontbundeling op kabel,

concurrentie op infrastructuur icm diensten

• Veel innovatie

• Dominantie bij infraleveranciers • CATV blijft groot

• Klant blijkt conservatief • Markt te onduidelijk • Kwaliteit, prijs of

dienstverlening van substituten niet aantrekkelijke genoeg • Nieuwe toetreders op

verschillende infra • Beperkte marge hindert

vernieuwing

• Beperkte vernieuwing hindert adoptie Industrie vandaagDe officiële toe komst Adoptie digitale, innovatieve en interactieve TV

• Nieuwe TV-modellen succes • Nieuwe toetreders • Ontbundeling, CATV meer en

meer accessprovider • Dominantie bij consument

Figuur 32 Scenario's voor de omroepmarkt

Vanuit de huidige stand van zaken lijkt het scenario van een nieuwe toekomst? het scenario waar de Nederlandse omroepmarkt op af lijkt te stomen. De acceptatie van innovatieve en interactieve diensten zal op behoorlijke schaal gaan plaatsvinden. Veel CATV-abonnees zullen tegen 2010 zijn overgeschakeld op digitale televisie. Met behulp van succesvolle campagnes zullen aanbieders als KPN en Tele2/Versatel een behoorlijk marktaandeel weten te bemachtigen, toch blijven de

kabelmaatschappijen het grootste deel van de omroepmarkt bedienen. IP TV-aanbieders kunnen de klanten niet op een heel grote schaal overtuigen van de toegevoegde waarde van een eventuele overstap. Ook de in-huis infrastructuur blijft een belemmering voor een overstap van CATV naar IP TV. De huidige beperkte integratie van PC en TV vormt een nog groter obstakel om een scenario waarin InternetTV een belangrijke rol speelt (kijker in control) te realiseren. De in-huis belemmering geldt overigens ook deels voor de klanten van aanbieders, alhoewel het AOP van de CATV-aanbieder vaak dichter bij de centrale TV in het huis is. Doordat het analoge signaal (naast het digitale signaal) vaak gratis wordt meegeleverd, blijven andere TV's in huis van signaal voorzien en is het niet nodig meerdere decoders aan te schaffen.

Zoals reeds eerder gesteld is de prijs van een RTV-pakket naar Europese maatstaven reeds laag. Voor aanbieders van IP TV is Nederland niet de meest aantrekkelijke markt. Nieuwe toetreders zullen dan ook niet snel Nederland uitkiezen. De kans dat andere aanbieders dan CATV-aanbieders een grote positie kunnen verkrijgen door te concurreren op prijs achten wij dan ook klein. Doordat de huidige (beperkte) marges blijven bestaan voor de aanbieders kan het tempo van innovatie op peil blijven.

Internetradio en TV krijgt meer en meer vat op het RTV-aanbod. Door het beschikbaar komen van steeds hogere bandbreedtes, de integratie van PC, TV en andere multimedia-apparaten, worden gebroadcaste programma's eenvoudig afgewisseld met een programma-aanbod dat direct wordt afgenomen van de maker, een omroep een bestaande of een nieuwe tussenhandelaar. De laatste zou overigens zowel de infrastructuuraanbieder kunnen zijn of partijen als Google of Microsoft.

In dit scenario gaan we er van uit dat in de praktijk geen volledige ontbundeling van de kabel zal bestaan.

6.5 Scenariokeuze

6.5.1 Criteria voor keuze

Het doel is om te komen tot vier uit te werken scenario's die voor OPTA representatief zijn voor de periode 2007-2010. De vier uit te werken scenario's dienen voor de periode 2007-2010 de markten vaste telefonie, breedbandinternettoegang en omroep afzonderlijk of in samenhang te beschrijven. De scenario's worden elk geanalyseerd op basis van de gevolgen in het 5 forces model van Porter, en de regelgeving (externe invloed).

De criteria voor keuze van de vier uit te werken scenario's zijn: • Waarschijnlijkheid:

De kans dat een scenario zich zal voordoen of zich ontwikkelt in de periode 2007-2010. Deze kans wordt uitgedrukt in een getal 1-5 en uitgebeeld in blokjes, waarbij 1 een lage kans betreft en 5 een hoge kans.

• Impact:

De mate waarin een scenario de markt zal beïnvloeden in de periode 2007-2010; deze invloed kan bestaan uit wijzigingen in het aantal marktpartijen, de diversiteit in aanbod en prijs. De impact wordt uitgedrukt in een getal 1-5 en uitgebeeld in blokjes, waarbij 1 een lage impact betreft en 5 een hoge impact.

Voor elk van de scenario's zal de waarschijnlijkheid en de impact beschreven worden vanuit VKA-oogpunt; de ranglijst van scenario's ontstaat uit een vermenigvuldiging van waarschijnlijkheid en impact (aantal blokjes).

De keuze voor scenario's is tevens voorgelegd aan tien marktpartijen (zie bijlage C). Deze voorkeuren worden meegewogen in het eindoordeel.

6.5.2 Keuze van het scenario voor omroep

De kenmerken van de scenario's en de scores op waarschijnlijkheid en impact zijn als volgt.

Open voor wie?

Kracht Ontwikkeling

Concurrentie Kabelmaatschappijen verliezen hun unieke positie; er komt concurrentie van standaard TV-aanbod door nieuwe aanbieders en op nieuwe infrastructuren. De prijs daalt.

Afnemers Afnemers kiezen standaardpakketten op basis van prijs. Innovatieve en interactieve diensten worden slechts beperkt afgenomen.

Leveranciers Omroepen kunnen ook direct relatie met eindgebruikers aangaan Substitutie Ether en DSL zijn serieuze alternatieven voor de vaste kabelaansluiting Toetreders Er zijn een aantal toetreders, veelal op basis van triple play.

Kracht Ontwikkeling

infrastructuur

totaal Kabelmaatschappijen kunnen slechts beperkt innoveren door dalende marges. Innovaties worden niet echt breed afgenomen. Waarschijnlijkheid is klein maar de impact is hoog: nieuwe dienstenaanbieders op de kabel.

Waarschijnlijkheid „„†††

Impact „„„„†

Kijker in control!

Kracht Ontwikkeling

Concurrentie Kabelmaatschappijen verliezen hun unieke positie; er komt hevige concurrentie van divers TV-aanbod door nieuwe aanbieders en op nieuwe infrastructuren. De prijs voor standaardpakketten daalt.

Afnemers Afnemers kiezen vrijelijk uit een palet aan diensten. Vernieuwing zet door. Inhuis infrastructuur is geen belemmering.

Leveranciers Omroepen bieden interactieve diensten, bieden breedbeeld en themakanalen. Substitutie Ether en DSL zijn serieuze alternatieven voor de vaste kabelaansluiting Toetreders Tv-producenten, omroepmaatschappijen en andere content-providers

(bijvoorbeeld Disney) treden toe en bieden pakketten.

Regelgeving Maatregelen dwingen kabelmaatschappijen om anderen toe te laten op hun infrastructuur

totaal Innovatie zal doorzetten en ook afname bij consumenten vinden. Kijkers kiezen op verschillende momenten uit verschillende (content)aanbieders.

Waarschijnlijkheid „„„††

Impact „„„„†

Kabel leeft!

Kracht Ontwikkeling

Concurrentie Kabelmaatschappijen behouden hun positie; er is lage concurrentie van standaard TV-aanbod. De prijs voor standaardpakketten blijft gelijk. Alternatieve infrastructuren zetten niet door (zwakke operationele en marketing kracht). Afnemers Afnemers doen niets.

Leveranciers IP TV kent technische tegenslagen. Interactieve TV komt niet echt van de grond Substitutie Ether en DSL zijn bescheiden alternatieven voor de vaste kabelaansluiting Toetreders Geen grote veranderingen in de markt door nieuwe toetreders

Regelgeving De huidige regelgeving wordt gehandhaafd.

totaal Het vertrouwde pakket aan RTV-diensten behoudt zijn positie. Dit scenario is behoudend (zeer lage impact)

Waarschijnlijkheid „„„††

Nieuwe toekomst?

Kracht Ontwikkeling

Concurrentie Kabelmaatschappijen behouden hun positie maar innoveren; tevens zijn DSL en ether alternatieve infrastructuren voor distributie van RTV-signalen. Bundeling (triple play) is het dominante aanbod, met vergelijkbare prijzen voor standaard RTV-pakketten.

Afnemers Afnemers kiezen voor innovatie en kiezen daarbij vrijelijk uit het aanbod. Leveranciers IP TV zet door

Substitutie Ether en DSL zijn alternatieven voor de vaste kabelaansluiting Toetreders Tv-producenten, omroepmaatschappijen en andere content-providers

(bijvoorbeeld Disney) gaan samenwerkingsverbanden aan met de bestaande partijen.

Regelgeving De huidige regelgeving wordt gehandhaafd.

totaal Onder druk van de contentaanbieders vindt innovatie plaats (VoD, IP TV); naast kabel zijn DSL en ether serieuze alternatieven (hoge waarschijnlijkheid). Dit impact is door toegenomen concurrentie en innovatie tevens hoog.

Waarschijnlijkheid „„„„†

Impact „„„„†

Deze analyse levert de volgende ranglijst van scenario's voor de breedbandinternettoegangsmarkt: 1. Nieuwe toekomst?

2. Kijker in control! 3. Open voor wie? 4. Kabel leeft!

Op grote schaal Gering On tkopp leing in fra en di ensten (in tegratie PC en T V ) Gering Op grote schaal

Kijker in control!

In document MARKTONTWIKKELINGEN 2007-2010 (pagina 74-78)